AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

dita

Re: AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Post by dita »

04. ožujka

Slogan «mislim» oduvijek me zbunjivao. Nije li upravo «glupo razmišljanje» bilo ono što mi je stvaralo poteškoće? Značenje tog slogana ostalo mi je zagonetno sve dok nisam čuo kako je dijete jednog mog susjeda izgovorilo nekoliko pravila sigurnosti koje je naučilo u školi: zastati, pogledati i poslušati.

Prije nego što zapadnem u neprilike, prije nego otvorim usta da nešto uzvratim i prije nego što se kao opsjednut bacim na analiziranje ponašanja neke druge osobe ili se počnem brinuti za svoju budućnost- trebam zastati. Onda mogu pogledati što se to događa i kako izgleda moja uloga u svemu tome. Nakon toga mogu poslušati jedno duhovno vodstvo koje će me podsjetiti na moje mogućnosti i pomoći mi da pronađem put ka zdravim riječima i djelima.

Ako mi netko kaže nešto neprijatno ne moram odmah ljutito započeti glasnu svađu. Umjesto toga trebao bih jedan trenutak razmisliti. Mogu zastati, pogledati i poslušati. Onda bih možda mogao s drugima porazgovarati u miru ili jednostavno otići dalje. Ako se odlučim upustiti se u razgovor u svađi time svjesno donosim odluku umjesto da dopustim da život odluči umjesto mene.

Razmišljanje za danas

Ovaj dan je jedno nepoznato, fantastično mjesto. Dopusti mi da sekunde, minute i sate, koje ovdje provedem, sačuvam u poštovanju. Pomozi mi da «razmislim» prije nego što progovorim i pomolim se prije nego što djelujem.

«Program mi dopušta slobodu donositi pametne odluke koje su dobre za mene. Ja
odlučujem da ta sloboda danas djeluje u mom životu.»

Alateen-dan po dan
dita

Post by dita »

05. ožujka

Kad sam započeo rad na Koracima, razmišljanje o tome da dopustim otkloniti svoje karakterne mane, činilo me jako nervoznim. Već sam sebe vidio kao komad švicarskog ementaler sira- punog rupa. Ali ja sam se želio popraviti i sve više sam bio uvjeren da su Koraci ključ mog oporavka. Usprkos svojim strahovima išao sam dalje. Morao sam riskirati i vjerovati kako bih prihvatio darove koje je moja Viša sila meni bila namijenila.

Nigdje u Koracima, od Prvog do Sedmog, mi ne molimo Boga da nam podari nešto dodatno, nego da nas oslobodi od stvari koje nam ne trebaju. Ja sam saznao da se iza svake pojedine karakterne mane od koje sam oslobođen, prikrivala karakterna snaga. Ja pritom nisam izgubio ništa od svoje osobnosti. Kad sam otpustio ono što mi nije bilo potrebno, na tom mjestu sam načinio prostor na kome su moje prednosti, sposobnosti i osjećaji mogli postati sve većim dijelom mog života. To mi daje utjehu jer me podsjeća na to da sve ono što trebam, meni već stoji na raspolaganju. Ali ja nisam bio siguran u sebe sve dok nisam počeo raditi na Koracima i tako se oslobađati svojih nedostataka.

Razmišljanje za danas

Bog točno zna što ja trebam i to mi je on već podario. Moja je zadaća da «to ne učinim kompliciranim» i da molim Boga da me oslobodi od svega suvišnog, to jest od nedostataka koji me drže u okovima.

«Prije nego što sunčeve zrake mogu prodrijeti kroz prozor moramo podići rolete.»

Američka izreka
dita

Post by dita »

06. ožujka

Zahvaljujući Al-Anonu spoznao sam da nitko ne zna sasvim točno što se događa u mom srcu, u mojoj glavi i mojoj duši. Ja ne mogu očekivati da moje potrebe budu zadovoljene ako ih najprije ne definiram. Također ne mogu očekivati da bilo tko drugi te moje potrebe zadovolji, čak ni onda ako jasno izrazim koje su to potrebe. Ako prva osoba koju zamolim za pomoć tu pomoć ne može pružiti, ja za pomoć moram zamoliti nekog drugog. Na taj način budemo sami oslobođeni pritiska.

Prije nego je započeo moj oporavak u Al-Anonu očekivao sam od ljudi koji su mi se činili najbliskijim da oni znaju što ja osjećam, bez da sam o tome išta govorio. Kad bih bio ljut i poželio svađu, u meni je kuhalo. Kad bih se osjećao povrijeđenim i poželio utjehu, bio bih namrgođen. Kad mi je bila potrebna pažnja govorio bih bez prestanka. Ja jednostavno nisam mogao shvatiti zbog čega nikad nisu dolazile one reakcije koje sam ja očekivao.

Ja više nisam očekivao da netko čita moje misli. Također znam da ni ja nisam u stanju čitati misli neke meni drage osobe. Danas se prema ljudima u svom životu odnosim s više poštovanja jer učim zamoliti za ono što mi je potrebno i hrabrim druge da čine to isto.

Razmišljanje za danas

Pomoć, utjeha i potpora stoje mi na raspolaganju. Voljan sam prihvatiti ono što mi je od toga potrebno.

«Ne mogu očekivati da mi netko pomaže ako nisam spreman izraziti da mi je pomoć potrebna.»

In All Our Affairs
dita

Post by dita »

07. ožujka

U Al-Anonu sam spoznao da bih se ja sam morao promijeniti. Nakon što sam cijeli svoj život proveo sa smetnjama u ponašanju izazvanim alkoholizmom, ja sebe samog nisam naročito visoko cijenio. Zbog toga nisam bio uvjeren da bi se, unatoč svim mojim nastojanjima, iz svega toga moglo izroditi nešto dobro.

Poučen sam nečemu boljem promatrajući svilene bube svog sina. Svilene bube su debela i proždrljiva stvorenja, ali one iz svog bića stvaraju nešto sasvim lijepo. To je njihovo određenje. One dolaze na svijet da bi tu ljepotu što bolje izrazile.

Ja, također, mogu nešto negativno pretvoriti u pozitivno. Mijenjajući svoje samorazarajuće ponašanje ja svoje biće otkrivam u njegovoj punoj ljepoti. Ta ljepota je pohranjena u meni i ako to samo dopustim ona može u potpunosti doći do izražaja. Zahvaljujući Al-Anonu učim postaviti ljubav na prvo mjesto u svom životu. Zahvalnost, jedan od temeljnih stupova mog oporavka u Al-Anonu, izrazit će skrivenu ljepotu na svjetlu dana.

Razmišljanje za danas

Danas mogu ispresti malo svile i s njom ukrasiti sve ono što dodirnem. Na sve ono ružno iz prošlosti mogu se samo ponekad osvrnuti i iz toga učiti kako uljepšati sadašnjost i kako osloboditi ljepotu koja je zarobljena starim tajnama i samorazarajućim ponašanjem. Dan po dan mogu se radovati osobnosti koju u sebi razvijam.

«Ponekad se mora uvijek iznova biti svjestan ljepote stvari…sve dok ona iznutra ponovno ne
procvjeta.»

Galway Kinnell
dita

Post by dita »

08. ožujka

Ono najljepše što sam dobio posjećujući sastanke Al-Anona je to da sam našao novi put kako raditi u programu. Govornik jedne meni veoma drage grupe pustio je čitavu korpu Al-Anonovih slogana kružiti uokolo i predložio da svatko od nas izvuče jedan slogan i pokuša ga tog dana primijeniti. Bilo je nevjerojatno kako su mnogi od nas navodno izvukli baš onaj slogan čiji se sadržaj ticao upravo njih.

Već slijedećeg dana ja sam se našao u jednoj napetoj situaciji. Borio sam se kako da riješim jedan tvrd problem, postajao pritom sve više frustriran i uzrujan, ali ni za dlaku nisam bivao bliži rješenju problema. Zamolio sam svoju Višu silu za pomoć i iznenada se sjetio korpe sa sloganima. Slikovito sam sebi u mislima predstavio kako sam još jednom zagrabio u tu korpu punu slogana. I opet sam izvukao baš ono što sam trebao. Papirić koji sam držao u ruci podsjetio me na slogan: «Polako, smiri se». Odmah sam prestao s pokušajima da iznudim rješenje problema i sačekao dok nisam bio spreman smireno prići problemu. Osjećao sam se mnogo bolje, moje misli su bile jasnije i ja sam rješenje problema našao u pravi trenutak.

Razmišljanje za danas

Nije uvijek lako znati koje Al-Anonovo sredstvo mogu koristiti, a naročito ne onda kad sam u krizi. Zbog toga sam zahvalan za postojanje Više sile, koja zna što ja trebam, i za sastanke koji mi pomažu naći nove putove kako da ta sredstva najbolje primijenim u svom životu.

«Ako naučimo vjerovati Višoj sili tako što ćemo primjenjivati program Al-Anona u našem
životu, strah i nesigurnost u nama biti će zamijenjene vjerom i povjerenjem.»

Samo dan po dan u Al-Anonu
dita

Post by dita »

9. ožujka

Često se borim s time da pronađem i uočim što je to moja vlastita a što Božja volja. U toj borbi osjetim kako počinjem gubiti spokoj, u mojoj glavi zavlada kaos, a neki izbezumljeni glasovi me prisiljavaju da idem jednim ili drugim putem.

Nedoumica je neizbježan pratilac duhovnog traženja. Zbog toga moram i dalje istraživati i činiti izazov svojim opažanjima. Ako osjetim u sebi očajan nagon da moram djelovati, tad znam da je to obično moja volja koja se želi nametnuti. Ali, ako osjetim jednu mirnu spoznaju onda je to obično Božja volja. Samo: često se ne nude takvi jasni znakovi za uočiti razliku. Što onda učiniti? Ponekad sačekam tu jasnoću ili pokušam malo više poslušati svoje unutarnje vodstvo. Mogu saopćiti svoju zbunjenost i dvojbu i druge upitati kakva su njihova iskustva. Ili se jednostavno mogu odlučiti djelovati na svoju ruku, a onda sačekati što će se dogoditi. Kad dođe pravo vrijeme znat ću više o tome kakav god izbor učinim. Pošto svoju volju i svoj život prepuštam na brigu Bogu, mogu iskoristiti sve svoje odluke za to da se ispuni Njegova volja.

Razmišljanje za danas

Danas se želim podsjetiti na to da nesigurnost nije mana nego prilika. Sve što ja činim i sve što se ispriječi na mom životnom putu-ljudi, situacije, ideje- možda sve to doprinosi mom narastanju i mom razumijevanju stvari. Samo za danas ne moram znati iz čega će se taj prilog sastojati.

«Vjeruj mi: u iskrenoj dvojbi leži više vjere nego u polovini svih spoznaja o vjeri.»

Alfredf Lord Tennyson
dita

Post by dita »

10. ožujka

Jednom dijelu mog oporavka pripadalo je neke stare načine razmišljanja staviti na svoje mjesto. Bila mi je postala navika izbjegavati bolne osjećaje i situacije, povlačiti se u siguran kutak i izbjegavati svaki rizik. Ali život se sastoji i od rizika i ne može sve prolaziti bezbolno. Al-Anon mi pomaže da prihvatim stanje onakvo kakvo ono jeste.

Umjesto da bježim ja sad učim suočiti se s uzrocima svoje nesreće. Rezultat toga je da bol daleko brže prođe i ja se na kraju oslobodim straha. Al-Anon mi omogućuje sredstva- kao npr. inventar u Četvrtom koraku, uz čiju pomoć mogu iskreno promatrati sebe i svoj položaj. Jedan mentor koji me podupirao, moja Viša sila, molitva spokoja i mnogi sastanci u Al-Anonu pomažu mi da nađem način kako se nositi sa strahom, bolom i rizikom.

Sve dok sam izbjegavao riskirati stalno sam bio obuzet strahom. Sad krenem u rizik- i često izađem na drugom kraju nepovrijeđen. Više ne moram neprekidno strahovati od nekih opasnosti. Umjesto toga vrijeme mogu potrošiti na život.

Razmišljanje za danas

Danas se mogu dogoditi divne stvari jer mi je postalo jako zanimljivo ponovno uzeti učešća u svom vlastitom življenju.

«Spriječiti opasnosti na duge staze nije ništa sigurnije nego im se u potpunosti izložiti.
Život je ili jedna rizična avantura ili-ništa.»

Helen Keller
dita

Post by dita »

11. ožujka

«Ja sam odabrao natpis za svoj nadgrobni spomenik», kaže jedan prijatelj Al- Anona. «To bi trebalo glasiti ovako: On se konačno brine o svojim vlastitim nadležnostima.»

Mi se tome smijemo i uživamo zbog olakšanja da i neku sasvim ozbiljnu stvar možemo promatrati s njene vedrije strane, naime karakterne mane koje je očito bilo tako teško otkloniti. Smijeh nam omogućava lakše podnositi vlastite slabosti i mi sebi tako lakše opraštamo naše nepodopštine. Koja razlika u odnosu na vrijeme kad smo se puni srama skrivali pred našim nedostacima ili smo ih koristili za kažnjavanje samih sebe!

Moj prijatelj i ja zaključismo da se ubuduće nećemo previše opterećivati i da ćemo sebe više prihvaćati, više pustiti da stvari idu svojim tijekom, a našu nestrpljivost, samokritiku i mržnju prema samom sebi jednostavno ćemo otpustiti. Mi duboko udahnusmo i rekosmo: «Pomozi mi, Viša silo, pomozi mi podsjetiti se na to da smisao činjenja pogrešaka leži u tome pripremiti sebe na činjenje pogrešaka uvijek iznova. Pomozi mi podsjetiti se na to da ja više ne pripadam ovom svijetu ako ne budem činio pogreške.»

Razmišljanje za danas

U neku ruku ja ću uvijek biti početnik. Uvijek ću morati biti izložen novim izazovima jer se život neprekidno mijenja i ja zajedno s njim. Zbog tih stalnih promjena svako pa i najmanje moje djelo nosi u sebi rizik činjenja neke pogreške. To zahtijeva hrabrost življenja života. Danas sebe mogu pohvaliti zato što to pokušavam. To mi odlično polazi za rukom.

«Moja Viša sila je pouzdanost u meni koja mi oduzima strah, čak i od toga da činim pogreške.»

As we Understood
dita

Post by dita »

12. ožujka

Kakve veze ima nečije raspoloženje, njegova modulacija ili stupanj njegovog pijanstva s načinom na koji ja nešto činim? Nikakve- osim ako se ja sam ne odlučim za to.

Ja sam, npr. spoznao da je svađa s pijanom osobom isto što i lupanje svojom vlastitom glavom o zid. Do nedavno sam se doduše znao upravo obrušiti u svađu jer je to bilo baš ono što je onaj nasuprot mene želio. U Al-Anonu sam otkrio da ne moram reagirati samo zato što sam izazvan i da sve one ružne riječi ne moram uzimati k srcu. Mogu pomisliti na to da one dolaze od nekog tko možda pati i pokušati pokazati malo suosjećanja. Svakako ne smijem dopustiti da me se izazove na nešto što ja ne želim učiniti.

Razmišljanje za danas

Otpustiti s ljubavlju znači da ne moram biti ovisan o tome što drugi čine, kažu ili osjećaju, kako bih mogao sam odlučivati o svojoj dobrobiti ili donositi svoje vlastite odluke. Ako se sučelim s razarajućim stavovima i djelovanjima drugih, ja unatoč tome mogu voljeti njihove dobre osobine i ne moram se bojati njihovih loših osobina.

Otpustiti ne znači da se ja moram manje brinuti o svemu-to znači da se moram više brinuti
za svoj vlastiti spokoj.»

In All Our Affairs
dita

Post by dita »

13. ožujka

Polako postajem sklon mišljenju da Sedmi korak, «Ponizno smo Ga zamolili da nas oslobodi svih naših nedostataka.» vidim kao Korak koji ja sa suzama u očima radim klečeći na koljenima. To iskustvo je sada iza mene, ali se bavim mišlju da bih Sedmi korak mogao proći s radošću i humorom.

Ponekad je znak da sam stvarno postao dovoljno ponizan zamoliti svoju Višu silu da me oslobodi nedostataka, činjenica koja me tjera na smijeh. Iznenada mi se neka od mojih ranijih odluka ili neko moje djelo učini smiješnim i ja sebe ne moram više tako ozbiljno shvaćati. Kad se to dogodi ja prepoznam da je moja Viša sila umanjila učinak nekog drugog nedostatka. Stvarnu promjenu osjetim onda kad mi dođe da se moram glasno nasmijati.

Kad mi ponovno dođe da bih najradije sam sebi čupao kosu jer se nisam mogao osloboditi nekog svog ukorijenjenog nedostatka, pokušat ću sam sebe razvedriti i tako uvidjeti kako glupo može biti to tvrdoglavo nastojanje. Ako sam voljan povući se malo unatrag i vidjeti humor i ondje gdje svoja očekivanja nisam u stanju ispuniti, oslobađam put i činim mjesto svojoj Višoj sili da može djelovati.

Razmišljanje za danas

Očaj i patnja zasigurno me mogu voditi ka poniznosti, ali ja se u Al-Anonu učim novoj spremnosti da mogu slijediti svoju Višu silu. Pošto sam spreman, ja sam slobodniji učiti iz svih lekcija života, a ne samo iz onih koje pričinjavaju bol.

«Ponizno»…znači vidjeti samog sebe u stvarnom odnosu prema ljudima oko sebe i prema Bogu.»

Lois* Story
Post Reply