MEDIKAMENTI - ODRZAVANJA

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

EX-Heroin

Re: MEDIKAMENTI - ODRZAVANJA

Post by EX-Heroin »

Kapiram te potpuno, ali znapš ne bunim se ja ok je da lekari prvo probaju sa standardima. Jeste metadon neki zlatni standard kako ga zovu u svetu, ali se već lagano i napušta. Probaju, vide kako ljudi reaguju i onda ih prebacuju na nešto drugo. BITNO JE IMATI ALTERNATIVU! Mi9 ovde nemamo alternativu u Beogradu samo jedan centar jedan nedini!!!!! Znate zašto..neće lekari ni u jednom domu zdravlja i to neuropsihijatri ne ovi opšte prakse..neee..nego "psihijatri" neće da rade sa zavisnicima. To im je struka bre eeej.Kaćže moja doktorka kada sam pitao zašto i moja opština Voždovac, zašto Novi Beograd, ogromna opština nema dom zdravlja i u njemu kao Savski Venac izdavanje metadona makar. Kaže jedva su našli i mene da sam pristala da idem u Brisel i da učim dve godine sam se spremala! ŠTA REĆI VIŠE OVDE MORAŠ UGLAVNOM DA PROPADNEŠ ILI AKO SI MLAD DA IMAŠ HEPATITIS ILI AIDS DA SI OSUDJIVAN PA DA DOBIJEŠ MET! ja sam čekao "samo" 4 meseca a ljudi čekaju već i godinu dana pa za to vreme možeš da umreš, da se skineš da se promeni milion stvari a i da dobiješ HCV u medjuvremenu. Jebiga gože baš!! :evil:
A to je potpuno ok inače kod nas je početna doza bila od 30 do 40 mg, ja pošto sam bio izgubio nadu da će me primiti krenuo čajem da se skidam i mesec dana pre početka se skinem i onda naravno prošlo dve nedelje i ja punom parom po starom kad zovu me iznenada ja kažem super i kažem im sve i oni kao pošto sada nisi mnogo navučen evo ti 20mg ja popijem, čekamo tamo celo jutro pitaju me kako ti je, kad je prošlo jedno 4 sata ja kažem pa ništa nešto malo sam osetio ali ovo neće da me drži ceo dan i sutra odmah odjednom prekosutra 40 , 50 pa onda zastao neko vreme pa nadalje..
Ma kažem ja ipak je Hrvatska daleko u odnosu na svest lekara na prvom mestu. Meni su pre jedno 6,7 godina rekli u domu zdravlja; "Šta nam dolaziš ovde idi u drajzerovu i donesi test na sidu i hepatitis neću da mi preneseš nešto"!!! LJUUUDIII TO MI KAŽE LEKAR NEUROPSIHIJATAR!? kako da joj prenesem?? Nisam otišao da je karam ili da joj dajem krv ili ne znam šta nego da razgovaramo pobogu bože...ma jebena država jebeni ljudi..
sunrise

Post by sunrise »

grozno....uzas da se ljudi toliko moraju muciti da udju u program i uopce dobiju neku terapiju....ovdje te testiraju i cim vide da si poz na ko zna sta krece terapija,pa za par dana opet dodjes da vide ako ti je ok ili treba vise i to je to....i isto,kad citam koliko se ljudi muce i sta se sve mora proci da bi dobio sansu za lijecis hep c...pa to sve nije humano
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
EX-Heroin

Post by EX-Heroin »

posto koji je bio ovde sam obrisao bio sam jako ljut posle dugo vremena pa sam napisao nešto što ne odražava moj racionalan stav. Nikada ne treba "vruće glave" pisati nešto ili razgovarati pa čak ni savete davati. jedno je sigurno svoju borbu za adekvatan lek moram otpočeti tako što ću osmisliti strategiju i naoružati se strpljenjem pre svega. Pa onda lagano mesec, dva ..tri..šest valjda ću jednom uspeti. literaturu imam samo da naidjem na dobru volju ljudi koji bi mogli da mi pomognu....
Last edited by EX-Heroin on Fri Sep 30, 2011 11:23 pm, edited 1 time in total.
EX-Heroin

Post by EX-Heroin »

Za hepatitis C moraš imati fibrozu jetre. Dakle dok je jetra "cela" i relativno ok nema terapije. Sada ne znam kažu da u K.B.C Zvezdara postoji neko dogovor sa ovima iz drajzerove da svako posle godinu dana ko je negativan na opijate može da dobije terapiju o trošku države. To sam planirao da vidim ali u zadnje vreme baš nemam volje da se cimam jedva sam otišao na stomatološki i krenuo da sredjujem jedan, dva zuba koji su me iznenada zaboleli pa kad su čuli da imam HCV prebacili su me u drugu prostoriji i zaštitili se maskama, naočarima, rukavicama kao da sam vanzemaljac sa nepoznatim virusom!!! :evil:
Post Reply