Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

saša-ex

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by saša-ex »

miratesman wrote:On je prosao golgotu i nosice oziljke dok je ziv,ali to je bio njegov izbor.Nista nisam mogla da uradim da promenim situaciju,Sada je naravno bolje,ali kada izadje?? Toliko treba da uradi da nadoknadi.Da nadje posao,nove oprijatelje da stekne.Sve to zabrinjava mene ,a u razgovoru sa njim i njega isto brine.Uz Boziju pomoc valjda ce mo izgurati nekako.Po prirodi sam optimista.Ponekad padnem,ali uvek ustanem pa dalje ,dalje i nada da ce svemu doci kraj,da ce i mojoj deci sunce sijati kao nekada.
Izlazak iz komune je u stvari nastavak borbe, samo što boravak tamo treba iskoristiti za postavljanje temelja koji će nas nositi u životu.Ukoliko su ti temelji zdravi i jaki, nijedan potres nas neće srušiti. Inače je to vrlo traumatski događaj, jer posle perioda od godinu, dve, tri provedenih u komuni, povratak u ovaj svet je vrlo ozbiljna stvar. I biće mu potrebna elika podrška, posebno vaša.
SAMO CEO ŽIVOT...
miratesman

Post by miratesman »

Sve mi je jasno sasa,ali ne znam kako da sve to izvedem.On ima dovoljno godina 32.Sredina u kojoj zivimo je mala,a znas sta to znaci.ALI O TOM-POTOM.Vec ce se naci neko resenje.Svakako o tome strasno mnogo razmisljam.
Mukama nikada kraja.
BUDALE I PAMETNI LJUDI JEDNAKO SU BEZAZLENI.NAJOPASNIJI SU POLULUDI I POLUMUDRI
jana

Post by jana »

Polako,"dosta je svakom danu njegove muke".
zvrky

Post by zvrky »

Sale dobar ti potpis ahahahhahahahhahhahhahahhaahah :-D :-D :-D
NEKO TO OD GORE VIDI SVE!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
miratesman

Post by miratesman »

Divna tema za debatu ,a vi se ne javljate????
Od Vasih odgovora zavisi mnogo toga,a vi kao da izbegavate ovu temu??
STA BI STE URADILI DA SAZNATE DA VAM SE DETE DROGIRA???!!!
Molim Va recite,napisite, Vi,bivsi,zavisnici ,posle svega, (raznih lecenja,Vasih manipulacija,komuna i td,).Kada bi imali svoje dete i kada bi bar milimetar bili u situaciji kao mi roditelji,a bez ikakvog iskustva,STA BI STE VI URADILI????!!
PS..Vi ste u prednosti ... imate iskustvo?
Modesty

Post by Modesty »

pa evo već sedma stranica ove teme,uglavnom je svako rekao po nešto...sad jedino da se ubjeđujemo ko je više u pravu,da vodimo debatu.....nije ni to loše ali očito nema zainteresirani a i iskreno da ti kažem to je tema o kojoj ne želim niti misliti...miožda i ostali osječaju isto,nemam pojma.
miratesman

Post by miratesman »

Ja sam trenutno na sedmoj, ali je sustina pitanja jako bitna za nas roditelje,.Vasi odgvori zahtevaju 1001 stranu ove teme.U Vasim odgovorima mi roditelji mozemo da nadjemo novo saznanje,novo "KAKO-STA"?? Jednostavno zato sto smo neuki.Da smo bili mudriji i pametniji nasa deca ne bi bila to sto jesu/To je veliko PITANJE, i zasluzuje ODGOVOR. pa makar bio na 10001 srani.
zvrky

Post by zvrky »

Da smo bili mudriji i pametniji nasa deca ne bi bila to sto jesu
NISTE VI KRIVI ZA NARKOMANIJU VASE DECE :!: :!: :!: :!:
Kakvi god da ste bili i postupali prema vasoj deci to ne bi uticalo na korake koje su napravili,u narkomaniju jednostavno uletis ili ne uletis...i nikada nemojte kriviti sebe za tad deo njihovih zivota. Ako se vec osecate krivim,razmislite sta je to sto je eventualno nateralo tu decu da se osecaju lose,mada je to sve diskutabilno zbog cega su poceli da se drogiraju,mislim da je manji procenat njih poceo zbog lose situacije u kuci ili losih odnosa sa roditeljima.
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
miratesman

Post by miratesman »

Slatka zvrki! Utesila si me zaista.Postoji staro pravilo= "SVE PORODICE SU SRETNE NA ISTI NACIN<SAMO SE NESRETNE RAZLIKUJU" To je moj divni Dostojevski rekao.Da nije njega gde bi svet bio?
Shvatila sam davno da porodica nije sustina problema.Problem je u vasim glavama,a vi ga ne izbacujete,kako mi roditelji da ih prepoznamo,da reagujemo?? Koliko puta KAKO=ZASTO,kada smo svi "sretni" ili "nesretni".Zasto si ti uzela a tvoja najbolja drugarica nije?? Sta je to sto Vas cini takvim??? STA ,STA, bi ste VI uradili da ste roditelji??
zvrky

Post by zvrky »

Ne,nije problem u nasim glavama,problem je u svetu u kom zivimo,"kud svi tu i mali muja" tako se to kaze :D Dok si klinac obicno cujes price koje kruze o starijima,gde su bili sta su radili,pa ih onda i vidis tu negde u prolazu i tako dok price kruze ti pocinjes da se raspitujes sta je to sto rade,gde izlaze,s kim se druze mislim otkud znam jbt sve to tako povlaci jedno drugo trece a onda se nadjes u situaciji da isto to probas i naravno to uradis (ovo je samo jedan od primera a ima ih mnogo)...Vi roditelji kada prepoznate tada je u vecini slucajeva dete vec debelo zagazilo u problem i jako je tesko to spreciti jednostavno tu ste nemocni tacnije receno "ne mozete spreciti" zato sam i rekla ne krivite sebe jer niste krivi.
Ja licno sam uzela iz radoznalosti jednostavno bila sam u drustvu koje se vec drogiralo tada trodonima,neko vreme nisam htela niti su mi dali ali kasnije je doslo do toga da sam pozelela i jednostavno ukrala drugaru sa stola ( zamalo me nije ubio tada ) niti me je ko terao,niti bilo sta jednostavno htela sam i a to nije kriva moja majka sto sam ja bila budala,kasnije mi je heroin pruzao slobodu govora,kretanja , svega....do odredjenog trenutka kada se desilo da mi je taj isti heroin oduzeo sve to isto i jos mnogo toga....ali tada je bilo kasno za kajanje...
Zasto si ti uzela a tvoja najbolja drugarica nije??
Ovo je jako jako redak slucaj,u 99% slucajeva svi iz drustva nesto konzumiraju...
Sta je to sto Vas cini takvim???
Na ovo ne znam da ti odgovorim :-D
STA ,STA, bi ste VI uradili da ste roditelji??
O ovome sam pisala na pocetku teme... ukratko..."USERAVAM SE OD SOPSTVENE DECE KOJU JOS NEMAM" BOJIM SE..
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
Post Reply