Draga "Zejneba"
samo da vas pozdravim, poželim vam da u svoj ovoj vašoj muci - pokušate da sačuvate sebe. Pisali ste za pritisak... Stres - i da ste najzdraviji, čudo uradi organizmu. Znam - pomislićete lako je nama savetovati ... verujte mi - meni su pomogli neki ljudi ovde sa foruma, da se prizovem pameti, kad mi je najgore i najteže bilo.
Molim vas kao majku, ne brinite gde ste šta napisali, gde su vam zalutali postovi, ovde na forumu su svi dobronamerni i niko vam neće zameriti, neizvinjavajte se - i ja sam to radila kad sam počela da pišem na ovom forumu ... (i moguće da ću opet,...takva sam)
Ja sam prva pročitala sve što ste napisali (imate 2 posta na temi "CHAT-Kako se trenutno osećate", i niste pogrešili to što ste tamo napisali, jer ste počeli sa "osećam se grozno... "), iako vam se do sada nisam obratila. Verujte mi mnogo ljudi čita to što ste napisali, ali jednostavno, neki nemaju šta novo reći, kad je neko pre njih napisao ono što bi vam i oni sami napisali.
Za početak, neustručavajte se - pišite kad god osetite potrebu, ovde će vas uvek neko pročitati i nekim savetom pokušati da pomogne i ublaži vašu muku... Meni je pisanje na ovom forumu MNOGO POMOGLO.
Sve ovo sa vašim sinom - nije se desilo preko noći, pa tako isto ne može se ni rešiti brzo... vidim dobili ste dosta kvalitetnih saveta, pa zato vam nemam šta novo reći ...
Puno vas pozdravljam i svaku sreću vam želim
Problem sa sinom - Zejneba
Re: Problem sa sinom - Zejneba
I još nešto da vam napišem, ako ikako može da vam pomogne.
Ja sam bila očajna i u strašnom beznadju, kad sam pronašla ovaj forum. Jedno nedelju dana sam samo čitala ispovesti ovisnika i suovisnika, a onda odlučila da se registrujem.
(U to vreme - nisam znala da li mi je sin živ ... Za nekih mesec dana izgubila sam 11 - 12 kg., potpuno izgubila san, noćima nisam mogla da spavam, kako sam živela, ne znam. Kad se sin pojavio, posle 2 - 3 dana, pitala sam supruga, da to nije normalno toliko nespavati, da bi svako drugi nakon 1, 2, 3 dana, "umro" od potrebe za snom, suprug mi je odgovorio da je to verovatno odradio adrenalin, jer zaista nije normalno. Znam ovde je trebalo uključiti stručno lice i tražiti pomoć, ali ja sam imala OSEĆAJ da moram biti u domu i da će se sin pojaviti, A JA NE SMEM TADA NE BITI TU).
Ako vam se da - kad vam se ništa drugo ne radi - pročitajte "VAŠE ISPOVESTI", to su vam priče ovisnika, kroz šta su prolazili i kako su uspeli (neki još uvek pokušavaju - ALI ŽELE) DA POBEDE OVU BOLEST.
Meni su ove priče Ispovesti ovisnika pomogle (čitala sam one sa najviše stranica i odgovora na postove, sa najviše "pogledani", i kada su pisani, a kasnije i ostale), da još bolje razumem šta se to mom sinu i nama dešava.
Plakala sam dok sam čitala, I TO MI JE POMOGLO - JER SAM SE BAR ISPLAKA, a mislila sam da sam presušila i da suze više nema, odavno. Odvadila sam MUKU iz sebe, i bilo mi je lakše. Isto tako, uspeli su da me nasmeju neki odgovori na neke postove i prepucavanja, što je isto DOBRO, jer sam zaboravila kada sam se zadnji put nasmejala.
Ovo vam samo navodim kao ideju, i šta je meni pomoglo, vi ste TA, koj će iz ovog foruma, saveta, ... izvući ono što vama treba, smoći snage i volje - da se kvalitetnije nosite sa ovom nimalo lakom i podmuklom bolešću.
Puno vas pozdravljam i sreću vam želim
Ja sam bila očajna i u strašnom beznadju, kad sam pronašla ovaj forum. Jedno nedelju dana sam samo čitala ispovesti ovisnika i suovisnika, a onda odlučila da se registrujem.
(U to vreme - nisam znala da li mi je sin živ ... Za nekih mesec dana izgubila sam 11 - 12 kg., potpuno izgubila san, noćima nisam mogla da spavam, kako sam živela, ne znam. Kad se sin pojavio, posle 2 - 3 dana, pitala sam supruga, da to nije normalno toliko nespavati, da bi svako drugi nakon 1, 2, 3 dana, "umro" od potrebe za snom, suprug mi je odgovorio da je to verovatno odradio adrenalin, jer zaista nije normalno. Znam ovde je trebalo uključiti stručno lice i tražiti pomoć, ali ja sam imala OSEĆAJ da moram biti u domu i da će se sin pojaviti, A JA NE SMEM TADA NE BITI TU).
Ako vam se da - kad vam se ništa drugo ne radi - pročitajte "VAŠE ISPOVESTI", to su vam priče ovisnika, kroz šta su prolazili i kako su uspeli (neki još uvek pokušavaju - ALI ŽELE) DA POBEDE OVU BOLEST.
Meni su ove priče Ispovesti ovisnika pomogle (čitala sam one sa najviše stranica i odgovora na postove, sa najviše "pogledani", i kada su pisani, a kasnije i ostale), da još bolje razumem šta se to mom sinu i nama dešava.
Plakala sam dok sam čitala, I TO MI JE POMOGLO - JER SAM SE BAR ISPLAKA, a mislila sam da sam presušila i da suze više nema, odavno. Odvadila sam MUKU iz sebe, i bilo mi je lakše. Isto tako, uspeli su da me nasmeju neki odgovori na neke postove i prepucavanja, što je isto DOBRO, jer sam zaboravila kada sam se zadnji put nasmejala.
Ovo vam samo navodim kao ideju, i šta je meni pomoglo, vi ste TA, koj će iz ovog foruma, saveta, ... izvući ono što vama treba, smoći snage i volje - da se kvalitetnije nosite sa ovom nimalo lakom i podmuklom bolešću.
Puno vas pozdravljam i sreću vam želim
sheila wrote: Ako možeš iskreno da mi odgovoriš... Da li misliš da te je spasila vera tvoje Dite u tebe?
Prvih 8-9 mjeseci boravka u komuni bilo je sigurno desetak puta da sam htio izaći. Depresija, glad za opijatima... milion sranja s jedne strane, i ogromna želja da živim sa svojima s druge strane. Žarko sam želio živjeti s njima, ali sam isto tako znao da moram rješiti sebe. U tim trnucima, kada sam htio izaći, svaki put bih se sjetio nje i djece i nekako uz pomoć ljudi oko mene promijenio odluku. Tu su bili presudni ona i djeca. Danas sigurno ne bih bio živ da niije bilo nje, nekako je uspijevala da me drži dalje od kriminala i ulice. Zadnjih 6 mjeseci drogiranja bio sam svakodnevno na dozi od 80-120 tableta heptanona, znaći totalna anestezija. E sad, što je, tko je tu presudio da se ja odem liječiti? Mislim sve pomalo. U najvećoj mjeri je bilo to što se ja više nisam dobro osječao niti na dopu, niti hepovima, niti ... Apsolutno ni na čemu. Ipak je moja želja, ma kakva god bila, na kraju bila odlučujuća. Meni je definitivno bilo dosta. U tim trenutcima nisam razmišljao o diti, djeci... Meni, meni je bilo jako loše, i to je jedino što sam htio promijeniti. Može to izgledati nekome ovako ili onako ali " ja više ne mogu niti želim ovako" je na kraju presudilo. Još nešto sheila, nisam jedan od rijetkih. Znam jako puno ljudi koji su danas OK, a imali su teži put nego ja.
Dragi moji ,tako mi je drago da citate i pratite moje postavke,mnogo ste mi pomogli,i osjecam kao da komuniciram sa famelijom,jer moja famelija ne zeli da cuje ni za mene ni za mog sina,a razlog je taj sto sam prije nekoliko mjeseci saznala da se moj sin drogira,i pokusala mu pomoci,dala sam sve sto sam imala da pocne lijecenje,ali moj sin je to prekino,tako da sam uz savjete famelije izbacila (mog sina) iz kuce a ja se preselila u drugi stan.Medutim,posle nekoliko dana sam dovela sina kuci,jako sam slaba i emotivna kad je on u pitanju,a molio me da ga primim,da ne trosi vise nista da se sam skino s droge i da hoce da radi,da skupi koji dinar,pa onda da se odvoji od mene,i tako se moja familija naljutila na mene,ne pricaju samnom,a ja jos nikog nisam nazvala da kazem sta se dogada.Demiane,izgleda da je tako kao sto ti kazes,u zatvoru imaju kantinu i mogu uzeti neki cips,cokoladu i sl., a pare ne idu njemu u ruke.Ja stvarno neznam sve sta je moj sin radio,ali znam da je dobijo neke pakete na drugo ime,i prodavo ,to su bili kompjuteri,telefoni i sta jos neznam.To sam saznala u isto vrijeme kad sam saznala da se drogira,bila sam sokirana,a on je sve negiro,u vezi droge samo mi je reko da nece dugo ziviti,da ga pustim na miru,ja sam otisla u policiju i prijavila ga da se drogira,da me krade i da zelim da ga izbace iz kuce,jer moja cerka nije stjela da zivi u stanu zajedno sa njim,ako ne pristane na lijecenje.Policija mi je rekla da on nije maloljetan,da ga ja nemogu natjerati da se lijeci,ali ga mogu izbaciti iz kuce,kad su dosli u stan,sve su pretresli i u njegovoj sobi nasli lazne pare,i tablete tramadole,vise flasica,i jos neke telefone mobilne i kompjutere.,zato nije nama nikad dao da ulazimo u njegovu sobu.Policija ga odvela i posle nekoliko sati pustila,kao nema nista na rekordu,a tramadoli su bili na njegovo ime i kupovo je preko interneta kao legalno.Ja nisam mogla vise u taj stan,bila sam kod famelije,a on je iz zatvora opet uso u stan preko terase,ali posle dva dana je pristo na lijecenje,jer je bio u velikoj krizi,dala sam sve da mu pomognem,i uzalud.Prije mjesec,dva,i ja sam izgubljena u vremenu,poceo je raditi sa jednim drugom,koji ima svoj kamion,radili su moving,on nije vozio iako smo moj muz teskom mukom uspjeli da bar polozi za kamion kad nije stio uciti,ali nikad nije radio ni vozio,kao ne voli da vozi.Znaci,radio je,ode po sedam dana na put,kad dode bude dva tri dana i tako da nisam primjetila nista neobicno,jedino sto je govorio nije bozna neka zarada bila,al sledeca ce biti bolja,tako da je kao stio da skupi para i da se odvoji,cak i ozeni,imo je neku curu i prico s njom,ali sam posumnjala kad sam cula da je raskino s curom,jer to mu se desavalo i prije.Kad ga prije nekoliko sedmica odvedose u zatvor,odma sam nasla iste tablete i shvatila kolko me laze moj sin i da sam opet nasjela na njegove rijeci,moja cerka je slabo zainteresovana za njega samo radi mene nazove da pita kako je i sta snjim,a ja iako sve znam,i ne zelim da ga izvadim iz zatvora,samo zelim da mu pomognem da se izlijeci i izide iz tog zla,nemogu da nemislim o njemu,nemogu da ga izbrisem iz zivota,cak bojim se umrijeti,a da on ostane tako u tom zlu,u ovoj tudini,jedino mi preostaje da vjerujem u to,da mu je najbolje u zatvoru,bar nema droge,a sta ako ga puste uslovno pa nastavi opet,nemogu biti pametna, a nikad nisam bila optimista.Zvala sam ovog druga sto je radio sa njim,sve mu ispricala,on bi mu pomogo da izade,dao bi pare,ali kad je cuo da se drogiro,i on misli da je bolje da ceka sudenje u zatvoru,pa ako izade uslovno reko je da ce mu pomoci sve i za poso,i ako bude stio da se lijeci,a sutra cu s njim otici da mu ostavimo bar nesto para,necemo mnogo,ali da ima uzeti sebi cips i cokoladu.Jos jednom se zahvaljujem svima vama,dragi moji koji pratite i pomazete mi mnogo sa svojim savjetima,i diskusijom.Veliki pozdrav za sve od Zejneba
- Zona Sumraka
Zejneba, kao sto sam i pretpostavila zivimo u istom gradu. Poslacu vam infomacije ponovo. Mislim da sam greskom poslala na e-mail.
Pozdrav i drzite se.
Pozdrav i drzite se.
Dedal, jako mi je značilo ovo što si napisao..rekao si suštinu stvari, jedno VELIKO HVALA na tome i hvala što nam vraćaš i ulivaš nadu, bar nadicu
Ogroman pozdrav tebi, Diti i sve najbolje vašoj porodici koja je opstala uprkos svemu.
Nadam se da je najgore za vas prošlo, i da sad možete da uživate i budete mnogo srećni..što vam od srca želim.
P.S. Izvinjavam se zbog upada na temu gospodje, ali tako se ˝namestilo˝
Pozdrav i svako dobro svima!

Ogroman pozdrav tebi, Diti i sve najbolje vašoj porodici koja je opstala uprkos svemu.
Nadam se da je najgore za vas prošlo, i da sad možete da uživate i budete mnogo srećni..što vam od srca želim.
P.S. Izvinjavam se zbog upada na temu gospodje, ali tako se ˝namestilo˝

I od mene veliko fala Dedal,puno zdravlja,srece i ljubavi tebi i tvojoj porodici.Ne brini 'Sheila', sve su ovo nase teme,i radujem se svakom javljanju,odgovoru,vasim savjetima i svima vam puno fala.Pozdrav Zejnebasheila wrote:Dedal, jako mi je značilo ovo što si napisao..rekao si suštinu stvari, jedno VELIKO HVALA na tome i hvala što nam vraćaš i ulivaš nadu, bar nadicu![]()
P.S. Izvinjavam se zbog upada na temu gospodje, ali tako se ˝namestilo˝Pozdrav i svako dobro svima!
Draga Jana,poslala sam sinu 50$,istina je da on nece dobiti novac u ruke,moze samo naruciti nesto od hrane,a zatvor uzima i neku proviziju,tako da mu mozda ostane 20-30$ za hranu.Danas mi je jako potreban neki savjet i da me neko saslusa.Juce(nedelja)sin me zvao,mnogo smireniji nego dosad,osjetila sam u njegovom glasu malu opustenost,iako moje sedmo culo osjeca da moj sin ima veliki strah od zatvora,od ljudi koji su tamo,to jest ostalih zatvorenika,vidio je ljude koji se drogiraju iglom i koji su u jako losem stanju.Rekao mi je za njih "pravi drogerasi",pa sam pokusala da mu kazem da je to sve isto,ili tablete ili heroin,to su ista g...a,ali on nikako ne moze o sebi pricati,samo kaze da mu je socijalni radnik reko da ce na sudu dobiti uslovno i da ce cim izade naci stalni poso,da se mora javljati valjda policiji ili kako on kaze tom socijal.radniku,da ce provjeravati droga test i kaze da ce on svoj zivot totalno izmjeniti na bolje i da nece dozvoliti da pogrijesi i da ga vrate u zatvor.Naravno,jako bi se radovala,kad bih mogla da mu vjerujem,i povjerovala bih mu da nije reko jos nesto a to je,citiracu:majka,molim te da stupite ti i sestra u kontakt sa socijalnim radnikom,reko mi je da mogu izaci kuci do sudenja,bez para,bez kaucije,samo da ti kazes da zivim s tobom,hoce da znaju da imam gdje da nisam na ulici,i onda mogu izaci a na sudenje 26 januara,rekli su mi posto nemam kriminalni rekord osudice me uslovno".Eto tako moj sin meni naprica za nekoliko minuta,i jos mi je reko da se cuvam i zafalio se na 50$ sto sam mu poslala.Molim vas,sve koji ovo procitaju,sta mislite o ovome,a sutra moja cerka ima slobodan dan,pa cemo razgovarati sa socijalnim radnikom,sta da kazem,dali da pomognem da izade ako je istina da ne treba kaucija,bojim se da ga ne protjeraju ako kazem nesto lose za njega,a nedaj boze da ga protjeraju,on nema gdje,nemamo nikoga dole,a i ovde imam samo stariju tetku,njenog sina sa porodicom,i zive u drugoj drzavi.Znaci moj sin jedinac ima samo mene i sestru koja se zabavila o sebi,i samo gleda da se sto prije uda.S druge strane,volila bi da kazem tom socijalnom radniku da moj sin treba lijecenje i ja bi bila sretna da ga sud osudi da mora da se lijeci,ali znate kakvi su amerikanci oni od muhe naprave mededa,bojim se da ce pogresno protumaciti,a nisam bas sigurna u cerku da ce znati prevesti kako treba sto ja budem rekla tako da se brinem,najvise bi voljela da pricam na nas jezik s tim socijalnim radnikom i da sto kazem ne shvati pogresno.Molim vas pomozite mi,kako da pomognem mom sinu,dali da mu povjerujem jos jednom,reko je da nece vise ni pusiti jer nije zapalio cgare 19 dana,a bojim se ako izade do sudenja kuci,moze nesto gore napraviti,boze dragi,nedaj mi boze,da uvjek mislim najgore,ali sam toliko izgubila povjerenje u njega da cu poluditi od toga,bojim se da mu ne naskodim,jer su ovdje ljudi tako hladni i bezosjecajni da moras paziti sta pricas.Moram se malo sabrati,javicu se ponovo...Pozdravjana wrote:Nista mu ne saljite dok ne dobijete povratnu informaciju od nekoga nadleznog iz zatvora.On nece umrijeti na zatvorskoj hrani.A mora shvatiti da mora suradjivati i ne ici linijom manjeg otpora.Mora shvatiti da to sto cini nije dobro i da mora platiti svoju cijenu.nece mu nista biti ako jede slabije.Nije djaba post nego da procisti i ojaca duh.
Neka vasa kci kontaktira nadlezne u zatvoru,pa cete imati jasniju sliku.Pozdrav!
Saberi se,draga Zejneba.Znam da ti nije lako.
E,vidis,on je sada vidio u zatvoru i sto je igla i sto je dno dna.On zna,da ako dobije uslovnu kaznu,mora suradjivati.Znaci biti cist,podvrci se detoksu u nekoj ustanovi i ustrajati u zivotu bez poroka,i odmaknuti se od svih radnji koje ga mogu povezati sa kriminalom.
Nije problem da ti uradis kako on zeli,ali je problem kako ces ti u takvom zdravstvenom stanju u kome si,izdrzati zajednicu sa njim,ukoliko se on odmah ne promjeni.Odmah ne prihvati sve tvoje uslove i uslove strucnog lica koje ga bude vodilo u rehabilitaciji.Mislim na detoks i rehabilitaciju koja je poslije obavezna.Iako kcerka i sin nisu tako bliski,govorite o razlicitim inetresovanjima,mozda je sada vrijeme da jasno kazete kcerki da je sada vrijeme kada se porodica mora konsolidovati i dati sve od sebe da se jedan clan spasi.Da se malo svi korigujete,pa i kci ,i da prioritet bude posrnuli sin.
Ta jezicka barijera je strasanproblem,ali u cijeloj toj supi,imajte povjerenja u kcerku,da ce ona ipak jasno reci sto vi mislite.Morate imati i malo povjerenja,jer ako u sve sumnjate,ode snaga.
Saberi se,zeno mila,pa polako.Tamo gdje hranis duhovnu glad,naci ces odgovor i za svoje sadasnje pitanje.Znas i sama da je svijet saburom pokriven.
E,vidis,on je sada vidio u zatvoru i sto je igla i sto je dno dna.On zna,da ako dobije uslovnu kaznu,mora suradjivati.Znaci biti cist,podvrci se detoksu u nekoj ustanovi i ustrajati u zivotu bez poroka,i odmaknuti se od svih radnji koje ga mogu povezati sa kriminalom.
Nije problem da ti uradis kako on zeli,ali je problem kako ces ti u takvom zdravstvenom stanju u kome si,izdrzati zajednicu sa njim,ukoliko se on odmah ne promjeni.Odmah ne prihvati sve tvoje uslove i uslove strucnog lica koje ga bude vodilo u rehabilitaciji.Mislim na detoks i rehabilitaciju koja je poslije obavezna.Iako kcerka i sin nisu tako bliski,govorite o razlicitim inetresovanjima,mozda je sada vrijeme da jasno kazete kcerki da je sada vrijeme kada se porodica mora konsolidovati i dati sve od sebe da se jedan clan spasi.Da se malo svi korigujete,pa i kci ,i da prioritet bude posrnuli sin.
Ta jezicka barijera je strasanproblem,ali u cijeloj toj supi,imajte povjerenja u kcerku,da ce ona ipak jasno reci sto vi mislite.Morate imati i malo povjerenja,jer ako u sve sumnjate,ode snaga.
Saberi se,zeno mila,pa polako.Tamo gdje hranis duhovnu glad,naci ces odgovor i za svoje sadasnje pitanje.Znas i sama da je svijet saburom pokriven.
Ne mogu da vjerujem,sestro moja mila,kao da mi citas misli,ja se bas bojim toga a sta ako odmah ne prihvati sve sto treba,ja nisam u stanju ziviti snjim,i misliti dali jos uzima nesto,mozda ga zatvor opametio i mozda on misli da je preso krizu i nece vise nikad nista uzeti da nebi dospio u zatvor,ALI ja ne mogu vjerovati mom sinu nista dok ne vidim da prode i detoks i rehabilitaciju,pa makar lezo zatvor godinama.Samo ako pristane na lijecenje i to odmah,ja cu mu vjerovati,jer sam stvarno slaba i toliko nemocna da mu pomognem,jos sam vise oboljela.Draga moja "Jana"vec sam pricala sa cerkom i sve smo dogovorile sta cemo sutra reci socijalnom radniku,a vidicemo sta ce nama reci taj socijalni radnik,u vezi mog sina,dali je govorio istinu i jel stvarno proso krizu bez ikakvih lijekova.Nemam rijeci da se zahvalim na tvojim savjetima,puno mi znaci kad vidim da je neko procito moje postavke,i prokomentariso.veliki pozdrav Zejnebajana wrote:Saberi se,draga Zejneba.Znam da ti nije lako.