TERAPIJA ZAVARAVANJEM/SUB/MET/ NULA!!!

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

la_na

Re: TERAPIJA ZAVARAVANJEM/SUB/MET/ NULA!!!

Post by la_na »

ja samo mogu iz osobnog iskustva reci da mi je lakse bilo skinuti se dok nisam pocela s hepovima .... al ta skidanja ponavljam, nisu bila dugog vijeka..
sad isprobavam teoriju da nekoliko godina budem na hepovima a aonda ih probam maknit , pa cemo vidjti sta ce od toga biti .. iako istina je da ako sad recimo uzmem dop(sto nisam ) i sutra nemam , opit cu svojih par hepova, a necu jurit ko budala za jos jednim sutom ... a ako nisam na hepovima i desimi se recidiv, zna se kako ti zavrsava ...
sad jos jedino mogu vjerovat da ce mi se nacin razmisljanja, zivota, i odnosa prema dopu promjeti u ovih par godina sto cu bit na hepovima, pa cu vidjet jel mogu i bez njih, a da mi heroin vise ne ulazi u zivot
MasacreEnElDiscoBar

Post by MasacreEnElDiscoBar »

Navika vodi u ovisnost, znachi prerasta u bolest...Ispada da nakraju bi bilo jedino rjeshenje ovisnosti da se prevencijom sprjechi, ali to je gotovo nemoguche jer je ovisnost recidivirajucha bolest mozga...Dakle preostaje samo promjenit navike!!!Ali kako promjenit naviku, ako si vech ovisan??hm....Nemogu zakjuchit...Jedino je shto treba je borit se svim snagama koje su na raspolaganju i spoznati da postoji neshto puno bolje i jache od droge!!!Svi ostali pokushaji i savjeti nevrjede, dok ovisnik ne spozna neshto kvalitetnije i bolje od droge...Sve ovo ostalo je vrtenje u krug...
Treba probat sve nachine da se spasi, jer tek tad che bit jasno shto je zapravo potrebno za spas!!!...
valjda :)
sunrise

Post by sunrise »

nemas grijanje pa ti treba vino? pa rakija navodno brze ugrije covjeka

jebote,ako ces drogiraj se ako neces nemoj i to je to.....tvoja odluka i tvoje pravo....ma nikog nije ni briga sta ti radis,to je tvoj biznis
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
dobrica

Post by dobrica »

Koliko odgovora i opet ne rešiva dilema, da li se može bez terapije. I ovi što kažu da može nisu baš najjasniji kako su to izveli, znači delimično tačno. Opet se postavlja pitanje da li je moguće bez terapije, ko želi da odgovori neka sebe obražlozi, a ne samo može ili ne može bez činjenica, to ne vredi ništa nikome!
dobrica

Post by dobrica »

Da li postoji dokaz da te neće udariti auto kad izađeš iz kuće?
Ni za šta ne postoji dokaz. Samo je vjerovatnoća puno manja ako vodiš računa o sebi i pridržavaš se određenih pravila. Npr. manja je šansa da će te auto udariti ako hodaš trotoarom, prelaziš na zebri, prelaziš na zeleno. Tako je i s ponovnim uzimanjem droge, ako si čist godinama. Imaš pravila/ vrijednosti koja postaju sastavni dio tvog života... i šanse da padneš su vrlo male.[/quote]
Ovo je tačno ali ni sa ovim nisam uspeo, jer kad naidje želja za drogom sve pada u vodu, bez obzira na dužinu apstinencije!
MasacreEnElDiscoBar

Post by MasacreEnElDiscoBar »

dobrica wrote:Da li postoji dokaz da te neće udariti auto kad izađeš iz kuće?
Ni za šta ne postoji dokaz. Samo je vjerovatnoća puno manja ako vodiš računa o sebi i pridržavaš se određenih pravila. Npr. manja je šansa da će te auto udariti ako hodaš trotoarom, prelaziš na zebri, prelaziš na zeleno. Tako je i s ponovnim uzimanjem droge, ako si čist godinama. Imaš pravila/ vrijednosti koja postaju sastavni dio tvog života... i šanse da padneš su vrlo male.
Ovo je tačno ali ni sa ovim nisam uspeo, jer kad naidje želja za drogom sve pada u vodu, bez obzira na dužinu apstinencije![/quote]

Kad naidje zelja jako je bitna duzina apstinencije, jer prije che te ''puknut auto'' nakon 6mj.apstinencije nego nakon 1-2god.apstinancije...Ali postoji vjera koja daje sigurnost i snagu(za one koji imaju tako jaku vjeru) da te ne ''udari auto'', a i ako te ''udari'' da se mozesh ustat...Jer bez necheg jacheg od droge se nemoze izljechit ovisnik...A to treba nach, neki nadju u Bogu u Budi, samom sebi ili drugim ljudima...
saša-ex

Post by saša-ex »

dobrica wrote:Koliko odgovora i opet ne rešiva dilema, da li se može bez terapije. I ovi što kažu da može nisu baš najjasniji kako su to izveli, znači delimično tačno. Opet se postavlja pitanje da li je moguće bez terapije, ko želi da odgovori neka sebe obražlozi, a ne samo može ili ne može bez činjenica, to ne vredi ništa nikome!
Dobrice, naravno da se moze bez terapije, bez bilo kakve gudre, a biti srecan, i ispunjen... Neko je napisao-bez gudre mi je lose, zato necu da budem strejt. To ti je narkomanska zabluda, u kojoj smo svi bili, upravo da bi pravdali svoje gudriranje. Uvek nalazimo opravdanja, moje je bilo da se nikad niko nije skinuo, pa tako ne moram ni da se mucim. Drugi veliki problem, koji vi svi i ne vidite sada, je to sto ste na odrzavanju. Koliko god ga vi svi branili, realno ste i dalje nesrecni i nesposobni za neki normalan zivot, bez obzira sto vas situacija u kojoj ne morate da jurcate dop, cini jako srecnim i mislite da vam je zivot super... I sto duze ostajete u metadonu, vise se uljujkute u tu pricu-ja sam kul... A nisi.
Ja sam se izlecio pre 11 godina. Sta to znaci? Da mi za sve to vreme nikad nije palo na pamet da se uradim. A zasto? Pa lecio sam se, tj. menjao sebe, nasao zadovoljstvo i ispunjenost u svim onim stvarima koje, kao narkoman, nisam primecivao. Bas u tome je poenta, samo neuzimanje droge nece ti pomoci, niti ce nestati ono nezadovoljstvo i praznina koje smo svi nosili u sebi. Jedino lecenjem, u kome se stvarno menja ta nasa zavisnicka licnost i nalazenjem smisla u zivotu koji je normalan, moze da se krene tim putem izlecenja...
Ja sam se inace izlecio u komuni. Ali to nije jedini nacin. Znam oko dvestotinak ljudi, i to samo sa nasih prostora, koji su danas odlicno, vec godinama.
I nemojte da nasedate na price da je metadon ili neki drugi lek resenje. Resenje je zivot bez gudre.
SAMO CEO ŽIVOT...
dobrica

Post by dobrica »

Baš je teško odgovoriti na sve ovo, ali imam jedan odgovor. U narkomaniji sam 17 god; a lečim se 15godina. Za ovo vreme još nikog nisam upoznao da je strejt, zaista strejt, svi koriste neku supstituciju. Zaista bih voleo da upoznam sto više ljudi koji su se oslobodili zavisnosti ali evo nikako. Zašto ovo pričam; jer dok ga ja ne vidim i ne upoznam ne mogu iz tuđih primera da osetim kako mu je, a ja na osnovu osećaja sve mogu da vidim. Mnogo ljudi će iz kozna kog razloga reći ja sam dobro a on katastrofa- guta gomilu lekova!!! ili opet nešto uzima. Ovako ja na metadonu osećam se super i nemam nikakvih problema i vodim jedan normalan život, ali potpuno, kad bolje pogledam 80-90% ljudi koristi terapije od toga pola je na njemu svojstven način teškoj terapiji-ako me razumete. Što bih se ja skidao i nešto izvodio ako je meni dobro, jedino me intresuje činjenica da li može bez terapje i opet sam ostao bez odgovora jer treba napraviti anketu. Hvala vam ljudi ali zaista, kad god budem mogao ja će nekom pomoći na ovom forumu iz sopstvenog iskustva. :arrow:
anfakabl

Post by anfakabl »

Dobrice, ne znam ništa o metadonu osim iz (uglavnom loših) priča, skinula sam se nakon 5 god. dopanja sa dve bočice Rivotrila i preko nekoliko grama trave. Nekima se diže kosa na glavi od moje kombinacije, ali meni je pomoglo za skidanje. Znači sve je individualno, ne može ti niko napisati magičnu formulu - jer je nema.
A i da postoji, opet ćeš uraditi po svom.
Ljudi se skidaju i sa metadona, čaja, heroina, nakon dvocifrenog broja godina drogiranja. Kada bi neko imao univerzalno rešenje, dobio bi Nobelovu nagradu za medicinu, fiziologiju i mir.
Ljudi koji su prošli kroz to što tebe čeka su svugde, čak i ovde. Ti želiš da pročitaš odgovor koji ti se sviđa.
Ne verujem da će biti tako.
Treba "pregristi govno" i odraditi prljavi ružni posao. A nakon toga te čeka još sranja. U tim novim sranjima možeš da se tešiš "bar se ne drogiram", ma ceo fazon je pun doživljaja i osećaja.
Ali vredi pokušati. Meni je drago što se ne budim u krizi. Što me dileri (u tvom slučaju doktori/med. sestre) ne zajebavaju. Zajebavam samu sebe, pa mi lakše :D
Da ne dužim više - ne može niko drugi to sve da uradi za tebe, da ti odredi kolko-kako-kuda-čega, da ti prenese kako se oseća - moraš sam.
edit: tek sam sad ukapirala da ti pišeš da ti je na metadonu super. Pa šta se onda isfuravaš, budi na metadonu i to je to.
all that I want is to play
saša-ex

Post by saša-ex »

Dobrica vidi, samo ono sto zeli da vidi :)
Aj da probam ponovo. Dobrice, ako zelis da vidis ljude koji su cisti godinama, bez icega, dodji u torkom u Parobrod od 17.30.....
SAMO CEO ŽIVOT...
Post Reply