Majo, pre svega da ti kažem koju ohrabrujuću reč. Hepatits C spada u grupu težih infektivnih bolesti,
ali nikako nije bolest od koje se umire. Pogotovo ako se obolela osoba potrudi da živi zdravo, bez
unošenja raznih toksina u organizam koji uništavaju jetru. U Srbiji npr. postoje zvanični podaci po kojima je oko 200.000 ljudi obolelo od ove bolesti. Mnogi i ne znaju da su bolesni, a većina će dočekati poznu starost i ne znajući da u sebi imaju ovaj virus. Kod otprilike 20% obolelih organizam sam uspe da se izbori sa hepatitisom c dok je ovaj još u akutnoj fazi. Medjutim, kod pojedinih obolelih bolest napreduje i vremenom prerasta u karcinom jetre koji je neizlečiv i jedini spas je transplantacija. Zato s' obzirom da si rekla da ti je bolest još u akutnoj fazi, budi strpljiva. Možda će se i tvoj organizam sam izboriti i time bi bila poštedjena jedne veoma teške i neprijatne terapije sa mnogo nus pojava i veoma nesigurnim krajnjim ishodom. Navela si još i da ti jetra nije dovoljno oštećena da bi dobila terapiju. To svakako ne možeš znati pre biopsije jer se upravo biopsijom odredjuje stepen oštećenja. Transeminaze se prate isključivo da bi se videlo da li bolest napreduje, prolazi ili stagnira i nisu nikakav pokazatelj stanja jetre. Znači sve do biopsije ne možeš znati koji stepen fibroze imaš. Iako se mnogi ovde neće složiti jer im je njihovo zdravlje preče od svega, po meni je sasvim u redu da pošto je zbog skupoće terapije broj onih koji je dobiju tek neki promil od onih koji su bolesni, terapiju prvo dobiju ljudi koji imaju najveći stepen fibroze (oštećenja), jer su oni i najugroženiji od prelaska hepatitisa u kancer. Ja lično sam na terapiju čekao 5 godina i za to vreme redovno (na svaka 3 meseca)išao na kontrole sa uvek svežim analizama krvi, uz abdomena, i povremeno snimkom pluća i analizama kardiologa. Ti takodje treba da kreneš kod infektologa ili hepatologa koji bi pratio tok tvoje bolesti i koji bi ako i kada to bude trebalo, preuzeo dodatne korake u tvom lečenju. Živi zdravo, nemoj se opterećivati saznanjem da imaš virus, raspitaj se o jetrenoj dijeti i svemu ostalom vezanom za bolest i nadaj se da nećeš ni doći do hronične faze. Srećno.
lijecenje hepetitisa c
Moderator: sanela
Re: lijecenje hepetitisa c
ja sam, majjo, debil. redak idiot. imala sam genotip 3a, koji slovi za lakse. i bila na terapiji i izbacila virus i sve bilo divno bajno sjajno... al sam opet zakacila virus. posto znam i od koga, onda znam da sad imam genotip 1b. sa njim je malo teze. al nije nemoguce. sto ti rece fela kuti, pazi malo sta klopas i alkohol izbegavaj u sirokom luku. ni kap. nicega.majja wrote: Jesi li se ti izliječila ili cekas terapiju? Koji si genotip, izgleda da je to bas vazno?
A, cula sam da se pojavio i taj novi lijek, pa valjda spasi jos zivota...
jeste vazno koji si genotip, al i u najgoroj varijanti je procenat izlecenja oko 60 posto. kod svih se virus, kako to ovi lekari objasnjavaju nama laicima, zacauri posle terapije bar na 10 godina. znaci, miruje 10 godina. kod svih, bez obzira na genotip. ok, razumem te ja potpuno. naravno da ti nije prijatno. ali, nije ni smak sveta. veruj mi.
drzi se i pisi.
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
Fela Kuti,
Hvala na ovim ohrabrujucim rijecima.
Danas sam bila kod infektologa. Jos sam u toj pocetnoj fazi, ima jos nade kao da se oslobodim spontano toga. Ne znam jel gore cekati i nadati se tome, pa se posle razocarati ili se privikavati i prihvatati ovu bolest. Kod nas se u RS ne ceka ostecenje jetre, potrebni su samo uredni nalazi prije terapije i kazu da je nase zdravstvo ovdje korak ispred srbijanskog i hrvatskog ( mozda zbog manjeg broja oboljelih).
Jesi li se ti uspio izlijeciti? Koji genotip?
Kako ide to s nus pojavama, izgleda da je se to individualno. Kontaktirala sam sa jednom djevojkom koja se izlijecila, genotip 1, od nus pojava samo temperaturu imala prvu sedmicu, posle sve za 10, nista. Imala je malu kolicinu virusa u krvi, 3 godine virus, ostecenja jetre nije imala. kako si ti to podneo sve?
Zeleni,
Pa, bas nemas srece. Zasto se nisi cuvalaaaaaa?????? Sta sada? Ides opet na lijecenje jel? Kako si prosla sa nus pojavama tokom terapije?
Nije meni problem da ne pijem i da se cuvam hranom. Cugala jesam vikendom dok sam studirala i provodila se, sad me je proslo sve to, tako da mogu bez alkohola. Ova hrana koju ne treba da jedem , nisam je nikad ni jela, masno mi nikad nije prijalo.
A, jel smijem jesti cokoladu, slatkise ?
Joj, ja samo ispitujem, sta cu samo mi je hepatitis u glavi, samo trazim nesto vezano za to, a mislim da nema nista bolje od iskustva ljudi koji to imaju ili su imali. Nadam se da me razumijete sve ovo.
Hvala na ovim ohrabrujucim rijecima.
Danas sam bila kod infektologa. Jos sam u toj pocetnoj fazi, ima jos nade kao da se oslobodim spontano toga. Ne znam jel gore cekati i nadati se tome, pa se posle razocarati ili se privikavati i prihvatati ovu bolest. Kod nas se u RS ne ceka ostecenje jetre, potrebni su samo uredni nalazi prije terapije i kazu da je nase zdravstvo ovdje korak ispred srbijanskog i hrvatskog ( mozda zbog manjeg broja oboljelih).
Jesi li se ti uspio izlijeciti? Koji genotip?
Kako ide to s nus pojavama, izgleda da je se to individualno. Kontaktirala sam sa jednom djevojkom koja se izlijecila, genotip 1, od nus pojava samo temperaturu imala prvu sedmicu, posle sve za 10, nista. Imala je malu kolicinu virusa u krvi, 3 godine virus, ostecenja jetre nije imala. kako si ti to podneo sve?
Zeleni,
Pa, bas nemas srece. Zasto se nisi cuvalaaaaaa?????? Sta sada? Ides opet na lijecenje jel? Kako si prosla sa nus pojavama tokom terapije?
Nije meni problem da ne pijem i da se cuvam hranom. Cugala jesam vikendom dok sam studirala i provodila se, sad me je proslo sve to, tako da mogu bez alkohola. Ova hrana koju ne treba da jedem , nisam je nikad ni jela, masno mi nikad nije prijalo.
A, jel smijem jesti cokoladu, slatkise ?
Joj, ja samo ispitujem, sta cu samo mi je hepatitis u glavi, samo trazim nesto vezano za to, a mislim da nema nista bolje od iskustva ljudi koji to imaju ili su imali. Nadam se da me razumijete sve ovo.
majjo, pusti nus pojave. takve su kakve su. da je divno i sjajno - nije. da moze da se izdrzi - moze. znaci, jebes nus pojave. nemoj njima da se opterecujes. ovo ti kazem zato sto su neki ljudi koji su bili samnom na terapiji sami sebe u veliki bedak uvalili cekajuci ove ili one propratne efekte. ne znam da je iko umro od tih nus pojava. ovo ostalo je resivo.majja wrote: Kako si prosla sa nus pojavama tokom terapije?
sto se klope tice, u principu mozes da jedes sve, ali umereno. ne bi trebalo mnogo soliti. ne bi trebalo jesti prevrele sireve, zapravo, nikakve osim onog starog jedan dan, koji je meni neopisivo bljutav. ne bi trebalo hranu s puno gvozdja, ne bi trebalo gazirano, ne bi trebalo masno... bla bla... ali, kazem ti, sve moze. pod uslovom da imas meru. zivi normalno ko i do sad. nemoj sebe da ubacis u trip da si ne znam kakav tezak bolesnik. jok, more. glavu gore. hepatitis je resiv problem.
p.s. a ja sto sam debil, to je sasvim druga prica. mislim da ja moram da cekam tu novu terapiju. rezistentnost na lekove ovo ono... al, bice to ok. radim sve sto je u mojoj moci da ne arcim jetru i strpljivo cekam.

Last edited by zeleni on Tue May 17, 2011 6:29 pm, edited 1 time in total.
Aha, tako znaci, vidis kako mi pomazete sa savjetima.
Moracu ovo prihvatiti sto je bolje moguce, jer vidim nema od crnjacenja nista. Ali, vidis ti ja koliko razmisljam o tome, sad su mi samo te nus pojave u glavi, sta i kako. Ma, psiha sam ja zešća ....
A, ti se drzi, a vidim da uspjevas u tome i cekaj tu novu terapiju valjda bude ubrzo i kod nas...
Kako se ti osjecas sada, jesi li imala ikakve simptome, bolove. koliko ostecenje jetre si imala? Koliko dugo virus u sebi (taj prvi)? Koliko imas godina?
Svasta i ja pitam, sta cu kad me sve interesujeeeee
Moracu ovo prihvatiti sto je bolje moguce, jer vidim nema od crnjacenja nista. Ali, vidis ti ja koliko razmisljam o tome, sad su mi samo te nus pojave u glavi, sta i kako. Ma, psiha sam ja zešća ....
A, ti se drzi, a vidim da uspjevas u tome i cekaj tu novu terapiju valjda bude ubrzo i kod nas...
Kako se ti osjecas sada, jesi li imala ikakve simptome, bolove. koliko ostecenje jetre si imala? Koliko dugo virus u sebi (taj prvi)? Koliko imas godina?
Svasta i ja pitam, sta cu kad me sve interesujeeeee

ja nemam pojma da sam ikakve simptome od hepatitisa imala. nemam ni pojma koji bi simptomi to bili... mozda malo izrazenije umaranje. ne zelim da se interesujem za takve stvari. da ne pocnem da ih umisljam.
verujem da te kopkaju nus pojave terapije. i mene su. mozes konacno i na netu da procitas. al to su, majjo, crne price i nema potrebe da ti to bude literatura. shvati taj pegasys kao da imas grip. eto, malo kosti bole, malo si previse umorna, malo si u bedaku... rekoh ti. nije sjajno. nije ni neizdrzivo. moras svesno da se cupas. najlakse je da upadnes u depresiju.
taj prvi virus sam imala valjda tri cetiri godine pre nego sto sam posla na terapiju. tada nisam imala nikakvo ostecenje jetre. u ovoj turi... (jao, kako ovo majmunski zvuci). u ovoj turi ga imam dve godine. a rodjena sam, tito je jos bio ziv. jebiga.
verujem da te kopkaju nus pojave terapije. i mene su. mozes konacno i na netu da procitas. al to su, majjo, crne price i nema potrebe da ti to bude literatura. shvati taj pegasys kao da imas grip. eto, malo kosti bole, malo si previse umorna, malo si u bedaku... rekoh ti. nije sjajno. nije ni neizdrzivo. moras svesno da se cupas. najlakse je da upadnes u depresiju.
taj prvi virus sam imala valjda tri cetiri godine pre nego sto sam posla na terapiju. tada nisam imala nikakvo ostecenje jetre. u ovoj turi... (jao, kako ovo majmunski zvuci). u ovoj turi ga imam dve godine. a rodjena sam, tito je jos bio ziv. jebiga.

Znas sta u pravu si, sto vise kopam po internetu vise se crnjačim. Ali, stvarno, niko jos nije napisao od tih sto su primali terapiju da je bilo da ne mozes izdrzati, stavise ima vise onih koji kazu da nije uopste toliko strasno, neki kao ti kazu moze se izdrzati i tako to. Ja nasla po netu kao nus pojave STRASNE, samo sto ne umires ladno, svakakve misli, pokusaji ubistva, svasta nesto ... Na jednom mjestu sam nasla najvise sa hepatitisom mozes da zivis 12 godina,za to vrijeme dodjes do raka jetre... to je bilo tek kad sam saznala za hepatitis, kad sam to procitala jedva sebi dosla.
Kako mi je drago sto sam nasla ovaj forum, podrska ste prava!
Pozdrav!
Kako mi je drago sto sam nasla ovaj forum, podrska ste prava!
Pozdrav!
- Zona Sumraka
Ja sam nedavno saznala da ga imam.Dobila Crveni vjetar,valjda se tako kaze i kao testovi i dobijem pismo da idem na magistrat,kao opcina.debela zivotinja neki k.jede i kao ti znas sto si ti tu,imas hep i idi u bolnicu,lijeci se...Gammma vrijednosti su mi oko 200,a kao treba biti jako jako nisko....sad idem prvo alternativa pa ako ne upali terapija
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Da,gledali su mi sve nesto ,ne znam kako se kaze,dal ultrazvuk ili kako? uglavnom sve unutra su gledali,kao ok,a vrijednosti ajme majko
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.