Takozvana "jeza", šta je to?

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Marka

Re: Takozvana "jeza", šta je to?

Post by Marka »

Evo ga konačno jedan ozbiljniji odgovor.

Hvala @ovo ono, to su dobre osnove od čega bi započeo/li dalju potragu za odgovorom.
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 1:55 am, edited 1 time in total.
Visions

Post by Visions »

O covece,ludenje...
Pitanje je:dali difenhidramin moze da bude koristan lek protiv jeze prilikom skidanja?
Evo nesto sto sam pronasao u knjizi "Droga i ljudsko ponasanje" Dr Stevan P. Petrovic
"Antihistaminska sredstva pokazala su se kao koristan lek za ublazavanje neprijatnih simptoma krize kao sto su jeza i osecaj lomnosti,sto bi bilo u skladu sa histaminskom teorijom geneze apstinencijskih pojava."

"Isbell smatra da kod opiomanije dolazi do prenadrazenosti multineuralnih sinapsi,koju opijum maskira pa ona dolazi do izrazaja tek u apstinenciskoj krizi.U toku apstinencije dolazi do disfunkcije parasimpatikusa,cime se mogu objasniti pojacano suzenje,kijanje i rinoreja,mada ih neki smatraju kao histaminski efekat."

" 1. na pocetku drugog stadijuma bolesti postoji ravnomerna uzbudjenost oba dela autonomnog nervnog sistema,
2. na kraju drugog stadijuma izrazena je uzbudjenost adrenergicnog sistema,dok je holinergicna samo naznacena,
3. nedovoljna adrenergicna stimulacija,koja se manifestuje kroz mogucnost da se pomocu sopstvenih resursa kompenzuje alergicno stanje u odsustvu specificnih stimulatora,srece se u trecoj fazi."
Fela Kuti

Post by Fela Kuti »

ovo ono wrote:O covece,ludenje...
Pitanje je:dali difenhidramin moze da bude koristan lek protiv jeze prilikom skidanja?
Pa ko ce normalan da trosi difenhidramin na tamo neku jezu, kada, ako sam dobro shvatio naseg druga Voju,
on u kombinaciji sa metadonom coveka totales razvali, pa sa jezom svi problemi istog trena nestaju.
Cisto bacanje ekstremno razvaljive "supstence". :-D

A slozio bih se sa tim da se jeza, kao i svi ostali poremecaji neurovegetativnog sistema,
mogu znatno ublaziti uzimanjem nekog antihistaminika.
Kod ljudi koji nisu zavisnici uzimanje tih lekova deluje poput sedativa.
Zato bi tokom antialergijskih terapija trebalo izbegavati voznju.

Mada, Joko Ovo, Joko Ono, i ubise Lenona. :D
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 1:55 am, edited 1 time in total.
sanela

Post by sanela »

Voyager wrote: Mislim, sta je sada tu toliko bitno ?
Hocemo da prevrnemo celu Internet naucnu biblioteku da otkrijemo zasto se javlja jeza usled krize ?
Po meni ovo je jako glupo.
..
Ja ne mislim da je glupo.
Svakom je njegov problem najveći... a nekom je jeza problem.
Odgovori ili ne... as simple as that.
Visions

Post by Visions »

Svaki lek ima svoje nuzefekte pa se tako moze desiti da nemas jezu,a da se pojavi nesto mnogo gore.Vazno je saznati sta je biohemijski proces kriza,kako funkcionise da bi se mogao bezbolno i efikasno leciti.Nebi bilo lose da za svaki simptom otvorite po jednu temu da ljudi mogu brze da razmenjuju podatke.Ja licno bas volim jezu,to mi nekako najlakse pada.Pomaze mi da shvatam i sagledavam svoja secanja i osecam njihovu pravu tezinu.Super je za slusanje muzike,a ako uspes da vidis neki film tad,nikada ga neces zaboraviti.Meni smetaju drugi simptomi kao sto su bolovi u abdomenu,nesanica i bezvoljnost(depresija).Kada bi postojalo nesto sto normalizuje rad creva,obezbedjuje san onda do ovih drugih tegoba verovatno nebi dolazilo,bar ne u toj meri.
Moram da napomenem da su antihistaminici jako opasni lekovi pogotovo za jetru i da nisu svi za ovu namenu.Znam to iz licnog iskustva.Jednom sam uzeo neki koj su mi dali,citajuci uputstvo uzeo jedan,a onda naisao na:nesme se koristiti sa alkoholom,narkoticima.Ako ste na hemoterapiji posavetujte se sa lekarom o upotrebi leka.Moguca trajna ostecenja jetre itd.
Onaj difenhidramin bi mogao ako nista drugo da posluzi prilikom spustanja uz pomoc metadona.Kad se dodje do onih malih, smesnih i glupavih dozica koje ni ne osecas tipa 3x20 kapi,daju ti tabletu i bude ti Ok!Samo pitanje je kako bi islo dalje?
skybeatz

Post by skybeatz »

nisam nikad bio uradjen metom...
pio sam samo po malo u nedostatku dopa...ali kolko znam sa meta se prebacuje na suboxon..
sto i nije neko resenje al je takav program...
ako se vec igramo lekara i terapija..ja bi da sam tolko na metu i da ocu da se skinem skupio muda za ibogain..http://forum.narkomanija.ba/viewtopic.php?f=16&t=2851
vjeraufanjeiljubav

Post by vjeraufanjeiljubav »

a je se voyager maloprije uzivio u rush 80-tih sa metom i onim drugim napisao pravi recept ja mislim nije nikoga ostavio hladnim, mhmm mljac :)
Ako je vazno ostavite komentar na blogu tamo sam cesce. Bog vas blagoslovio.
http://vjeraufanjeiljubav.blog.hr/
outlow

Post by outlow »

jeza je jako zajebana stvar i ,mislim,jedan od najtezih faktora za pregurati u krizi
nemam pojma koji je strucni naziv,a niti me zanima ali...,reci samo da se sjecam zadnje krize
mjesec dana otprilike da bi se rjeshio te jebene jeze,uzas na kvadrat i to poslije metadonske terapije(disciplinovane)
fakat je svaki put sve gore,svako novo navlacenje sve komplikovanije,jeza sve duze traje
mislim da tu tjelo "reklamira" normalizaciju i to,uzrok jeze je uvjek bio sindrom apsstinencije(u mom slucaju),detoxikacija
isto tako sam povecavao dozu metadona zato shto su me nocu bolile noge,jebiga,nekog bole ledja ili tako neshto,mene uvjek noge(listovi)
moglo je proci i dva dana bez metadona a da nekriziram,nemogu da ustanem ujutro da odem po terapiju,bezobzira,treci dan ujutro sam josh okey ali,poslijepodne pocinje breakdance i josh ako dunem dzoint usput...,najeb tezi
jeza plus proljev plus povracash plus frustracija plus vode te u cuzu na vikend,pa da sam sebi iscupash srce...

sjecam se da sam nakon mjesec dana izashao na balkon bez majice(trudim se opasno da nezaboravim zadnju krizu,kao ozbiljan motiv), i nisam osjeti jezu,hladnocu i diskomfort,nevjerovatno,nisam mogao da vjerujem
sva ostala kriziranja u 15 godina staza sam zaboravio,okey,nekih se sjecam po nacinu na koji sam doshao do heroina
jeza =iskriziran majmun do daske
dok se pucash nikad ti nije ni vruce ni hladno,nije ti apsolutno nishta
a onda kad "stanesh"
onda je jeza
Post Reply