Samo za Danas (Just for today)

Ovdje možete saznati više informacija o programu AN i pronaći podršku ukoliko ste još uvijek ovisni i tražite pravi način uspostavljanja i održavanja apstinencije.

Moderator: sanela

Vuk

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by Vuk »

17. novembar
Hodati kroz patnju

"Više nikada ne moramo da se drogiramo, bez obzira kako
se osećali. Svi osećaji će jednom proći."

v

Boli kao nikad pre. Izlaziš iz kreveta nakon neprospavane noći, razgovaraš s Bogom, i ipak se ne osećaš nimalo bolje. "Proći će", kaže neki glas u tebi. "Kada?", pitaš se, dok gunđajući krećeš u dan.
Jecaš u svom automobilu i stavljaš radio na najglasnije kako ne bi čuo sopstvene misli. Ali odlaziš pravo na posao, i ne pada ti na pamet da se drogiraš.
Osećaš se kao da ti je utroba spaljena. Baš kad bol postane nepodnošljiv, obamreš u tišini. Odlaziš na sastanak i želeo bi da si sretan poput ostalih članova. Ali ne recidiviraš.
Još malo plačeš i zoveš svog sponzora. Voziš se prema prijateljevoj kući i ne opažaš prekrasni krajolik jer je tvoj unutrašnji tako pust. Možda se ne osećaš ništa bolje nakon posete prijatelju – ali barem nisi umesto njega posetio dilera.
Slušaš Peti korak. Deliš svoja osećanja na sastanku. Pogledaš u kalendar i uviđaš da si još jedan dan prošao čist.
Onda se jednog dana probudiš, pogledaš kroz prozor i shvataš da je prekrasan dan. Sunce sija. Nebo je plavo. Udahneš duboko, ponovo se nasmešiš, i znaš da - stvarno prolazi.

v

Samo danas: Bez obzira kako se osećam danas, ja ću nastaviti sa svojim oporavkom.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

18. novembar
Otkrivanje sebe

"Deseti korak nam može pomoći da ispravimo svoje
životne probleme i sprečimo njihovo
ponovo pojavljivanje."

v

Naše ličnosti, način na koji mislimo i osećamo, oblikovani su našim iskustvima. Neki od naših doživljaja učinili su od nas bolje ljude; drugi su nam uzrokovali sram i neprilike; svi su uticali na nas da budemo takvi kakvi smo danas. Možemo iskoristiti prednosti saznanja dobijenih u ispitivanju sopstvenih grešaka, tako da stečena mudrost vodi odluke koje ćemo doneti danas.
Prihvatanje sebe znači prihvatanje svih vidova sebe – prednosti, nedostataka, uspeha i neuspeha. Sram i krivica koje ostavljamo po strani mogu da nas paralizuju i spreče da idemo napred u svojim životima. Neka od najznačajnijih iskupljenja koja možemo napraviti za greške iz prošlosti radimo jednostavno tako da se danas drugačije ponašamo. Stremimo poboljšanju i merimo svoj uspeh upoređujući sebe kakvi smo bili sa onim ko smo sada.
Kako smo samo ljudi, nastavićemo da pravimo greške; ipak, ne trebamo uvek i ponovo praviti jedne te iste. Promatranjem sopstvene prošlosti i spoznajom da smo se promenili i odrasli, naći ćemo nadu za budućnost. Najbolje tek dolazi.

v

Samo danas: Ja ću učiniti najbolje što mogu sa onim što imam danas. Svaki dan ću naučiti nešto novo što će mi pomoći sutra.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

19. novembar
Jezik saosećanja

"…zavisnik će od početka pronaći onoliko identifikacije
koliko mu treba da se uveri kako može ostati čist,
uz primer drugih koji su u oporavku više godina."

v

Mnogi smo prisustvovali svom prvom sastanku i nismo bili sigurni da li je NA bio za nas, pa smo našli puno toga što ćemo kritikovati. Ili smo osećali da niko nije patio kao mi, ili da mi nismo patili dovoljno. Ali kako smo slušali, čuli smo nešto novo, jezik bez reči sa svojim korenima u prepoznavanju, poverenju i veri: jezik saosećanja. Čeznuvši za pripadanjem, nastavili smo da slušamo.
Nalazimo potrebnu identifikaciju kako učimo da razumemo i govorimo jezikom saosećanja. Da bismo razumeli ovaj posebni jezik, slušamo svojim srcima. Jezik saosećanja koristi malo reči; on se više oseća nego što se govori. On ne propoveda niti daje lekcije – on se sluša. On se može pružiti i dotaći duh drugog zavisnika bez ijedne izgovorene reči.
Tečnost u jeziku saosećanja stičemo vežbom. Što ga više koristimo sa drugim zavisnicima i svojom Višom silom, više ga razumemo. Zbog njega nastavljamo da dolazimo.

v

Samo danas: Ja ću slušati svojim srcem. Sa svakim novim danom, moj jezik saosećanja će biti tečniji.

Moon child
Vuk

Post by Vuk »

20. novembar
Pronalaženje ispunjenja

"Nismo bili okrenuti prema ispunjenju; fokusirali smo se
na ispraznost i bezvrednost svega."

v

Verovatno smo stotinama puta u svojoj aktivnoj zavisnosti poželeli da postanemo neko drugi. Možda smo hteli da zamenimo mesta sa nekim ko je imao lep auto ili veći stan, bolji posao, atraktivnijeg partnera – bilo šta, samo ne ono što smo sami imali. Toliko smo ozbiljno patili da smo teško mogli da zamislimo nekog u lošijem stanju od našeg.
U oporavku možemo primetiti da doživljavamo drugačiju vrstu zavisti. Možda nastavljamo da upoređujemo svoju unutrašnjost sa tuđim spoljašnjostima i osećamo kako još uvek ne posedujemo dovoljno bilo čega. Možda pomislimo da svako, od najnovijeg do najstarijeg člana, zvuči na sastancima bolje od nas. Možda ćemo pomisliti da svi drugi rade bolji program jer imaju bolji auto, veći stan, više novaca itd.
Proces oporavka koji proživljavamo putem naših Dvanaest koraka odvešće nas od zavisti i niskog samopouzdanja do mesta duhovnog ispunjenja i duboke zahvalnosti za ono što imamo. Uviđamo da nikada svojom voljom ne bismo s drugim zamenili mesta, jer je ono što smo otkrili unutar sebe neprocjenjivo.

v

Samo danas: Ima mnogo toga u mom životu na čemu mogu biti zahvalan. Ja ću negovati duhovno ispunjenje koje sam pronašao u oporavku.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

21. novembar
Osloboditi se sopstvenih nedostataka

"Da su (karakterni nedostaci) doprineli našem zdravlju
i sreći, ne bismo došli u takvo stanje očaja."

v

Početi sa Šestim i Sedmim korakom nije uvek lako. Možda osećamo kako je toliko toga pogrešnog u vezi nas da smo potpuno nepotpuni. Možda bismo se najradije sakrili pod kamen. Ni u kom slučaju ne bismo hteli da naši prijatelji zavisnici saznaju da smo nedorasli.
Verovatno ćemo proći kroz fazu ispitivanja svega što govorimo i činimo kako bismo prepoznali svoje karakterne nedostatke i bili sigurni da smo ih potisnuli. Možda se osvrnemo na neki određeni dan, i setimo se nečega za što smo sigurni da je bila najnezgodnija stvar koju smo ikada izrekli. Postajemo odlučni da se rešimo ovih užasnih osobina po svaku cenu.
Ali u Šestom i Sedmom koraku nigde ne piše da možemo naučiti da kontrolišemo svoje nedostatke karaktera. Ustvari, što se više na njih fokusiramo, oni će se bolje ukopati u naše živote. Treba poniznosti da bi se prepoznalo kako ne možemo da kontrolišemo svoje mane ništa više nego što možemo da kontrolišemo svoju zavisnost. Ne možemo da uklonimo svoje sopstvene nedostatke; možemo samo zamoliti Boga koji nas voli da ih ukloni.
Ostaviti se nečega što nas boli može biti jednako teško kao i ostaviti nešto što nam prija. Ali, suočimo se – zadržati to isto traži puno napora. Kad stvarno razmislimo čega se to držimo, napor se jednostavno ne isplati. Vreme je da se oslobodimo svojih nedostataka karaktera i zamolimo Boga da ih ukloni.

v

Samo danas: Ja sam spreman da se moji nedostaci uklone. Oslobodiću ih se i dozvoliti Višoj sili koja me voli da brine za mene.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

22. novembar
Prvo temelji

"Kako počinjemo da funkcionišemo u društvu, naša kreativna
sloboda nam pomaže da uspostavimo prioritete
i prvo učinimo osnovne stvari."

v

Tek što smo se skinuli sa droge, neki od nas drugim stvarima daju prednost pred oporavkom. Karijere, porodice, odnosi – sve je to deo života koji pronalazimo jednom kada smo uspostavili temelje svog oporavka. Ali ne možemo da izgradimo stabilan život pre nego što obavimo težak, osnovni rad na postavljanju tih temelja. Kao kuća izgrađena na pesku, takav život bio bi u najboljem slučaju klimav.
Pre nego što počnemo da usmeravamo svu svoju pažnju na ponovo izgrađivanje detaljnih okvira naših života, trebamo da postavimo temelje. Priznajemo, kao prvo, da još uvek nemamo temelje, i da zbog zavisnosti nikako ne možemo upravljati sopstvenim životima. Zatim, uz pomoć sponzora i matične grupe, pronalazimo veru u Silu dovoljno snažnu da nam pomogne da pripremimo podlogu za naš novi život. Čistimo ruševine na mestu na kojem ćemo izgraditi svoju budućnost. Napokon, razvijamo duboku bliskost koja funkcioniše sa načelima koja ćemo trajno primenjivati: iskreno samoispitivanje, oslanjanje na snagu i vodstvo naše Više sile i služenje drugima.
Nakon što su naši temelji pripremljeni, možemo krenuti punom parom napred kako bismo izgradili svoje nove živote. Prvo se ipak moramo zapitati jesu li nam temelji sigurni, jer bez naših temelja, ništa što izgradimo neće dugo stajati.

v

Samo danas: Ja ću se pobrinuti da postavim sigurne temelje za svoj oporavak. Na takvim temeljima mogu ceo život graditi u oporavku.

Moon child
Vuk

Post by Vuk »

23. novembar
Božja volja

"Olakšanje od ´otpuštanja i puštanja Boga´ pomaže nam
da razvijemo život vredan življenja."

v

U svojoj zavisnosti bojali smo se šta bi se moglo dogoditi kada ne bismo kontrolisali sve oko sebe. Mnogi od nas su izmišljali pomno razrađene laži da zaštite svoje drogiranje. Neki su manipulisali svima oko sebe u ludačkim pokušajima da im nešto uzmu kako bi mogli još da se drogiraju. Neki od nas su se strašno trudili da spreče razgovor između dvoje ljudi kako ovi ne bi otkrili naš trag laži. Skrivali smo patnju samo kako bismo održali iluziju da možemo da kontrolišemo svoju zavisnost i živote. Tokom svega ovoga smo se udaljavali od doživljaja spokoja koji dolazi s predajom volji naše Više sile.
U oporavku je važno napustiti iluzije o kontroli i predati se Višoj sili, čija je volja za nas bolja od bilo koje prevare, manipulacije ili izmišljotine. Ako uvidimo da pokušavamo da kontrolišemo posledice i da se bojimo budućnosti, postoji nešto što možemo da preduzmemo da ispravimo ovu sklonost. Vraćamo se svom Drugom i Trećem koraku i tražimo ono u što smo poverovali u vezi Više sile. Da li zaista verujemo da ova Sila može da se brine za nas i vrati nam zdrav razum? Ako je tako, mi možemo da živimo sa svim životnim usponima i padovima – njegovim razočaranjima, tugama, čudima i radostima.

v

Samo danas: Ja ću se predati i dopustiti da se u mom životu dogodi volja Više sile. Prihvatiću poklon spokoja koji donosi predaja.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

24. novembar
Oporavak u zahvalnosti

"Zabavljali smo se mišlju da se ne isplati ostati čist,
i razmišljanje na stari način pokrenulo je
samosažaljenje, ogorčenje i ljutnju."

v

Ima dana kada se neki od nas utapaju u samosažaljenju. To je lako. Možda imamo očekivanja kako bi naš život trebao da izgleda u oporavku, očekivanja koja se ne ispune uvek. Možda smo pokušali nekoga neuspešno da kontrolišemo ili mislimo da bi okolnosti u kojima se nalazimo trebale biti drugačije. Možda smo se upoređivali sa drugim zavisnicima u oporavku i otkrili da nam nešto nedostaje. Što više život pokušavamo da prilagodimo svojim očekivanjima, manje se prijatno osećamo. Samosažaljenje se može pojaviti iz življenja prema sopstvenim očekivanjima umesto u svetu kakav stvarno jeste.
Kada svet ne ispuni naša očekivanja, često su naša očekivanja ta koja treba prilagoditi, a ne svet. Možemo početi tako što ćemo uporediti svoje živote danas sa onim kako su nekad izgledali i tako povećamo zahvalnost za svoj oporavak. Možemo proširiti ovu vežbu zahvalnosti nabrajanjem dobrih stvari u svom životu, i tako postanemo zahvalni što svet nije ugođen prema našim očekivanjima, nego ih nadmašuje. I ako nastavimo da radimo Dvanaest koraka i nastavima da i dalje negujemo zahvalnost i prihvatanje, ono što možemo očekivati u budućnosti je više rasta, više sreće i više mira u sebi.
Dobili smo puno u oporavku; ostati čist se isplatilo. Prihvatanje života, samo danas, oslobađa nas samosažaljenja.

v

Samo danas: Ja ću prihvatiti svoj život, zahvalno, upravo onakav kakav jeste.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

25. novembar
Meditacija

"Stišavanje uma u meditaciji donosi unutrašnji mir
koji nas dovodi u kontakt sa Bogom unutar nas."

v

Kako napreduje naš oporavak, često se prisećamo onoga što nas je u prvom redu dovelo u Anonimne narkomane i u stanju smo da cenimo koliko se poboljšao kvalitet naših života. Više ne treba da se bojimo svojih sopstvenih misli. I što se više molimo i meditiramo, jače doživljavamo spokojni osećaj blagostanja. Mir koji osećamo kad se stišamo potvrđuje da su naše najvažnije potrebe – naše duhovne potrebe – zadovoljene.
Sposobni smo da se saosećamo sa drugim zavisnicima i pojačamo svoju svest tokom ovog procesa. Učimo da izbegavamo da sudimo drugima i doživljavamo slobodu da budemo ono što jesmo. Kad duhovno promišljamo, intuitivno pronalazimo "Boga u sebi" i vidimo da smo u skladu sa Silom većom od nas.

v

Samo danas: Ja ću razmišljati o daru oporavka i tiho osluškivati vodstvo moje Više sile.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

26. novembar
Odgovornost

"Puno se toga dogodi u jednom danu, i lošeg i dobrog.
Ako ne budemo cenili oba, možda izgubimo
nešto što bi nam pomoglo da rastemo."

v

Odgovornost, odgovornost – odgovornosti nas čekaju svuda u životu. Od nas se "očekuje da" vežemo pojaseve. Od nas se "očekuje da" očistimo svoju kuću. Od nas se "očekuje da" uradimo određene stvari za svog supružnika, svoju decu, ljude koje sponzorišemo. Povrh svega ovoga, od nas se "očekuje da" dolazimo na sastanke i primenjujemo svoj program najbolje što možemo. Nije čudo da nekad poželimo da pobegnemo od svih ovih zadataka i odemo na neko daleki ostrvo gde se od nas ne "očekuje da" uradimo ništa!
U vremenima poput ovih, kad nam bude previše naših odgovornosti, zaboravljamo da odgovornost ne treba da bude teška. Kada imamo želju da pobegnemo od svojih odgovornosti, treba usporiti, setiti se zašto smo ih preuzeli i obratiti pažnju na darove koje one donose. Bilo da je to posao koji obično smatramo izazovnim i zanimljivim, ili partner čija nas ličnost uglavnom uzbuđuje, ili dete sa kojim prirodno volimo da se igramo i brinemo za njega, ima radosti koje možemo pronaći u svakoj odgovornosti koju imamo u životu.

v

Samo danas: Svaki trenutak je poseban. Ja ću obraćati pažnju i biti zahvalan za svoje odgovornosti i posebne radosti koje one donose.

Moon child
Post Reply