ANONIMNI IZ CRNE GORE

Ovdje možete saznati više informacija o programu AN i pronaći podršku ukoliko ste još uvijek ovisni i tražite pravi način uspostavljanja i održavanja apstinencije.

Moderator: sanela

Modesty

Re: ANONIMNI IZ CRNE GORE

Post by Modesty »

Akohol nije dobar ni za one koji nikad nisu bili ovisni o ničemu,osim ako nije strogo umjereno i pod kontrolom a sa terapijom ga piti je krajnji idiotizam.
Ali mislim da su ga gore pominjale osobe koje nisu na terapiji.
heroinapg

zavisnik

Post by heroinapg »

.
Last edited by heroinapg on Sat Nov 08, 2008 4:17 pm, edited 1 time in total.
heroinapg

Post by heroinapg »

Pola godine sam isla na grupe. bilo je svega i svacega..Drugi korak smo presli bili kada sam uklonjena mjesec dana. joesspappa slazem se s tobom. U grupu smo primali ljude koji su naravili recidiv ili pak bili u stanju...Ne znam "12 koraka" nalaze neke stvari kojih se ne drzimo. A sanela-hvala ti, al u PG postoji samo 1 Dr-narkolog+1.. Ovdje na forumu ako ima neko ko bi zelio da ih pohadja...?!
heroinapg

Post by heroinapg »

Uopste se ne bih slozio da je jadno. Tih 25 ljudi se bori za svoj zivot. I to im ne smes osporavati. NA je udruzenje. Nije pod patronatom drzave, niti bilo koje organizacije. Niko iz NA ti nece ni dati nesto za spavanje. I niko ti nece, kao nekom ko se nikad nije drogirao, reci sta je sve trebao da prodje da bi dosao do te tacke. I po cemu je bitno ko koliki staz ima. Bitno je da je svako ponaosob odlucio da taj staz prekine. A to je ipak velika stvar. Jedan spasen zivot znaci mnogo vise od milion pokusaja.

Nigde u svetu na NA grupama ne postoji test. Ukoliko pazljivo procitate tradicije, videcete da je jedini uslov za clanstvo ZELJA da se postane cist. Nista drugo.
Licno sam pricao sa dosta ljudi iz Evrope, clanovima NA, raznih zemalja i njihov rezon a i rezon verujem svih NA clanova je da ako meni neko kaze da je cist toliko i toliko, to je dovoljno da mu verujem, cak iako znam da laze. Nije na meni da (pro) sudjujem drugog. Moje je da gledam sebe i ono sto mogu da primenim u svom oporavku. Nije na meni da nekog "odstranjujem" iz grupe, jer grupa nije moja. Grupa je svih nas. A program je za svakog ponaosob
Citat iz topica crnogorka grupa anonimnih narkomana

Ukoliko zelite da pisete-budete moji, bilociji online friend u borbi za opstanak-Borbi dugotrajnoj, jednosmjernoj za oporavak...Od decembra pisem..Grupe su me ojacale
Pisala sam i o utiscima sa grupa..Zeljela bi da mi se pridruzite. Na prethodnim stranicama imate vidjenje 1. i 2. koraaka...Misljenja, upadice:}, pitanja o NA...pappa, ocekujem Tvoju rijec (nasa grupa je krenula, al je spora, posto je prvo biala zenska grupa, potom su lagano poceli da dolaze muskarci. Bil a sam i jesam za. Ocekujem VAS..LJUDE KOJI POHADJAJU GRUPE DA RAZMIJENIMO ISKUSTVA...Svako je zlata vrijedan

Molim za komentare-kako uticu na vas grupe-kako tecu-Moje skromno htjenje je da cujem originalno vase iskustvo na grupama, ali i recenica-pitanje-razmjena iskustva
Ma, welcome! Iako niste pohadjali grupe..Iznesite sumnje ili pozitivna iskustav nekog drugog/vasa licna..Misljenja o NA.
Baba Naca

Post by Baba Naca »

EVO JA HOCU DA POMOGNEM!!!
Imate li na NA dovoljno literature?
Imate li na Vasem jeziku, prevedeno 12x12 (Dvanaest koraka i Dvanaest tradicija)?
U celom Svetu doslovce te grupe se zovu NA i mi ne mozemo menjati naziv udruzenja, ako zelimo raditi po tim principima,
A MISLIM DA SU IZUZETNO DOBRI I PRIHVATLJIVI SVAKOM NARKOMANU NA ZEMALJSKOJ KUGLI!!!

E sada nije mi jasno kakve veze ima UOPSTE koliko lekara u CG postoji koji su voljni raditi sa narkomanima.
Samo narkomani su dovoljni da oforme grupu i rade program SVAKO ZA SEBE kako hoce, ako hoce i kako razume.

Draga HeroJina, ljubim te
Pozivam te u goste (o mom trosku) na par dana u BG, da bih ti slikovito (na sastanku) i usmeno pomogla da vidis kako radi BG grupa, a veruj mi da je sve po NA programu.
Ljubim sve crnogorske narkomane i alkoholicare i molim se da zazive i AA bar u Podgorici!
Bakuta!
Bolje je praviti se da si glup, nego praviti se da si pametan!
heroinapg

Post by heroinapg »

CRNOGORSKA GRUPA ANONIMNIH NARKOMANA
jos jedan pozdrav od
ANONIMNI IZ CRNE GORE
Javite nam se na e-mail anonimni.mne@gmail.com
Javila sam se, odgovora nema...oduzecu vam malo mjesta......Svire, drago mi je da ides na grupe. ja sam isla od 3. decembra do 20.og maja. Tada sam uklonjena, momak iz grupe i ja zbog pica. (casa piva ispred KIC-gdje se odrzavaju grupe...jos 2-3 pta mi se to desilo, al taj dan je bio pred vodjo grupe)(nisam htjela da se foliram, pa da kasnije popijem-doslo mi je tako)(Uzgred, pappa, da`l se vodja mijenja s vremena na vrijeme, il sam pogresno informisana?!)Slazem se, kao sto sam na ANONIMNI IZ CRNE GORE napisala da je to recidiv,..mada sam tamo napisala da je blazi, ali isto se hvata. PAS-psihoaktivna supstanca. Napisao si da ljudi priskacu u pomoc kada neko napravi recidiv. i ja sam imala takvo iskustvo na grupama. Al, eto-bijah izuzetak od pravila. Ipak se nadam da se priskace u pomoc. Drago mi je i sto ste u dogovoru sa doktorom "ubrzali" dolzak do njega..Mislim da se bez njegove saglasnnosti ne moze doci na grupu?! Tako je bar bilo...
Drago mi je i da ste punim imenom i prezimenom napisali ime COVJEKA DR.Ljubinka Kaludjerovica-psihijatra-narkologa..bez koga grupe ne bi funkcionisale.
Uprkos saznanju da se vratio na poziv...jednog dobro informisanog covjeka...I dalje mislim (kao sto sam napisala na sajtu koji sam pokrenula) da ga je Visa sila vratila ovamo. Da, on je clan grupe. Nasu grupu je morao da usmjerava-5-6 zena na jednom mjestu. :rolleyes: Moram da naglasim da sam ja bila u zenskoj, potom mjesovitoj grupi, kako to biva i u zivotu-jer postoje 2 pola (Eureka).
Jesam zenskoo, al to bi otislo u..nedogled..Pored ostalog, za pola godine smo dosli bili do 3. koraka..cura koja je takodje od 3. 12.2007 tamo i ja smo po ko zna koji put proradjivale ova dva koraka
sanela-moderator, clan foruma, zena koju izuzetno cijenim mi je sugerisala da pisem o svojim utiscima sa grupe. Nisam prekrsila pravilo Anonimnosti..Smatram, ukoliko imate vremena i slicno-S obzirom da se na crnogorskim grupama ne odgovara "samo" na pitanja iz koraka, vec se pisu svoji utisci..Smatram da biste mogli doprinijeti ukoliko napisete svoje vidjenje. Svacije misljenje je zlata vrijedno. Svakom na ovom forumu...uvjericete se.Svakog koga sam pominjala je prije toga znao za to-dr. punim imenom nisam, nekako mi je i to bilo krsenje Anonimnosti, mada on "nije zasluzio" da bude Anoniman.
Da ponovim-cekala sam duuuugo da se pojavi jos neko.Naglasavala da bih postavila neki drugi naslov da sam mislila da samo ja pisem, NARAVNO.
Sto se testova tice. Mi iz zenske grupe smo ih maltene samoinicijtivno uvele...Tacnije, konkretnije...Odmah smo pristale-da se zna na cemu smo, radi mogucih manipulacija..Pokazalo se da manipulacije postoje.pappa..Dolaskom na grupe su se pojedini clanovi "pokrivali"...napr. Da bi im kuci bili mirni, jer sada idu na grupe pa su okej i sl.
25 spasenih zivota naspram koliko desetina hiljada trenutnih ovisnika?! Uspjeh nema sto
Njima svaka cast evo sam i ja ponosna na njih ali sta sa ostalima? Sta sa edukacijom gradjana? Zasto drzava ne prizna narkomaniju kao problem No.1 u CG? Koga stite? Nego ja vjerovatno postavljam pitanja na pogresnom mjestu
zabrinutapg...ovo nije nimalo bezjnacajna cifra. A dodaj na nju jos 1=26 (ja sam taj jos 1)..Zelim da tvoja braca povecaju rezultat.
...Drago mi je sto se iskorjenjuje..I kao sto si rekao/rekla da dokazujemo da je NARKOMANIJA IZLECIVA

S obzirom na to da od decembra pisem na ANONIMNIM IZ CRNE GORE-nakupilo se texta (30ka strana), dobrodosli ste..naravno da ne morate sve da citate..Pocnite odaklegod zelite..I put od 10000 milja pocinje 1. korakom.Al, vasa volja.

zabrinutapg vec ide.Ja sam joj isto preko PP napisala
481928 je novi broj u bloku
CRNOGORSKA GRUPA ANONIMNIH NARKOMANA
Pozdrav clanovima grupe i svim citaocima-Dobrodosli su svi komentari..A moja posalica gore-link za posmatranje centra gradaNaravno, samo je sala, ali jeste centar grada. Tuda sam napr ja prolazila kada sam isla na grupe
heroinapg

Re:ZA BAKUTU ANONIMNI IZ CRNE GORE

Post by heroinapg »

EVO JA HOCU DA POMOGNEM!!!
Imate li na NA dovoljno literature?
Imate li na Vasem jeziku, prevedeno 12x12 (Dvanaest koraka i Dvanaest tradicija)?

Bakuta, puno Ti hvala! Mislim da tradicije nemamo, al nije u tome stos. Nema stoseva, ov je ozbiljjna stvar. Nadam se da ces/cete shvatiti-Nema tog Doktora, implanta (sem dok traje) blokatora (sem dok traje njihovo dejstvo), komune...zatvora, pada bilo koje vrste
DOK TI SAM NE ODLUCIS
"Znam" da znas to...

U celom Svetu doslovce te grupe se zovu NA i mi ne mozemo menjati naziv udruzenja, ako zelimo raditi po tim principima,
A MISLIM DA SU IZUZETNO DOBRI I PRIHVATLJIVI SVAKOM NARKOMANU NA ZEMALJSKOJ KUGLI!!!
Savrseno se slazem. Tradicije sam citala..ali.Nije to u pitanju. Napisala sam da smo taj momak i ja odstranjeni iz grupe. On je i ranij pio, sto je irelevantno(za moj slucaj. Mislim da je "izbacanje" subjektivno bilo. I kad su vec pomisljali na recidiv, da nisu trebali tako nesto da urade. Ja sam propustila 2 grupe-jer je na poslu vec pocela bila frka-zasto odsustvujem..Molila sam preko clanice grupe da se promijeni termin. kada sam "prestala sa poslom"promijenili su ga. nisam zanala ni da se uvelo pravilo-ako jednom odsustvujes-moras ici kod doktora sjutradan, raditi testove, pa ako si negativan, doci na sledecu. I ovo mi je malo...?! Cutala sam na sledeoj grupi (kao da sam napravila recidiv)...dok su ljudi koji su drogirani dolazili nisu imali sankcije na pricu, vec su pricali. Tokom mojih nedolazaka..najjaci samo ostaju..promijenila se struktura.
Vodja grupe, prvo Dr su nas ispratili rijecima "nemojte da vam ovo bude pokrice za recidiv"
Samo narkomani su dovoljni da oforme grupu i rade program SVAKO ZA SEBE kako hoce, ako hoce i kako razume.
Ali, Bakuta, subjektivnost ne dolazi u obzir?! Vodja grupe ne dolazi samo da pomogne nama vec i sebi?! Nama, narkomanima, zavisnicima, kakogod, zadovoljstvo je pomagati jedni drugima, bez nadoknade. da ne gusim-Vec sam pisala o tome...Pisala sam i utiske s grupa-judi su se na PP jaljali
Elem, sigurna sam da je vodja grupe bio subjektivan, jer se nismo slozili. A momak koji je takodje odstranjen, pricao je skoro od samog starta da pije.(2 mjeseca).Ostali-nema ih puno-koje sam ja vidjela da piju-nisu progovarali
I narkomani su svi na istom nivou tokom grupa?!Zar ne? Postujem sto je neko duze trijezan, naravno!I ja to zelim-al ne mogu rasiriti vrijeeme kao lastiku.Dan po dan
Draga HeroJina, ljubim te
Pozivam te u goste (o mom trosku) na par dana u BG, da bih ti slikovito (na sastanku) i usmeno pomogla da vidis kako radi BG grupa, a veruj mi da je sve po NA programu.
HVALA!!HVALA TI!
Ponudjen ko pocascen..(tata-ne mogu mrdnut-a i inace zamisli-moji su patrijahalni-postujem, al pretjerano).Kada budem imala mogucnosti, sama cu uraditi sta si spomenula..Nemam ja nista protiv grupa. postoje neke sitnice koje odudaraju..OK i pravila neka koja smo prilagodili situaciji..al, postoji ali..Mozda samo meni smeta...
I da nije bilo ovog piva-prestal a bih d idem. Znam, imam svoje razloge..Da li se kod vas formiraju grupe "slicnih" ljudi...
Volim kada svako ima sansu da prica, komentarise...Imam ja neke svoje bubice, kao i svako..Al, ja sam uprkos "slucajnim" greskama..ispostovala ljude sa grupe..i u najtezem trenutku su be odbacili..Fala Bogu da postoji forum
Ljubim sve crnogorske narkomane i alkoholicare i molim se da zazive i AA bar u Podgorici!
Bakuta!
AA bi tek imaala clanova. Ma i NA ce zaziveti jos vise...
Hvala Bakuta
Na kom ste koraku..Ako ti nije tesko da malo o programu procaskamo, bar na ovom topicu..HUG!
Hvala!
Baba Naca

Post by Baba Naca »

Aaaaaaaaaaaaaaaa, NEMATE TRADICIJE NA!!!
Pa zato je to sve tako kod Vas malko mnogo drugacije.

Clan sam grupe koja radi po pravim principima NA i AA (vrlo, vrlo su slicni)
Citajuci s toga ove tvoje postove, dodje mi da se roknem, majkemi.
Ne znam da li od tuge, da li od besa, da li od nemogucnosti da prihvatim taj VAS IZMISLJENI NOVI METOD!!!
Ako je on uspesan, A JESTE, bolje ista nego nista, ali mi je zao ili bolje reci nerviram se sto je to bez tradicija polovicno!

Pitas do kog smo koraka stigli?
Pa kako ko!!!
To je apsolutno individualno i sve zavisi od MENE SAME, koliko sam spremna.

Pitas menja li se vodja grupe?

Naravno da se menja i za ovih 5,5 meseci od kako sam ja u grupi vec su bila 2 CLANA!
(Mi to zovemo sekretar)

Kazes uklonjena si iz grupe.

Niko NEMA PRAVO DA TE UKLONI IZ GRUPE!
JEDINI (ali jedini) USLOV ZA CLANSTVO U GRUPI JE ISKRENA ZELJA DA SE PRESTANE SA UZIMANJEM (ili pijenjem)

Prisustvo na sastancima?
Dolazi kada ko moze i koliko puta nedeljno moze i zeli. Potpuno INDIVIDUALNO!
Ja idem 6 dana u nedelji, jer MENI tako odgovara, jos imam strah da ne pokleknem.

Ajde ovako, malo o anonimnosti:
Bilo cije ime objavljeno JAVNO, narusilo je u potpunosti TRADICIJU NA i anonimnost grupe!!!

I ja sam pisala mail, niko mi ne odgovara!

SVI KOJI DOLAZE NA GRUPU DOLAZE DA BI POMOGLI SEBI DA OSTANU CISTI!
MOGLO BI OVAKO U NEDOGLED, ALI U SLEDECEM POSTU KADA BUDEM IMALA VREMENA PISACU O TRADICIJAMA,
JER PRAVILA - NEMA!!!

lJUBI BABA!!!
Bolje je praviti se da si glup, nego praviti se da si pametan!
heroinapg

Post by heroinapg »

Citajuci s toga ove tvoje postove, dodje mi da se roknem, majkemi
NECU VISE PISAT ONDA
nemoj zbog mene i mojih glupih postova.Ja od 20.og ne idem na grupu. mozda-tj. sigurno sam nesto pogrijesila, Baba Naco. Za vodju grupe sam te pitala jer sam ja imala 1.put-tj. 2. kad se pojavio konflikt, jer je iznio nesto sa grupe. A, ja sam onda narusila pravilo-iznijela sm imena-"samo" imena-al 1. sam pitala-al isto se hvata. Vise necu. Bakuta, ja vise ni ne idem na grupe. POZDRAV!
heroinapg

Post by heroinapg »

1. Priznali smo da smo nemoćni pred našom ovisnošću i da ne možemo upravljati našim životima.

2. Uvidjeli smo da Sila veća od nas može da nas vrati razumu.

3. Odlučili smo da predamo našu volju i naše živote Bogu, onako kako ga mi doživljavamo.

4. Preispitat ćemo svoje moralne vrijednosti i postupke.

5. Priznali smo Bogu, nama samim i drugima ličnu prirodu naših greška.

6. Potpuno smo spremni da Bog otkloni sve naše karakterne nedostatke.

7. Ponizno Ga molimo da otkloni naše mane.

8. Napravili smo listu ljudi kojima smo naudili i voljni smo da im sve nadoknadimo.

9. Sve ćemo lično nadoknaditi tim ljudima, osim ako bi to povrijedilo njih ili druge.

10. Nastavit ćemo voditi računa o svojim postupcima i kada pogriješimo odmah ćemo to priznati.

11. Molit ćemo se i meditirati kako bismo poboljšali naš svjesni kontakt sa Bogom, onako kako ga mi shvatamo, moleći se samo da Njegova volja bude s nama i da nam dadne snage da izdržimo.

12. Nakon što se spiritualno probudimo uz pomoć ovih koraka, trudićemo se da ovu poruku prenesemo drugima i da primjenjujemo ove principe u poslovima koje obavljamo.

skrenula sam s teme, tek da se podsjetim/o
Post Reply