Kako da pomognem sinu?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

YugoS

Re: Kako da pomognem sinu?

Post by YugoS »

Dobro vece Poento.
Nisam vas upratio,mislim ova vasa prethodna 3 posta,ali bih vas pitao kakva ste imali iskustva sa Ovisnocu i drogama ?
narkoman sam al' najlepsi.
tess

Post by tess »

Dobro dan poento. Nisam Vas upratio,mislim ova vasa prethodna 3 posta,ali bih Vas pitao,kakva su Vasa iskustva sa odgajanjem dece?
dal' mi steti droga leti?
Pawa

Post by Pawa »

poenta wrote:E pa, draga gospodjo, trebalo je pre nego sto se ovo desilo da se zapitate kako biti roditelj, kako izgraditi postovanje deteta, kako mu ne unistiti zivot, jer nije spreman da se nosi sa opasnostima sam, ako roditelj na nega ne pazi.
Ne mogu da se oduprem utisku da ovakvim postom, svesno ili ne, vredjate sve roditelje zavisnika. Verujem da svaki roditelj (sem onih koji svoju decu ostavljaju pored kontejnera ili u Zvečanskoj i sličnih ekstrema) odgaja svoje dete onako kako najbolje ume. Koliko je porodica sa dvoje ili više dece, koja su rasla u manje više istim uslovima, vaspitavana na isti način od strane istih roditelja, a gde je „samo" jedno od njih narkoman. Tako da verujem da nije sve u roditeljima, ima nešto i u deci. Isto tako mislim da je traženje krivca, u situaciji kada shvatite da vam se dete drogira, besmisleno i da samo dodatno otežava, već dovoljno tešku, situaciju. Treba gledati šta i kako dalje.

poenta wrote:Nazalost, zivimo u svetu poremecenih vrednosti i onaj ko se prilagodi opstace, ko se ne prilagodi bice docekan na noz.
Zaista ne mislim da se sistemu poremećenih vrednosti treba prilagodjavati i ne verujem da su opstali samo oni koji su se prilagodili.
lancelot

Post by lancelot »

Dobro veče Poento,
Možda bih trebala promeniti naslov u "Kako da pomognem sebi?" nakon ovog Vašeg posta. Verovatno isto misle i ostali roditelji na forumu. Kakva su Vaša iskustva sa odgajanjem dece? Možda još pomognete svojim komentarima.
tess

Post by tess »

G-djo Lancelot sta se dogadja sa sinom,da ne skrecemo puno sa teme.Koliko sam ja shvatio osim moguceg problema sa drogama,decko je i agresivan,ima problem sa autoritetima? Vi nemate nacin da ga naterate da postuje vase odluke.To sa policijom i privodjenjem mozda vi trenutno vidite kao jedino resenje u svoj svojoj nemoci,ali takav potez moze da izazove skroz suprotan efekat kod njega,iako ste Vi zeleli najbolje. Moj predlog Vam je da mu u svakom slucaju pokazete zube i da ste odlucni da ovo isterate do kraja.Ne posustajte.Ukinite mu sve moguce benificije. P.S. u slucaju da Vas maltretira fizicki u tim izlivima besa,kad mu nedate pare obavezno zovite policiju,ma zovite bilo koga... Neke stvari ipak nikakvo ludilo nemoze da opravda,kao npr. dici ruku na majku. Pozdrav!
klara60

Post by klara60 »

Blago je receno da sam sokirano ovim sto je Poento napisala. Strasno!!! Kao sto Pawa rece, ja kao roditelj sam uvrijedjena.Pa, moj muz i ja smo u istim uslovima vaspitavala dvoje djece (razlika izmedju njih je 17 mjeseci) i jedno je eto krenulo putem droge, a drugo ne pusi,ne pije, a o drogama i da ne pricamo. Trebam li napominjati da sam visokoobrazovana i da sam jos na fax-u proucavala razne psihologije i pedagogije i eto...na ovom sam forumu...Mozda se ne bi trebali zadrzavati na ovom postu od Poente, mozda ova osoba jednostavno nema nikakvog iskustva sa ovisnicima i ako je tako-sretna je osoba...Mi smo ovdje da jedni drugima pomognemo. Jako me zanima sta se desava kod Lancelot. Moj savjet je slican onom kao u tess-upotrijebite sve nacine borbe, ovdje bukvalno cilj opravdava sretstvo, bar kad krece ta borba. Ono bi bilo najidealnije da on prizna da je ovisnik, da pristane otici doktoru s vama itd. Iz vlastitog iskustva znam da to ne ide tako lako i da se mnogo toga prodje dok se do toga ne dodje, a to je vika, galama, suze, zabrane, molbe, obecanja, razocarenja, nade, pa tako u krug....onda se ti krugovi suzavaju...pa opet borba...i onda doktori, borba, doktori, prepreka po prepreka, trazenje uzroka, sticanje povjerenja, usponi,padovi....ipak ima NADE-krene to na bolje. Bitno je ne odustajati od borbe. I jos jednom da se vratim na Poento-jedan doktor je u toj nasoj borbi na moje ocajnicko pitanje kako da se ponasam i sta da radim odgovorio: "Draga gospodjo, nazalost nema te skole za roditelje"
lancelot

Post by lancelot »

Klara,
I ja sam mišljenja da recepta za roditeljstvo na žalost nema. Verujem da svaki roditelj želi svom detetu najbolje.
Pa tako i ja, i Vi i svi drugi roditelji čije sam postove ovih dana čitala.
Sve je skoro po starom, osim što mu pokušavam smanjiti dnevni džeparac. Novac ne traži od oca jer mu je on jasno stavio do znanja da to kod njega ne prolazi. Ja sam ona "slaba karika" izgleda. I roditelji mog supruga. Kad god mu ne dam novac (ili dam manje nego što on traži), on ode kod njih i oni mu daju pare. Nekoliko puta smo razgovarali sa njima i objasnili im situaciju, ali ništa.
Pozdrav!
Last edited by lancelot on Wed Nov 18, 2009 10:13 pm, edited 1 time in total.
vudd

Post by vudd »

Poenta,nisam vas nesto upratio :) ,ali ima jedan dio koji mi se svidja.Drugi je vec sranje o zaradjivanju,razmazenosti i sl.

Dragi roditelji, naravno da nije bitno ko je poceo,bitno je kako ce zavrsiti.Ali zasto se svi tako palite kada neko skrene na temu vase odgovornosti?Isto ko narkomani:''Sta ja?Niiisam!!!Pa ja sam se trudio\la da najbolje bla bla...''
Krivi ste Bogami podobro.To sto od dvoje djece,jedno super,drugo krene putem narkomanije...Kakvi su to argumenti?
Kakvi su argumenti sto je jedno crno,drugo plavo?Sin mrzi tetku iz Paracina,kcerka je obozava?

Sve nastaje u porodici.I sranje i dobro...Ovisniku je potrebna drasticna promjena ako hoce da apstinira,ali i roditelji moraju drasticno da promjene ''navike''ako zele da pomognu ''cedu svome''...Jebiga,svi cuvaju guzove kad je u pitanju velika promjena

Sve najbolje zelim svima vama.Iskreno
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
tess

Post by tess »

Draga gospodjo Lancelot,kad vas citam kao da gledam moju majku pre 15-ak godina.Doduse ja sam vise "vatao" na pricu,nego sto bi se povredjivao.Ponasanje vaseg sina je krajnje razmazeno,zar ne mislite tako?To sto kazete da ste vi slaba karika,ja to razumem,jer su majke i sinovi stvarno povezani na poseban nacin.Medjutim i sami ste svesni da tu gresite i stvarno strasno gresite.Pare sigurno trosi na drogu! Shvatite,nemate nista od toga da njemu dokazujete(a i sebi) u sta ste vec odavno sigurni (sami kazete 99%),a sta mozemo i mi ovde da zakljucimo iz vase price.Ono sto je najbitnije,je da pocnete problem vec sutra da resavate,ali samo uz pomoc vaseg supruga,bake i deke... Znaci svi zajedno morate sinhronizovano da preduzimate mere.Ne dozvolite da ovaj problem produbi neke druge probleme koje imate od ranije u porodici,jer to zna cesto da se desava.Morate biti slozni i svi vrlo svesni da ovo nije sala.Vrlo je ozbiljno.Ne zelite da imate zivot moje majke,veruj te mi. Na ovom forumu ima ljudi koji se uspesno bore ili su se izborili sa narkomanijom i sad pomazu drugima.Oni Vas mogu mnogo bolje od mene uputiti na koji nacin da lecite malog,a ja Vam kazem,ako treba ispisite ga i iz skole,al spasavajte dete!Sta je jedna godina ako zlo sasecete u korenu.Verujte mi,sve se nadoknadi sem zdravlja. Jos nesto ti amfetamini,pretpostavljam da konzumira spid.Vrlo opasna droga!
Last edited by tess on Wed Nov 18, 2009 1:48 am, edited 1 time in total.
tess

Post by tess »

vudd wrote:Dragi roditelji, naravno da nije bitno ko je poceo,bitno je kako ce zavrsiti.
Krivi ste Bogami podobro.To sto od dvoje djece,jedno super,drugo krene putem narkomanije..?
Sve nastaje u porodici.I sranje i dobro...Jebiga,svi cuvaju guzove kad je u pitanju velika promjen
Pa po tebi bi sva deca iz domova trebala da se drogiraju. Zamolio bih te da nebudes kreten i ljudima koji imaju ozbiljne probleme,nabijas osecaj krivice umesto da ih podstices da resavaju problem. Tipican primer inteligentnog komana pozitivca (sto verovatno i ti mislis za mene). Uglavnom sajsigaloma!
Post Reply