da li je narkoman u stanju da voli -opet slomljeno srce

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

muchaco

Post by muchaco »

Gle,veliki postotak ovisnika o heroinu,jednostavno ovisnost zamjene kokainom.To je u praksi tako,a ja jednostavno ne razumijem kako s dopa na koku.Razumijem obratno,ali...
leona

Post by leona »

Mislim da je kod nekih problem što je teško nakon dugog vremena priviknuti se na to budu jednostavno "normalni", svjesni svega oko sebe. Navikli su da im nešto utječe na svijest (neznam kako bi se bolje izrazila) i kad su već odlučili da više ne žele heroin u svojoj svakodnevici, treba im nešto kao zamjena. To može biti bilo što: alkohol, trava, kokain... Međutim, tako nisu riješili ništa, cilj je osloboditi se svih tvari koje "opijaju" i suočiti se sa svijetom oko sebe.
Dragana

Post by Dragana »

leona wrote: Navikli su da im nešto utječe na svijest (neznam kako bi se bolje izrazila)
Dobro si se izrazila, bas tako..............navikli su na to................ne znam kako se to resava, ako se uopste resava? :?: SUOCAVANJE :!: Jedino to ili pusto ostrvo..... :)
Image
leona

Post by leona »

Pusto ostrvo nije rješenje, kad se vrati među ljude vraća se i navikama. Rješenje je samo u njegovoj glavi. A što se točno tamo događa, to je misterija.
sanela

Post by sanela »

Pratim ove suovisničke diskusije i zaista suosjećam s vama. Žao mi je Dragana što tvoj dečko nikako da se odluči da prestane sa takvim načinom življenja. Nego, zanima me da li on dolazi na ovaj forum? Možda bi mogao da piše kroz šta on trenutno prolazi, da pročita kako ti to sve doživljavaš.... just an idea...

Želim ti puno sreće i snage, ali nemoj sebe izgubiti u toj borbi. Čuvaj se!
Dragana

Post by Dragana »

leona wrote:kad se vrati među ljude vraća se i navikama.
Ko kaze da treba da se vrati sa pustog ostrva........ :) salim se :lol:
Image
Dragana

Post by Dragana »

sanela wrote:Pratim ove suovisničke diskusije i zaista suosjećam s vama. Žao mi je Dragana što tvoj dečko nikako da se odluči da prestane sa takvim načinom življenja. Nego, zanima me da li on dolazi na ovaj forum? Možda bi mogao da piše kroz šta on trenutno prolazi, da pročita kako ti to sve doživljavaš.... just an idea...

Želim ti puno sreće i snage, ali nemoj sebe izgubiti u toj borbi. Čuvaj se!
ne on ne dolazi ovde......zna da ovaj forum postoji, pokazivala sam mu jednom neke stvari ali ne zna da sam ja ovde kako bi to rekla ragistovana......mozda ne bi bilo lose da procita i da se ukljuci malo....ali probl. je sto ga sve mrzi.........pa ............ne znam videcu da ga nagovorim........meni je mnogo lakse od kako sam ovde sa vama i HVALA VAM SVIMA NA SVEMU!!!!!!!!!! :wink: :)
Image
leona

Post by leona »

I meni je lakše otkad sam ovdje (hvala svima ovdje i onima koji su omogućili da ovakav forum postoji), ne osjećam se sama u tome! On zna da čitam forum i da pišem, i podržava me, drago mu je, jer vidi da mi je lakše. Još nije pokazao želju da sam čita i piše ovdje, mislim da momentalno želi što manje misliti na to, imati što manje veze s tim svijetom. Ali kad mu nešto odavde ispričam, interesira se i ponekad pita da li ima šta novo. Možda bi tvom dragom zaista i pomoglo da napiše nešto, možda bi tako mogao svoj život i situaciju u kojo se nalazi objektivnije sagledati, mislim, sve je to možda, ali vrijedi pokušati... naravno, ne možeš ga na silu natjerati da sjedne i piše, on treba imati volje za to.
natasa

Post by natasa »

cao,nisam se javljala jedno vrijeme pa evo danas sam imala zelju da ovo podijelim sa vama,znaci od 7 januara-tacnije od dana kada sam nasla ime klinike i dala mu br. pije blokator redovno,cak me ceka svaki dan posle posla da bi ga popio uz moje nagledanje,sam mi ukazuje na neke sitnice kao sto su zvaka u ustima koju odmah vadi,zatim insistira da budemo zajedno najmanje pola sata nakon uzimanja blokatora ,kada radi test uvijek forsira da budemo zajedno u kupatilu i sl...
Znam da je ovaj period njegovog uzimanja blokatora veoma kratak,tj.na samom pocetku i da mu predstoji jos dugo vremena koriscenja ali ipak sam morala da kazem da sam mozda i po prvi put stvarno ponosna na njega i na njegovu zelju izlazka iz svega toga koju tek sada primjecujem.Ovaj put drugacije i dosta otvorenije razgovaramo o svemu,vjerovatno sto sam i ja prvi put i to samo uz vasu pomoc shvatila sta je pravi problem ovisnosti,i uz vasu pomoc uspjela da dobijem odgovore na milion pitanja.
Mogu da kazem samo da sam se sada poslije svega svjesno i poslijednji put vratila njemu i pruzila mu maximalnu podrsku koju je trazio od mene i trudicu se da zajedno istrajemo u ovom njegovom kako i sam kaze poslednjem pokusaju.
natasa

Post by natasa »

i jos jedno pitanje,tablu(tj,10 tableta nalorexa) koje sedmicno kupuje kod nas u R.S placa 70KM.-tacnije 35E,pa moze li mi neko reci nije bitno u kom dijeli ex YU ima li negdje jeftinije da se nabavi,i ako ima molim vas dajte mi adresu-ime klinike ili apoteke.hvala
Post Reply