metadon

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Fanatik

Post by Fanatik »

Hvala Spirit, znaci ja sam u pravu.Da,da,daaaa nije ni METADON kao što je nekad bio :D :D :D
styx

Post by styx »

Da u pravu si. Pliva je, koliko ja znam, jedina fabrika koja je skinula opijatske komponente iz metadona
Ja cu ti reci da grijesis. Opijatska komponenta metadona je metadon. A to sto se ovdje govori da su izbacene neke komponente nije zbog slabijeg kicka, nego zbog zloupotrebe tableta I.V. Ne znam koje su dodatne tvari u metadonu bile tada, ali neke tvari su koristenjem tableta I.V. stvarale trombove u venama i lako se ostajalo bez extremiteta (odumiranje ruke ili noge zbog nedostatka krvi). A metadon je najjednostavniji narkotik po hemijskoj strukturi, pa zato se ne moze "oslabiti" ni ta komponenta, jer bi to bilo vec nesto drugo.

Bez ljutnje i samo lagano, pozz...

styx
Fanatik

Post by Fanatik »

Ja mislim STYX da nisi u pravu, ja sam rekao da su izbacene 3 komponente iz metadona i to stoji.Nisam ja to izmislio, nisam ja to čuo na ulici, ja sam to pročitio iz knjige tj.iz istrazivanja 63 naučnika koji su eksperimentisali na 63.000 ovisnika u USA.A gdje si ti to pročitao ako se smije znati???
styx

Post by styx »

A koje su to 3 komponente?

p.s.

Koja je djelatna tvar Heptanona, da nije metadon ili metadon + koje komponente, ne znam. A, koliko znam, metadon su izmislili njemacki doktori za vrijeme rata bas zbog brze proizvodnje, a u njemackoj nema puno maka.

Bez ljutnje i samo laganini, pozz...
styx

Post by styx »

Zaboravih... A u kojoj si ti knjizi to procitao? I ako mozes da mi das ime jednog dr. - a koji je bio na tom konzilijumu.
Fanatik

Post by Fanatik »

4,4 difenil-6- dimentil amino 3 heptanon, je opoid dugog dijelovanja.Kod nas je uveden kao naziv Heptanon.Po hemiskoj strukturi BITNO SE RAZLIKUJE OD MORFINA.
U najvecem istraživackom poduhvatu koji je ikada izveden u organizaciji NACIONALNOG INSTITUTA ZA ZLOUPOTREBU DROGA (NIDA) SAD VODILA SU 43 ISTAKNUTA AMERIČKA NAUČNIKA I TA NA VIŠE OD 63.500 OVISNIKA.
Uživaj STYX, samo lakapo oko, mojne zurit :wink:
Fanatik

Post by Fanatik »

Naravno zaboravih da napišem ime doktora, BIOKEMIČAR DR. VINSET DOLE I PSIHIATAR DR.MARY NYSEWANDER, doktori koji su počeli eksperimentalni rad i predložili su svoju metodu tretmana ovisnika ,poznatu u svijetu kao,METHADONE MAINTENANCE" ili METADONSKO ODRŽAVANJE.
Eto drug, a ti meni ne napisa gdje su ti tvoji Doktori i gdje si ti to čuo.
Nije poenta u tome jeli neko na Metadonu ili nije, stvar je u tome koliko i kako se on daje.To je stvar, jedno je kada ja uzmem šaku tableta i popijem sve to odjednom a drugo je kada Doktor daje ovisniku lijek. Ljudi zloupotrebljavaju činjenice i vade iz konteksta rijeci da bi ih upotrebljavali u svoje svrhe.
SA POŠTOVANJEM STYX, DRUG OMAR
styx

Post by styx »

Ne kazem ja da je on kao morfin, nego da je metadon samo metadon. Mene zanima samo koje su to tri komponente, da li su one pomocne tvari, kakva je razlika izmedju tog metadona tada i metadona sada? I zanima me struktura metadona prije 40 godina i metadona sada. Ako to neko moze da nam objasni, ja bih bio zahvalan. Ipak smo mi nestrucni i ne mozemo govoriti o tim stvarima kao naucnici ciji je to posao. Ja sam samo rekao da spirit grijesi ili se mozda samo pogresno izrazila. Ne moze se iz metadona skinuti opijatska komponenta, onda ne bi bio opijat, nego nesto drugo. Mozda je moguce da se ublazi dejstvo, ali skidanje opijatskih komponenti ne cini lijek opijatom.

Sve si fino rekao, ali nisi spomenuo ta tri dijela hepa, KOJE SU TO KOMPONENTE?
[/quote]4,4 difenil-6- dimentil amino 3 heptanon[quote]
To je hemijska formula, koju mi ne razumijemo, hemijski procesi su nam strani. Ali kada na kutiji Heptanona procitas ono ispod sto pise malim slovima vidjeces da pise methadonum. I to je svjetski priznato, svugdje je metadon metadon, generici su druga stvar.

I na kraju da napisem da metadon, ako je izmijenjen, se ne bi vise zvao metadon, nego bi imao drugi naziv, jer onda to nije vise metadon, nego njegov derivat.

styx
Fanatik

Post by Fanatik »

Ma znam drug moj, ali vidi taj Metadon od prije hi-hi-hiii godina imao je te 3 komponente.Znaci kada ga popiješ imaš onaj osjecaj kao da si uzeo Heroin ,ona euforija, pa kljucanje, pa razdražljivost.Ovaj sad Metadon , nema drug nema te osobine.Znam drug pijem ga a i stari ovisnici mi kazu da ovaj Metadon nije ni slican onome od prije rata.Samo odstrani bol kada ne uzmes Heroin a one sadržine, euforija itd ni na mapi je nema.Uzmi "Plivin " i "Krkin" vidjeces razliku.
Fanatik

Post by Fanatik »

Ja i to da je opijat stoji, niko nije rekao da nije opijat.Nego samrekao da su te 3 komponente izuzete, ja ne znam kako se one zovu ali osjecam po sebi.
Post Reply