Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.
“ postepeno i pazljivo se povlacimo iz ovisnicke izolacije i usamljenosti ka glavnom toku zivota”
Mnogi od nas su proveli puno vremena u samoci dok smo koristili, izbjegavajuci druge ljude, pogotovo po svaku cjenu one koji ne koriste. Poslije dugogodisnje izolacije, pokusavajuci naci mjesto za nas u zurbi, ponekad u bucnom drustvu nije lako. Mozemo se jos uvijek osjecati izolavani, fokusirajuci se cesce na nase razlike nego na nase slicnosti. Silni osjecaji koji nastaju u ranom oporavku - osjecaj straha, ljutnje, nepovjerenja - mogu takodje da nas drze izolovano. Mozemo se osjecati kao vanzemaljci, ali moramo zapamtiti da je vanzemaljansko nase a ne N.A.-ovo
U N.A, ponudjena nam je posebna prilika za prijateljstva. Zajedno smo dovedeni sa ljudima koji nas razumiju kao niko drugi. Ohrabreni smo da dijelimo sa ovim ljudima nasa osjecanja, probleme, uspjehe i promasaje. Lagano priznanje i indentifikacija koju nalazimo u N.A. gradi most preko vanzemaljskog procjepa u nasim srcima. Kao sto smo culi izrecenu - program radi ako mu dopustimo.
SAMO ZA DANAS: prijateljstvo sa drugim clanovima zajednice je zivotom zadobijeni poklon. Potrazicu prijateljstva ponudjena u N.A. i prihvatiti ih.
Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
sranje vam je sva ta droga!
Literaturu trazis iz centrale.Mada to su brosure i skripte,ja bih na tvom mjestu uzeo to od Svireta.Ima jedna prica o nekoj rumunki ,koja je drzala sastanke sama sa sobom.Stavi Veliku Knjig(to je ta literatura),upali svijecu,onda ide molitva mira koja glasi:"Boze daj mi mir da prihvatim stvari koje ne mogu promjeniti,hrabrost da mijenjam stvari koje mogu promjeniti i mudrost da znam razlikovati jedno od drugog"....i pocne sastanak,tj podjelu.Prica svoje osjecaje,sta je boli i muci,cega ju je strah i ostalo.To je bilo u doba Causekua,a onim indijancima to je sve licilo na sektu,i vjersko okupljanje,pa su bili vrlo netolerantni.Zato je i morala biti sama.Dalje mogu bilo koji ovisnici skupa,jer iako su razlicita iskustva,ako izostavis rijec kockar ili alkos,sve je isto.Indenticno.Ima jos ali ovoliko sad za pocetak.
Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
“ne moramo koristiti vise nikad, bezobzira kako se osjecali. Sva osjecanja ce na kraju proci.”
Boli, kao nikada prije. Ustajes iz kreveta poslije neprospavane noci, pricas sa Bogom, i jos uvijek se ne osjecas bolje. “ Procice” mali glas ti kaze. “kad” pitas se, ipak gunjdjas i ides dalje
Prebacujes se u auto, odvrces radio do kraja samo da necujes svoje misli. Ali, ides pravo na posao i ne mislis uposte o koristenju droga.
Tvoja unutrasnjost se osjeca kao da gori. Upravo kad bol postane nepodnosljiva, ostajes njem i miran. Ides na sastanak i zelis biti sretan kao sto se ostali clanovi cine. Ali ti se ne povlacis.
Places jos vise, zoves sponzora. Vozis do prijateljeve kuce i ne pimjecujes cak ni ljepotu ambijenta zato sto je tvoj unutrasnji ambijent tako mracan. Mozda se neces osjecati bolje poslije posjete prijatelju, ali u krajnjem slucaju nisi posjetio svog dilera
Slusas 5. korak. Djelis na sastancima. Gledas na kalender i skontas da si prosao jos jedan dan cist.
Onda se jedan dan probudis, pogledas vani i skontas kako je ljep dan. Sunce sija. Nebo je plavo. Duboko udises, smijes se opet i znas da je stvarno proslo.
SAMO ZA DANAS: nebitno kako se osjecam danas, nastavljam sa oporavkom!
Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,