Kako da pomognem sinu?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

vudd

Re: Kako da pomognem sinu?

Post by vudd »

tess ponovo procitaj sta si napisao
tess wrote:Draga gospodjo Lancelot...Ono sto je najbitnije,je da pocnete problem vec sutra da resavate,ali samo uz pomoc vaseg supruga,bake i deke... Znaci svi zajedno morate sinhronizovano da preduzimate mere.Ne dozvolite da ovaj problem produbi neke druge probleme koje imate od ranije u porodici,jer to zna cesto da se desava?Morate biti slozni i svi vrlo svesni da ovo nije sala.
O kakvom problemu'' porodice od ranije'' govoris?Znas li uopste o cemu govoris?
Prvo,plitak si za razgovore o ovoj temi
Drugo,osjeca se ''suplje savjetovanje''covjeka koji je jos u govnima i kome je svijest jos uvijek pod uticajem opijata...a okolo sere kao sojka ptica.Mozda ovi ljudi,suovisnici, to ne prepoznaju,ali narkomani itekako.
Nakrkati se metadonom,i biti dusebriznik na ''suovisnici'',nije isto sto i biti cist pred problemom.
Izvinjavam se suovisnicima.Ne padajte na fore stojekakvih dusebriznika...jer da znaju nesto,pomogli bi sebi .
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
tess

Post by tess »

Dragi Mudd,procitaj sta si napisao. Nije mi jasno sta ti tacno smeta kod mene. To sto sam na metu?Ja to uopste ne krijem niti govorim kako je to super(za razliku od nekih dr.). Ti dobro znas,a znam i ja da su se mnoge porodice "raspale",zbog nemoci pred narkomanijom(roditelji pocinju sve cesce da se svadjaju,produbljuju se drugi problemi,nezadovoljstvo,prebacivanje odgovornosti itd).Tako da mi nije jasno,kako ti to nije jasno. Kazes plitak sam za razgovore na tu temu.Ok.to mogu da prihvatim.Znam samo da ne bih voleo da imam tvoju dubinu.Ni na ovu temu,ni na bilo koju,jer su meni tvoji stavovi ,pa bicu blag i reci samo debilni.Ipak sam ja samo zavisnik,mozda kad ozdravim...ali ne nezelim da budem tolko dubok.Rekao bih da ti i Tracey Lords imate slicnu dubinu. Mislim da bi bilo bezze da se ovde prepucavamo,ja ionako sa zenama neumem da sve savdjam,tako da pp su keva. Sto se tice suplje narkomanske price i tu si verovatno upravu,ali ja za sebe nikad i nisam mislio da sam nesto pametan,niti sam bas svetu slao neke pozitivne poruke,bas obrnuto i obicno bi srao na jednom mestu i po tome se posle valjao.Nikad nisam bio ni dusebriznik,niti sam sad,ali sam,pa ja cak g-dji Lancelot nisam ni pravi savet dao,sva moja prica svela se na to da treba dA REAGUJU ODMAH,dok si ti slao poruku da su roditelji krivi sto im se deca drogiraju,cak si i prozivao onu g-dju sto ima dvoje dece,a jedno se drogira.Takodje sta je to imalo tako strasno da se prepozna u mojoj poruci,a sto suovisnici ne mogu da prepoznaju,a ti narkoman mozes? Nisam mislio da je potrebno,ali evo izvinicu se svima koje je moj post na bilo koj nacin uvredio,zasmetao,a ako Vam je delovao prilicno jadno i suplje,sta da radim to sam ja trenutno i zelim da se promenim(jos jedna suplja fraza?)!Gospodjo Lancelot nadam se da shvatate da sam ja jedan od najgorih zivih narkomana i uopste nemoj te mi nista verovati niti uzimati zdravo za gotovo,ali Vam kazem ako ne zelite da Vam dete bude kao ja reagujte odmah,danas!Vazno je da znate da to nemozete sami!Srecno! Pozdrav drugari.
dal' mi steti droga leti?
vudd

Post by vudd »

Zasto se nerviras?Ti si odgovorio na moj post,u kojem tebe nisam ni pomenuo.Rekao sam svoje misljenje,a ti me nazvas i kretenom i ''sajsigaloma''...Nisam te nigdje uvrijedio.Boli me q za tvoj met.Rekao sam cinjenice i istinu.E sad, sto istina jebe staru...poznato vec.
Ne mozes razgovarati tako jarane.Nisam za svadju,samo neke stvari ne mogu precutati(debil).I nije mi jasno...Ti si drugi lik koji poziva na pp da se nadjebavas.Mislim,sta reci :)

A da ovo nebi preraslo u sranje stavljam tacku.Nema smisla...

Jos jednom izvinjavam se suovisnicima
sanela

Post by sanela »

Dobro je vudd i tess...
Ili dajte neki konstruktivan prijedlog u vezi s temom ili zaobiđite temu.
Suovisnicima je dosta natezanja sa ovisnicima u real life, pa im samo vaša prepucavanja fale i na forumu. Na njihovoj temi pogotovo.
tess

Post by tess »

u pravu si,jos jednom se izvinjavam. Mudd uopste se ne nerviram,neznam zasto si to zakljucio?
Last edited by tess on Fri Jan 22, 2010 1:15 pm, edited 2 times in total.
dal' mi steti droga leti?
klara60

Post by klara60 »

Ja sam suovisnik i od kada sam to sebi priznala, moj zivot i ne samo moj, nego i ostalih clanova porodice, pa i nekih clanova familije, se totalno promjenio.Zbog ove cinjenice moram odgovoriti Vuduu na ovo-[quote="Dragi roditelji, naravno da nije bitno ko je poceo,bitno je kako ce zavrsiti.Ali zasto se svi tako palite kada neko skrene na temu vase odgovornosti?Isto ko narkomani:''Sta ja?Niiisam!!!Pa ja sam se trudio\la da najbolje bla bla...''
Krivi ste Bogami podobro.To sto od dvoje djece,jedno super,drugo krene putem narkomanije...Kakvi su to argumenti?
Kakvi su argumenti sto je jedno crno,drugo plavo?Sin mrzi tetku iz Paracina,kcerka je obozava?
[/quote] Istakla sam svoj primjer da pokazem da su za oboje moje djece bili isti uslovi i normalno ista ljubav i to velika (i dan danas je). Prosla sam ja tu pricu o krivici roditelja kroz razne terapije moje kcerke. Najvise sam sama sebe krivila i izjedala se zbog toga, ali kako vrijeme odmice i kako se situacija, hvala Bogu mjenja na bolje, tako sam se i rijesila te krivice, koje i nije bilo-to ti odgovorno tvrdim. Na primjer u pocetku se kcerka zalila doktorima da je ja "gusim", zivkam na mobitel, provjeram i sl. a kasnije se uspostavilo da je to bilo u ono vrijeme kad sam ja slutila (a zatvarala oci pred istinom) i to sada i kcerka priznaje. Kakav je to tebi primjer "Sin mrzi tetku iz Paracina, kcerka je obozava"?! Je li time pokazujes da je greska kod roditelja ili je to njihov osjecaj, narav i sl. Ne bjezim od toga da uzrok treba traziti u svemu pa i u roditeljima, ali nazvati nas krivcima...!!!??? OK, slazem se da je sada najbitnije kako iz svega izaci tj.spasiti svoje dijete, a i porodicu od ove BOLESTI (slozili smo se da je narkomanija bolest, pa i po tome: je li normalan,brizan roditelj kriv ako jedno dijete oboli od na primjer upale krajnika, a drugo ne?).
Sto se tice Poente-skontala sam iz ranijih postova=slavne nevladine organizacije koje "uspjesno"organizuju okrugle stolove sa sloganom "Reci ne drogama!", "Sportom protiv droge" i sl. podjele letke u odredjeni dan, na ne znam cijem su budzetu i to je to. A nisu se potrudile da organizuju AN, angazuju psihologe i psihijatre u svojim prostorijama, raspitaju se kako se u apotekama ispod pulta prodaju trodoni i sl. nisu kontaktirali inspektore kako bi eventualno ukazali na dilere, nisu digli glas da se pomogne ovisnicima otvaranjem savjetovalista za njih i suovisnike, da istaknu spiskove komuna, pojasne uslove u njima, da traze bolji odnos prema izlijecenim narkomanima,njihovu resocijalizaciju, pomoc kod zaposljavanja i sl.,a jos uz to medju svojim clanovima slabo da imaju izlijecenih narkomana.....
Izvini Sanela i Lancerot, sto sam morala odreagovati na ovo ranije, mada nije fer prema tebi Lancerot.
Draga Lancerot reaguj ODMAH!!! Ne stidi se da kazes osobama koje mu daju novac da to vise ne cine. Priznaj sebi i drugima (tvojim dragim osobama)u cemu je problem. Skola je bitna, ali nemoj da te hvata na tu foru.Kad sam ja svojoj kcerki prekinula fax. tek tada je ona lupila glavom o zid i shvatila da je stvar ozbiljna. Sve ce on nadoknaditi, kad se izvuce iz toga. Evo ti moj primjer. U januaru sam joj prekinula fax.,sad je obnovila godinu i evo je uci, ide redovno na predavanja (mi je vodimo, onako neprimjetno za okolinu, da je ne bude sramota), a kada se drogirala glavna fora joj je bila da ide na fax., a ustvari je isla da nabavi robu i da se drogira. Ne padaj na te fazone! Lupi rukom od sto.Ne dozvoli sebi da budes slaba karika (nemas pojma koliko snage imas u sebi, zato sto jos sebi ne mozes da priznas i ne vidis koliki je to problem). Angazuj sve oko sebe,muza,svoje roditelje ...svi se uhvatitie u tu borbu, sto prije to bolje. Sretno!
vudd

Post by vudd »

Sanela uvijek me iznova iznenadis.
Tema je pomoci sinu narkomanu.Ako je ovo mjesto samo za kukanje suovisnika,evo kukam sa njima.
Ovo malo ruzno zvuci,''dosta natezanja sa ovisnicima u real life''...Kontas?

Tess-a nisam mogao iskulirati,jebiga :) Ne razumije covjek moj debilizam

Nema tu puno kenjanja.Komuna,NA ako zele da se zalijece.
Metadon,Subutex,neki blok,ako zele da ''zalede''zajebanu situaciju.Kraj price...Naravno ako to ovisnik zeli.Ako ne,dzaba kukanja do neba,dzaba savjeti .

Ima tu nesto drugo,sto meni ide na zivac bas.Narkomani su i ovakvi i onakvi,seratori,muljatori etc...I jesu.Postali su takvi.
Ali kada neko kaze da i roditelji imaju doprinos svemu tome...tu sve prsti,grebe,jebe.Zasto je tesko prihvatiti tu mogucnost?
Pa jebo te,ja sam u zivotu dosta ljudi navukao na dop.Svi,ali svi, su imali sjebane porodice.Tacno je da nema recepta kako biti roditelj...ali da bi djete pruzilo ljubav majci,mora nauciti ljubav od majke.Tako nekako i sve ostalo...

Klara,narkomanija nije bolest kao upala krajnika!Narkomanija je posledica poremecaja licnosti.To su sjebani ljudi,bolan.Iskompleksirani na sve mile nacine,neki istraumirani,neki omalovazavani,neki nisu imali roditeljske ljubavi,neki su opet bili guseni prevelikom paznjom i sl.Uglavnom,iako to izgleda kao hir tinejdzerski,problem je nastao u ranom djetinjstvu.Pa ko normalan zeli da se sjebe drogom?A to je podsvjesna namjera svakog narkomana.Ja sam narkoman,za razliku od mog brata koji je alkoholicar :) .Neko nije ni jedno ni drugo,nego je pravnik-pedofil,doktor-perverznjak itd.

Mislim da se ne razumijemo...Svako dobro i nek' vam je Bog na pomoci
klara60

Post by klara60 »

Vudd ovo sa upalom krajnika sam dala kao odgovor na onaj tvoj primjer s tetkom. Slazem se ine bjezim od toga da postoji negdje greska, ucinjena nemarom ili nenamjerno (to i jeste predmet istrazivanja u terapijama) u porodici, odnosu roditelj-dijete,samom djetetu i sl, nesto sto je to dijete okrenulo tom zlu. Ja sam nalazila svoju grsku u toj prevelikoj ljubavi-mozda je moja kcerka htjela meni dokazati svoju nezavisnost i samostalnost...mozda...Svaki,ama bas svaki dan analiziramo sve sto je moglo dovesti do ove situacije. Mene malo iritira sto si ti nekako grub u svojim komentarima, mozda i previse. Znao je to biti i Boban i dr.ali na mnogp ljepsi nacin.Mi se i obracamo vama da bi nam otvorili oci, pomogli da udjemo u vas svijet, da bi se lakse snasli u nasim problemima. Ako je to tvoj stil pisanja-postujem.U svakom slucaju dobro je procitati razlicite komentare.
Zaboravih napisat za Poentu jos ono u vezi love,kao mi roditelji dajemo djeci lovu i oni se drogiraju-kakva fraza sa okruglih stolova-ono samo djeca bogatasa se drogiraju! Da aktivno ucestvuju u rjesavanju ovog problema (mislim na NVO koje se deklarisu kao pomoc u borbi protiv droge) znali bi da je to pravilo davno prevazidjeno. I djeca siromasnih se drogiraju-lovu nabavljaju na razne nacine, snalaze se,a i nisu svi narkotici skupi (ima ih i vrlo dostupnih).
Voljela bih da se Lancerot javi da nastavimo da joj koliko, toliko pomazemo u rjesavanju njenog problema.
saša-ex

Post by saša-ex »

Ko je kriv? Ja sam kriv! Ti si kriv! Krivo je more. Kriv je Sloba. Kriva je radijacija iz Cernobila....
Nije bitno ko je kriv. Najvise sam ja, normalno. Sretao sam narkomane iz svakakvih porodica. Od totalno disfunkcionalnih do onih u kojima sve stima. Naravno, porodica je ta koja utice na stvaranje necije licnosti. Ali nemoguce je naci tacnu jednacinu, a i nepotrebno, da se vidi ko je koliko odgovaran za necije drogiranje. Zato sto je izlaz iz narkomanije na ista vrata gde je bio i ulaz. To su vrata nase slobodne volje. Vi roditelji mozete samo donekle uticati na tok lecenja, i to najvise u onom pripremnom delu. Posle ste uglavnom puki posmatraci. Na nama je najveci deo posla.
SAMO CEO ŽIVOT...
Boban

Post by Boban »

saša-ex wrote:Ko je kriv? Ja sam kriv! Ti si kriv! Krivo je more. Kriv je Sloba. Kriva je radijacija iz Cernobila....
Ah toliko razloga iz taloga :D ipak je krivo more a i Sloba pomalo...Ja nisam kriv "kunem se keve mi ne venke"
Post Reply