Alkoholizam i narkomanija u jednoj porodici

Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.

Moderator: sanela

MANS0N

Re: Alkoholizam i narkomanija u jednoj porodici

Post by MANS0N »

Svaka cast Naco!I samo nastavi.
Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
sranje vam je sva ta droga!
Lilith*Nancy*

Post by Lilith*Nancy* »

STAND UP FOR WHAT IS RIGHT
EVEN IF YOU STAND ALONE!
Baba Naca

Post by Baba Naca »

Hvala ti Bebice, znam da znas da je to Lorina i moja omiljena!!!
danas bas "ucim" uzdrzavanje, nereagovanje,...
10 korak - parcence:
..........................................................................................................................................
U svoj um treba usaditi sledeći aksiom:
Svaki put kada smo uznemireni, bez obzira na to šta je povod, s nama nešto nije u redu.
Ako nas neko povredi i mi smo ljuti, to je i naša greška. Zar ne postoje izuzeci u odnosu na to pravilo? Šta je s „opravdanim" besom? Zar ne smemo da budemo s pravom ljuti na samozadovoljne ljude? Za nas iz Udruženja AA ti izuzeci su opasni.
Ustanovili smo da opravdani bes treba da prepustimo onima koji mogu bolje od nas da se nose s njim.

Ljutnja je alkoholičarima gotovo uvek stvarala više problema nego drugim ljudima - bez obzira da li smo bili ljuti s pravom ili ne. Napad besa može da nam pokvari dan, a ljutnja koju dugo gajimo može da naruši našu efikasnost. Uz to, mi nismo ni dovoljno vesti da razlikujemo opravdanu od neopravdane ljutnje.
Po nama, naš bes je uvek opravdan. Zbog ljutnje, tog povremenog luksuza uravnoteženijih ljudi, možemo stalno biti u emotivnom pijanstvu. Ti emotivni „izlivi" često vode pravo do boce. Druge vrste uznemirenosti - ljubomora, zavist, samosažaljenje ili povređeni ponos - imaju isti efekat.

Inventar za određenu priliku sastavljamo baš kada osetimo uznemirenost i to može da bude od velike pomoći u stišavanju burnih emocija. Takav kratkoročni inventar se najčešće sastavlja za neku situaciju koja se desi tokom određenog dana. Ako je moguće, tada je bolje ostaviti na stranu dugoročne teškoće i njima se pozabaviti u vreme koje smo za njih i izdvojili. Inventar koji se pravi za određenu situaciju ima za cilj da razreši naše svakodnevne uspone i padove, posebno one kada nas neki ljudi ili novi događaji izbace iz ravnoteže, pa padamo u iskušenje da činimo greške.

U svim tim situacijama potrebna je racionalna, objektivna analiza onoga što nas je uznemirilo; potrebna je i spremnost da priznamo svoju krivicu i da oprostimo drugima kada su oni krivi. Ne treba da nas obeshrabri ponovni pad u stare greške, jer nije lako održavati disciplinu. Zahteva se napredak, a ne savršenstvo.

Naš najvažniji cilj jeste da razvijemo uzdržanost. Uzdržanost ima apsolutni prioritet.
Kada govorimo ili postupamo brzopleto ili nepromišljeno, nismo u stanju da budemo objektivni i tolerantni. Neka oštra tirada ili neka nagla izjava mogu da pokvare naš odnos s drugom osobom za jedan dan, a možda i za celu godinu. Ništa ne daje tako dobre rezultate kao uzdržanost jezika i pera. Treba da izbegavamo brzopletu kritiku i žestoke, iracionalne rasprave. Isto se odnosi i na mrzovolju ili na nemi prezir. To su emotivne zamke za nepromišljene koje podstiču našu oholost i osvetoljubivost. Naš najvažniji zadatak je da zaobiđemo te zamke. Kada nas te zamke privuku, treba da se povučemo i da razmislimo.
Ne možemo ni da razmišljamo ni da delamo uspešno sve dok ne steknemo automatsku naviku da budemo uzdržani.

.........................................................................................................................................
Bas ovaj odlomak je na sastanku AA sinoc procitao iz knjige jedan clan.
Kao da mi je na celu pisalo da mi to treba.
Sjajno. Napred Naco, akcija, pisanjac... :wink:
Bolje je praviti se da si glup, nego praviti se da si pametan!
heroinapg

Post by heroinapg »

PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08 PDT_Love_08
lizard

Post by lizard »

Kad je ovako veselo;
"Lijep i ugodan dan ti želim" reče netko alkoholičaru. " Ne hvala. Već imam druge planove".
Nedaj se nano, ovaj bako :)
Pozdrav!
BAŠ SVE TI DAJEMO I OPET MALO KOLIKO TE VOLIMO...
goldy

Post by goldy »

..
Last edited by goldy on Mon Jun 29, 2009 8:22 pm, edited 1 time in total.
heroinapg

Post by heroinapg »

Baba Naca

Post by Baba Naca »

Prepisano odnekuda:

1. DANAS SE NEMOJ LJUTITI
2. NEMOJ BITI ZALOSTAN
3. BUDI ZAHVALAN
4. BUDI MARLJIV U POSLU
5. BUDI LJUBAZAN PREMA DRUGIMA

Radi kao da ti novac nije potreban.
Voli kao da ti niko nikad nije nanio bol.
Plesi kao da te nitko ne gleda.
Pjevaj kao da te niko ne cuje.
Zivi kao da je Raj na Zemlji!

BUDI LJUBAV! ŠIRI LJUBAV! ŽIVI LJUBAV!
CARPE DIEM! - ISKORISTI DAN
IMAMO SAMO JEDAN ŽIVOT - OVO NIJE GENERALNA PROBA!
oci boje meda

Post by oci boje meda »

samo da pozdravim moju dragu nacu....ljubim te puno...nedostajes mi....
pitas se sta je cilj?
tvoja spremnost da krenes.
sta znaci smiriti potrese
u dubinama sebe?
znaci:ugasiti glas.

M.Antic Hodajuci na rukama
Baba Naca

Post by Baba Naca »

Secam se kada sam tek dosla na forum, jedva sam cekala da ustanem ujutru i juris...
na moju temu da vidim jel me neko procitao i pisao mi nesto.

Ne znam ni kako ni zasto neki ljudi dodju do toga da teraju ljude sa svoje teme.
Ljudi smo, zalomi se poneki razgovor na tudjoj temi, nista strasno.
Da se na mojoj temi desi tako nesto (a nece - nekako nije zabavna bas)
JA BIH TO ISKORISTILA
I UVEZBAVALA I POBOLJSAVALA SVOJU TOLERANCIJU I STRPLJENJE...
Pustila bih Sanelu - metlicu - da pomete sta ona smatra da treba,
i molila bih Onog Gore da sredi stvari.
Bilo bi SVE sjajno GARANT.
Meni su i tudja prepucavanja stvarno motiv da DUHOVNO NAPREDUJEM.
Danas sam srecna sto sam uspela da ostanem uzdrzana.....
Voli Vas Vasa Bakuta :wink:
Post Reply