Iskustvo iz Reto centra kraj Splita

Diskusije o terapijskim zajednicama kao jednom od načina tretmana ovisnika. Ovdje možete saznati koji se programi rada primjenjuju u terapijskim zajednicama, kakav je proces prijema, način rada ...

Moderator: sanela

davor

Post by davor »

vidimo se
tuzla

Re: Iskustvo iz Reto centra kraj Splita

Post by tuzla »

Pozdravljam sve na ovom forumu zelim da se ukljucim i da dam svoja misljenje o reto centru posto vidim da postoje dezinformacije od momka koji vjerovatno nije htjeo da se lijeci ja sam majka jednog ovisnika inace sam muslimanka po vjeroispovjesti moj sin je bio u reto centru u splitu u jednoj od kuca nazalost bio je samo 4 mjeseca bas sam razgovarala jednom sa javorom ne znam dali je to ovaj na forumu a o tom centru mogu rec samo najbolje iz mog licnog iskustva taj centar je tako pozitivno utiao na mog sina da nisam mogla da ga prepoznam bio je druga osoba posle 4 mjeseca bio je poseban kako bi svaka majka pozeljela al nazalost kroz 3 mjeseca je ponovo pao i trenutno se nalazi u Smolucoj u kojem je trenutno 6 mjeseci prije reta bio je jos u u 1 centru ali jedinu promjenu sam primjetilla pozitivnu kada j moj sin bio u retu u splitu ovom prilikom pozdravljam sve momke koji rade u tom centru pomazu momcima da uz boziju pomoc izadju na pravi put..Razlog zbog kojeg je moj sin dosao iz reto centra SPLIT bar meni je rekao tako da su trazili od njega da predje na Krscanstvo on nije htjeop to da prihvati.Poznajem jos jednog momka koji je kroz 8 mjeseci nazvao majku i rekao da od njega traze da prihvati Krscanstvo ako ne zeli da ide kuci majka mu to nije dopustila jer nije mogla da zamisli posto ide redovno u Dzamiju i moli se bogu na nacin na koji se mole svi muslimani da njen sin kada se vrati iz splita ide u crkvu taj momak je dosao kuci imala je jako puno problema sa njim i sa zakonom i sa dilerima cak je dozivila da su je dileri istukl u rodjenoj kuci jer nije imala da plati dug za svog sina inace zivi sama sa sinom muz joj je preselio bez obzira na sve probleme koje je imala nije mogla da prihvati cinjenicu da joj sin predje na krscanstvo MISLIM DA JE TO VELIKA GRESKA STO NE POSTOJI BAR 1 KUCA DJE BI MOGLI MOMCI DA SE LIJECE KOJI SE MOLE BOGU NA SVOJ NACIN I IMAJU SVOJU VJERU I NE MORAJU PRECI NA KRSCANSTVO JER MISLIM DA JE TAMO EKIPA LJUDI KOJA RADI SIGURNO SU NAJBOLJI OD SVIH CENTARA JER ISTO TAKO POZNAJEM JAKO PUNO MOMAKA KOJI SU BILI U RETO U SPLITU I DAN DANAS SU HVALA DRAGOM BOGU DOBRO..mislim da nikoga necu povrjediti sa ovim postujem svaciju vjeru bog je 1 i u Kˇuranu ima je 1 ajet u kojem pise Spasiti te 1 zivot kao da ste spasili cijeli svijet tu allah ne kaze spasiti samo muslimane nego sve ljude bilo koje nacionalnosti vjeruj te ljudi vjeruj te u boga 100 puta sam dosla do zida dje mislim da izlaza nema pokusala sam cak da izvrsim samo ubistvo jer niam mogla da gledam sina kako mi umire svaki dan i kad padnem i mislim da je kraj zid se otvori i dogodi se nesto najbolje i jos bolje od onoga sto sam trazila za mene i moju porodicu toliko od mene pozdravljam vas sve osjecala sam potrebu da se i ja javim
selma

Post by selma »

Pozdrav svim Retasima
iako ne znam kada cete vidjeti ovo s obzirom kada ste zadnji put ovo pisali.Davore,tebe vec znam i cujemo se ,ali pozdrav,svakako.Drago mi je da zaista ima tako mnogo ljudi koji su bili u retu i sada su dobro.Isto tako ,zao mi je sto ima ih mnogo koji si jako lose.Ja zaista zahvaljijem svaki dan Gospodu sto me je uzvukao iz svega toga.
TUZLAja sam iz muslimanske pozadine i bila sam u Retu.Mene niko nije tjerao da prihvatim bilo sta.To je bio moj izbor.Vas sin ,vjerovatno nebi bio jedini koji nije prihvatio, a ostao u centru.Zato to sto je on rekao ja smatram samo izgovorom zasto se vratio kuci.Nadam se da ce biti dobro.POZDRAV
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
tuzla

Post by tuzla »

Sellam za sve muslimane svijeta!Gospodja iz TUZLE cije je sin bio u reto u splitu zelim da odgovorim na ovu poruku od prethodnog post.a za gospodjicu koja je rekla da je bila u retu u splitu i da kaze da niko od nje nije trazio da prihvati krscanstvo zelim da joj kazem da govori ne ISTINITE STVARI jer kad si sa bogom i kada vjerujes treba da znas da je neistinita prica grijeh da je samo moj sin dosao sa tim razlogom ja bi rekla da moj sin laze ja sam navela primjer za jos 1 momka kojeg licno poznajem i njega i njegovu majku njen sin je nazvao i rekao MAMA OD MENE TRAZE DA PRIMIM KRSCANSTVO ILI DA IDEM KUCI! zena je zaplakala i rekla pa sine ti imas sestru pokrivenu u kuci ti znas da ja idem u dzamiju trazila je ANDREU ili nekog skim moze razgovarat jer kada je ostavljala sina tamo rekli su joj da to nije uslov da bi on ostao u centru rekli su joj da nazove sutra.Kada je nazvala i rekla i plakala i molila da to ne traze od njeg da ga ostave,jer je dogovor bio drugaciji,rekli su joj da je pravilo kuce tako i da su ostavili previse vremena za njega i dali mu na raspolaganju da odluci sta ce.TO JE PRAVA ISTINA. JA SAM ZAHVALNA TOM CENTRU STO JE SPASILO MOJE DIJETE SA ULICE,SAMO DRAGI BOG ZNA ZBOG CEGA JE ON BIO TAMO I ZBOG CEGA SMO IMALI TAKVO ISKUSENJE
selma

Post by selma »

tuzla wrote:Sellam za sve muslimane svijeta!Gospodja iz TUZLE cije je sin bio u reto u splitu zelim da odgovorim na ovu poruku od prethodnog post.a za gospodjicu koja je rekla da je bila u retu u splitu i da kaze da niko od nje nije trazio da prihvati krscanstvo zelim da joj kazem da govori ne ISTINITE STVARI jer kad si sa bogom i kada vjerujes treba da znas da je neistinita prica grijeh da je samo moj sin dosao sa tim razlogom ja bi rekla da moj sin laze ja sam navela primjer za jos 1 momka kojeg licno poznajem i njega i njegovu majku njen sin je nazvao i rekao MAMA OD MENE TRAZE DA PRIMIM KRSCANSTVO ILI DA IDEM KUCI! zena je zaplakala i rekla pa sine ti imas sestru pokrivenu u kuci ti znas da ja idem u dzamiju trazila je ANDREU ili nekog skim moze razgovarat jer kada je ostavljala sina tamo rekli su joj da to nije uslov da bi on ostao u centru rekli su joj da nazove sutra.Kada je nazvala i rekla i plakala i molila da to ne traze od njeg da ga ostave,jer je dogovor bio drugaciji,rekli su joj da je pravilo kuce tako i da su ostavili previse vremena za njega i dali mu na raspolaganju da odluci sta ce.TO JE PRAVA ISTINA. JA SAM ZAHVALNA TOM CENTRU STO JE SPASILO MOJE DIJETE SA ULICE,SAMO DRAGI BOG ZNA ZBOG CEGA JE ON BIO TAMO I ZBOG CEGA SMO IMALI TAKVO ISKUSENJE
:smt102 Gospodjo,jako mi je zao sto tako mislite.prije svega,ja sam bila u Beogradu,ne u Splitu.Nisam imala namjeru da pomislite da sam vam rekla da lazete vi ili vas sin.To nisam ni pomislila.Kada sam vam rekla da je to samo izgovor sto se vratio kuci,jer osoba to tako moze svatiti,ali nakon nekog vremena provedenog tamo ,savrseno mu moze postati jasno da je to hoce li on prihvatiti vjeru, individualno.Najmanje sto moze da uradi jeste da kaze i da se odnosi sa postovanjem prema drugima.Ja licno poznajem dosta roditelja u Tuzli cija su djeca bila ili su jos uvijek u Retu i vjerujem da mogu sa vama podijelit svoja iskustva i iskustva svoje djece ili jos bolje da licno upoznate omladinu koja su bila u Hriscanskim centrima.Mnogi su iz muslimanske pozadine kao i ja ili vas sin.Mozda cete tada promjeniti misljenje.Ipak drago mi je da ste zahvalni sto se vas sin mogao skloniti sa ulice i da zato ,vjerovatno, postoji i razlog.Ko zna ,ja kada sam trazila centre u BiH za rehabilitaciju zavisnika koji su besplatni i koji primaju i djevojke,mozda bih i otisla.Ovako je Bog htio drugacije i hvala Mu za to.Zivog Boga poznajem,osjetila sam Njegovu ljubav i ono glavno,imam strahopostovanje prema Njemu,a i to mogu reci i za ljude u Centru. Na ovom forumu mozete da procitate ispovijesti i svjedocanstva raznih ljudi koji su bili u retu. Potrazite "vase ispovijesti". :smt039.Npr."Narkomanija je IZLJECIVA bolest"poslao sasa-ex
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
marko PSY

Post by marko PSY »

Nemogu da verujem koliko sam lazi ovde procitao!!!Svaka komuna je o.k. bez obzira na metode i programe koje sprovodi.Spremam se z odlazak u Reto centar pa sam juce bio na sastanku i sve mi je Arsen objasnio a na meni je da odlucim dali mi odgovara ili ne i JA sam odlucio da prihvatam sva pravila koja vaze!!!
Ja sam razgovarao sa momkom iz mog grada koji je bio u Reto centru iako sam ga prvo jedva prepoznao.On nema nikakvog kontakta sa gudrom,poceo je da radi,zavrsio neku visu skolu kao najbolji....
Pozdrav svima i nemojte verovati svemu sto procitate!!!
pedja-bgd

Post by pedja-bgd »

DA LI NEKO ZNA E MAIL RETA U SPLITU.ZELEO BIH DA POZDRAVIM NEKE MOMKE PRE SVIH CECU I BILICA.MOLIM VAS NA ODGOVORU. PEDJA
saša-ex

Post by saša-ex »

Mogu da ti saznam broj telefona, pa ih pozovi, ako hoces.
SAMO CEO ŽIVOT...
termit84

Post by termit84 »

bilić je u reto centru u crnoj gori 0038269920200 a ceco je trenutno na klisu. broj na koji se mogu javiti zainteresirani za ulazak ili bilo kakovo pitanje o radu centra je oo385912225532 ili 0038521240422, prvi je broj od Andree a drugi kancelarija u splitu. hvala svima koji se trude sačuvati lijepu uspomenu na dane provedene u Reto Splitu. svima puno pozdrava i neka nastave u onoj nauci kojoj su ih tamo željeli poučiti a sve na slavu onoga koji nam daje slobodu.
mala_ja

Post by mala_ja »

Evo ovo je prvi put da sam naišla na ovaj forum, i ne mogu a da ne odgovorim na par stvari. Drago mi je da ima momaka koji žele sačuvat dobro svjedočanstvo o RETU. To je mjesto koje je stvarno jako uspješno u liječenju. Onaj davno napisani post o retu i tom momku koji je bio tamo je sulud. Naravno da ima teških stvari, ali na kojem poslu nema. Ja imam veze s retom i naravno da ću ga branit jer se ovdje zaboravlja bit toga. Pišete o poslovima, religiji, navodnin kaznama, oduzimanjima stvari s ulice. Da je nekome zaista bilo stalo do vjerskih obilježja ne bi se ni drogirao jer nijedna vjera za koju ja znam ne opravdava zlouporabu droga. Tako da šta se tiče toga mislin da su to nepotrebne stvari, sitnice oko kojih se ne treba prepirat. Svaka komuna ima svoj način rada i svoja pravila, oko toga ne vrijedi gubit vrijeme. Mislim da ono što treba bit bitno ovdje je da svatko tko se izliječio i uspio svoj život dovest u red pomoću bilo koje komune treba dati svjedočanstvo. Reto nije nikakva sekta, mučionica niti bilo tko od tih momaka uživa u ''psihičkom maltretiranju'' drugih, da žele s tim imati veze ostali bi na ulici. Jedino što se nudi novim ljudima jest ljubav, pažnja i briga. Naravno da ima svoj način funkcioniranja, ali se pokazao uspješan. Tako da bi volila da svi znaju da se tamo ništa loše ne može naučit.

Pozdrav Manolu... :D
Post Reply