Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!
Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!
BORIO BIH SE ZA SVOJE DETE DO KRAJA, NIKADA NE BIH POSUSTAO ILI ODUSTAO, A POSTO VEC IMAM IMAM OVO ISKUSTVO, SIGURAN SAM DA BIH U TOJ BORBI POBEDIO...
SAMO CEO ŽIVOT...
Mada cu se truditi da do toga nikad i ne dodje...
SAMO CEO ŽIVOT...
Da-ne bi doslo do toga...Mnogi su pomenuli-ne mnogi vec, cheta mala, ali odabrana, a naravno ja-"chudna"hihihi"gruba, glupa i sl...POmenusmo da svojoj djeci ne necemo biti drugarica, priateljica, vec roditelj....da ne budu i od nas zavisna?!POVJERENJE NASPRAVM NEPOVJERENJA
AUTONOMIJA NASPRAM SUMNJE
INICIJATIVA NASPRAM KRIVICE
Ma da,nema tu više neke filozofije..sve smo rekli Miro...možda da je tema postavnjena,šta bi radili da neše djete NE POSTANE OVISNIK,ma i to je jako teško.....zašto moja sestra nije imala nikad sličan problem a tretirana je kao i ja....ali eto,meni je ta tema za diskusiju bolja a ono kad već skrene sa puta,borila bih se za njega do kraja i vjerujem da bih uspjela.
Decu smo dobili , kao jedan od najcudesnijih darova koje nam zivot I njegov stvoritelj mogu pruziti u zivotu. Ali, nas zadatak je, po mom misljenju, da ih naucimo da budu svoji, da vole sebe, da prepoznamo slabosti, ulijemo sigurnost , pruzimo more ljubavi , da im se posvetimo…
Da ih bezgranicno volimo, ali da iz te ljubavi isto tako ne radimo stvari koje bi oni trebali, da ne preskacemo da im pruzimo vreme , da ne zaboravimo da ih saslusamo , da ih posmatramo….da im verujemo, ali ne bezuslovno, jer su oni nasa deca , a ne mi njihova…..da budemo dosledni, da ispunimo ono sto kazemo bez obzira sta je u pitanju, jer u protivnom nase reci gube na tezini I vaznosti….da ne obecavamo previse, vec samo ono sto mozemo I hocemo ispuniti, jer u suprotnom se stvara iluzija da to nesto nedostizno ipak postoji negde…..da ne pretimo kaznama koje ne sprovodimo do kraja, jer deca brzo shvate da neke reci nemaju dela kao posledicu I vise ih ne uvazavaju I ne shvataju ozbiljno, da budemo strpljivi… da im pokazemo da nemoraju uvek I u svemu da budu prvi I najbolji, da ih naucimo da su ljudi razliciti ….da nemislimo umesto njih I radimo stvari koje bi oni trebali…..da im budemo primer , ali nenametljiv, jer oni nisu mi, i ako ih uporedjujemo sa sobom ili sa nekim boljim imace uvek osecaj da su manje sposobni i vredni od onoga sto se od njih ocekuje..........
http://drogeri.myfreeforum.org/neki_fol ... ut371.html
Da ih bezgranicno volimo, ali da iz te ljubavi isto tako ne radimo stvari koje bi oni trebali, da ne preskacemo da im pruzimo vreme , da ne zaboravimo da ih saslusamo , da ih posmatramo….da im verujemo, ali ne bezuslovno, jer su oni nasa deca , a ne mi njihova…..da budemo dosledni, da ispunimo ono sto kazemo bez obzira sta je u pitanju, jer u protivnom nase reci gube na tezini I vaznosti….da ne obecavamo previse, vec samo ono sto mozemo I hocemo ispuniti, jer u suprotnom se stvara iluzija da to nesto nedostizno ipak postoji negde…..da ne pretimo kaznama koje ne sprovodimo do kraja, jer deca brzo shvate da neke reci nemaju dela kao posledicu I vise ih ne uvazavaju I ne shvataju ozbiljno, da budemo strpljivi… da im pokazemo da nemoraju uvek I u svemu da budu prvi I najbolji, da ih naucimo da su ljudi razliciti ….da nemislimo umesto njih I radimo stvari koje bi oni trebali…..da im budemo primer , ali nenametljiv, jer oni nisu mi, i ako ih uporedjujemo sa sobom ili sa nekim boljim imace uvek osecaj da su manje sposobni i vredni od onoga sto se od njih ocekuje..........
http://drogeri.myfreeforum.org/neki_fol ... ut371.html
Niko,ko je na ovom forumu,bilo de je manje govorljiv ili vise,nije napustio borbu.Borbu sa narkomanijom.Borbu da bude cist,borbu da se rehabilituje i vrati sebi,borbu da ostane u vertikali saglasno sebi i svojim mjerilima vrijednosti.Dakle,borba.Zavisno od etape zivota u kojoj smo,neko djeluje na prevenciji,neko je zagrizao kolac gorkog iskustva nepripremljen kao zelena grana,pa se onda ,naoruzao znanjem,i mjenjao prema okolnostima.
Da sam ove pameti bila u pocetku,ne bih se ubijala osjecanjem krivice,ne bih trosila vrijeme i snagu trazeci pomoc od svojih "bliznjih",jer u ovakvoj borbi ih nema,ne bih zapala u stanje totalne depresije i iscrpljenosti,bezvoljnosti za zivot,jer moj zivot nije samo izvrsavanje bioloske funkcije,sto ja ranije nisam dobro odmjeravala..Ne bih ponavljala radnje i rijeci,da me druga strana stavi na bagatelu i dobro bih sebe cuvala, ipak ,i pored svega sto se dogadja.
E,a da je pamet do kadije,ko od kadije,covjek bi zaista bio neki drugi..
Da sam ove pameti bila u pocetku,ne bih se ubijala osjecanjem krivice,ne bih trosila vrijeme i snagu trazeci pomoc od svojih "bliznjih",jer u ovakvoj borbi ih nema,ne bih zapala u stanje totalne depresije i iscrpljenosti,bezvoljnosti za zivot,jer moj zivot nije samo izvrsavanje bioloske funkcije,sto ja ranije nisam dobro odmjeravala..Ne bih ponavljala radnje i rijeci,da me druga strana stavi na bagatelu i dobro bih sebe cuvala, ipak ,i pored svega sto se dogadja.
E,a da je pamet do kadije,ko od kadije,covjek bi zaista bio neki drugi..
Draga Jano,
ne dogadja se nista slucajno....
ne opterecuj se krivicom ....,,cak i savrseno jaje mora se razbiti da bi se rodio novi zivot,,...nekad se lose stvari desavaju a da nevidimo odmah zasto i koja je njihova poenta....
juce je bilo....proslo...kako god da nam sada izgleda proslost je nepromenjljiva i samo moze dA nam oduzima energiju
misao da smo mogli nesto drugacije
"Postoje dva dana u svakoj nedelji oko kojih se ne bismo trebali brinuti.
Dva dana kojih se ne trebamo bojati.
Jedan od tih dana je juče sa svim svojim greškama i brigama,
Propustima i zabludama, bolovima i patnjama.
Juče je prošlo zauvek i tu ništa više ne možemo.
Sav novac na svijetu ne može ga vratiti natrag.
Ne možemo promeniti ni najmanju stvar koju smo učinili.
Ni izbrisati ni jednu izrečenu reč. Juče je prošlo.
Drugi dan oko kojeg ne treba brinuti je sutra
S njegovim mogućim nesrećama, problemima, velikim obećanjima i malim ispunjenjima.
Ni na sutra ne možemo delovati.
Sutrašnje će sunce svanuti ili u svom punom sjaju ili iza maske od oblaka, ali će svanuti…
A dok ne svane, mi nemamo prava na sutra jer je ono još nerođeno.
Tako nam ostaje samo jedan dan… Danas !
Svatko može voditi bitku za jedan dan.
Samo kada tom danu dodamo breme jučerašnjeg i sutrašnjeg dana - samo tada se slomimo.
Ne muči ljude iskustvo današnjeg dana.
Griža savjesti ili ogorčenje zbog nečega što se dogodilo jučer ili strah od onoga što donosi sutra, je ono što nas razdire.
Stoga živimo uvijek samo jedan dan, živimo danas !"
ne dogadja se nista slucajno....
ne opterecuj se krivicom ....,,cak i savrseno jaje mora se razbiti da bi se rodio novi zivot,,...nekad se lose stvari desavaju a da nevidimo odmah zasto i koja je njihova poenta....
juce je bilo....proslo...kako god da nam sada izgleda proslost je nepromenjljiva i samo moze dA nam oduzima energiju
misao da smo mogli nesto drugacije
"Postoje dva dana u svakoj nedelji oko kojih se ne bismo trebali brinuti.
Dva dana kojih se ne trebamo bojati.
Jedan od tih dana je juče sa svim svojim greškama i brigama,
Propustima i zabludama, bolovima i patnjama.
Juče je prošlo zauvek i tu ništa više ne možemo.
Sav novac na svijetu ne može ga vratiti natrag.
Ne možemo promeniti ni najmanju stvar koju smo učinili.
Ni izbrisati ni jednu izrečenu reč. Juče je prošlo.
Drugi dan oko kojeg ne treba brinuti je sutra
S njegovim mogućim nesrećama, problemima, velikim obećanjima i malim ispunjenjima.
Ni na sutra ne možemo delovati.
Sutrašnje će sunce svanuti ili u svom punom sjaju ili iza maske od oblaka, ali će svanuti…
A dok ne svane, mi nemamo prava na sutra jer je ono još nerođeno.
Tako nam ostaje samo jedan dan… Danas !
Svatko može voditi bitku za jedan dan.
Samo kada tom danu dodamo breme jučerašnjeg i sutrašnjeg dana - samo tada se slomimo.
Ne muči ljude iskustvo današnjeg dana.
Griža savjesti ili ogorčenje zbog nečega što se dogodilo jučer ili strah od onoga što donosi sutra, je ono što nas razdire.
Stoga živimo uvijek samo jedan dan, živimo danas !"
DA SI RODITELJ, A DA SAZNAS DA TI SE DIJETE DROGIRA
Borba je svakodnevnica, ne samo chasopis.. I ljudi koji nisu imali takvih problema, svaki dan se bore, sa sobom, spavacom sobom, instalacijama u stanu, guzvi u saobracaju. Dok je borbe-Bice i odbrane
....neznam da li si me razumela, ne mislim da idealno vaspitavam i ucim svoju decu, ne mislim da ne gresim, mozda sam zvucala suvise pretenciozno ....nema ideale sem na recima....trudim se ...
a ako se oslobodimo duhova proslosti i i prestanemo sebe kriviti za stvari koje su se desile juce nemozemo dalje...mozda sam malo konfuzna, i nije za ovu temu, al juce dobih otkaz i samim tim moja mala porodica ostala je trenutno bez sigurnosti, ali samo materijalne...srecna sam sto smo danas bile u prirodi, sto nisam slomljena duhom sto Verujem da je to moralo da se desi iz nekog za sad meni nepoznatog razloga....ne bojim se .....naprotiv!
Svako ima svoj put, na nama je samo kako cemo njome koracati.
pozdrav
a ako se oslobodimo duhova proslosti i i prestanemo sebe kriviti za stvari koje su se desile juce nemozemo dalje...mozda sam malo konfuzna, i nije za ovu temu, al juce dobih otkaz i samim tim moja mala porodica ostala je trenutno bez sigurnosti, ali samo materijalne...srecna sam sto smo danas bile u prirodi, sto nisam slomljena duhom sto Verujem da je to moralo da se desi iz nekog za sad meni nepoznatog razloga....ne bojim se .....naprotiv!
Svako ima svoj put, na nama je samo kako cemo njome koracati.
pozdrav
odlično ti pišeš draga---zadovoljstvo mi je čitati te.