PsyTechGirl i JA,sanela wrote:A
U toj pauzi od terapije do rucka desila se jedna za mene znacajna stvar tih dana - upoznao sam doktora Aca.
Taj covjek je jednostavno usetao u nase zivote rijecima – "Hej, djecurlijo, sta se radi ?- i toliko brzo privukao stolicu za nas sto i sjeo, da nisi stigao da kazes ni - 'seks'. Bio je dezurni tog dana u dnevnoj bolnici pa je svratio malo kod nas, friskih, da nas upozna i nasmije...
Doktor Aco je bio prvi doktor psihijatar kojeg sam upoznao a za kojeg sam osjecao da se ne moze prevariti... U bolnici i van nje, nesto ranije, upoznao sam mnoge psihijatre i psihologe koji su, u principu, bili dobri ljudi ali i ljudi koje ste jednostavno osmijehom ili glumom mogli prevariti tj. ubijediti da na odredjene stvari reagujete potpuno drugacije od onoga sto je istinita, prava reakcija. Dr Aco je bio tip kojim nisam mogao manipulisati, za razliku od dobre dr Nene, jer je vidio sta se krije ispod mog osmijeha ili naizgled mirnog lica i glasa i to je za mene bilo potpuno novo. To sam djelimicno osjetio vec nakon desetak minuta razgovora, ispitivanja snaga sa doktorom, kojim smo jedan drugog procjenjivali. I, stvorili smo visoko misljenje jedan o drugom tada, siguran sam, mada se ne sjecam bas najjasnije o cemu smo pricali. Jedino cega se sjecam je to da mi se dr Aco predstavio i da je rekao da je bio direktor ludare "Dobrota" kod Kotora, jedne od najludjih ludara u bivsoj Yugi. I taj doktor Aco, znachi covjek prepun iskustva u lijecenju psihoza, neuroza i shizofrenije mi je tada rekao : - " Bolesti zavisnosti su najteze bolesti koje psihologija poznaje. I procenat njihovog izljecenja je manji od procenta osposobljenja za normalan zivot sizofrenicara ili njihovog potpunog izljecenja...". Znam da su me te Acove rijeci totalno sasjekle i da sam ih nocima uporedjivao sa onim sto sam procitao na jebenom prospektu, pokusavajuci da provalim sta je od toga, do djavola, istina... Istina je, vjerovatno, bila negdje izmedju, tjesio sam se...
Dr Aco je bio specifican i po nacinu na koji je drzao terapiju sa pacijentom : - to nisu bile terapije tipa koji su primjenjivali Nena i 99 % ostalih psihijatara a zahtijevale su sjedenje na jednom mjestu i razgovor sa odredjenom temom. Kod Aca biste jednostavno otisli na partiju bilijara ili biste prosetali gradom ili biste vecerali zajedno, gledali neku tekmu i tome slicno... Nakon takvog opustenog i normalnog druzenja on bi vam u kratkim crtama izlozio vase trenutno stanje, po njegovom misljenju, i ukazao na odredjene pozitivne ili negativne stvari koje su se javile u vasem ponasanju i na kojim treba da poradite... Tako opustena verzija terapija mi je veoma prijala i zbog toga sto smo tako izbjegavali sjedenje na tvrdim, neudobnim foteljama i to je, mozda, jedan od razloga zbog kojeg sam se sa dr Acom dobro slagao i osjecao da mi on moze pomoci. Prvi put sam tada osjetio da sam upoznao covjeka koji ima sposobnosti da ukroti zvijer koja mi je derala utrobu danima i prijetila da probije van u obliku zestoke eksplozije bijesa, pri cemu bih nekoga rastrgao zubima ili probio zid glavom ili skocio i otkinuo komad Mjeseca ili masakrirao oblak ili... A doktor je bio prilicno krupan covjek prijatnog izgleda, pomalo velike glave i stomaka i sirokog osmjeha. Dosta cesto bi ga izbacivao napolje, taj osmijeh... I trudio bi se da ga iznudi i na vasem licu, umjesnim i uglavnom uspjesnim shalama. Da, dr Aco je bio pozitivan lik u ovoj prici, pun humora i pozitivne energije s jedne strane a pun iskustva i pronicljivosti s druge strane. To je bila dobitna kombinacija jer ga nikako niste mogli zajebati a morali biste se otvoriti u njegovom drustvu. Covjek, poslije njegovih shala, nije mogao ostati ravnodusan i morao se smijati.
Vlado M. 17.03.2004, 17:53
IMAMO TU ČAST I ZADOVOLJSTVO, DA NAS LEČI ČUVENI DOKTOR ACO!!! :smt045
VEOMA SMO SREĆNE ZBOG TOGA!!! :smt026 :smt026
NAJBOLJI JE!!! PDT_Love_10