Sto se tice Amera-potpuno se slazem.Djavolji narod,bez pameti,mudrosti,istorije.
niko ne voli rat i smrt ...kazesh...hmm ja mislim da americka vlada bash to voli. Oni profitiraju kad neku ratuje, a samim tim i umire
Prica o tome da su Ameri svjetski policajci je pogresna. Nisu. Jebe se njima za svjetski mir i politicke poene i dominaciju. Kapitalizam za sve vrijednosti ima samo jednu mjernu jedinicu - profit... Oni su prokleta pijavica koja crpi resurse iz svih krajeva planeta, a keš se slijeva u ruke par hiljada najbogatijih oligarha... Drzava i vojska i mediji su samo instrumenti koji sviraju po njihovim notama.upravo sam isto pomislila iako se generalno slazem sa Luninim pogledima na americku vanjsku politiku...gadi mi se ova uloga svjetske policije.
Ja ne mislim da je americka spoljna politika glupa. Naprotiv, strasno je sistematicna, detaljna i efikasna. Evo primjer - u Iraku je od oslobodjenja zemlje od njih samih poginulo oko milion ljudi... Irak je peti u svijetu po procijenjenim zalihama nafte. Medjutim, fazon nije samo u tome. Ima jos nesto - u Iraku je cijena eksploatacije barela sirove nafte najmanja u svijetu : 3 dolara u Sadamovo vrijeme, danas oko 5 dolara. Za primjer - vadjenje nafte iz naftog pijeska u Kanadi kosta oko 35 dolara, nafta u Teksasu se vadi za 30, u Sjevernom moru Norvezani je vade za 25 dolara... U petak je na berzi barel kostao ravno 100 dolara. Ko jebe milion Iracana. Naravno, osim multinacionalnih kompanija, veliki dio kolaca uzima i drzava preko poreza. Eksploataciju nafte u Iraku vrse uglavnom manje poznate kompanije ciji su vecinski vlasnici inv. fondovi iz off shore zona... Zato se rat u Iraku zesce isplati. Inace, cijena nafte na svjetskom trzistu mora i dalje rasti i to jebeno dramaticno (spremajte bicikle i rolere za buducnost), zbog limitiranog obima proizvodnje i rasta potrosnje ponajvise u Kini (Kinezi su udvostrucili potrosnju nafte u zadnjih 15 godina, a jos uvijek je trose 15 puta manje po glavi stanovnika od Amerikanaca).
I Kosovo ima svoje resurse - najvece zalihe uglja u Evropi bez Rusije, zalihe olova, bakra. cinka (po nekim pricama i uranijuma)... Dalje, Kosovo nikad nece uci u EU, pa tamosnje termoelektrane ne moraju ispunjavati uzasno stroge ekoloske kriterije. Pogodite ko je stavio sapu na njih ? CEZ... Ceska energetska korporacija, najveca u centralnoj Evropi. Vecinski udio u njoj ima Albright Group (Srbima omiljena Madlen npr.)... Na Kosovu su Ameri napravili najvecu vojnu bazu u Evropi itd.
Pogodite sta ima Afganistan ? Beskrajna polja maka

Smrt Americi i globalizaciji. I kapitalizmu.
Nemas razloga da se stidis zemalja iz kojih potices. Ovdje se jesu desila uzasna zvjerstva pocinjena od strane sva tri naroda, ali to nije specificno za nas (nasa prica je samo malo vise medijski eksploatisana), vec za vrstu ratova koji su se vodili - etnicki sukobi su najkrvaviji. Sto su narodi vise medjusobno pomijesani, veci je potencijal mrznje i krvoprolica, kad pukne tikva i to. Normalno je da jedan Hrvat ne moze mrziti vise Norvezanina ili Nepalca ili Zimbabveanca od jednog kosmatog Srbina. I obrnuto... To je ljudski.sramota me gdje zivim, a sramota me i odakle poticem...
Nijemci su pobili milione u ratovima. Ameri su (nepotrebno) ubili 500.000 Japanaca u posljednja 3 mjeseca drugog svjetskog rata. Turci su ubili milion Jermena. Huti su nedavno pobili milion Tutsija... Belgijanci su pobili stotine plemena u dolini Konga. Juzna Afrika je nastala na krvi plemena Zulu (svi pobijeni u jednoj noci). Rusi su pojebali pola Azije. Japanci Mandzuriju... Stranice svjetske istorije su natopljene krvlju; kad ne bi bilo prica o ratovima, malo bi lekcija zapravo ostalo... Jebiga.
Nadam se da ne davim.