neverovantno ili ne? roditelji štite narkomana

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

heroinapg

Re: neverovantno ili ne? roditelji štite narkomana

Post by heroinapg »

Postovana..draga mama..
Mozda se i svojom ovim postom obracam!?
Slazem se za promjenu ordinacije ..vjerujte da bar dijelom! osjecam vas strah nepovjerenje...fakat je da je "morate" pustiti..Dugo je bjezala dok je bila pod kontrolom..
Drznucu se da spomenem(Boze, oprosti ako grijesim!
Da li je SE ONA PROMIJENILA???ONA?! DRUSTVO NJENO??
oprostite mi,ali osvrnucu se na dio u vezi decka..Ova cura koja vam i vam pise je imala strejt decka..al je i dalje bila izgubljena
I NERVIRALO JE!!(a nervoza tjera na zlo!) KADA SU NJEMU VISE VJEROVALI NEGO NJOJ-meni!..Pomaze joj?!
..Poqsajte iz petnih zila da na NJU obratite paznju..bar kod mene dok nije doslo do POTPUNOG PRESJEKA!..nisam krenula pravim putem
nije fraza da ti niko drugi ne moze pomoci ako ti sam sebi neces! :idea: O BISTROG LI UMA?!
Jos jednom oprostite ako je ista suuvisno, mada je sve iz 1. ruke od nekog ko je svjestan MNOGIH STVARI..od cure koja je BASH razmisljala
"Sta bih radila da moje dijete pocne"
Ja ipak mislim da "12 koraka" treba istumaciti a Vama Gospodjo! svaka cast na ""mijesanju""-al PRAVOM u cerkin zivot..
Zna li da znate da je strejt...nemojte da Vas zavara il se pokriva njime..ja sam to cinila..STA RECI...
OVO JE BILO ISKRENO!do...............
SVAKO DOBRO!
mama

Post by mama »

"Nije dosta željeti dobro: dobro se mora htjeti! I nije dosta htjeti: već treba činiti!"
- ovo je vise nego tacna i odgovarajuca izreka, samo sto je uvek pitanje -Sta je to sto je DOBRO.
Meni je doktor kod koga je moja cerka odlazila skoro gordinu dana stalno govorio „suvise ste popustljivi, ona manipulise sa vama, ne smete joj dozvoliti da vas uvuce u svoje price, ja imam veci problem sa vama kao roditeljem nego sa njom” i slicno, i ne sporim da mnogo toga stoji, a opet sa druge strane razmisljam sa kime ce ona da podeli svoja razmisljanja, osecanja, strepnje ako nema poverenja u mene (sa ocem nema bas najbolju komunikaciju buduci da smo razvedeni od njene druge godine, a ni sa bratom nije bas na istoj talasnoj duzini). Mislim da su bazne roditeljske greske, u mom slucaju pre svih moje, jer ja sam zivela sa njom i kako je za razliku od brata bila los djak i „neposlusno dete” u familiji je uvek etiketirana kao „crna ovca”, dok je otac sa svoje strane svoje fizicko i emotivno neprisustvo nadoknadjivao materijalnim davanjima. Sada znam da je bar te stavri trebalo postaviti drugacije.
Kao sto „lizard” rece ima dosta ljudi koji su probali ili povremeno konzumiraju alkohol ili neke droge kao sto je marihuana i na tome ostaju, a opet pitam se sta je to sto odredi jednog mladog coveka da predje tu tanku liniju i krene u ponor; valjda je to klizav teren gde se vrlo brzo sklizne u pakao. Da, emocije se ne mogu leciti ali mogu sazrevati, razvijati se i tako podizati nivo licne odgovornosti.
Sto se drustva tice, promenila ga je sticajem okolnosti jer je sada sa tim deckom i sa nim provodi najvise vremena sto kod njega, sto kod nas, ali brine mi to sto za nju sada vise niko i nista ne postoji sem njega, zapostavila je studije kao i drugarice. Sta i ako to jednog dana pukne?
"12 koraka" treba istumaciti “ – Molim vas objasnite sta je tih 12 koraka?
Hvala svima!
Modesty

Post by Modesty »

Taj doktro vam je rekao ono što bi vam rekla i ja kao stari ovisnik(bivši)...nije ona vama manipulirala što je baš tako htjela,nego što je ovisnik i što je to naša osnovna karakteristika,neophodna za naš narkomanski opstanak.
zašto vas sad brine to što se okrenula momku koji je čist???pa jel treba da se okrene nečemu što čete vi odabrati za nju,šta se vama sviđa ili je po vašoj mjeri...pa nemoj te molim vas.....kažete bila je uvijek crna ovca u familiji...eto sad je ok ali opet ne štima...pa nije njoj lako sa vama,sa dužnim poštovanjem.
joesspappa

Post by joesspappa »

Majko, zivot Vas se sveo na kontrolisanje njenog... Imate li vi uopste SVOJ zivot?
Glavna odlika suovisnika, u ovom slucaju Vas je upravo to kontrola i samo kontrola... da neko od Vas zavisi, da neko uvek trazi podrsku i pomoc... u ovom slucaju vasa kcer... e pa to draga majko dosadi... vrlo brzo kada mozak pocne da radi kako treba... kada emocije prorade i blabla... uglavnom se u toj borbi protiv kontrole desavaju stvari iz inata... kao prkos... popustite, popricajte... iznadjite resenje zajedno... i drzite se toga...

A 12 koraka je program koji postoji preko 50 godina u svetu, od skora i kod nas. On se bavi oporavkom zavisnika. To su preporuke za zdrav i normalan zivot. Imate opsirnije na sajtu, na temama Anonimni narkomani ili alkoholicari...

Pozz
Lako je prutu da se sokoli, dok bije decu njega ne boli.
lizard

Post by lizard »

Majka draga, DOBRO je ono sto nije lose!
E, sad npr. moj problem prakticiranja vjere se nalazi u tome da odmah kontam, svi koji nisu vjernici nisu dobri. To apslotuno nije tacno, isto kao sto nije tacno da su svi praktikanti vjere dobri. Ja vjerujem u visu silu (izraz kupio od AN:) pozitivnu i negativnu energiju. Svi mi imamo i Dobro i Lose u sebi. Ja to zamisljam kao jing jang privjesak koji visi na terasi. Kako vjetar puse tako se i on okrece! Najbolji primjer za to je ovaj zadnji rat. Masa dobrih je ratovala, podrzavala, glasala ili nije glasala i time podrzavala bogove rata. Neki su mozda i najbolji ljudi na svjetu, noseni negativnom energijom-cinili su lose! Slicno je i sa nama narkomanima, noseni negativnim drustvom, emocijama, familijarnim, folklornim, politickim, drustvenim i inim okolnostima postali smo losi. Samo uzimanje neke droge ne cini nas po defaultu losim. Droga je sama po sebi losa stvar u istoj mjeri koliko su i semafori losi. Probajte prolazit kroz crveno 7godina. Sad bi ja mogao do sutra nalazit primjere. Hehe opet nemam pametnija posla.
Ukljucim se na forum da nebi gledao dnevno politicke sapunice na TV. Supruga mi je u drugom stanju pa je sad intersuje :D

Cek, da razmislim...TV vs forum... ?

Danas uz kafu slusam isjecke iz razgovora drustva pravnika, mislim na ljude koji su po struci pravnici. Tema je bila zabrana pusenja na javnim mjestima u HR. Spominjala su se ljudska prava i slobode, diskriminacija i masa nekih strucnih, samim tim meni nerazumljivih pojmova. Slusam, ali me malko zamaraju tim strucnim pojmovima. Uletim sa: ista stvar je i sa narkoticima! Nastade muk. „Hmmm, najsladje voce je zabranjeno voce!!.“ Dobro znam , i ? „Pa masa mladih se drogira bas iz razloga zato sto je zabranjeno!“ Dobro, i sad je lose sto su narkotici zabranjeni? Opet muk. „Pa i ne bas!“ I sta ima lose u zabrani pusenja? „Pa znas to je direktan udar na nas pusace, diskriminacija! Znas, sad ako mi izadjemo u zadimljen bar-to je nasa odluka! Zasto bi sad morali svi mi prestat pusit ako u baru udje jedan nepusac? To je njegova odluka kao sto je nasa da pusimo.“ Hmm, upravu ste! Pazi sad, ja ocekujem djete i za 15tak godina nebi volio da moje djete pocne da pusi. Ja to rezonujem po drogama koje su prije „par“ godina bile legalne! „Pa dobro, mozda, pa.... Znas da su barem odvojili nepusacke barove od pusackih, pa da su kao sto je... blablabla“ Vidite i ja sam pusac, a gluplje i droge koja jace kaci nisam probao :D
Neka su zabranili!!!
Nego, hoce te li vi jos po kafu i cigaretu dok ovi nasi nisu prepisali. „Hahahaha“ uletim opet : slusam na rdiu frku oko poskupljenja hljeba. Javlja se momak:“jest ga vala do sad svako i jeo!“ „hahahaha“
Nije smjesno ni jedno ni drugo, mozda i jeste, zavisi od situacije!!!

Ps. Poredjenja droge i semafora. Kao sto je heroin nekad bio cist i legalan, kao sto ce i cigarete nekad biti zabranjene, tako ce i rskrsnice biti bez semafora!
Zivili kruzni tokovi!
Oprostite na preopsirnom postu, odoh sad da izmasiram buducu majku :lol:
BAŠ SVE TI DAJEMO I OPET MALO KOLIKO TE VOLIMO...
Post Reply