Što se tiče Metadonskog centra i osoblja koje u njemu radu, zaista sam prijatno iznenadjen imajući u vidu ranije institucije u kojima sam "imao čast" da budem pacijent. kao prvo, kada udjete u centar uopšte ne liči na zdravstvenu ustanovu, više je kao neka privatna firma ili dobro održavana privatna ordinacija. nema belih mantila, nema distanciranog odnosa kao u drugim zdravstvenim ustanovama, a naročito kada smo mi zavisnici u pitanju, uvek sam se ranije osećao kao da sam "niža vrsta" zbog svoje bolesti. Na stranu to što su svi mladi, edukovani, brižni zaista to se ne glumi i naravno što sestre i lekari(sve su žene) psiholozi i socijalni radnici i lepo izgledaju

. Prvi dan sam dobio iz dva puta dozu od 35mg, drugi dan istu dozu odjednom. Naravno naglasili su mi da su početne doze obično nedovoljne ali da treba vremena da metadon prodeluje kako treba. Od prve dve doze nisam se osećao pokriveno 24 časa, obično su delovale negde 6,7 sati a posle toga sam osećao nelagodnost. Treći dan sam dobio 45 mg (135 kapi) i delovalo je Ok, nema fizičke krize psihički sam pokriven sve do ujutru, jedino tada negde od 10 do 2 popodne nisam a metadon pijem oko 11 pa mu treba vremena da počne da deluje a prethodna doza je prošla. Evo već treći dan sam na toj dozi i mislim da će mi trebati još 10 najviše 15 miligrama da bih bio zadovoljan i da bi me "pokrilo" i dok ne počne nova doza da deluje. naravno da sam pristalica toga da je bolje lagano se prilagodjavati a tu je i mučnina na početku koju sredjujem tabletama za sisanje "gelusil lac". Video sam čoveka koji je na 150 mg! I deluje razbijeno mada on kaže da nije, ali koliko kapiram neki ljudi koriste situaciju da bi se radili a ne da bi funkcionisali ok mada, to je njihov problem samo videću ih posle jedno mesec dva, kada se naviknu i na tu dozu a imaće problema i ako se nekada budu skidali. Niko ne može da me ubedi da kada popije i "samo" 40, 50 mg da ima krizu

Naročito posle mesec, dva od početka terapije. Što se tiče pacijenata ima nas raznih, mada se ja trudim da ne stvaram neka poznanstva, ipak sam tu da pomognem sebi a drugova već imam dovoljno. Mislim da se neko druženje i ne savetuje i da može biti kontraproduktivno a tako mi i dosadašnje iskustvo "druženja" sa pacijentima u ustanovama u kojima sam se ranije lečio, govori jer sam sa nekima od njih kasnije "završavao". Kao što rekoh ima različitih od "matorih hipika" i muzičara do tzv. Kriminalaca, više nabedjenih nego pravih. Oni likovi što im je svaka druga reč "brateee" i vokabular se svodi na reči: gija (valjda od prangija pa skraćeno..hehehe), utoka, mardelj i naravno nezaobilazne "dizelaške mudrosti" tipa: brate, drug nije sudija.

. To su neke stvari od kojih se trudim da se distanciram i naslušao sam se toga pa mi ne treba još tamo gde dolazim da promenim nešto u životu. Ali njihova stvar, elem, neki su već stigli i da se združe i posvadjaju

.
Uglavnom, da se vratim na temu, zaista su mi početni utisci izuzetni. Videćemo kako će biti nadalje. U stvari od mene zavisi najviše. Mislim da sam ovaj put pravilno postavio prioritete. Ne gledam na metadon kao stvar dovoljnu samu po sebi, to je samo preduslov da postignem neku stabilnost da bih ostale stvario mogao da nadogradjujem. Kao što psihijatar daje sedative da bi pacijent vremenom postao "dostupan" za psihoterapiju i da bi mogao da razume i prihvati, tako je i meni metadon lek.Do sada nisam koristio metadon, i ljudi koji misle da je to legalno drogiranje, tvrdim da se varaju

Kao prvo efekat uopšte nije kao kod heroina i nema te euforije kakvu daje heroin, drugo ne daju se takve doze da bi podsticale euforiju jer verovatno kao i sve drugo, kada se zloupotrebi i metadon može dati takav efekat ali to onda znači da onaj ko je došao na program nije sam sebi razjasnio prioritete. Dakle, da "kucnem u drvo(ili sebi u glavu

) za sada je sve super.