Stelamaris priča

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Sonja

Post by Sonja »

Majko,

ako je krenula na lecenje niko vama ne kaze da ne smete da je vidite i cujete, ali jednostavno budite DOSLEDNI.
Budite uz nju, to joj treba vise nego ista, ali ne tako sto cete joj davati pare za drogu. Vidite kako se promenila kada je osetila vasu odlucnost.
Mnogo je laKSE DATI NOVAC PO KO ZNA KOJI POSLEDNJI PUT i ne biti tu kada je boli dusa, kada joj se "guli" koza, kada place, kada joj stvarno neko treba, nego sve to trpeti i gledati. Ali mislim da morate biti uz nju, ali kao majka a ne kao neko ko daje novac. Decka ce izmanipulisati sigurno, to nemojte ni jednog trenutka da sumnjate ni da pokusate da kazete kako je on sigurno sve shvatio...Kada je vama kao majci negde u dubini duse lakse da zazmurite, izvicete se i date novac, zasto bi on to sve trpeo kada moze da bude sve u redu.

Sto se tice cascavanja, aaaaaaaa. Pogotovo kada ste devojka, castili su me i obasipali, davali na ler do 2000 eura!!! Sve samo da ostanete, da vas zadrze. Onda kada dileri vide da ste vi ozbiljni u svojoj nameri, kao i ona, onda se oni malo i utronjaju, onda im niste posle interesantni. Nece nju niti bilo koga castiti vecno. Caste je dokle znaju da ce ona da izmuze novac i da im donese za jos jedan fix. Zelim da vam kazem da mi se cini da je ona pred pucanje i vrlo brzo nestaju SVI rodjaci, prijatelju, poznanici od kojih moze uzeti pare jer je svima ili duzna ili znaju pa ne daju, vi joj ne date pare, ona ce onda ili moci da "radi" nesto za drogi ili sto je verovatnije pronaci ce u vama utociste i obratiti se za pomoc.

S.
Needlework the way, never you betray
Life of death becoming clearer
Pain monopoly, ritual misery
Chop your breakfast on a mirror
Taste me you will see
More is all you need
You're dedicated to
How I'm killing you...
STELAMARIS

Post by STELAMARIS »

Draga Sonja,

hvala na javljanju, polako ide ne bolje, cini mi se. Ne dajem kcerki novac i prestala je da ga trazi. Ide svaki dan na metadonsko odrzavanje. Ona zna da ima moju podrsku samo ako i sama nastoji da ozdravi. Nisam gruba prema njoj, ali sam dosljedna, rekla sam joj da necu da slusam njena obecanja, hocu da vidim rezultat. I ako joj naidje zuta minuta, da me zove, zajedno cemo to prevazici. Ona zivi sa svojim momkom, a ja se sa njom vidim svaki dan. Odem im cesto u posjetu. Sto se tice povjerenja, trebace puno vremena da prodje da joj pocnem vjerovati. Nazalost, to je tako, rekla sam joj vise puta da joj ne vjerujem nista.

Eto tako je za sada, nadam se da ce biti bolje.

Pozdravljam te puno i zelim svako dobro!
Sto me ne ubi, ucini me jacim!
Ziv pas vrijedi vise nego mrtav lav!
STELAMARIS

Post by STELAMARIS »

Svima zdravo,

nisam se dugo javljala, red je to ucinim. Ne znam sta da kazem, naizgled nema nista novo, ona ide na metadonsko odrzavanje. Dnevno dobija 9 tableta (tako mi je rekla). Ali mi je u medjuvremenu napravila dug od 40 EUR-a. Posizila sam. Dilerke su joj dale dop na veresiju.

To je bilo proslog vikenda, jos ne mogu sebi da dodjem. Vratila sam dug, ne znam da li sam dobro uradila, skroz sam se izgubila. Rekla sam joj da vise nikakav dug necu vracati i gotovo!

Jos nije radila test kod doktora, kaze sljedece ce sedmice. Ovih se dana spremam da odem na razgovor sa doktorima i da saznam sta se desava, jer joj nista ne vjerujem!

Jedno konkretno pitanje:

Da li je "NORMALNO" da se u pocetku tog metadonskog odrzavanja omakne koji recidiv? Ona meni tvrdi da to doktori "RAZUMIJU". Cak im je priznala da je par puta uzela "MALO" dopa (ne na iglu vec je smrkala) i da ne rade test jer ce biti pozitivan. To je razlog zasto jos nisu napravili test (po njenoj prici).

Znam ko su njene glavni dileri. Recite mi da li je pametno otici na policiju i prijaviti ih. Bojim se da ce me mrak progutati, a pitanje je sta moze policija tu da uradi?

Nemam sad snage da dugo pisem. Nisam dobro nikako, kad mi bude bolje javicu se i detaljnije sve ispricati.

Pozdrav i budite dobro!
javor

Post by javor »

...
Last edited by javor on Sat Mar 28, 2009 6:08 pm, edited 1 time in total.
sanela

Post by sanela »

STELAMARIS wrote: Jos nije radila test kod doktora, kaze sljedece ce sedmice. Ovih se dana spremam da odem na razgovor sa doktorima i da saznam sta se desava, jer joj nista ne vjerujem!

Jedno konkretno pitanje:

Da li je "NORMALNO" da se u pocetku tog metadonskog odrzavanja omakne koji recidiv? Ona meni tvrdi da to doktori "RAZUMIJU". Cak im je priznala da je par puta uzela "MALO" dopa (ne na iglu vec je smrkala) i da ne rade test jer ce biti pozitivan. To je razlog zasto jos nisu napravili test (po njenoj prici).
Nešto baš sumnjam da doktori imaju razumijevanja za njeno miješanje metadona i dopa :roll:

Da sam na Vašem mjestu hitno bih otišla kod ljekara i razgovarala s njima. Trebate zajedno smisliti strategiju šta i kako da uradite ubuduće kako bi se spriječilo da Vi otplaćujete njene dugove, a da se ona redovno "sređuje" naočigled svih vas...

Sretno!
javor

Post by javor »

...
Last edited by javor on Sat Mar 28, 2009 6:08 pm, edited 1 time in total.
STELAMARIS

Post by STELAMARIS »

javor wrote:Ah da, moje mišljenje što se tiče dilera. Ogavan i pokvaren rod!
Nedavno su kod nas "edukovani" i "prepametni" roditelji iz udruženja roditelja čija su djeca ovisnici odštampali i lijepili plakate na kojima se pozivaju svi roditelji da odlučno stanu u borbu protiv dilera jer su oni navodno uzrok sve patnje njihove djece. Time su dokazali koliko su needukovani i neupućeni u problem koji se zove ovisnost; i dokazali bez obzira na njihove patnje i žrtve ništa nisu shvatili po tom pitanju.
Da vam ja kažem gospođo, evo čist sam negdje oko 4 godine. Bogu hvala za to. Dilere i drogu nikada nećete uspjeti zaustaviti ili istrijebiti. To je nažalost tako na ovome bezbožnom svijetu.
Problem koji trebate rješavati je kod Vas i vaše kćerke. Jer tu leži izlaz.
Roditelji nisu shvatili da njihov problem nisu dileri nego je njihov problem u kući. Ne zaboravimo da je ovisnost stanje koje obuhvata čitavu osobu te je zloupotreba droga simptom prikrivenih problema koje ovisnik mora naučiti da rješava. Vi kada ste rješili problem ovisnosti, diler može da ima štand ispred vašeg ulaza, vjerujte mi vi ga nećete ni pogledati.
Moje skromno mišljenje odluke su na Vama.
Javore zdravo,

tacno je tako sto kazes, tu dilersku gamad se tesko moze iskorjeniti. I ta policija, sta oni cine da ublaze, ako ne mogu zaustaviti ovaj olos?

Imas pravo, problem je da nas dvije nadjemo rjesenje, a narocito ona! Sutra obavezno idem kod ljekara da sve ispitam. Nakupilo se mnogo toga, nista joj ne vjerujem.

Kad mi je nedavno rekla za onaj dug, rekla sam joj da ga ja necu otplatiti. Onda je pocela da vice na mene, da me vrijedja i to sve pred njenim momkom, jer sam bila kod njih. Okrivila me je da sam ja kriva sto se ona drogira, da je nisam pazila dovoljno i jos mi je svasta nagovorila. U jednom momentu sam uzela papucu i par puta je opalila, na sta se ona prepala i izletila iz kuce. Poslije toga 6 dana nisam htjela da je vidim ni cujem!

Sad sam onako zvanicna sa njom, ne prihvatam nikakve price, hocu rezultate. Da vidim O.K. test i njen napredak koji mi ljekari trebaju potvrditi!

Sutra furam gore i javim vam sta je bilo.

Svima lijep pozdrav....
sunrise

Post by sunrise »

Draga Mama

Napisite si negdje na zid ili u kupatilu kod ogledala par pravila pa kad perete zube nek vam to ulazi u glavu.

1. Da li se vasa cerka posudi i napravi dug od 40E ili 400E ili 4000E je njezin problem i samo njen. Niste ju tjerali da se ide sredititi i nemate odgovornost placati njezine dugove.
2. Ne padajte na foru decka koji je mali "mis" i koji ima zicer platu koju spizdi za 3-4 dana pa ajde mama, pomozi-poguraj nas. oni su oboje jako punoljetni i nek se snalaze, bore, cupaju i vade kakao znaju. Vi mislite i vjerujete mu da je on cist, ja osobno ne, kao ni vecina nas ovdje jer znamo da to ne ide. Ona na dopu a on ne. To jednostavno ne moze, ne funkcionira i aus. Kad njoj ne date pare, doci ce mali mis i reci npr.treba mu 30-50e za benz i mama ce dati jer je on dobar.
Ustvari vas niti ne zanima da li je on cist ili nije jer ste vec odabrali misliti da jeste, a kad vec toliko para trosite bezveze kupite jedan test ekstra u apoteci i imat cete spoznaju istine a mozda i mi naucimo nesto novo u slucaju da je ok.

Ona vas maksimalno manipulira, too much. davanjem para za dop podrzavate njeno drogiranje. Mojoj mami to ne bi palo na pamet ni pod razno a meni takodjer da joj to kazem. znam, samo jednom kad sam se na suho skidala, prvi put, bez ijedne tablete ali sam imala jednu malu bocicu s 10 hepova i to sam njoj dala u slucaju da mi bude bas jako lose. Negdje 2-3 dana kad mi je kriza bila najteza sam ju molila da mi da malo da cugnem iz boce, no nije mogla, sjedila je pored mene i plakala no nije mogla.A, kamoli da vraca moje dugove dilerima. a, i ti dileri su ovisnici sami i ne daju i ne cascavaju bas tako ko sto se vama servira.
Moja mama mi je uvijek davala vjeru u mene i govrila da zna da to mogu i da cu uspjeti ali sam i znala dokle mogu i di je aus.

Ja sam isto bila na metadonu i to jedno 8 mjeseci.Pocela sam s 50mg (8 mjeseci je bilo iz razloga sto mi je na samom pocetku bilo jasno da terapija od 20 dana kod mene nece nista promijeniti). I, nisam se igrala s dopom uz met. Tu neku prazninu moras odraditi na neki drugi nacin, kroz posao ili sta god. Nakon tih 8mjeseci sam presla na sub i to na dosta jaku dozu, od 8mg i nakon 2-3 mjesca sam ga pocela spustati svaki mjesec po 2mg i sad sam samo na jednoj tableti od 2mg.I opet sam bez recidiva. Znaci, moze it o moze ohoho super ali moras htjeti. Ona ima malu zelju ali nema ni snage, ni plan, ni program a ni nikog ili niceg koga ce dovoljno resprektirati ili ga voljeti do te mjere da ju boli doci nalice osobe i reci, jebi ga, sjebala sam se. Morate biti konsekventni i jaki i ne popustajte ni milimetar. Uostalom, tih 9 tableta metadona je jako dobra doza, ako joj je premala oni ce joj podici jednu tabletu ali kad oni vide kako se ona zeza i kako je neozbiljna tako ce je i shvatiti.

Zelim vam puno snage i puno srece
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Sonja

Post by Sonja »

javor wrote:Ah da, moje mišljenje što se tiče dilera. Ogavan i pokvaren rod!
Nedavno su kod nas "edukovani" i "prepametni" roditelji iz udruženja roditelja čija su djeca ovisnici odštampali i lijepili plakate na kojima se pozivaju svi roditelji da odlučno stanu u borbu protiv dilera jer su oni navodno uzrok sve patnje njihove djece. Time su dokazali koliko su needukovani i neupućeni u problem koji se zove ovisnost; i dokazali bez obzira na njihove patnje i žrtve ništa nisu shvatili po tom pitanju.
Da vam ja kažem gospođo, evo čist sam negdje oko 4 godine. Bogu hvala za to. Dilere i drogu nikada nećete uspjeti zaustaviti ili istrijebiti. To je nažalost tako na ovome bezbožnom svijetu.
Problem koji trebate rješavati je kod Vas i vaše kćerke. Jer tu leži izlaz.
Roditelji nisu shvatili da njihov problem nisu dileri nego je njihov problem u kući. Ne zaboravimo da je ovisnost stanje koje obuhvata čitavu osobu te je zloupotreba droga simptom prikrivenih problema koje ovisnik mora naučiti da rješava. Vi kada ste rješili problem ovisnosti, diler može da ima štand ispred vašeg ulaza, vjerujte mi vi ga nećete ni pogledati.
Moje skromno mišljenje odluke su na Vama.

:smt054
Needlework the way, never you betray
Life of death becoming clearer
Pain monopoly, ritual misery
Chop your breakfast on a mirror
Taste me you will see
More is all you need
You're dedicated to
How I'm killing you...
sunrise

Post by sunrise »

naja, nazalost je to jos tako da se krivica trazi vani, decko, drustvo, ili dileri. Ili, spika dileri caste, daju ti, ne daju ti biti cist, ne pustaju te, zivakaju te. Pa i sami znamo da je jako tesko bas za dilera da te pocasti
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Post Reply