Kako da pomognem sinu?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Boban

Re: Kako da pomognem sinu?

Post by Boban »

lancelot wrote:Majka sam 18-godišnjaka za kojeg sumnjam (99%) da se drogira. Nekoliko poznanika mi je skretalo pažnju da su čuli (od svoje dece) da moj sin nešto uzima. I ja sumnjam već 1 i po godinu. Zadnje 2 godine se promenio, slabo uči, beži sa časova, nezainteresovan je za sve, noću je budan, danju spava, postao je i agresivan u poslednje vreme. I puno je smršao, kaže da nema apetita, često ga boli stomak. Ne želi doktoru, ne želi da uradi nikakave nalaze ni iz krvi, niti želi dati mokraću na pregled. Na koji način da ga nateram da se testira na droge? On naravno negira da išta uzima, ni ja ne mogu na njemu primetiti ništa kad se uveče vrati kući (ali dugo bude napolju i možda prestane djstvo droge?). Kako da mu pomognem? Šta da uradim?
Kazite mu da pali iz kuce bez obzira koje je mleko sisao ili da ide u komunu.(malo strozije ali deluje).Pozdrav
ivon

Post by ivon »

i ja sam majka 18 god.sina i 16.god.cerke.Mij sin je pre oko godinu dana probao travu u kombinaciji sa pivom iz ne znanja mislim na kombinaciju.Kada su ga bukvalno doneli kući nije vrdao već odmah priznao da je probao travu jer je želeo da vidi kakav je osećaj.On je vrlo radoznalo dete i za njega nema granice u probi bilo čega,trava nije droga za njega itd.,izjave koje me iskreno plaše i zbunjuju.Ne primećujem promene u njegovom ponašanju,možda ne umem da gledam.Imeni treba dobar savet i bila bih zahvalna na tome.pozdrav svima
susy

Post by susy »

BOBAN wrote:
lancelot wrote:Majka sam 18-godišnjaka za kojeg sumnjam (99%) da se drogira. Nekoliko poznanika mi je skretalo pažnju da su čuli (od svoje dece) da moj sin nešto uzima. I ja sumnjam već 1 i po godinu. Zadnje 2 godine se promenio, slabo uči, beži sa časova, nezainteresovan je za sve, noću je budan, danju spava, postao je i agresivan u poslednje vreme. I puno je smršao, kaže da nema apetita, često ga boli stomak. Ne želi doktoru, ne želi da uradi nikakave nalaze ni iz krvi, niti želi dati mokraću na pregled. Na koji način da ga nateram da se testira na droge? On naravno negira da išta uzima, ni ja ne mogu na njemu primetiti ništa kad se uveče vrati kući (ali dugo bude napolju i možda prestane djstvo droge?). Kako da mu pomognem? Šta da uradim?
Kazite mu da pali iz kuce bez obzira koje je mleko sisao ili da ide u komunu.(malo strozije ali deluje).Pozdrav
Neznam dali si dobio privatnu poruku ali evo pisacu ti i ovdje jel mozda moze pomoci jos nekome nesretnom roditelju.
Ako ti sin zivi kod tebe kad ustane idi u njegovu sobu i uzmi dlaku sa jastuka i odnesi na analizu i znaces dali korisi drogu i koju vrstu.
Nadam se da sam ti pomogla.
lancelot

Post by lancelot »

Dugo nisam pisala na mojoj temi što ne znači da nisam pažljivo pratila i čitala sve napisano na forumu. Moje čestitke Klari, Ocu i drugim suovisnicima i ovisnicima koji se uspešno bore i želim im od srca da uspeju.
Ispisali smo sina iz škole i upisali ga vanredno, tako da je pre nekoliko dana polagao i završio taj razred srednje škole. Ponovo sam ga testirala (na 10 supstanci) i pozitivan je na marihuanu i BZD (Znam da bih trebala češće raditi, ali to mi je vrlo teško izvesti). Kaže da povremeno koristi marihuanu, a lexaurin uzme povremeno kad ne može zaspati. Verovatno ga kupi od nekoga jer se izdaje samo na recept. Neki dan sam u njegovoj sobi na podu našla komadić folije od tramadola (kaže dao mu drug da popije jer ga je bolela glava?!On navodno ne zna šta je tramadol?! Ne verujem tome.)
Što se tiče njegovog ponašanja, ono je za nijansu bolje, ali i dalje traži dosta novca i galami kad ga ne dobije. Ali se zadovolji sa manje novca nego ranije. I dalje odbija da ode psihijatru.
Interesuje me gde se može kupiti test na tramadol i ima li ko iskustva s njim?
Pozdrav
Otac

Post by Otac »

lancelot wrote:Dugo nisam pisala na mojoj temi što ne znači da nisam pažljivo pratila i čitala sve napisano na forumu. Moje čestitke Klari, Ocu i drugim suovisnicima i ovisnicima koji se uspešno bore i želim im od srca da uspeju.
Ispisali smo sina iz škole i upisali ga vanredno, tako da je pre nekoliko dana polagao i završio taj razred srednje škole. Ponovo sam ga testirala (na 10 supstanci) i pozitivan je na marihuanu i BZD (Znam da bih trebala češće raditi, ali to mi je vrlo teško izvesti). Kaže da povremeno koristi marihuanu, a lexaurin uzme povremeno kad ne može zaspati. Verovatno ga kupi od nekoga jer se izdaje samo na recept. Neki dan sam u njegovoj sobi na podu našla komadić folije od tramadola (kaže dao mu drug da popije jer ga je bolela glava?!On navodno ne zna šta je tramadol?! Ne verujem tome.)
Što se tiče njegovog ponašanja, ono je za nijansu bolje, ali i dalje traži dosta novca i galami kad ga ne dobije. Ali se zadovolji sa manje novca nego ranije. I dalje odbija da ode psihijatru.
Interesuje me gde se može kupiti test na tramadol i ima li ko iskustva s njim?
Pozdrav
Vidim da ste citali moju ispovijest... ono sto smo ja i supruga napravili sa nasim sinom velikim djelom je bilo pokrenuto savjetima sa ovog foruma... bilo je provokacija ... no ljudi smo ...i svako gleda iz svog ugla... i ja sam ponekad neprilicno reagirao.... no sada nebitno... vratimo se prici... duboko sam ubjedjen da je jedini nacin da pomognete svome sinu ULTIMATUM : ili lijecenje ili van. Neka galami i lupa, ovdje mozete procitati dovoljno o takvom ponasanju i svima je jasno cemu to vodi...ako vec nije , uskoro ce poceti prodavati svoje stvari , pa onda vase...novac za drogu se mora stvoriti, kako? nije vazno... Tesko je svom djetetu uskratiti bilo sto. Trazit ce novac za hranu, za neke dugove koje mora vratiti inace ce ga premlatiti...nevjerovatno na koje smo lazi nasjedali (dosta puta smo povjerovali jer smo prizeljkivali da je istina) citajte forum i nemojte oklijevati...bila nam je vazna skola, ugled u drustvu, neki status koji smo radom postigli, a na kraju nam je bilo samo vazno da pomognemo sinu, a s tim smo pomogli i sebi..Moj sin je druga osoba, vrijedan, uredan, pristojan, veseo... jednom rjecju - normalan.Dug je i mukotrpan put bio do ovoga , i jos se borimo.. i on i mi...Zelim vam da uspijete...
KO NE POKUŠA 100% NEĆE USPJETI!
Post Reply