Metadonska terapija

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Locked
Beobandit

Re: Metadonska terapija

Post by Beobandit »

Modesty wrote:Kažeš da se oporave na metadonskoj terapiji za godinu dana?A zašto si ti na njemu već 2 godine,što se neoporavi???
Metadon je kao i svaki drugi lek vrsi posao samo dok ga pijes,da su u pitanju neki drugi lekovi kao Antakson,Nalorex,Revija ili Nemeksin svi bi te terali da ih pijes sto duze,a kad je u pitanju Metadon,onda svi pitaju dokle tako,pa ako treba ceo zivot,sve dok se ne spricam dobro je.Siguran sam da cim bi prestao sa Metadonom vratio bi se na heroin,jer moj organizam ne moze vise da se izbori sa okolinom i sa drogom,pitanje je samo posle koliko dana bi opet uzeo heroin kad bi prestao sa Metadonom isto kao i oni ljudi koji imaju implant pa jedva cekaju da prodje da bi se drogirali ili ni koji pljuju blokator da bi uzeli heroin ja nemam apsolutno nikakvu zelju za heroinom dok god pijem Metadon.Lekari u mom domu zdravlja znaju kakav sam bio nekad i kakav sam sada i navode moj primer svim ostalima koji su u problemu.Kad dodjem po rercepte oni se polome ne bi li sto manje cekao,zakazem svaki put za nedelju dana unapred i ja sam miran.Svi koje znam mi kazu da treba da budem dozivotno zahvalan lekarima,jer sigurno bi do sada ne bi bio ziv da nije Metadona.Jedno vreme je dosla neka uredba da moram da placam lek i uopste se nisam bunio.Tako ni drzava ne bi bila na gubitku,a po meni je uredu da placam nesto sto mi stvarno pmaze.Ipak je bolje nego heroin placati,pa onda svakih 5 h moras ponovo da se fiksas,pa te udi riza u 6-7h ujutru.Ja ne znam kako sam sve to bio izdrzao,sada mi je jos gore kada se setim tog perioda jer znam da nije moralo tako da bvude i da sam zasluzio Metadon jos pre 6-7 god,i svuda u svetu se apstiniranje na Metadonu smatra kao uspesno ako pacijent ne uzima heroin,samo kod nas je bolje biti na heroinu nego na Metadonu po lekarima,jer uvek imaju sansu da te nagovore na skupe lekove,e pa od mene pare mogu da dobio samo za metadon u suprotnom bomba im u kucu i ordinaciju pa sebi metak u celo.
Modesty

Post by Modesty »

Pod jedan,ja sam samo tebe citirala da je dovoljna godina dana a ti si već dvije??? A druga stvar koju ću da citiram iz tvog sledećeg posta je:Metadonom isto kao i oni ljudi koji imaju implant pa jedva cekaju da prodje da bi se drogirali ili ni koji pljuju blokator da bi uzeli heroin ja nemam apsolutno nikakvu zelju za heroinom dok god pijem Metadon.
To znači nije lijek,jer lijek liječi,ozdravlja a sa tim samo vegetiraš.....sorry,konstatiram samo na osnovu onoga što ti pišeš!
Beobandit

Post by Beobandit »

Znas kako u Beogradu je frka za Metadon velika,godinama se borim da ga dobijem,ukupno u gradu ga ne dobija vise od 200 ljudi.Gledam drugove kako umiru od droge,neki od njh su isli samnom u odeljenje u osnovnu skolu,moleme da im pomognem da dodju do Metadona ne bi li izasli iz pakla.Mozda ja vegetiram ali necu da se vracam medju njih.Inace moj dan se nista ne razlikuje od dana normalne osobe koja nikad nije uzela drogu.Za sve je to zasluzan samo Metadon.U BIH je lako doci do metadona pa mozes kad hoces da prestanes i da ga dobijes ponovo kad ti zatreba.Ovde to ne moze.Inace trenutno pijem 130 kapi Metadona.Kad sam poceo da pijem bilo je 30 mg.=90 kapi,posle 2 meseca sam dobio standardnu dozu od 40 mg=120 kapi ini sam ne znam sto sam povecao za 10.Sada bi mi bila frka malo uvece da se vracam na 120.Inace vise od godinu dana ne povecavam niti trazim lekarima vecu dozu,ne pijem nista za smirenje ni za spavanje,ni xanax niti bilo sta drugo.Pijem silne vitamine,ne znam da li pomazu.Verovatno je zato i nece da prestanu da mi prepisuju recepte jel vide da se ne drogiram Metadonom.Bez njega ne mogu da zamislim svoj ivot,daje mi sigurnost da se oduprem heroinu i svim ostalim problemcicima koji vode u recidiv.Ako je nekom to vegetiranje uredu,bar ne spavam u napustenim teretnimk vagonima na periferiji grada kao0 mnogi koje poznajem koji bi sve dali za 40 mg.Metadona sto je za sve u svetu mala doza.Ako treba ceo zivot cu ovako dok se ne izmisli nesto bolje od suboteksa koji inace meni ne skine ni 30% krize,vidis nekima tu ne valja vise ni Metadon nego hoce da im daju ampule diacetilmorfina ili hidrmorfon koji skoro niko i ne pravi u svetu jer se pada u nesvest cim se uzme.Cak mi ni morfin sulfat nije pomagao to je onaj lek Meslon,to sam nabavljao pre metadona,ali nije skroz pokrivao krizu i samo pavas i osecas vrelinu u stomaku i pritisak u plucima,Metadon je majka samo treba potrefiti dozu.
Modesty

Post by Modesty »

Ej stari,aj ti digni lijepo neku spomen ploču tom metadonu pa se klanjaj pred njom nama je ta priča ful šuplja.....čuj umiru,što mi nismo umrli,nego smo stisli zube,skidali se što po komunama što nasuvo što sami,na raznorazne načine....mojne te priče barem ne nama ovdje...zar ne vidiš da ti samo ja odgovoram.
Boban

Post by Boban »

brate resi se ropstva skini se sa toga sranja mozes ti bez njega veruj mi...i gori su se skinuli.pozz
saša-ex

Post by saša-ex »

Metadon je samo priznavanje poraza u borbi protiv heroina, i lekari koji ga prepisuju samo su potpisali da su nemocni pred njim...Ali resenje ipak postoji, kao i izlaz iz droge.
SAMO CEO ŽIVOT...
sunrise

Post by sunrise »

da si uzeo dovoljno subutexa ili bilo cega drugog pokrilo bi te! sam kazes da te nije ni 30% pokrio,iz razloga sto ga nisi dovoljno uzeo.
mozda jednog dana shvatis da si i dalje,ali skroz si u istom sranju kao i na dopu osim sto mozda ne psavas po vagonima. Ti nisi u fazi skidanja,ti si na ODRZAVANJU i ni pod razno ti ne pada na pamet skidanje,kao ni smanjivanje terapije. metadon ima isti rad kao dop,pokriva iste receptore i fura isti film,isto sranje,ali gore od svega mi je kad te citam i vidim kako si zaljubljen u njega i strah me da ces i dalje dizati svoju terapiju umjesto da se spustas.
i vjeruj mi da nema apsolutno nikakve razlike od 130kapi ili 120,ali tvoj strah dokazuje kako si nestabilan i labilan i da premalo radis za svoje iozlijecenje.
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
narcohimno

Post by narcohimno »

Modesty wrote:Ej stari,aj ti digni lijepo neku spomen ploču tom metadonu pa se klanjaj pred njom nama je ta priča ful šuplja.....čuj umiru,što mi nismo umrli,nego smo stisli zube,skidali se što po komunama što nasuvo što sami,na raznorazne načine....mojne te priče barem ne nama ovdje...zar ne vidiš da ti samo ja odgovoram.
skroz si u pravu mod.meni je metadon dobar kao lek da se prebuba fizicka kriza ali ovakvo preseravanje sa njim mi je isto kao da uzimas heroin,samo jeftinije placas pa nespavas po vagonima i sl.ali sta ces nekome je i to uspeh...i da jos jedna stvar.provali koliko je zdrav od metadona"bacio bi im bombu u kuce i ordinacije pa onda sebi metak u celo".sta reci...
Svire

Post by Svire »

saša-ex wrote:Metadon je samo priznavanje poraza u borbi protiv heroina, i lekari koji ga prepisuju samo su potpisali da su nemocni pred njim...Ali resenje ipak postoji, kao i izlaz iz droge.
Ziva istina. Sve ti je receno u jednoj recenici.
A sto se tice doktora i skupih ljekova, ja sam se skinuo bez potrosenog centa uz pomoc mog doktora. Pio sam terapiju koje ima u svaku drzavnu apoteku, a ako nekog lijeka slucajno nije bilo, kupovao sam u privatnu za jeftine pare. Sve u svemu, potrebna je volja i zelja da se covjek skine a sve ostalo je najmanji problem.
Ja sam se sa obicnim tabletama skinuo bez po muke, jer sam htio da se skinem, a kad je covjek do kraja odlucan da se skine u tome ce i da uspije 100%.
Da dodam samo da sam bio 10 godina na dopu, od toga 4-5 na gan, i bio sam dosao do takvog stanja da sam mislio da se necu nikad skinut (ovo samo da ne pomislis da sam neki vikendash pa sam se lako skinuo).

Imam ja par drugova koji su posle X neuspjelih lijecenja dobili metadonsku terapiju pa su se i preko metadona svaki dan rokali sa dopom, kao ne radi ih met. dovoljno dobro. To je za mene samo drogiranje na racun drzave.
Sonja

Post by Sonja »

Pustite ljude, vidite da su se nasli konacno :-D
Needlework the way, never you betray
Life of death becoming clearer
Pain monopoly, ritual misery
Chop your breakfast on a mirror
Taste me you will see
More is all you need
You're dedicated to
How I'm killing you...