Buprenorfin II

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

nenormalan-a-lud

Re: Buprenorfin II

Post by nenormalan-a-lud »

kako niste shvatili decko placa isto kao i vi samo svake nedelje mora da radi test koji kosta oko 3 hiljade a test se radi zna se zbog cega
bilo nas je 4oro brace i svi su trazili svoju zlatnu pticu srece,jedan je poginuo u ratu,jedan je umro od sushice,jednog su ubili na tvrdjavi....ja svoju vishe ne trazim

Mesha Selimovic
ziki

Post by ziki »

Pa nije tako napisao.
Napisao je da tabla buprenorfina na svakoj privatnoj klinici kosta 3650 dinara a, da test kosta 800 dinara..
Ali dobro nije ni vazno, on covek najbolje zna koliko placa.
Ako je njemu dobro, onda je to ok.
Toj klinici je sigurno dobro..
...
Hemfri

Post by Hemfri »

-I Činjenica je da on PREVIŠE-PRESKUPO PLAĆA,šta god i koja god to kombinacija bila. Pogotovo što bi SVE TO ISTO mogao da rešava i uzima NA overenu ZDRAVSTVENU KNJIŽICU i da lepo ode u Teodora Drajzera 44.-"Specijalna Bolnica za lečenje bolesti zavisnosti" i da se tamo uključi u Supstitucijski program ,gde se ISTO rade detekcije na PAS i ako je sve ok-dobija izveštaj za podizanje recepta kod svog odabranog lekara opšte prakse i to je TO.
Možda postoji neki razlog ,koji mi ne umemo da skapiramo,zbog kojeg on NEĆE da lepo ode kod njih....ne razumem-pogotovo što je ako nije znao-na ovom forumu se definitivno mogao informisati da je sve pomenuto moguće,toliko.
"Ne ljutim se ja Što TI Mene Lažeš-Već Što Misliš da ti ja Verujem!" - (PRA stara Kineska poslovica)
ziki

Post by ziki »

Ljudi se snalaze na razne nacine.
Imas ti neke male sredine gde je bas jednostavno doci do buprenorfina.
Neki odlaze kod privatnih lekara, plate navodno pregled, dobiju recept i pravac apoteka.
A imas i mesta gde se strogo postuje procedura, gde privatni lekari nece ili ne smeju da izdaju recepte bez izvestaja specijaliste.
Ili se desava da apoteke nece da uvaze recept tog lekara, pod izgovorom da policija kontrolise itd.
Najsigurnija varijanta su drzavne bolnice, njihovi psihijatri i recepti od svog izabranog lekara.
Jedino sto neki izbegavaju da budu evidentirani sa F11 dijagnozom.
A uopste nema potrebe za nekim strahom, jer je to samo zdravstveni karton a ne dosije.
Ako se vec lecis onda je bolje imati sve crno na belo i miran si, i zbog sebe i zbog drugih.
Ako ti se nesto ne daj boze desi , doktori vide na kojim si lekovima itd..
Sad su vec elektronski kartoni i tu je spakovano sve, od malih boginja do zadnje kutije lekova koju si dobio.
...
Hemfri

Post by Hemfri »

Nesto me pocelo zanimati-cisto onako benigno,Informativno,elem,
Da li je moguce da se u Srbiji "stekne pravo" nakon visegodisnjih recidiva -da se dobije Morfinska supstitucijska terapija? Ne bas kao u zapadno-evropsko razvijenim zemljama -Heroin na recept,ali ,bar ,sto bi voyager reko"full narkotik" kao SUPSTITUCIJA,znaci ne Metadon ,vec BAS Morfin,MorfiJUM,ili neki tako Opijumu vrlo BLIZAK derivat-da li je to teoretski moguce?
Ili je to u domenu apstrakcije na balkanu?
Ne ptam za sebe ,da se razumemo,ja se planiram skinuti i lisiti i bup-a,vec me prosto interesuje,eto,hvala unapred na odgovoru,zdravi mi bili,veseli i pre svega srecni sa nekom voljenom osobom pored sebe-TO je naj bolji nacin da se promeni zivot!
"Ne ljutim se ja Što TI Mene Lažeš-Već Što Misliš da ti ja Verujem!" - (PRA stara Kineska poslovica)
ziki

Post by ziki »

Ja mislim da je u Srbiji sve moguce.
Sve ono sto je u okviru ovlascenja jednog lekara specijaliste, to je moguce i da se sprovede u delo.
Sve zavisi od samog doktora, i od tezine bolesti pacijenta.
Ako on smatra da je nekom potreban morfijum, onda ce mu i prepisati morfijum.
Svaki lek koji postoji na trzistu on je namenjen za upotrebu.
Ali ne verujem da moze i da treba da se stekne neko pravo visegogodisnjim recidivima, ili da postoji neki zakonski okvir za to..
Jednostavno ako je misljenje lekara - Da je pacijentu potreban Morfijum, dobice Morfijum.
Mada ipak mislim da taj lek krajnja mera, i da se ukljucuje pacijentima kojima fakticki vise i nema leka.
Ljudi koji boluju od raka, ili neke druge teske bolesti gde coveku vise nista drugo i ne pomaze...
Ima ljudi sa teskim povredama kicme i slicno, koji koriste morfijum tablete ili flastere na bazi morfijuma.
U svakom slucaju, ne daj boze da je nekom potreban..
To je moje misljenje.
...
Hemfri

Post by Hemfri »

U stvari,sad kad bolje razmislim-lepo si reko ziki "NE daj boze da nekome zatreba morfijum"...tacno.
Don Dop

Post by Don Dop »

ziki wrote:Meni i dalje nije jasno..
On kaze da tablu buprenorfina na klinici placa 3650 dinara a zna da lek u apoteci kosta 270 din, taj od 2 mg.
Da li oni njemu na toj klinici recept naplacuju tih 3650 din i plus test 800 din, ili mu odmah daju i lekove za te pare..
Kako god bilo ti mnogo placas covece, previse..
I kazes Hemfriju kako ce da pukne sa parama, a on i ja smo podizali lekove u istoj apoteci u Bg-u po toj ceni koju sam pomenuo.
Znaci kutija od 8 mg na drzavni recept kosta 870 dinara, ili 7 evra i nista se drugo ne placa.
Tebe 1 mg kosta 1 euro..
Informisi se malo, imas pravo na lecenje u drzavnim bolnicama.
Treba ti samo overena zdravstvena knjizica.
- Ja stvarno ne znam jel pisem Spanski ili nekim drevnim pismom pa Vi nista nerazumete. Politika klinike u kojoj uzimam lekove je da se svaki put kad uzimas nedeljnu turu lekova radi test. To nije do mene vec do njih, a sve se svodi na otimanje novca. Zatim po svim privatnim klinikama lek kosta koliko sam naveo, a Hemfriju sam rekao da u nekom najgorem slucaju dodje kod privatnika po lekove koliko bi ga kostalo. Oko informisanja vec sam pisao i ovo tvoje da imam pravo da se lecim u drzavnim klinikama i da mi samo treba zdravstvena knjizica je pisanje uz vetar iz nekoliko razloga. Kod nas u Beogradu nigde osim u Drajzerovoj nemozes dobiti recept, ali bas nigde, a u Drajzerovoj nemozes upasti na tretman bez da placas. Tako da bi mene kostalo oko 15 hiljada mesecno da odlazim u Drajzerovu. Kad stavim na papir ne dobijam nista time sto cu otici u Drajzerovu, a rizikujem da me ceo Beograd gleda kako se vucaram po toj klinici. Dok se neke stvari u zemlji ne rese nece ni biti lecenja za nas.
- E sad posto si naveo da sam Ja neinformisan evo budi drug i informisi me kako da ostvarim pravo na lecenje koje i Ti ostvarujes?
Ja sam Bog
Don Dop

Post by Don Dop »

ziki wrote:Pa nije tako napisao.
Napisao je da tabla buprenorfina na svakoj privatnoj klinici kosta 3650 dinara a, da test kosta 800 dinara..
Ali dobro nije ni vazno, on covek najbolje zna koliko placa.
Ako je njemu dobro, onda je to ok.
Toj klinici je sigurno dobro..

Tako je napisao sam da tabla buprenorfina od 2mg u privatnim klinikama kosta 3650 dinara i obavezan si svaki put kad dolazis po lek da radis test koji kosta jos dodatnih 800 dinara i to sve izadje 4450 dinara nedeljno.
Ja sam Bog
ziki

Post by ziki »

Ti i ja kao da ne zivimo u istoj drzavi, ili je neko lud od nas dvojice...
Koje pravo da ostvaris, ja sam uzeo uput za neuropsihijatra od svog izabranog lekara i otisao na pregled.
Cak nije bio ni neuropsihijatar vec neurolog, on mi je napisao izvestaj i odredio buprenorfin, i kod njega idem na kontrole ili na 3 ili na 6 meseci i samo tada radim test.
Sa tim izvestajem idem kod svog lekara koji mi izdaje recept jednom mesecno, i u kartonu mi je zavedeno sve, znaci dijagnoza, terapija itd..
Cak vise uopste i ne cekam za recept vec mi zakazuju jednom mesecno,i recept me uglavnom saceka kod medicinske sestre.
Takodje masa ljudi recept podize kod privatnih lekara, cak neki odlaze i kod Hirurga, interniste itd..i oni im na osnovu izvestaja izdaju recept koji se takodje uvazava u apotekama.
Jedino sto na privatni recept placas punu cenu leka, umesto 870 placas 1740 din
Za Hemfrija znam da isto sve to obavlja jer mi je pomogao da nadjem apoteku u Bg kad je u mom gradu nestao buprenorfin zbog velike potrosnje..
Vec dve godine to funkcionise na najnormalniji nacin, kao kad ides kod bilo kog drugog lekara specijaliste pa zatim kod svog lekara opste prakse...
Mnogi su pre bili na klinikama kao sto ti sada radis, pucali silne pare i odavno se prebacili i sve to obavljaju na ovaj nacin koji sam napisao.
Ti ili nisi u toku, ili je nesto drugo u pitanju ja stvarno neznam.
Ja ti pricam onako kako jeste.
Mozda kod tebe u drzavnoj bolnici ne rade posao kako treba, pa tebe sad muzu po privatnim klinikama ali buprenorfin se odavno podize kao i svaki drugi lek.
Ja uvek kod mene imam bar 4 kutije buprenorfina, znaci toliko dobijam mesecno i pretice mi, posto pijem manje..
Jednu kutiju od 8 mg placam 870 din i to je ceo moj trosak.
Znaci vec 3 godine pisemo ovde na forumu o buprenorfinu, jos iz vremena kad ga uopste nije bilo vec je bio samo suboxon po privatnim klinikama, i to se placalo debelo u evrima.
Pa je onda stigla besplatna donacija buprenorfina iz makedonije, pa smo pisali o tome kako ga ovi u drajzerovoj naplacuju 20 000 mesecno itd..
To se odavno promenilo, pitaj koga hoces ovde.
Ja sam isto placao debelo i kupovao na crno, bio sam besan zbog toga i govorio da ce buprenorfin kod nas da se pojavi ko zna kad
Ali ipak vise nije situacija takva, sad ga ima i sve funkcionise normalno.
Privatne Klinike i dalje cepaju, ali stvarno odavno mnogi vise tamo ne idu vec u drzavnu bolnicu.
...
Post Reply