Tramadol

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Uzdarje_ljubavi

Re: Tramadol

Post by Uzdarje_ljubavi »

Zamolio bih nekoga sa licnim iskustvom u lecenju apstinencijalnog sindroma, lekom Trodon-Tramadol, da mi kaze na koji je nacin i kojom dinamikom uzimao ovaj lek i koju dozu.? Na heroinu sam oko osam meseci, cetvrtinu grama trosim dnevno. Uzimam iskljucivo na nos. Dobio sam lek Tramadol retard 100 mg i informaciju da mogu sa njim da se skinem to jest prebrodim fizicku krizu. Da li je neko pokusavao i da li se je skinuo Trodonom. Molim sve koji imaju licno iskustvo da mi se obrate i pomognu mi.?!!
Pozdrav
Dragan
saša-ex

Post by saša-ex »

Trodon nije lek koji sluzi za lecenje narkomanije. Spada u grupu jakih analgetika, iz tog raloga moze da ublazi krizu ali problem sa njim je sto takodje stvara zavisnost, a jos veci problem je sto cesto izaziva epi napade. Na zalost, jedna od narkomanskih legendi je i skidanje trodonom, slicno kao iskidanje sa cajem od maka, a obe stvari mogu samo jos vise da te zarobe i naprave jos veca sranja. Jer opet cu ponoviti-nije problem prestati sa heroinom, problem je ziveti bez njega...A za to ti je potrebna strucna pomoc.
SAMO CEO ŽIVOT...
Uzdarje_ljubavi

Veoma si lepo napisao o tramadolu. Ono sto je obicno napisano i u receptima a i sto se moze naci kao informacija na Google-u. Narkomanija je stanje licnosti toje takodje poznato, i ne leci ga jedan medikament, niti pet ili deset dana!!!
Naime , pitao sam da li neko ima licno iskustvo oko PREVAZILAZENJA, ELIMINISANJA FIZICKEK KRIZE, a vezano za upotrebu leka Trodo, Tramadol ... To mene zanima. Imam informaciju da u autstrijskim zatvorima lece narkomene izmedju ostaloga i Tramadolom(koji obavezno ide sa diazepamom,bensedinom ili Ksanexom). Nacin na koji oni rade je ovaj: Prva cetiri dana se uzima 2 ujutro , 2 u podne , 2 navece. Jacina Tramadola od 50 mg. Narednih cetiri dana se doza redukuje to jest jedna se izbaca. i to podnevna. To znaci 2 ujutro, u podne 0, navecer 2 kom.
I poslednjih cetiri dana uzima se ujutro 2 , u podne 0, navecer 0. Naravno to se kombinuje i sa nekim psihostabizatorom, ili ako pacijent ne moze spavati navecer mu se da doza leka za spavanje. Uz to ide i simptomatska terapija. Znaci ako lice ima povracanje daje se Klometol 3x1 tabl. do 3x2 tablete.
Ovu informaciju dobio sam od lica koje direktno radi sa takvim pacijentima u i u takovoj ustanovi!!
Jos jednom , posto zelim da pocnem tu i takvu terapiju, zeleo bih da mi neko kaze, iskljucivo iz licnog iskustva kako je on se skidao,to jest prevazilazio FIZICKU KRIZU, jer napominjem da me zanima iskljucivo prevazilazenje te krize lekom Tramadol.
Ostalo je naravno stvar pacijenta, svakog coveka ponaosob da li ce se vratiti uzimanju opoidnih sredstava ili ce prekinuti zauvek, uz strucnu pomoc ili samosvesno.!!
Dragan
bojanol

Post by bojanol »

Draganche, Draganche.
Uzdarje_ljubavi

Tramadol i apstinencijalni sindrom !!!

Posto vidim da vecina ovde koji dolaze, nemaju licna iskustva a ni dobru volju, da razumeju ljude uhvacene u kandze opasne bolesti zvane Bolest zavisnosti!!
Postavicu ovde nesto sto sam nasao luajuci netom a sto ce vecini koji imaju hrabrosti i zelju da se uhvate u kostac s tim , pomoci, da se izbore.

APSTINENCIJALNI SINDROM OPIJATSKIH ZAVISNIKA

PROTOKOL

Apstinencijalni sindrom je skup simptoma koji se javljaju kao znak smanjenja ili izostanka opijata u organizmu.Po ICD 10 je jedan od šest kriterijuma za postavljanje dijagnoze oboljenja zavisnosti od opijata.Predstavlja biološki parametar poremećaja.

Dijagnoza se postavlja na osnovu:

1. autoanamnestičkih podataka

2. heteroanamnestičkih podataka(kad god je to moguće)

3. objektivna analiza urina(test trake za brzo odredjivanje opijata),krvi ....

4. prisustvo posrednih materijalnih dokaza.

5. klinički znaci i simptomi(po Pjatnickoj) rasporedjeni po vremenu najčešće pojave u uslovne četiri faze:

I faza: - želja,izrazita žudnja za drogom

- neraspoloženje

- psihička napetost

- vegetativna iritabilnost(midrijaza,zevanje,kijanje,suzenje,naježena koža...)

- nesanica

- gasi se apetit

Trajanje ove faze je 8-12h od poslednjeg uzimanja opijata i traje 12h,sa postepenim prelaskom u drugu fazu.

II faza: Uz progrediranje pomenutih simptoma javljaju se i traju od 24 do 40 h od poslednjeg uzimanja droge.

- drhtavica

- napadi znojenja

- neugodnost u mišićima i napetost

- gušča koža

III faza počinje nakon 40 h kada se na progrediranje pomenutih simptoma nadovezuju

-mišićni bolovi

-izrazita uznemirenja,psihomotorna agitacija

IV faza: je oko 72 h nakon poslednjeg uzimanja opijata i karakteriše se maksimalnim intenzitetom svih pobrojanih simptoma uz pojavu stomačnih bolova, proliva, povraćanja. Deluje iznemoglo, uplašeno, drhti celo telo.

Objektivni parametri umerena hipertermija 37.2 do 37.4

Hipertenzija do 150/110

Tahikardija 90 do 110

Hiperglikemija

Pojačano lučenje kateholamina,ketosteroida,ACTH

Apstinencijalni sindropm traje pet do deset dana kada svi simptomi postepeno počinju da jenjavaju .

Simptomi slični apstinencijalnom sindromu mogu se javiti i nakon uspostavljanja apstinencije od opijata,blažeg stepena,ali uznemravajući i neprijatni za zavisnika.Obično je simptomatska terapija potrebna i ne treba smatrati takve žalbe simulacijom .Ova pojava se u literaturi najčešće sreće pod imenom pseudoapstinencijalni sindrom.

Terapija apstinencijalnog sindroma započinje odgovarajućim stavom lekara i osoblja kojima se zavisnik javlja za pomoć.Treba imati na umu da je apstinencijalni sindrom opijatskog zavisnika ozbiljan pre svega metabolički problem sa jakim somatovegetativnim pojavama.

Stav osoblja,pre svega lekara treba da je dobronameran,liberalan,ne preterana radoznalost uintervjuu,bez moralnih i etičkih propovedi,bez osudjivanja....

Asocijalno ponašanje,sumnjičavost i nepoverljivost,neiskrenost,manipulativnost su osobine opijatskog zavisnika ,koje su odmah uočljive.Ovakav stav pacijenta treba započeti menjati opisanim dobronamernim stavom i stimulisati zavisnika da prihvati terapijski proces u celini.

Rešavanje apstinencijalnog sindroma nije uniformno i postoje različiti pristupi i načini razrešenja.

I Naglo oduzimanje droge - moguće sa jako motivisanim pacijentima i adekvatnije je u bolničkim uslovima.

II Simptomatska terapija uz pomoć Tramadazola (delimičkno supstituciona)

III Supstituciona terapija metadonom.

Lečenje apstinencijalnog sindroma opijatskog zavisnika

u uslovima ambulantne KZZMZ Kliničkog centra Niš

Simptomatska terapija:

1. rehidratacija - oralna rehidratacija Orosalom do 2l dnevno

Moguće i infuzije fiziološkog rastvora,reminalizacija,kao i transfuzija krvne plazme.

2. Kolaps perifernog krvotoka rešavati simpatolom ili ditaminom(10 do 15 kapi 2 do 3 puta dnevno)

3. Polivitaminska terapija (intravenski u fiziološkom rastvoru ili hipertonoj glukozi b1 i b6 i c vitamin) oralno Kompleks b vitamina u visokim dozama(beviplex 3x1 do 3x2 tbl dnevno) C vit 3 do 4 tbl dnevno

4. Za suzbijanje stomačnih tegoba Klometol 2 do 3 tbl dnevno

5. Za suzbijanje neodredjene jeze smanjenje salivacije i drugih histaminskih efekata Phenergan dva do tri dmevno

6. Benzodiazepinski anksiolitici Bensedin - intramuskularno do 40 mg dnevno u dve pojedinačne doze ujutri uveče

- oralno do 60 mg dnevno u tri pojedinačne doze

Lorazepam do 5 mg intramuskularno u dve doze

Oralno do 10 mg u tri doze.

Moguća je primena praktično svih anksiolitika u ekvivalentnim dozama

7. Hipnotici Flormidal a 15 mg najviše dve pre spavanja

Lendormin

Nipam

8. Antidepresivi Preporuka Miansan a 30 do 60mg uveče

Može Flunirin do 40 mg dnevno

Maprotilin do 150 mg dnevno

Dalji izbor antidepresiva prema individualnom tretmanu i kliničkoj slici.

9. Psihostabilizatori Karbamazepin 3x200 mg

Ephtil a500 do 3x1

Lamictal

10. Neuroleptici Trixifen do 150 mg dnevno

Taxilan

Izuzetno Nozinan

Neuroleptici često izazivaju neprijatna konfuzna ili delirantna stanja u apstinencijalnom sindromu,te ih treba davati samo kod jasno psihotičnih pacijenata.

11. Analgetici Nesteroidni Diklofenak 100 3x1 do 3x2

Roxicam,Brufen i drugi u ekvivalntnim dozama.

Trodon retard 200 mg dva puta dnevno(obavezno sa Bensedinom 20 mg) intramuskularno

Trodon Maksimalno tri do četiri puta dnevno uz benzedin intramuskularno(maksimalna doza 200 mg,maksimalna dnevna 600mg)

Dužina trajanja simptomatske terapije je u opsegu sedam do dvadeset dana ,izuzetno duže.

Supstituciona terapija Metadonom

Ograničena tehničkim uslovima ambulante KZZMZ na dvadeset pacijenata (maksimalno 24). Podsećanje da je ova metoda u protokolima svih kuća koje se bave bolestima zavisnosti.

Pacijenti motivisani za ovaj oblik tretmana prijavljuju se za Komisijsko sagledavanje. Komisija u skladu sa indikacijama odobrava lečenje supstitucionom terapijom.

Doza metadona se uskladjue na osnovu objektivnih znakova apstinencijalnog sindroma uz saradnju samog pacijenta i njegovog subjektivnog doživljaja simptoma.Obično se početna doza za suzbijanje apstinencijalnog sindroma kreće u opsegu od 40 do 80 mg izuzetno120,ali moguće je da se simptomi ne povlače ni na znatno većim dozama.

Kratkotrajni detokskacioni metadonski programi prilagodjeniji su bolničkom tretmanu.

Terapija višemesečna sa postepenim smanjenjem doze zavisno od motivisanosti pacijenta(bitni i socijalni uslovi)je primerenija uslovima ambulantnog praćenja.

Terapijatrajnog održavanja sa ciljem prevencije kriminaliteta i smanjenja drugih zdravstvenioh šteta ima svoje opravdanje,ali bi takva vrsta terapije bila primerenija drugom tipu ustanove(metadonski centar).

Predlog protokola za apstinencijalni sindrom opijatskog tipa sačinio dr.Vladan Radivojević psihijatar Poliklinike za bolesti zavisnosti KZZMZ.

Svako ko proba nece se pokajati. S verom da cu nekome pomoci zelim brz i uspesan oporavak to jest izlecenje.

Dragan
bojanol

Post by bojanol »

Svaka cast na trudu, ali onda pakuj prnje i pravac bolnica. Ne verujem da ces sam primeniti ceo tretman u sopstvenoj reziji, mislim da je nemoguce.
Prevazici fizicku krizu u sopstvenoj reziji, ne znam shta to znaci, to se jednostavno mora prevazici, mozda se da ublaziti, ali sve te simptome shto si naveo nema teorije da izbegnesh. Ja jesam probao sa Tramadolom i trodonom i diklofenakom i bensedinom i ostalim govnima, ali brate ni kutija troxa mi nije pomagala. Bens mi je pomogao ali tek posle par nedelja, cisto da zaspim na par sati. Probaj i sam videcesh da nema shanse. Mada 8 meseci i kvoter dnevno i nije neka kolicina, josh si ti mali i cini mi se da i nemash bash pojma o cemu prichash. Al' dobro trudio si se i to je ok. Imash zelju, shto i jeste najbitnije. Prelistaj malo ovaj forum i mislim da ces pronaci ono shto te zanima u smislu izlecenja, to svakako, meni se cini, nije tramadol, veruj. I nemoj da potcenjujesh ljude koji ti se obracaju, veruj da ih ovde ima mnogo, mnogo, mnogo sa daleko vecim iskustvom vezanim za bolesti zavisnosti.
coacoa

Post by coacoa »

Ovo si samo zaboravio da procitas na tom sajtu!
Mislim da mnogo govori kako o nasim strucnjacima , tako i o njihovim tretmanima !

" Aktuelno stanje unazad više godina je posledica izolovanosti i nedostatak komunikacije kako sa svetom, tako i medjusobno. Veliki broj stručnjaka je napustio referentne ustanove, univerzitet nije dao praktično ni malo mesta razvoju u ovoj oblasti. Ranije direktivno sprovodjenje odluka i odredjivanje terapijskih modela je jednostavno ugaslo, ali na žalost nije zamenjeno nekim drugim oblicima komunikacije, nego je jednostavno sve bilo prepušteno nekoj vrsti samoobuke i samosnalaženja."

Probao sam skidanje:

- Trodonima
- Valoronima
- Metadonima
- Subutexom

Sada, Samo Sub. priznajem!
Ajd zdravo.,Svako dobro...
->
Unsuccessfully Coping With The Natural Beauty Of Infidelity
<-
pajdoforce

Post by pajdoforce »

Danas sam vracajuci se sa ove klinike u mikloshicevoj naleteo na neke stare "kolege" sa kojima sam radio Trodone i rekoshe mi ljudi da je policija pre par nedelja zatvorila onu jednu jedinu apoteku (po mojim saznanjima) u Beogradu, u ulici Narodnog Fronta preko puta porodilishta gde se mogao kupiti trodon/tramadol/tramal za male pare (250 dinara tabla). To je u neku ruku i dobro ali i jako loshe jer shta ostaje sad ovim ljudima koji su tu nabavljali trodon za spushtanje ili ovima koji su samo bili na njemu osim da predju na heroin ili tako neshto ? :roll:
Ova drzava ochigledno namerno radi neke stvari tog tipa jer ja sam uveren da je bash ta drzava najveci diler heroina u Srbiji i najveci profiter jer realno oni da zele da uklone sve te dilere odradili bi to ma za samo par meseci jer se tachno zna ko unosi drogu u zemlju a josh bolje ko prodaje. I to je jasno svima u ovom drushtvu al niko nishta ne poduzima povodom toga...licemeri... :axe:
narcohimno

Post by narcohimno »

e do mojega.sa onom mladjom crnom radnicom(necu joj reci ime)sam popio par kafa i imao sam ekstra dil.verovatno su prestali da placaju penale drzavi pa su ih zato zatvorili.inace oni posluju preko 5-6 godina.i pre su ih zatvarali pa su bili opet otvarani,tako da to nista ne znaci.nadam se da je ona dobro.
pajdoforce

Post by pajdoforce »

Jeste, ta mladja je uvek bila korektna, nikad mi nije pravila probleme, samo udjem kazem koliko tabli i nosim (naruchim, pojedem, popijem) dok je ona veshtica uvek bila u nekom tripu, kao ne moze to tako, ne moze pola table ne moze ovo, ne moze ono. Al' pazi kako su mi rekli ovi drugari to je ovaj put bash kao ozbiljno i na ulazu ima onaj papir gde pishe MUP SRBIJE zatvorio i slichno. E sad dal to ima veze sa predizbornim foliranjima pa ce da ponovo otvore kad se formira vlada ja zaista pojma nemam, sve je moguce, mada ako Vuchic dodje za gradonachelnika ko zna shta moze sve da mu padne na pamet...
Locked