AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

dita

Re: AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Post by dita »

3. veljače

Kao nova u Al-Anonu čula sam da bi načela programa mogla voditi ka spokoju. Meni bi bilo draže čuti kako program liječi alkoholičara, popravlja štete nastale u prošlosti ili u najmanju ruku omogućuje plaćanje računa za potrošeni plin. Moja predstava o spokoju bila je, kako sjedim na vrhu nekog brda s luckastim smiješkom na licu i ne brinem se naročito ni o kome i ni o čemu. Bila sam zainteresirana samo za životne užitke.

Polako mi je postalo jasno da mi spokoj ne mora oduzeti moju volju za životom. Umjesto toga spokoj mi je ponudio osjećaj neke unutarnje sigurnosti, koja mi je omogućila svoj život živjeti potpuno i strasno, onako kako sam ja to upravo željela. Taj osjećaj se napajao iz neiscrpnog izvora energije i mudrosti-Više sile. Ja sam mogla donositi teške odluke i svjesno ići u rizike. Uz pomoć Više sile bila sam u stanju izaći sa svime na kraj, što god da se dogodilo.

Dramatično otkriće mojih ukupnih ljudskih potencijala nije se moglo ni s čim mjeriti. Kad sam jednom već probala okus načina življenja koji bi uz pomoć Al- Anona i moje Više sile mogao biti samo moj, otkrila sam da je spokoj jedno neprocjenjivo bogatstvo.

Razmišljanje za danas

Danas ću potražiti spokoj znajući da ću, ako sam osviještena, biti u stanju potpuno i strasno biti tu-prisutna u životu.

«Bez ovog programa nikad ne bih bila u stanju znati cijeniti kako lijep može biti moj
život, usprkos svim poteškoćama koje on donosi.»

In All Our Affairs
dita

Post by dita »

4. veljače

Ponekad, kad sam zbog svoje situacije naročito nesretna, pomislim da me Bog kažnjava. Ponovno sam izgubila predstavu o voljenom Bogu i to svoje mišljenje o Njemu moram opet naći.

Pomaže mi ako nazovem svog mentora i on mi kaže kako Bog nije nikakav «terorista». Čitam svoju Al-Anon literaturu i odlazim često na sastanke. Najčešće ipak šećem pokraj rijeke i razgovaram s Bogom o tome koliko straha leži u meni. Promatram vodu i zahvaljujem Bogu za sve one dobre stvari u svom životu: za oporavak uz pomoć Al-Anona, za Dvanaest Koraka kao poklon, za kreativnost i radost svojih prijatelja koji znaju izraziti načela Koraka. Nakon što sam rekla sve ono što sam željela, sjednem tako i čekam dok ne osjetim utješnu blizinu Boga koji mi daje novu snagu.

Čudno u svemu tome je da nikad ne razmišljam o boli kad bih prolazila kroz takve teške trenutke. Čega se sjetim jesu sunčeve zrake na površini vode, smiraj trenutka i ljubav moje Više sile koja me zagrli tako nježno kao sunčeve zrake. Bol je prošla, ali je ostalo naraslo povjerenje u moju Višu silu.

Razmišljanje za danas

Kad osjetim da sam izložena teškim i bolnim situacijama, podsjetim se na to da je voljeni Bog uvijek za mene tu kao izvor stalno raspoložive utjehe, vodstva i spokoja.

«Nitko nije sam ako je spoznao vjeru u Silu veću nego što je on sam.»

Sve o mentorstvu.
dita

Post by dita »

5. veljače

«Kad je učenik spreman, nastupa učitelj na scenu», kažu Zen-Budisti. Ili kako to jednom reče jedan prijatelj Al-Anona: «Svi ćemo mi pronaći Al-Anon u pravo vrijeme.» Za mene je to važan argument zbog čega se naši nastupi u javnosti trebaju bazirati više na privlačenju ljudi a manje na promidžbi, kako to predlaže Jedanaesta tradicija.

Moj se osobni dolazak u Al-Anon dogodio prema očekivanom planu. Kao tinejdžer sam jedanput put čuo za taj program. Tek 20 godina kasnije došao sam tamo na svoj prvi sastanak. Nije mi žao zbog tog izgubljenog vremena jer sam mišljenja da prije toga ne bih bio spreman doći u Al-Anon. Tih 20 godina proveo sam ljuteći se na svaku dobronamjernu naznaku članova svoje obitelji da bih mogao postati pogođen alkoholizmom. Tek nakon što sam proživio mnoge godine pod utjecajem ubitačnog djelovanja te bolesti postao sam stvarno spreman potražiti pomoć. Nikakvi nagovori sa strane, ma koliko opravdani oni bili, nisu me mogli nagnati da požurim s tim.

Razmišljanje za danas

Ne postoji nikakvo čarobno rješenje koje može primorati drugog da bude spreman doći u Al-Anon. Pretjerano je očekivati da ja imam bolju predstavu o stvarnom putu neke osobe, nego što je ima ona sama. Dopusti mi da pomognem onima koji pomoć žele. Ako moj život kao posljedica mog rada u Al-Anonu krene na bolje, onda ja mnogo više činim za dalje prenošenje poruke, nego ako pokušavam nekoga prisiliti na to.

«Ne dopusti da se korisni učinak pomoći umanji time što ću pomoć dijeliti kao savjete. Znam
da nikad neću imati toliko uvida u nečiji život da bih mu mogao reći ono što je za njega najbolje.»

Dvojba u braku s alkoholičarom
dita

Post by dita »

6. veljače

Kad sam prvi put došla u Al-Anon, očajno sam razmišljala o tome što bih mogla poduzeti u svezi svog odnosa prema alkoholičaru. Nadala sam se da ćete mi savjetovati da izbacim tog «vražjeg mangupa» iz kuće. Bila sam jako razočarana kad je jedna prijateljica Al-Anona predložila da slijedećih šest mjeseci rada u programu ne bih trebala poduzeti nikakvu promjenu. Po isteku tih šest mjeseci moje se razmišljanje drastično promijenilo i ja sam bila zahvalna za to što sam tu promjenu strpljivo sačekala.

U tim trenucima nešto je u meni govorilo da bih trebala još malo čekati i oporavljati se, sve dok nisam postala spremna donijeti odluku o toj vezi. Ali ja sam mrzila daljnje čekanje. Borila sam se, molila za vodstvo, stavljala na vagu argumente «za» i «protiv». Odgovor u meni bio je uvijek isti: «Sačekaj! Ne čini još ništa! Doći će pravo vrijeme!» To nije bio odgovor koji sam željela čuti. Ja sam ga ignorirala. Iznudila sam «rješenje» i napustila alkoholičara.

Odmah potom su me počeli proganjati osjećaji krivnje i očaja. Nisam li načinila najveću pogrešku u svom životu? Još uvijek sam mnogo voljela tog čovjeka. Iako su moje misli bile rastrgane, nisam bila uvjerena da je njegov odlazak bio pravi odgovor. Morala sam sebi priznati da sam odluku donijela preuranjeno. Samo da sam si dopustila malo više vremena za razmišljanje možda bih bila u stanju donijeti rješenje s kojim bih mogla mirno živjeti.

Razmišljanje za danas

Ako se moje misli zapletu kad silom pokušavam donijeti rješenje za moje probleme, teško da ću doći do rezultata koji želim postići. Narodna izreka kaže: «Kad ne znaš što trebaš učiniti, ne čini ništa.»

«Usmjeri me u svemu na to da se podsjetim kako odgovor na mnoge moje molitve
glasi- pričekati.»

As We understood
dita

Post by dita »

7. veljače

Danas imam priliku pobrinuti se za svoju vlastitu dobrobit. Mogu učiniti nešto što će učvrstiti jedno prijateljstvo, slijediti jedan cilj ili se jednostavno osjećati ugodno sam sa sobom. Ne očekujem nikakve dramatične promjene u svom životu. Moj cilj je samo, okrenuti svoj život u pozitivnom pravcu, misleći na to da velika putovanja često započinju malim koracima.

Možda ću nekoga upitati hoće li on/ona biti moj mentor, pozabaviti se s novim članom u Al-Anonu ili posjetiti neki drugi sastanak. Možda ću se pozabaviti nekim sportom, zakazati termin kod liječnika za rutinski pregled, slušati glazbu ili poslagati stvari u ormaru. Mogao bih dovršiti davno započeto pismo svom prijatelju ili kratko vrijeme provesti potpuno sam i uživati u miru i tišini. Možda učinim nešto čega se već dugo bojim-samo onako, za vježbu. Mogao bih obaviti kupovinu za svoju bolesnu prijateljicu, popraviti klimavi stol, pročitati uzbudljivu knjigu. Možda bih mogao razmisliti o jednom od Dvanaest koraka ili podijeliti svoja iskustva, snagu i nadu s nekim tko sa mnom želi razgovarati.

Razmišljanje za danas

Postoji toliko mogućnosti kako mogu popraviti kakvoću mog življenja. Umjesto jadikovanja o tome što mogu učiniti, a što ne, danas ću činiti nešto što će moj život učiniti pozitivnim.

«Izgraditi sebi zlatni trenutak mogućnosti i «dobro» dovesti na dohvat naših ruku-prava je
umjetnost življenja.»

Samuel Johnsen
dita

Post by dita »

8. veljače

Ja volim ljude i bilo je trenutaka kad sam imao veliku želju da netko postane moj prijatelj. S najboljim namjerama pokušavao sam zadobiti prijateljstvo određenih ljudi iako su moja nastojanja da im se približim uvijek završavala njihovim učtivim i ljubaznim odbijanjem.

Tješio sam sebe riječima koje sam čuo na kraju svakog sastanka Al-Anona. Te riječi glasile su: «…iako se tebi mnogi od nas možda neće svidjeti, ali ćeš nas ti znati cijeniti na jedan naročit način, jednako tako kako mi tebe već cijenimo.»

Bila je to važna pouka za mene da, iako ne mogu biti svakom prijatelj, ipak mogu ponuditi i dobiti poštovanje, potporu i razumijevanje. Strpljenje i poniznost ublažuju moj povrijeđeni ponos.

Razmišljanje za danas

Nije realno očekivati da mene svatko voli. S takvim očekivanjem ja sebe samog unaprijed osuđujem na poraz i to pokušavam opravdati time što krivnju za svoj poraz pripisujem drugim ljudima. Ja ne mogu promijeniti druge ljude, ali mogu promijeniti svoj vlastiti unutarnji stav. Ja mogu promijeniti svoja vlastita unutarnja pravila što drugi trebaju osjećati prema meni. Ako sam razočaran ponašanjem drugih prema meni, onda se naročito moram potruditi ponašati se prema samom sebi na ljubazan, prijateljski i uljudan način. Ja sam onoliko vrijedan kakvim se pokažem.

«Voljeti sebe samog početak je jedne doživotne romance.»

Oscar Wilde
dita

Post by dita »

9. veljače

Prije nego što sam došao u Al-Anon u mom životu nije bilo ničega što bi moglo biti jednostavno. Moj posao je bio naporan, s vremenom sam stalno bio u stisci, a moja pažnja je stalno bila usmjerena na alkoholičara. Usprkos svemu ja nisam primjećivao da sam bio pod nekim pritiskom. Spočetka sam u Al-Anonu najviše vremena posvećivao ozbiljnom radu na programu. Kad je moje nijekanje prestalo, postalo mi je jasno da sam ja ipak cijelo to vrijeme bio iscrpljen. Tema jednog sastanka bila je ono što sam ja upravo trebao čuti: Ne pravi komplikacije!

Odlučio sam da je prioritet u mom životu, s kojim više nisam mogao izlaziti na kraj, da konačno započne moj oporavak od djelovanja alkoholizma. Ja sam se nosio s odgovornostima i zbog toga nisam mogao izbrisati svaki napor iz svog života, ali sam pokušavao stvari pojednostaviti gdje god je to bilo moguće. U mom slučaju to je značilo zanemariti neke društvene aktivnosti, dosadašnji posao zamijeniti za manje plaćen, ali zato manje naporan, a morao sam zanemariti i neke obveze u domaćinstvu. To nisu trebale biti promjene na duže staze, nego put da nađem vremena za svoj emocionalni i duhovni oporavak.

Bilo je to tako veliko olakšanje! U trenutku kad sam se vratio u svoj normalni dnevni ritam posjedovao sam velike sposobnosti ne komplicirati stvari i zbog toga sam bio u stanju prema svemu se opuštenije postavljati.

Razmišljanje za danas

Ako se osjećam pretjerano opterećenim možda želim previše toga odjednom riješiti. Danas pokušavam «stvari ne komplicirati.»

«Sposobnost za pojednostaviti stvari znači odstraniti nevažne stvari kako bi ono važno
došlo do izražaja.»

Hans Hofmann
dita

Post by dita »

10. veljače

Jedan od učinaka alkoholizma je taj da smo svoje talente, osjećaje, želje i sva svoja postignuća jednostavno zatajili ili njihove vrijednosti nismo prepoznali. U Al-Anonu učimo kako prepoznati svoje vlastito «ja», kako ga cijeniti i izraziti. Kreativnost je moćan instrument za uzdizanje svog vlastitog identiteta. Ona je duhovna energija koja hrani našu vitalnost. Ona omogućava negativne misli zamijeniti pozitivnim djelima.

Potrebno je mnogo vježbe da naučimo u sebi pronaći i cijeniti postojeću narastajuću predodžbu o vlastitoj snazi. Pritom može biti kreativno sve ono što mi činimo na jedan novi način: graditi regal za knjige, isprobati mješavinu novih začina u pripremi nekog povrća, baviti se financijama, slikati, rješavati probleme, lupati prstima po stolu u ritmu glazbe. Kreativna snaga je u svima nama i svud oko nas
bez obzira stvaramo li mi neko umjetničko djelo ili slažemo rublje u ormar.

Svaka stvarna radnja temelji se na našoj vjeri u život. Naš program nas ohrabruje da cijenimo ciljeve koje smo postigli i da ih svakodnevno u potpunosti proživljavamo. Kad nešto radimo i stvaramo mi se čvrsto vežemo za jedan trenutak i poučavamo sebe da je ono što činimo od velikog značaja.

Razmišljanje za danas

Danas želim imati koristi od dragocjenog poklona zvanog predodžba o vlastitoj snazi. Okrenut ću leđa negativnostima, dvojbama i strahovima i umjesto toga uživati svoj život punim plućima.

«Čini ono što možeš, s onim što imaš, gdje god se nalazio.»

Theodore Roosvelt
dita

Post by dita »

11. veljače

Peta Tradicija mi pomaže postaviti sebi tri cilja: da za sebe odradim Dvanaest koraka, da imam razumijevanje za alkoholičara i da pokažem suosjećanje prema onima koji dolaze na sastanke Al-Anona.

Iznenađuje me količina ljubavi sadržana u ova tri cilja. Kao prvo volim sebe u onolikoj mjeri da se mogu odlučiti na pokušaj da mogu uživati i rasti tako što ja osobno primjenjujem Dvanaest koraka. Slijedeće je da smognem snage voljeti one ljude koje sam nekad smatrao neprijateljima. Pritom sam spoznao da se i ti ljudi na isti način bore s tim kako u sebi pobijediti mržnju, tu strašnu bolest. I konačno, razmišljam o iskustvima i poklanjam svoju ljubav svima onima koji su kao obitelj ili prijatelji alkoholičara prošli put sličan mom.

Znam da sam se uz pomoć ljubavi stranih osoba, koje su mi veoma brzo postale prijatelji, izvukao iz očaja. Sad imam u sebi dovoljno ljubavi i snage da ih mogu podijeliti s onima koji pate od djelovanja alkoholizma druge osobe.

Razmišljanje za danas

Meni je ljubav bila potrebna i prije nego što sam uopće znao što to znači. Sada, pošto o tome već nešto znam, ona mi je još potrebnija. Kad volim sam sebe, ja ne obraćam pažnju samo na svoje potrebe nego time postavljam kamen temeljac za to da volim druge. Ako volim druge, onda učim također dobro se ophoditi prema samom sebi.

«Svaka Al-Anon obiteljska grupa ima samo jedan zadatak: pomoći obiteljima alkoholičara.
Mi to činimo tako što sami primjenjujemo Dvanaest koraka A.A, tako što naše članove
obitelji bolesne od alkoholizma ohrabrujemo i razumijemo i tako što pokazujemo da
su nam članovi obitelji alkoholičara uvijek dobro došli i mi ih tješimo.»
dita

Post by dita »

12. veljače

Za mene je otpustiti relativno jednostavna stvar ukoliko se tu radi o poznaniku, dakle, ako nisam osjećajima previše vezan za njega. Ustanovio sam da, ako otpustim, mogu slušati mrzovoljnu osobu koja kritizira bez da me to opterećuje. Ali, ako se tako ponaša član moje vlastite obitelji, ja često preuzimam njegov negativan način ponašanja. Takvo ponašanje mi pokazuje da ja u svakom slučaju imam izbor u svojoj reakciji na raspoloženje i stanje duha druge osobe.

Kad sam usporedio te dvije situacije, naučio sam da opustiti znači najprije obratiti pažnju na svoje osobno raspoloženje, prije nego što budem u stanju izložiti se utjecaju raspoloženja neke druge osobe. Tada mogu saslušati i sagledati negativno ponašanje i ljutnju druge osobe bez da pritom i ja sam moram djelovati negativno ili postati ljut. Ja sebi ne moram pokvariti cijeli dan samo zato što netko koga volim mora raščistiti neke stvari sam sa sobom. To saznanje mi dopušta da pustim drugog pa i sebe samog, osjećati ono što osjeća bez da se moram miješati u to.

Razmišljanje za danas

Ako se na trenutak suzdržim prije nego se usredotočim na stanje raspoloženja neke druge osobe, možda ću otkriti da ja također imam osjećaje kojima trebam posvetiti pažnju. Danas želim u sebi potražiti upravo takve trenutke.

«Mi se oslobađamo od grčevite usredotočenosti na drugu osobu. Postaje nam lakše biti sretan i upravljati svojim životom. Naš život postaje ispunjen dostojanstvom i pravima, a sve to nam omogućuje vodstvo Sile koja je jača od nas samih.»

Otpustiti
Post Reply