metadon
Moderator: sanela
metadonski program je danas jedan od mogućih rešenja ,ali i siguran put ka trajnom uzimanju droge a ne skidanja sa nje jer metadod je takođe opijat kao i morfijum i heroin. A metadonska terapija je promovisana tj. negova suština je da se ne kontrolisana i ne higijenska primena heroina intravenski zameni ovim lekom...
Izvini, ali ipak mislim da grijesis, naravno svako ima svoje misljenje. Metadon nikako nije ISTO kao morfijum a kamoli heroin. Kad se radi test na heroin (skrining) reagens "radi" na morphine (Codein - hem. sastav kod obicne tablete za glavu (kafetin) sto je nama gore zabranjeno (kofan, kafetin) jer ako popijem obicni kafetin i radim test, bicu pozitivan na heroin!!!!. Metadonska terapija je MENI a znam jos neke ljude kojima je pomoglo (ovo govorim na ovaj rezim davanja, u SA)Tužna wrote:metadonski program je danas jedan od mogućih rešenja ,ali i siguran put ka trajnom uzimanju droge a ne skidanja sa nje jer metadod je takođe opijat kao i morfijum i heroin. A metadonska terapija je promovisana tj. negova suština je da se ne kontrolisana i ne higijenska primena heroina intravenski zameni ovim lekom...
Evo svi govore, kako je vani mnogo lakse uci u sam program, te da se nakon 7 dana daju terapiju na vise dana, e to je problem. Naravno onaj ko dodje, dobije odmah terapiju (nema peglanja kao ovdje kod nas, daju terapiju da nose kuci, odmah nakon prvog (-) testa, sto opet kod raje psiha radi drugacije. Uvijek kontaju, i ako se ponovo navucem, uvijek imam metadon koji mogu dobiti kad mi je qrcu cejf, eee vidis tu je greska praaaava. Naravno ima i ovdje raje koja se "puca" i na terapiji (ali takvi nece dugo biti, nakon par (+) testova, lete vani na 3 mjesecaa...kazna
Sve dok raja ne budu znali terapiju metadona, uvijek ce biti ovakvih prica.
Metadonska terapija se dijeli u vise podterapija (imate detoksikaciju (traje 15-tak dana, i najvise 40mg dnevno se daje tada, s tim da se svaki drugi dan spusta po 5mg, i nema kriza), druga terapija (ako ova ne uspije naravno, ide na malo duze vrijeme, nju zovu "Odrzavanje" ili stabilizacija. OVa terapija traje malo duze, a to duze opet zavisi od covjeka do covjeka.
Inace najbolji ucinak metadonske terapije je da se uzima ponedeljak, srijeda, petak (tj. svaki drugi dan). Tad metadon ima najbolji ucinak. Ovo sto raja stalno govori kako metadon vodi ka "vjecnom" drogiranju, onda (bez ljutnje) stvarno ne znate ljudi sta je metadon i koja je njegova uloga u ovoj terapiji.
Evo bezze neki primjer: (a svako ce sebe prepoznati tu...): npr: lik se gudrira i od covjeka do covjeka zavisi (ne moze svako ni u TZ ici, ja prvi!!) onda dodje na metadonsku detoks. (prvi put mora pa da je u Pendićićima), prvi (kako kaze Tužna) dobije odmah nakon prvog (-) testa i nosi kuci za 7 dana (taj program je qrac, odmah da kazem). Nakon nekog vremena, taj lik osjeti da mu vise gan i heroin nije vise sastavni dio svakog dana. (psiha).. i prvi put sjebe se nesto, odmah potrci da se sredi, jer konta :" Haj nije problem pa i ako se opet navucem, ima hep i nema krize"... Eeee to je taj problem (pogotovo vani)
Samo da dodam ovo jos. Svi koji su vani, imaju met. terapiju kad hoce, mnogo raje i nece da se skine a idu na met. terapiju (takve bih ja odmah liferovo...nakon 3-eg (+) testa !!!! i nek se luftira 3 mjeseca.
Ja licno sam cekao praaavo dugo, dok me nisu primili gore, dok vani mozes dobiti ga kao i ovdje analgin. Bas zbog te dostupnosti mnogi "šaraju" jer uvijek znaju da ce ga odmah primiti...
...
Moram ici sad fakat, a nisam zavrsio misao...
Halo djeco (moram ovako, jer vidim da ima pravooo ovdje djece koja nemaju pojma sta je heroin, a pricaju o metadonu.... mogu glavu dati da 99% raje ovdje ne zna sta je "diacetylmorphine" !!!! a pricaju gluposti !!!
Tužna @ Ne znam gdje si u kojoj državi itd itd.... ali da si ovdje drugacije bi razmisljala, ovdje tek nakon 6 mjeseci (-) dobijes terapiju da nosis kuci. Za sest mjeseci psiha se koliko toliko "zalijeci".... bitno je samo sa metadonom ici laganice, nista naglo. Mnogo ljudi se zaleti pa spusti za nekoliko mjeseci 30mg i popuši foru... ja licno lagano idem (bio sam na 115mg (23tbl.) sad sam na 60mg i nikakve razlike nema (mislim na onda kad sam pio preko 20tbl i sad kad pijem 12tbl. (Naravno da smanjujem laganice, ne moze preko noci, ipak ni mi nismo jeli govna za jednu noc i postali ono sto smo postali!!!!!
Haj cujemo se.....[/b]
Meni niej jasno kako to da neki ljudi imaju toliko negodovanja protiv jednog lijeka.Pa da nije napravljen kao lijek nikada ne bi se primjenjivao u Bolnicama za skidanje.Drugom zamislite kada bi nekom covjeku koji je Bolestan od gripe npr.rekli da ne smije uzimati lijekove jer su stetni po zdravlje.Mislim , stvarno ali stvarno ljudi mi nisu jasni.
Ovo sto je Bezz napisao je bio moj slucaj no, na srecu sam na vrijeme prepoznala sto se desava. Pocela sam sa 50mg i za niti 3 mjeseca ja dosla na 20mg. Pocela sam tonuti, psihicki tonuti, biti depresivna, razdrazljiva, nezadovoljna i misli o dopu su se vratile. Srecom sam se povjerila doktorici te mi je ona rekla da sam se prebrzo spustila i da je to normalno kako se osjecam. Ona me i upozoravala na to no ja sam htjela ici dolje dokle god mogu pa cu kao usporiti. Onda su me vratili na 30mg. Sad sam opet na 25mg. Znaci, tocno, nakon 5 mjeseci ja sam na pola pocetne doze.
I, ne zelim se vise forsirati, juriti, zbog koga, cega? Bolje mi je da slusam njih (doktore) i nek me oni vode kroz program nego da sam svoj doktor koji nema pojma!
I, ne zelim se vise forsirati, juriti, zbog koga, cega? Bolje mi je da slusam njih (doktore) i nek me oni vode kroz program nego da sam svoj doktor koji nema pojma!
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Omčo drug, znaš i sam da ima dosta raje koja mrze metadon i protiv toga ne mozes... Medicina je ta koja fakat napreduje, pa evo npr: lijek za rak (ne do Bog nikome ali et uzeo ga kao primjer) u tom lijeku ima više štetnih supst. za organizam nego što pomaže (nisam ovdje stavio primjer rak, radi tramala ali eto extra primjer)....
Uglavnom metadon je meni promjenio zivot za 360 stepeni, pa neka priča ko šta hoće. Ovo sad što imam, prije sam mogao sanjati samo, prema tome ja sam uvijek za met. terapiju (najbolji ucinak metadona je 3 puta sedmicno ga uzimati, (hocu reci svaki drugi dan). Kod nas ovdje ima primjera, da ako iz nekog razloga ostane bez DNEVNE terapije (zakasni, prospe, (proda na kraju krajeva ....itd itd) odmah misli kako će biti looooš za taj dan za koji nema terapiju i odmah sam sebi krizu u glavi napravi.
Ja samo kažem da ne žurim nigdje, zafurao sam se bio kao što rekoh, pravo i tu mi doktori rekoše da stanem malo, tako i uradih, i evo za 6 mjeseci ja sam skinuo samo 3 tbl. i nek laganice ide...
Ja dok sam nakačen bio, molio sam Boga, samo hoću li ikad više dočekati jedan dan, da u jutro ustanem.... odem do WC-a rega, stavim kaficu, gledam TV bezze nešto (bez onih odvratnih misli u glavi, koga danas prevariti i kako doći do moneta nekih, i već tada me počinje hvatati panika više...)
aaa sad ovo ne bih dao za ne znam šta....nema više zajebavanja oko dilera, ustanem kad hoću (doduše sad nešto radim, pa moram ranije ustati
(aa Fanatik
) ali opet mi gotiva, eeh sad ako je za to potreban metadon (jer probavao sam svakojake metode itd itd....) onda je metadon taj koji mi je promjenio život.
Imam gore povlasticu (vikend), i fura to već dosta vremena, i kont'o sam da trazim (imam uslove, rekao dr.) da sedmičnu tražim (nije to povlastica za 7 dana da nosim kući, to nema niko gore) ali raja zovu to sedmičnom jer ne moram u sedmici dolaziti svaki dan. A opet kontam, to mi je jedina obaveza u toku citavog dana. Tako da sad nekako i nije mi stalo toliko do te povlastice (meni je važno više da sam ja rega što se gudre tiče, samim tim stekneš uslove za povlastice)....Et' opet se ja raspričah
nemoj te mi zamjeriti....
Fanatik
pa il upali mob. ili jebem mu sredicemo cable pristup netu (jeftinije te dodje ba, a i telefon ti slobodan. Ovako nikako da te dobijem ba
hehhehe, haj čujemo se kasnije
Uglavnom metadon je meni promjenio zivot za 360 stepeni, pa neka priča ko šta hoće. Ovo sad što imam, prije sam mogao sanjati samo, prema tome ja sam uvijek za met. terapiju (najbolji ucinak metadona je 3 puta sedmicno ga uzimati, (hocu reci svaki drugi dan). Kod nas ovdje ima primjera, da ako iz nekog razloga ostane bez DNEVNE terapije (zakasni, prospe, (proda na kraju krajeva ....itd itd) odmah misli kako će biti looooš za taj dan za koji nema terapiju i odmah sam sebi krizu u glavi napravi.
Ja samo kažem da ne žurim nigdje, zafurao sam se bio kao što rekoh, pravo i tu mi doktori rekoše da stanem malo, tako i uradih, i evo za 6 mjeseci ja sam skinuo samo 3 tbl. i nek laganice ide...
Ja dok sam nakačen bio, molio sam Boga, samo hoću li ikad više dočekati jedan dan, da u jutro ustanem.... odem do WC-a rega, stavim kaficu, gledam TV bezze nešto (bez onih odvratnih misli u glavi, koga danas prevariti i kako doći do moneta nekih, i već tada me počinje hvatati panika više...)
aaa sad ovo ne bih dao za ne znam šta....nema više zajebavanja oko dilera, ustanem kad hoću (doduše sad nešto radim, pa moram ranije ustati

Imam gore povlasticu (vikend), i fura to već dosta vremena, i kont'o sam da trazim (imam uslove, rekao dr.) da sedmičnu tražim (nije to povlastica za 7 dana da nosim kući, to nema niko gore) ali raja zovu to sedmičnom jer ne moram u sedmici dolaziti svaki dan. A opet kontam, to mi je jedina obaveza u toku citavog dana. Tako da sad nekako i nije mi stalo toliko do te povlastice (meni je važno više da sam ja rega što se gudre tiče, samim tim stekneš uslove za povlastice)....Et' opet se ja raspričah

Fanatik

Riba je krenula ka nuli
vidim da ima tu različitih priča ja sam jedan od momaka koji koristi metadon i dobiva ga na ruke preko recepata i mislim da je to samo ljek i samo ljek dok ga neki zloupotrebljavaju bio sam u sarajevu na lječenju skido sam se sa metadona ,metadonom i jako je teška kriza najgora a metadon je takozvani ;bjeli heroin; bio sam na 40tableta dnevno ali ti nije ništa u odnosu na druge koje znam da uzimaju i po 60.I sad sam na metadonu i došao sam na 4tab. i idem ka nuli.držim vam fige u biti najveća podrška si sam sebi a do heroina je najlakše doći a metadon je ljek.riba
Domino: )
Re: metadon
Upravo tako, bravo .... Metadon je lijek, a sad što ga neko zloupotrebljava, to je druga stvar.... Isto tako i sa Apaurinima (Diazepam), sve su to lijekovi, ali ako se pridržavamo doktorskog uputstva....i naravno ako dr. prati liječenje.... (tipa nešto kao u Sarajevu - C. Vrh)....
Svima želim dug i "čist" život....
Ljudi ... ima mnogo boljih stvari u životu....
Pozz...
P.S. Fanatik? gdje si ti ba? Vidjeh te juče sa ženom u Kralja Tomislava, šetaš... kakva ti je ono frizura
, heheheh "neko te napao mašinicom???? hehehe šala
pozzz.....
Svima želim dug i "čist" život....
Ljudi ... ima mnogo boljih stvari u životu....

Pozz...
P.S. Fanatik? gdje si ti ba? Vidjeh te juče sa ženom u Kralja Tomislava, šetaš... kakva ti je ono frizura

pozzz.....