pomoc!

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

azraaa

Post by azraaa »

evo sad sam procitala tvoj text i skontala sta si meni pisala. evo me n aposlu, pa sam jos bunovna, nisam sve ni procitala jos! :)
pa u pravu si, mi kao spasavamo, a nas niko ne spasava! zato mi moramo donijeti odluku-da li ostajemo ili odlazimo!!!! ja sam zasad odlucila da ostajem! ostajem, jer sam skontala da ga volim. ko zna kako ce ovo ici dalje, mozda puknem kroz koju godinu zbog njega, a mozda osnujem porodicu s njim i budem sretna. nista se ne zna, i stoga PREUZIMAM ODGOVORNOST nad svojom odlukom da ostajem s njim! kontas? samo mi odlucujemo koliko cemo se patiti s njima. jest tesko, ali mozda ce ti bez njega biti lakse! pisi!
PDT_Love_07
elzi

Post by elzi »

Draga Azra,iako te ne poznajem drago mi je sto se dopisujemo.Ovo je neka vrsta po meni praznjenja,od koje je meni puno lakse.Znam da svi imaju problema ali ova vrsta problema mislim da nema dalje!!!!!DNO DNA
I da i ja ostajem s njim!!!!U braku smo sedam godina,a poznajemo se oko jedeanest(on mi je bio prvi u svemu).Ne znam sta ga je sjebalo,a nezna ni on(vadiona mu je rat,ulica, roditelji koji su intelektualci nisu ga nikada posteno istukli),sto su trebal li za stvari koje im je radio jos dok je bio mali.Po meni greska,neko djete je za batine a neko nije,sto se tice moje djece jako sam stroga ponekad i previse(zbog njihovog oca da nekrenu njegovim stopama,kazu jabuka od stabla daleko ne pada,ja cu to promjeniti).Da ne gnjavim, i ja sam na poslu.imam 26 godina i puno negative iza sebe ali i dvoje divne djece sto mi daje snagu da se borim dalje. I da i ja obozavam svog muza,ali eto on je skrenuo sa puta ali vratice se on polako!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a onda cu ja da puknem(sala,pa nadam se da necu)!!!
saša-ex

Post by saša-ex »

elzi wrote:Po meni greska,neko djete je za batine a neko nije
Nijedno dete nije za batine...veruj mi.

A sa mužem ti želim puno sreće.
elzi

Post by elzi »

mene je tata za greske tukao,smatram da mi je pomogao jer drogi,alkoholu nisam nikada prisla a vidim da u tome cura puno ima!!
A muski pol treba jos strozije vaspitavati,reci te mi da li grijesim?
saša-ex

Post by saša-ex »

Ima puno narkomana koje su tukli dok su bili deca, ima onih koje nisu, to nije način na koje dete može kvalitetno da se vaspitava. To što ti nisi postala narkomanka nema veze s tim što su te tukli, veruj mi.
Svake batine koje dete dobije od roditelja su užasne i ostavljaju tragove na dečjoj psihi. Za to nema opravdanja...
azraaa

Post by azraaa »

eh draga moja ti, evo i ja sam danas onako sama sebi konstatovala da sam bas ludjakinja u sta sam se uplela, samo sto je sad gotovo, emocije su vec tu a ne bih mogla smiriti savjest da ga sad ostavim, taman kad je u meni pronasao spas! danas ja tako mislim, sta i kako-o sebi. a vec se nekako nazire neko malo olaksanje, njegov odlazak u bolnicu.
htjela sam reci jos za ove batine, dobre su batine ponekad! mora dijete da osjeti malo fizicku bol, ali ne previse, u to sam ubijedjena! bogami i mene je mati znala motkom opaliti po guzi, pa nit sam postala masovni ubica niti teski narkoman! naprotiv, naucila sam sta smijem a sta ne! :D
azraaa

Post by azraaa »

ma evo da dodam jos nesto, mislim da svaka majka treba sama da procijeni da li ce svoje dijete pucnuti po guzi ili ne. neku djecu treba kazniti, neku ne, sve zavisno od naravi i ponasanja! naravno, ne treba u nicemu pretjerati! zar ne?
klima

Post by klima »

Nikako se ne mogu sloziti da dijete treba tuci. Ne kazaem da ne pozelim, ali se uvijek i obavezno suzdrzim. Pa valjda smo dijelom i zbog toga svjesna bica. A to da batine mogu rijesiti neki problem ili eventualno sprijeciti neki vid ponasanja u to tek nevjerujem. Pogotovo kada se radi o djeci koja zive u tako traumaticnom okruzenju kao sto je vase. Pa to ni odrasla osoba ne moze da podnese, a mozete tek zamisliti kako je djetetu. Ne znam, mogla bih sad sto strana na ovu temu, ali poenta je da nikada, ali bas nikada ne podrzavam fizicko kaznjavanje djeteta. A pogotovo, ponavljam, djece koja odrastaju u takvim okolnostima. Pa njima je potrebna sva ljubav i paznja ovog svijeta.
azraaa

Post by azraaa »

ja mislim da je nasa elzi brizna majka i da svojoj djeci daje svu potrebnu ljubav!
elzi

Post by elzi »

Pozdrav svima!Da se i ja javim kod mene sve ok,muzic puzic slusa malo se buni jer stalno vrsim kontrolu da se ne vrati na staro ali nista strasno.
Divan dan suncan,sad sam isplanirala idem sa prijateljicom u solarij da se malo opustim,kad mi je sve dobro sa dragim.nadam se da i kod vas sve stima?
Post Reply