Otac

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Otac

Re: Otac

Post by Otac »

Yesenia wrote:Alo covece,

Ko te vredja? Ko te ismejava? Samo sam htela da te nateram da se malo zamislis nad svojim sopstvenim problemima i neuspesima..sve zbog toga da bi mogao da pomognes svome detetu! Probala sam u fazonu " macka seta po krovu", lepo sam vam rekla da treba vi da idete na terapiju, to mislim i dalje..yok, vi niste isli da se konsultujete sa strucnim licima, nego "lecite" svoje dete po receptima " dobronamernih forumasa"..

Nisam ti ja neprijatelj ako ti ne podilazim i tapsem po tastaturi ..

Potrazi prijatelju pomoc nekoga ko je strucan da ti pomogne..forum je samo support..
Napregni se molim te i procitaj postove od pocetka, ili nas ostavi na miru...vec godinama smo u kontaktu sa strucnim licima i pokusali smo sve da mu pomognemo, sebi ne ali njemu, mi jos puno mozemo podnijeti, on mozda ne...Prioritet nam je da se on podje lijeciti, kasnije cemo misliti na sebe...Znam da to nije dobro, ali njemu je pomoc potrebnija...On je vani, izbacen je iz skole, i sa posla, nema prihoda, ne zeli nasu pomoc, ostaje mi samo da cekam da je zatrazi, ako je zatrazi, ostale mogucnosti su iscrpljene, po nama je jedino rijesenje komuna, i nadamo se da ce je prihvatiti...

@BOBAN

Hvala, ujutro cu ih nazvati

@paramparcad
Bez ljutnje, ali pretpostavio sam da ces se ti s njom sloziti, vjerujem da bi vas dvoje i moj sin da se znate bili veliki prijatelji
KO NE POKUŠA 100% NEĆE USPJETI!
fridriceva

Post by fridriceva »

Sigurna sam da ovdje niko nikom ne zeli nesto lose, nego da pomogne... na nacin za koji misli da je najbolji!

Otac, na ovom sajtu ima bezbroj korisnih informacija. Predlazem Vam da pogledate i http://www.nikad-heroin.com . I na njemu cete ih naci, takodje. Od svih mogucih sajtova ova dva se, po meni, izdvajaju!

Pozdrav za sve vas!
Yesenia

Post by Yesenia »

Aha, nas tri brata skupa ratujemo..bas si nas izvalio..

Ja vas ostavljam na miru...necu vise da postujem na ovoj temi..ako sam nesto rekla sto vam je nanelo stetu, vraticemo pare!
paramparcad

Post by paramparcad »

Otac wrote:
@paramparcad
Bez ljutnje, ali pretpostavio sam da ces se ti s njom sloziti, vjerujem da bi vas dvoje i moj sin da se znate bili veliki prijatelji
jes,u pravu si...imam i ja jednog poznanika gastarbajtera koji misli da je zivot u izobilju sve...mislim da bi vas dvojica mogli pod ruku pa da se zajedno jadate jedni drugome o tome kako su vam nezahvalna deca jer,pobogu vi ste im pruzili sve(od playstationa 3 do bmw-a)...naravno,bez ljutnje oce.
astrid

Post by astrid »

kako mozete napadati covjeka koji ovdje trazi pomoc. pa dobro i da je razmszio svog sina, sigurno to nije napravio jer mu je htio zlo, nego cisto iz ljubavi prema sinu. vjerujem da bi svaki roditelj to napravio ako mu moze pruziti, sve. sigurno cete i vi jednog dana nesvjesno to napraviti.
je sta je tu je, nema sada povratka, nego se trebaju te greske ispraviti, a to nije nimalo lako. i on ce uvijek biti razmazen kao sva djeca bogatih roditelja, ali nemora zato biti narkoman.
ali covjek je ovdje doso traziti pomoc, pa ok istina je da nemoze ovdje dobiti pomoc, ali moze dobiti barem podrsku, slazem se da mi ovdje nismo strucnjaci jer da jesmo bi sebi pomogli, i nebi ni usli u to sve, ali mozemo pruziti bar podrsku a ne napadati covjeka zbog gresaka koje radio samo iz ljubavi.
sigurna sam da je on svijestan svojih gresaka i netreba mu ih nabijati jos na nos, jer dovoljno mu je tesko.
eto to je moje misljenje

pozdrav
Baba Naca

Post by Baba Naca »

Ja sam citala Oca od samog pocetka, kada se javio na forum, do danas!
Jbm li ga ako sam ja primetila da je covek (sa svojom suprugom) ISTA pogresio.

Pruzajuci ljubav svojoj deci, pa sve do onoga materijalnog, dala sam i ugradila SEBE u njihov zivot,
KAKO GOD SAM NAJBOLJE ZNALA I UMELA.
Ja nisam svetac!!!

I sta sad,
jedan (stariji sin - 28god) nije nikada ni cigaretu zapalio, zdravo se hrani, uziva u zdravom zivotu punim plucima,
drugi (mladji sin - 22god) narkoman,
kakve veze imamo moj muz i JA danas sa tim???
Oni nisu nase vlasnistvo,
oni su dobili od NAS uputstva,
a svoj put su gradili KAKO SU SAMI HTELI I .
Identicno su odgajani.
Tako se dogodilo, sta je tu je, sada treba da se izborimo sa situacijom, ne okrivljujuci jedni druge.

Iskren pozdrav Otac i majko!
Vasa Bakuta.
Volite se, volite sina i cerku i molite se, da ON pristane na reto...sve je sada na njemu...
vi ste svoje odradili.
to je jedino sto ja znam da Vam kazem.
Bolje je praviti se da si glup, nego praviti se da si pametan!
Otac

Post by Otac »

paramparcad wrote:
Otac wrote:
@paramparcad
jes,u pravu si...imam i ja jednog poznanika gastarbajtera koji misli da je zivot u izobilju sve...mislim da bi vas dvojica mogli pod ruku pa da se zajedno jadate jedni drugome o tome kako su vam nezahvalna deca jer,pobogu vi ste im pruzili sve(od playstationa 3 do bmw-a)...naravno,bez ljutnje oce.
Naravno da se ne ljutim,tvoji postovi su mi neces vjerovati uveliko otvorili oci, jer imam odnosno imao sam do prije par dana jednoga kao ti u kuci.Medjutim tvoj strah od izbacivanja iz majcinskog toplog doma puno je veci nego njegov, pa se kao sto si naveo dok si kod roditelja pridrzavas pravila (ne prodajes drogu itd...) a on je pomislio ko vas j... mogu ja bez vas....Samo mi nije jasno zasto moja kcerka nije narkoman? Zivi je u istim uvjetima, vozi BMW itd...Moj sin nikad nije dobijao previse novaca, zivimo onako kako si mozemo priustiti kao i mnoge druge obitelji cija djeca takodjer nisu postali narkomani. Ne ocekujem zahvalnost od njega... ocekujem samo da se ne drogira.Mozda tebi smeta sto sam ja gastarbeiter ,vidim da imas svoje misljenje o gastarbeiterima koje je u najmanju ruku smijesno,(dosta cesto sam cuo :j... se njemu on zivi u njemackoj" nemozes ni zamisliti koliko ljudi iz nasih ovdje lose zivi- ne vjeruj onome sto pokusaju pokazati kad dodju na godisnji) )ali posto nezrelo razmisljas (kao sto si sam priznao)ne zelim se sa tobom upustati u dublje diskusije, svrha ovog forumu ionako nije chat izmedju mene i tebe... Pozdrav i pazi na sebe! :wink:

PS: izbacen je iz skole, u ponedjeljak se pojavio na poslu sasvim normalno odradio smjenu i, a u utorak nije dosao niti sa javljao.Rezervna prilika da zavrsi jednogodisnju skolu tako je propala.Danas stiglo pismo da nije platio racun za mobitel...uskoro blokada.... Kad ga odjave bez primanja je , bez zdravstvenog osiguranja, bez stana... Zvao sam danas Reto centar, cekam na njegove korake, mislim da je vrlo blizu ...Nadam se..
KO NE POKUŠA 100% NEĆE USPJETI!
paramparcad

Post by paramparcad »

pazi kurca,ti znas kako ja razmisljam.smesno mi ovo natezanje sa tobom i narkomanima pa namerno ubacujem malo drugu stranu.no bitno je da ti nisi klasicni gastarbajter i da ne primecujes kada ti fali nekoliko stotina eura u novcaniku,satro,gistro.ja se izvinjavam ako sam vas necim uvredio ali siguran sam da ima jos dosta toga osim sarene limunadice koju ste ponudili forumasima da popiju.kraj diskusije
p.s.sad reci kako je ovo potvrda da si me ubo sa istinom i zdravo...i da,ovo smo nas dvojica i nema veze sa tvojom suprugom.
Vlado_M

Post by Vlado_M »

Vasa kcerka nije narkoman zato sto visak komfora ili odsustvo nemaju mnogo veze sa drogom... Vi ste nekoliko puta kroz pricu provlacili tezu - razmazen. Moj stari bi se tu vjerovatno slozio sa vama i rekao da je i onaj njegov majmun isti takav. Ali, niko se ne drogira samo zbog toga... Ja sam imao sranje koje mi se desilo u 9. godini zivota i koje je u velikoj mjeri odredilo dalji tok mog zivota (naravno, toga nisam bio svjestan do unazad par godina). Danas imamo tipa koji ima problem sa samim sobom, npr. odsustvo samopostovanja i samopouzdanja, ambicije i zelje za uspjehom, emotivno hladnog itd... Paramparcad se drogira iz nekog drugog razloga, vas sin iz treceg.

Vi svoje dijete ne poznajete najbolje, nazalost. Pitao sam vas ranije sta vi mislite zasto je doslo do svega toga, niste ponudili odgovor.

Same manifestacije problema mogu biti slicne. Zato Paramparcad po ponasanju podsjeca na vaseg sina, a kladim se i da postoji brdo suovisnika koji citaju vasu pricu i mogu lako povuci paralelu izmedju ovog sto ste vi pisali i onoga sto se desava u njihovoj kuci.

Pozdrav. (Param, mojne se nervirati)
astrid

Post by astrid »

nevjerojatno kako netko moze jednog oca, koji se samo bori za svoga sina, reci mu ti, a onda u drugoj recenici vi. malo postovanja ljudi.

mozda nam gosp, i je ponudio limunadicu, ali kakve veze to ima, ajmo ga zato ono iznapadati, ajme meni, krivo, totalno krivo. covijek ima problem, kao sto puno ljudi imaju problema, i mozda mu treba samo suosijecanje, poneki savijet, osijecaj da ga netko razumije, zar ne trebamo to mi svi.
nemojte vi uaziti u to zasto, kako , kada, to je poso terapeuta, on ili ona ko ce vec biti, ili ko je terapeut, otkriti, to je nihov poso, mi ovdje nemozemo glumiti psihologe, niti nametati nesto. ne poznamo covijeka neznamo sto se dogada, znamo samo ono sto nam ovdije napise, a ja sam iz ovoga sto je pisao izvukla da tom covijeku treba podrska, i razumijevanje, ajmo reci "rame za plakanje". ne kuzim zasto ste vi sve ostalo izvukli osim ovoga.
Post Reply