Otac

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

lizard

Re: Otac

Post by lizard »

Otac wrote:Alkohol- Pijem u drustvu (ne uvijek) uglavnom vino, sam nikada
Sagitarius wrote:
astrid wrote:da ja sam ubiti skuzila da ono kada se pocnes droksati sam onda mozes reci da si ovisan. jer dok je to sa ekipom to je sve li la, ali kada ti ujutro sam doma vuces pusis ili sto vec onda je vec otislo predaleko
Ma ne samo da uzimaš sam,nego prijatelji,braća,supruzi,parovi,varaju jedno drugo oko droge.Nema tu više ni prijateljstva,ni pomoći,svako samo sebe gleda

Zanimljivo....sjećam da sam na poćetku veze današnjoj supruzi dao dop da ušteka, reko sačuvaj mi do sutra. Kad ono, naravno da je saćuvala. E sad ne znam jesam li se zato zaljubio ili što je izgledala ko beton :D
Otac wrote: nazalost koliko god bila velika nasa zelja da mu pomognemo nista ne mozemo uciniti dok on ne zatrazi pomoc... a na to ga mozemo po mom misljenju a i po misljenju dosta forumasa ovdje motivirati (namjerno izostavljam rijec prisiliti)
Kažu, dobro pod prisilom postaje zlo!

Pozdrav i svako dobro!
BAŠ SVE TI DAJEMO I OPET MALO KOLIKO TE VOLIMO...
Otac

Post by Otac »

Ako sam dobro shvatio , (ispravite me ako grijesim): supstitucija je drogiranje pod kontrolom u nadi da ce se doze metadona s vremenom smanjiti ( ne razumijem zasto bi se smanjile kad je to isto droga i organizam s vremenom postaje na neki nacin rezistentan i trazi vise ...ili???) Blokatori se uzimaju da bi se onemogucilo uzimanje droge jer u protivnom dolazi do reakcije, oni ne smanjuju zelju za drogom nego drze ovisnika u strahu od reakcije ako uzmu nesto, a da bi se sve to lakse podnijelo uzima se psihofarmaka, vecinom benzodiazepini koji takjodjer izazivaju ovisnost... ( to mi je poznato iz vremena dok sam radio na psihijatriji pa smo alkosima davali tetidis, a jednom mi je dosao Iko bokser i rekao da je nestalo vode pa je popio tetidis sa pivom u gostioni... cudio se kad sam ga pitao zasto nije popio sa sokom...) Pouka ili naravoucenije(opet moj zakljucak) da ni jedna ni druga metoda ne vode potpunom izlijecenju nego samo privremenom udaljavanju sa ulice i produzetku agonije...Znaci ... usudjujem se reci... KOMUNA ...Naravno ima izuzetaka....
KO NE POKUŠA 100% NEĆE USPJETI!
PsyTechGirl

Post by PsyTechGirl »

Ja sam definitiwno protiwnik supstitucijske terapije !! To je definitiwno legalno drogiranje,a ako se skidamo, onda se waljda zaista SKIDAMO sa opijata od kojih postajemo zawisni ?!?
Za to mi je dobar nachin NALOREX!! Ali tablete, ne implantat, kao shto wec negde rekoh.. Dakle, imash obawezu da wodish rachuna o swemu i ipak razmishljash swojom glawom kako ne zelish da se drogirash, za razliku od implantata od kog NE SMESH isto.. Ali opet, definitiwno je nedowoljno samo piti blokatore.. Nego, zato postoje AN sastanci, psiholozi, psihijatri i ostala struchna lica, koja su tuazgowor i pomoc u razreshawanju bilo kakwih dilema.. A to mi je definitiwno prirodniji nachin nego metadon, ili subotex .. Dakle, swima bih lichno preporuchila prwenstweno Nalorex kao prwi pokushaj isspitiwanja sopstwene snage ostawljanja opijata i karaktera uopshte, a ako to propadne tu je, narawno, komuna .. Mada, swe je to jako indiwidualno...
Pozdrawljam ..
Allways look at the bright side of Life!! There's allways Sunshine after the rain..
Sagitarius

Post by Sagitarius »

U ovome je poanta svega.
Svaki način ima svojih prednosti i mana.
Ja sam probao i komunu(2x),i blokatore(1x) i supstitucije(mali milion puta).
Sad sam upravo svježe završio sa terapijom subutexom(godinu dana),samo što ovaj put je u meni bilo želje za više,od pukog zamijenjivanja ilegalne droge legalnom.
Ja samo iznosim svoja iskustva,svako liječenje(u mom slučaju),nametnuto "vanjskim faktorom"(obitelj,financijska propast,sud...) nije dalo rezultata.Kod mene su trebale proći godine i godine,dok mi neke stvari ne dođu iz guzice u glavu.
Ne znam,valjda jer sam jako tvrdoglav,samoživ,ne znam kako to opisati.
Nažalost,narkomanija(kao i ovisnost o alkoholu,kocki,duhanu...) je prekompleksan problem,da bi postojalo jedno isključivo rješenje,koje bi odgovaralo svakom pojedincu.
Ne d'o Bog nikome,da prođe i pola onog što sam ja prošao,ali izgleda,da dok čovjek sam ne pohvata neke konce u životu,ne može mu se pomoći.
Ne mogu si predočiti koliko pate osobe,koje imaju ovisnika u blizini sebe,ali u odnosu mene i moje obitelji,sve više vrijedi obrnuto od onoga "daleko od očiju,daleko od srca".
Prošlo ljeto,sam zbog teške bolesti,bio prisiljen živjeti s njima,i situacija je bila stalno "napeta",iako sam ja uredno pio svoju terapiju,i pridržavao se programa liječenja kojeg sam odabrao.
Otkad sam odselio,svako malo pitaju,kako sam,vidim da su mirniji,a i ja "uživam" u svojoj samostalnosti,lišen komfora života na grbači roditelja(37 godina mi je,a od 25te ne živim s njima,osim ovog perioda bolesti).
Nažalost,mogu posvjedočiti svojim primjerom,a i gledajući mnoge osobe oko sebe,da problem droge obično ima neke "up&down"ove.Dok se može drogirati i funkcionirati,nitko ni ne pomišlja na liječenje,onda kad se propadne,onda je faza samosažalijevanja,"jao,kuku,satra me ova droga,neću nikad više..."pa se obično osoba i stabilizira na neko vrijeme,pa onda opet ispočetka.
Činjenica je,da najbolje rezulatate na sebi,ostvare oni,kojima stvarno bude dosta svega toga,te imaju i dosta sreće,da se isčupaju u jednom trenutku(jer postoji i dosta njih,koji "vegetiraju",pijući supstitute,čak i apstinirajući,ali im se život ne pomiče s mrtve točke,jer smatraju da je sam čin apstinencije za njih,dovoljan uspjeh u životu).
Apstinencija je tek početak (za)liječivanja,jer sjećanja na "dobre" strane droge,nažalost,ostaju godinama i godinama prisutni.
A,te debate,o tome šta je bolje,koji lijekovi,nemaju nekog smisla,svako može da na forumu ostavi neko osobno iskustvo,pa možda nekom drugom i pomogne da se odluči.
Ja metadon,nisam nikad "gotivio",samo bi me dodatno "ložio",da se odem "sredit",blokatori su mi se zgadili,stvarajući mi teške nervoze i depresije,pa su me kljukali s 3-4 vrste drugih psihofarmaka,a želja za heroinom je bila stalno prisutna,u komuni,nisam uspio "primit" onakav način života,koji oni propagiraju,a koji je mnogima pomogao.
Subutex mi se tu našao kao neka "zlatna sredina",smiruje želju i blokira heroin,te sam uz kvalitetnog terapeuta,dogurao do apstinencije,pa se sad čupam dalje,da organiziram svoj život.
PsyTechGirl

Post by PsyTechGirl »

Da. istina je da je to swe jako indiwidualna stwar i da je swe shto mozemo jedino da kazemo swoje mishljenje i iskustwo, nishta drugo.. To i uradismo, pa shta wam bog da .. Weliki pozdraw od mene !!
Allways look at the bright side of Life!! There's allways Sunshine after the rain..
fridriceva

Post by fridriceva »

Sagitarius wrote:(jer postoji i dosta njih,koji "vegetiraju",pijući supstitute,čak i apstinirajući,ali im se život ne pomiče s mrtve točke,jer smatraju da je sam čin apstinencije za njih,dovoljan uspjeh u životu)
Depresija voli dosadu! Depresija ili bilo koji drugi naziv za praznine, koje nas vode nekim losim putevima! Opet, sve je individualno!
Ali, iz razgovora sa mnogim zavisnicima nekako sticem utisak da su im upravo te praznine otvorile vrata drogiranja! Mozda grijesim!
Te praznine, bilo da je rijec o nedostatku ljubavi, samopouzdanja... bilo cega... nece se popuniti drogiranjem... Drogiranjem ce postati jos vece. I zato se u apstinenciji mora posvetiti paznja upravo tome!
Nije dovoljno samo prestati uzimati drogu! I zato, ubijedjena sam, nijedan zavisnik nece dozivotno apstinirati ako bude zivio na nacin kao prije drogiranja, sa razmisljanjem koje ga je i dovelo do zavisnosti.

Ta borba ne prestaje!
http://forum.narkomanija.ba/viewtopic.php?f=9&t=2408

Zato, nema sjedjenja ispred TV-a po cio dan, dok porodica sluzi sendvice, sokice... Zivot ceka! Koga je lijenost ucinila srecnim?!

Na kraju, apstinencija, naravno, nije robija!
Baba Naca

Post by Baba Naca »

Sta ima novo kod Vas Otac?
Kako ste kod kuce, kako sin?
Iskren pozdrav od Bakute. :wink:
Bolje je praviti se da si glup, nego praviti se da si pametan!
Otac

Post by Otac »

Nasa kci je nazvala brata da se nadju u gradu, trebalo je u petak ali je on odgodio, nasli su se u subotu, izjadao se da mu je jako lose, da je bolestan (prehladjen) i da nema novaca za otici lijecniku i kupiti lijekove, ....rekao joj je da nije okusio ni kap alkohola otkako je otisao i da zadnja 3 tjedna nije zapalio travu... stanuje kod prijatelja, ide na posao, gladan je, mene je nazvao i pitao dali moze da radi kod mene kad je slobodan, odbio sam, nekoliko puta mi je neposredno prije posla (dok je radio u mojoj firmi) poslao poruku , zao mi je, nemogu danas raditi, nadji nekoga drugog i ugasio mobitel...puno je stetio ugledu moje firme .. Rekao sestri je da misli da ga mi vise necemo primiti, a ona ga je pitala dali mu je bolje vani ili s nama... Rekla mu je da on zna sta ocekujemo od njega i da moze da dokaze do pocetka skole (9 mjeseca) da se ne drogira i redovno radi... Plakao je... rekao je da mu je taj susret sa sestrom bio najljepsi dan otkako je otisao....
PsyTechGirl

Post by PsyTechGirl »

Uh.. Iskreno, zabrinula sam se što se ne javljate ovako dugo.. Ne znam šta da vam kažem na ovo.. Iskreno, dok se nešto konkretno ne dogodi i promeni, meni su ove suze i kukanje u najmanju ruku - smešni.. Izvinite na iskrenosti, ali toliko od mene..
Puno mislim na vas i molim vas da se javljate češće, ako ikako možete .. Veliki pozdrav od mene ..
Otac

Post by Otac »

PsyTechGirl wrote:Uh.. Iskreno, zabrinula sam se što se ne javljate ovako dugo.. Ne znam šta da vam kažem na ovo.. Iskreno, dok se nešto konkretno ne dogodi i promeni, meni su ove suze i kukanje u najmanju ruku - smešni.. Izvinite na iskrenosti, ali toliko od mene..
Puno mislim na vas i molim vas da se javljate češće, ako ikako možete .. Veliki pozdrav od mene ..
Ni nas suze nisu posebno dirnule...
Pozz
Post Reply