brat se drogira, sta uciniti?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

misty

Re: brat se drogira, sta uciniti?

Post by misty »

nastoj da budes podrska mami,roditelji i rade i grijese iz ljubavi,nisu bezgresni kao ni mi.shvatice mama da mora da podvuce crtu da bi pomogla sinu.razgovaraj s njom,objasnjavaj,pricaj...negdje postoje tipovi roditelja koji ce naci pravi nacin da se bore,uskratiti djetetu sve ,jer oni sami imaju snazan nagon za samoodrzanjem.kao i sto postoje tipovi roditelja,koji "gube bitku",gube volju za sopstvenim zivotom,kad su nemocni u borbi za dijete.
Apsolutno se slažem sa ovim!

Šta misliš da uključiš mamu malo ovde na forum, bar da čita ako ništa drugo, mislim da će ovde naći mnogo pametnih saveta i da će joj ovaj forum pomoći da shvati neke stvari, da bude odlučna i da ne pravi greške...Probaj malo da razgovaraš sa njom

Nemoj da se brineš kako će sve proći kada dođe njegova devojka, nema razloga da se odaš, on ne može da zna da si se ti videla sa njom, nemoj da se još opterećuješ takvim stvarima

I još nešto nemoj čekati pogodan trenutak, pogodan trenutak ne postoji, to je bežanje od problema, ne dopusti da manipuliše sa vama, vidiš on je već prekršio dogovor, kažeš da je izlazio i ako je devojci obećao suprotno...
Opet ti ponavljam dovoljan razlog je da ga vidite DROGIRANOG kako ulazi u kuću!!!

Čuvaj se i piši!
Ljubim te!
snjezana

Post by snjezana »

I moj brat je postao nevjerovatan lazljivac.. toliko dobro odglumi i izmisli bilo sta da bi dobio ono sto zeli da mi se to gadi. Sve manje u njemu vidim covjeka, umjesto toga postao mi je neko bice bez i trunke srama ili osjecaja odgovornosti. Valjda sam losa sestra zbog takvih misli, al ja prema njemu gajim samo neke odvratne osjecaje. Ja ne shvacam to sta radi, ni kako se mogao dovesti do toga. Zasto nije mislio na druge???
I nije mi jasno to sta je tvoj momak uradio, kao ni bezbroj drugih... kako mogu, nakon sto se uspiju izvuci iz toga, nakon sto su cisti mjesecima, neki i godinama..... kako se mogu ponovo navuci???????? Pa zar im ona zrtva koju su prosli i sve ono sta su njihovi roditelji prosli s njima nista ne znaci?? Kako mogu poceti ponovo kad znaju kuda ce ih to odvesti??????????????????????
Ubijet me, ja to ne razumijem nikako
snjezana

Post by snjezana »

Ma mama. Kao da je i nemam
misty wrote: Opet ti ponavljam dovoljan razlog je da ga vidite DROGIRANOG kako ulazi u kuću!!!
Ali on skoro nikada ne izgleda drogiran! Jako jako rijetko se to na njemu bas vidi.
Ma ne znam, sve mi se to cini potpuno besmisleno.
Je, eno maloprije se vratio i zakljucao u sobu. I niko mu nista ne moze.
Ma kreten bezobrazni to je on!!!!!!!!!!!!
snjezana

Post by snjezana »

Jel ima tuneko iz splita da mi kaze kome se mozemo obratiti?
Sad je u ljutnji rekao neka ga vodimo di god hocemo, samo neka ga sad ostavimo pet minuta na miru....
Sta mozemo uraditi, kome se mozemo obratiti?
Iskljucen nam je telefon vec odavno, imam jedino mobitel i nekih 30-tak kuna u njemu.. koga mogu nazvati da ga vodi iz kuce????? Dosta mi je vise ovih sranja, ne mogu vise!!!!!!!!
snjezana

Post by snjezana »

Eno sad govori da ga bole pluca. Kao u krizi je pa je lose zbog ztoga... a ja ga ko fol ne razumijem i napadam bezveze.....
Ali zasto je izasao iz kuce jutros ako ne da nabavi drogu??? Zasto se zatvorio u sobu ako ne da se drogira??????
Vise ne znam sta je laz ni sta je istina....................
Brat je otkazao sve obaveze koje je imao za popodne i doci ce za koji sat... Valjda ce on znati sta da radimo s njim. rekao je da ce ga on vezati i odvuci ako treba al da je dosta toga vise.......
Ipak se bojim da nesto ne naprave jedan drugome.............
I bojim se da ce ovaj samo naci novi izgovor i sve nas opet prevariti po ko zna koji put..
misty

Post by misty »

Snjezana poslala sam ti sada privatnu poruku, pa javi se!

Polako, smiri se u takvom stanju mu ne pomožeš pomoći!
Sačekaj da ti dođe brat po podne pa onda polako sa njim, ali nemoj te ništa raditi na silu, vezivanjem ili nečim sličnim nećete mu pomoći, ne na duge staze!
Zauzmite svi zajednički stav, kao što smo ti svi ovde pisali i ne dozvolite da vas po ko zna koji put slaže!

Čuvaj se!!
Srećno!
justme

Post by justme »

snjezo....
nastoj da se smiris.misty je u pravu zbunjena uplasena bijesna neces pomoci.
iskreno ne vjerujem da ce vezanje,zakljucavanje i dolazak brata nesto rijesiti.
pokusaj da ga ne mrzis.svi oni su u dubini duse ljudska bica koja pate daleko vise od nas .ako nista mi racionalizujemo stvari,srecni smo,pa nesrecni,boli nas ili ne boli,placemo smijemo se, oni vremenom gube normalne odbrambene mehanizme,osjecaj za lijepo,nemaju mogunost plakanja...itd a u momentima racionalizacije znaju da ih vodi nesto mnogo jace od njih.
to sto lazu i manipulisu...ne lazu oni da bi povrijedili nas , niti manipulisu sa nama da bi nama nanijeli stetu ( a nanose je itekako ) ,vec da bi postigli svoj cilj, a to je dop,sto je opet ponavljam jace od njega.
e to je nama jako tesko racionalizovati,kako shvatiti voli me, a laze, zasto laze a nema potrebu za tim .draga to je ( milion puta ponovljeno ) bolest.specificno extremno teske hronicne bolesti,redovno kace cijelu porodicu,prijatelje ,okruzenje.kao i kod svih bolesti isti je pocetak,razvoj i prognoza ( kraj ) .individualna je zelja i pristup lijecenju.
zasto je moj momak uradio to sto jeste!!?!?!?
to zasto on sebi , a i meni ponavlja svaki dan
zato sto od puberteta koristi razne opijate.
bol, krizu identiteta,probleme sa roditeljima, komplekse,nesigurnosti on je ublazivao travom,alkoholom,artanima, trodonima,extazijem,pa dopom .
nikad si nije ni dao priliku da odraste kao zrela jedinka.
samopouzdanje, samosvijest, sposobnost da se suoci sa bolom i snagu izvuce iz vlastitih resursa nikad nije razvio.to mu je dao.
osjecaj kontrole,moci ( posebno vazno za muskarca ) mu je dao dop.
dao,pa oduzeo.
zasto se nakon lijecenja vratio.
zato sto je pshilogija covjeka takva da vremenom blijede ruzne i bolne stvari,ostaju one lijepe.zamisli sama.koliko puta si ponovila istu gresku sa momkom, koliko puta smo uradili ,ponovili istu gresku iako smo se opekli..i zasto, zato sto mislimo da smo sad jaci i pametniji i da se sad mozemo nositi sa tim.
e to se desava nama koji smo str8,pa stavi to na kvadrat kad je ovisnost u pitanju.
zato sto je previse ocekivao od normalnog zivota,zato sto drustvo sistematski degradira bivse ovisnike ,zato sto ih sistemaski podcjenjujemo,sumnjicimo nepovjerljivi smo prema njima ,podcjenjujemo ih ,smatramo trajno ostecenim.a to DEGRADIRA NAVODNO NORMALNE, a narocito bivse ovisnike koji vec sam rekla nemaju pravilno izgradjeno samopouzdanje .a sami su.od nas normalnih nedovoljno prihvaceni, starih prijatelja nemaju , ne branim ga i branim ih .
da ne komplikujem, nekoliko poraza,neuspjeha u zivotu svima nama rusi samopouzdanje i vjeru u sebe.
ja cu je pokusati vratiti tako sto cu traziti sigurnost i snagu u sebi.jer sam je jednom imala izgradjenu,tu je ona negdje u meni, sad mi je tesko, a bice bolje.
tako razmisljam ja.
njemu...je jedini izvor moci davao dop,misli sad sam dovoljn ojak necu mu dozvoliti da me povuce ponovo i tako dalje :(
+ mi mislimo poslije komune sve je ok .sad vidim, a pomalo kasno vidim da oni jos dugo moraju imati pomoc strucne osobe,psihologa,psihijatra,osobe koja ce primijetiti simptome krize , u apstinenciji ja ih nisam znala prepoznati.niti on niti njegovi roditelji,da na vrijeme trazi pomoc.
ajde,javi sta je danas na bojnom polju.
ja ignorisem telefonske pozive:)
snjezana

Post by snjezana »

Ma nece biti nikakvog vezivanja, ali danas se mora donijeti neka odluka, to je definitivno. On mora ici iz kuce ili se lijeciti. I nadam se da ce i brat i mama ostati dosljedni tome.
A ja sam pronasla ovaj link http://www.novi-zivot.hr/savjetovaliste.php
Mozda bi se njima mogli obratiti?
Samo jel se ta njihova pomoc placa???
misty

Post by misty »

Drago mi je da si odlučila da se danas mora doneti odluka!

Javi kako je prošlo i šta se dešava!
Uz tebe sam!!
snjezana

Post by snjezana »

Justme, nevjerovatno mi je koliko razumijevanja imas prema svemu tome. To je vrlo pozitivno od tebe, ali nekako mislim, ne znaci da sam u pravu, samo iskazujem svoje misljenje, da ni previse razumijevanja nije dobro jer on time dobiva otvoren prostor za manipulaciju. Jer ako cemo mi svi sad njega tetositi kao bolesnika i prihvacati njegovo ponasanje kao nesto sto je jace od njega... a gdje ce nas to odvesti?
Post Reply