Sta da radim?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

leona

Post by leona »

Odite tamo, zajedno, razgovor sa stručnom osobom može pomoći, iako je na njemu da konačno odluči da hoće živjeti normalnim životom. I tebi će pomoći razgovor sa nekime otamo, barem znam da meni je. U svakom slučaju nemožeš pogriješiti ako odete tamo. Meni je doktorica jučer rekla otprilike ovako:
Kad se ovisnik skida, može to ostvariti na dva načina: u komuni ili u nekom centru za odvikavanje. Ako se liječi u centru, prvo i osnovno što treba postojati je njegova ŽELJA da se riješi te ovisnosti. Bez toga nema uspjeha (to već i ptičice na grani pjevaju). Dalje, trebaju postojati 3 ključna elementa. Prvi je PSIHOLOŠKA POMOĆ, to je pomoć stručne osobe u centru, na razgovore treba dolaziti minimalno jednom tjedno. Drugi je POMOĆ OBITELJI, to smo mi. I treći je POSAO, on treba imati posao. Ukoliko ovisnik nije u stanju da nađe i zadrži bilo kakav posao, onda ga se šalje u komunu. Ako neki od ovih elemenata nedostaje, odvikavanje u centru će gotovo sigurno biti neuspješno.
Dragana

Post by Dragana »

...
Last edited by Dragana on Sat Nov 22, 2008 10:09 pm, edited 1 time in total.
Image
leona

Post by leona »

Baš nemate sreće s tom doktoricom, ne mogu vjerovati da je takva! Dobro da je majka išla s njime, da je i ona uz njega, podršku ima, sad je na njemu "samo" da se drži reda i da izdrži [ok] , tih nekoliko prvih dana je najteže, bilo bi dobro da je netko stalno s njim dok se ne stabilizira malo. Sad sam bila kod doktora i dali su mi za njega terapiju do petka, pa ću mu ja davati svaki dan heptanone (7 kom), tako da ne mora svaki dan ići po terapiju.
Dragana

Post by Dragana »

...
Last edited by Dragana on Sat Nov 22, 2008 10:09 pm, edited 2 times in total.
Image
leona

Post by leona »

Kakve su to inekcije? Nisam baš čula da ovdje to netko dobija. Da, i kod nas se terapija dobija u domu zdravlja, naravno, kad doktor iz Centra za ovisnosti prepiše terapiju. To je odlično da će majka biti s njim, jer da je sam sve to vrijeme dok ti radiš, svašta bi mu moglo pasti na pamet. Ovako je barem koliko-toliko na sigurnom, ne treba ga pustit van iz kuće ni po šibice. Pozdrav, nadam se da je dosad sve prošlo ok!
Dragana

Post by Dragana »

...
Last edited by Dragana on Sun Nov 23, 2008 4:31 pm, edited 1 time in total.
Image
leona

Post by leona »

Koliko lijekova, i mene bi to zbunilo, uz sve te lijekove još će bit i omamljen umjesto da krizira... neka ste se smijali, to mi je drago čuti :D ! A za zdravstveno - tako je to svugdje, moraš se redovito javljati ako ne želiš izgubiti prava.
Dragana

Post by Dragana »

...
Last edited by Dragana on Sun Nov 23, 2008 4:32 pm, edited 1 time in total.
Image
Dragana

Post by Dragana »

leona wrote:neka ste se smijali, to mi je drago čuti :D .
da posle duzeg perioda....super je :D
Image
zvrky

Post by zvrky »

Finu on terapiju ima :-D meni je bilo superiska sa slicnom terapijom :? Pozdrav i srecno!
NEKO TO OD GORE VIDI SVE!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
Post Reply