Koja nada,u tri lijepe...Sada i ja malo da iskazem svoje «literarne« sposobnosti.Uzgajati nadu i primati u kucu svaki puta kad je lom sa druge strane ,to vise necu da dozvolim.Ima recepshen hauss,ima kuca za zene izlozene nasilju,pa bujrum.Bolje je to nego biti zrtva nasilja,izlomatati se sa paranojama,biti svjedok tame duha i na kraju tri dana opet gledati istu sliku.Zena se sa malim djetetom kupi i odlazi,a da ni sama ne zna gdje i kako.Ne moze kod majke,urla,iskolacenih ociju,dodiruje zavjesu tako agresivno jutrom,da samo gledas kako ce teska karniza da poklopi i nju i djete u narucju.Sviraju igracke u njenoj torbi bajkovitu muziku ,a zena skakuce i unezvjerena odlazi na pocetku dana do svojega crnog kombija,u kome ce se vozikati po gradu sa djetetom od pozada.
Mala ,cupava glava djeteta izviruje svaki puta kod takvih odlazaka i zastaje na mojem licu.Vraca mi sliku djeteta od tri godine koje je u stanju kazati svojoj majci:»Ovdje cemo mi spavati» i pokazuje na cist,bijeli krevet u mojoj sobi.Malom rukicom dira jastuk i tapse ga,kao kakva odrasla osoba.Jutrom,zurno dolazi u moju sobu i zavuce se.Kad se majka digne,pocinje haos.Velika cetkica za zube,sa mehanizmom za kruzno okretanje,u maloj djecijoj ruci,i mama koja iskolacenih ociju,u banji punoj pare od tusa,drzi djete na wc solji i izdaje naredbe.Nema kisika da se dise,a ona i velika cetkica bore se da udovolje mami.Kad nije dosta,djete pocne da place.I taj lumperaj zavrsva drekom i jedne i druge u sest i pol ujutro,da se uzbudi cijeli kvart.
Udjem u banju i pitam:»jel sada vrijeme od perfektnog pranja zuba ili od zbrinjavanja glava?«Majka gleda unezvjereno i kaze da to nije moj problem.Uzimam dijete i izvlacim iz banje.Ono se umiruje u mojem narucju,ali zato mama nastavlja dreku,sve dok ne izadje iz kuce.
Ko moze osobi u tom stanju objasniti da je osnovno sto covjeku treba za zivot mir,da se mali zubi u maloj rukici peru malom cetkicom za zube..
Ma,Vladane moj,sta cu ti dalje govoriti.U tri lijepe... najbolje da idem.
STARA GLUPACA-STARA SRANJA
Moderator: sanela
Re: STARA GLUPACA-STARA SRANJA
teta Jano,ako smijem pitati jel to stvarno?
Sto posto stvarno.
A kad dolazi,opet sa torbama ,prvo trebam da sve to raspakujem,stavim na odgovarajuce mjesto,i jednovremeno slusam pricu o njegovim kcerkama iz prvog braka ,o njemu koji nije nikad kuci,o njegovoj zeni ,koja napokon odlazi za Libanon.Uz stalno ponavljanje i obracanje djetetu«tvoje sestre ne vole tvoju mamu«Zatim urlanje«jadno dijete«,«meni je samo radi nje,kako ce sve ovo ona da podnese«,«pa onda dalje«jednog cu dana ovo njegovo auto samo da ostavim na ulici«zatim,posto joj je percepcija smanjena,trazi,na primjer kremu za djete,a ona joj ispred nosa,no ne vidi je,pa onda kaze;«ma ja cu sve ovo da izdrzim,nema veze sto u ovoj kuci nista nema«.
U frizideru nema ,KAO NISTA,U MOJOJ KUCI NEMA NISTA,ali imam ja sto sve to slusam i gledam,i uzalud govorim da ce svaki dan biti rucak,kao sto je i bio,i zalud gleda da djete jede sto napravim ,i svojom malenom rukicom trazi jos,ne,ona to nista ne vidi.Samo histerija ,mrak duha i lupanje po meni od vlastitog nezadovoljsta.
Pitam ja vas,ko bi mogao da zivi u takvim uvjetima?Kazem joj fino,ostavi djete ovdje,i idi u bolnicu.Nece.Kaze ona nije luda.Ja hocu njoj da oduzmem dijete,to mi je oduvjek bio cilj.
I tako cetiri puta za mjesec i pol dana.Odem u frizeraj,nadjem njega,pitam ga gdje mu je zena i djete,a on kaze,kod kuce.Mrtav hladan.Da dodje u frizeraj ,cekala sam ga od osam do pola dva popodne.Nezreli djecak od cetrdese pet,koji nikada nije uspio da odraste,zauzeo pozu ko macho menn,i gleda negdje preko mene.U jednom trenutku,preokrene mi se stomak,sa kim moram da pricam radi jada u vlastitoj porodici.Za vrijeme dok ja pokusavam ostvariti razgovor sa njim,ona ga zove na celularni i on samo ponavlja«jes,habibi«(da,draga).Nema,holivudske ljubavi!
Zatim,kad angazujem institucije sistema,ovdje,bez milosti,jer vidim da je djavo dosao po svoje,moja kcerka se zali mojoj majci govoreci za mene da imam «hiljadu lica«.Ja se pitam koje lice treba vama od vasih bliznjih kad ste u takvom stanju?Je li vam trebaju jadnice i bjednice koje ce se ispruziti i postupati po vasim htjenjima,bez razuma i pravca,ili vam treba neko ko ce da vas opuzdri jace nego porok u vama?
A kad dolazi,opet sa torbama ,prvo trebam da sve to raspakujem,stavim na odgovarajuce mjesto,i jednovremeno slusam pricu o njegovim kcerkama iz prvog braka ,o njemu koji nije nikad kuci,o njegovoj zeni ,koja napokon odlazi za Libanon.Uz stalno ponavljanje i obracanje djetetu«tvoje sestre ne vole tvoju mamu«Zatim urlanje«jadno dijete«,«meni je samo radi nje,kako ce sve ovo ona da podnese«,«pa onda dalje«jednog cu dana ovo njegovo auto samo da ostavim na ulici«zatim,posto joj je percepcija smanjena,trazi,na primjer kremu za djete,a ona joj ispred nosa,no ne vidi je,pa onda kaze;«ma ja cu sve ovo da izdrzim,nema veze sto u ovoj kuci nista nema«.
U frizideru nema ,KAO NISTA,U MOJOJ KUCI NEMA NISTA,ali imam ja sto sve to slusam i gledam,i uzalud govorim da ce svaki dan biti rucak,kao sto je i bio,i zalud gleda da djete jede sto napravim ,i svojom malenom rukicom trazi jos,ne,ona to nista ne vidi.Samo histerija ,mrak duha i lupanje po meni od vlastitog nezadovoljsta.
Pitam ja vas,ko bi mogao da zivi u takvim uvjetima?Kazem joj fino,ostavi djete ovdje,i idi u bolnicu.Nece.Kaze ona nije luda.Ja hocu njoj da oduzmem dijete,to mi je oduvjek bio cilj.
I tako cetiri puta za mjesec i pol dana.Odem u frizeraj,nadjem njega,pitam ga gdje mu je zena i djete,a on kaze,kod kuce.Mrtav hladan.Da dodje u frizeraj ,cekala sam ga od osam do pola dva popodne.Nezreli djecak od cetrdese pet,koji nikada nije uspio da odraste,zauzeo pozu ko macho menn,i gleda negdje preko mene.U jednom trenutku,preokrene mi se stomak,sa kim moram da pricam radi jada u vlastitoj porodici.Za vrijeme dok ja pokusavam ostvariti razgovor sa njim,ona ga zove na celularni i on samo ponavlja«jes,habibi«(da,draga).Nema,holivudske ljubavi!
Zatim,kad angazujem institucije sistema,ovdje,bez milosti,jer vidim da je djavo dosao po svoje,moja kcerka se zali mojoj majci govoreci za mene da imam «hiljadu lica«.Ja se pitam koje lice treba vama od vasih bliznjih kad ste u takvom stanju?Je li vam trebaju jadnice i bjednice koje ce se ispruziti i postupati po vasim htjenjima,bez razuma i pravca,ili vam treba neko ko ce da vas opuzdri jace nego porok u vama?
Last edited by jana on Mon Aug 17, 2009 2:20 am, edited 2 times in total.
pratim Vasu ispovijest,tamo sam Vam i napisala nesto...uglavnom, barem je kod Vas a ne kod muza..da se ne ponavljam, tamo sam Vam pozeljela mir i srecu, i da napokon uzivate sa svojom kcerkom i unukom..Poslije svega sto ste prosli i koliko ste se borili, zasluzujete to..
Samo da vas pozdravim,goldy i Vlado.
I samo da kazem da sam ovde,a bio sam i prije tacno dvije sedmice i prije mjesec i prije dva i prije pola godine i prije godinu i....
Al' hajde,zelim vam brz i kvalitetan Oporavak !

I samo da kazem da sam ovde,a bio sam i prije tacno dvije sedmice i prije mjesec i prije dva i prije pola godine i prije godinu i....

narkoman sam al' najlepsi.
Jano, ovo sto pises samo je opis paranoje na kokainu. Sacekaj dok bude cista. A bice, prije ili kasnije... Tada vrijedi pricati i pokusavati.
Znam ja Yugo da si ti (bio) ovdje i uvijek raspolozen za kafu. Ali kad se vec igramo istine, reci cu ti zasto necu da se vidjam sa tobom. Jos uvijek se radis. Okej, nije heroin i zelim da ti vjerujem. Ali na subotexu si covjece i samo bi mi bacao crva (a ja fakat zelim da imam stabilnu apstinenciju)... Kad budes potpuno cist i ja sam tu za tebe. Hvala na zeljama. Zelim i ja tebi sve najbolje. Pozdrav.YugoS wrote:Samo da vas pozdravim,goldy i Vlado.
Vazi i Posteno !
Znao sam ja u cemu je fol,mozda sam htjeo i o tome da porazgovaramo,ali sad vise nije bitno.
Na terapiji sam,a Zutim se ne radim,mada i to vise nema veze.
Guraj drug,jebiga,bice bolje !
Znao sam ja u cemu je fol,mozda sam htjeo i o tome da porazgovaramo,ali sad vise nije bitno.
Na terapiji sam,a Zutim se ne radim,mada i to vise nema veze.
Guraj drug,jebiga,bice bolje !
narkoman sam al' najlepsi.
Bori se draga Goldy, alternativa ti je pravo zajebana...
- oci boje meda
e jbg goldy...ali nista novo nista cudno...svi smo padali i padali...i padali...sad opet ispocetka.nema se tu sta puno i pametno reci..samo istraj..guraj..i pokusaj sad malo drugacije,
najnaj
najnaj
pitas se sta je cilj?
tvoja spremnost da krenes.
sta znaci smiriti potrese
u dubinama sebe?
znaci:ugasiti glas.
M.Antic Hodajuci na rukama
tvoja spremnost da krenes.
sta znaci smiriti potrese
u dubinama sebe?
znaci:ugasiti glas.
M.Antic Hodajuci na rukama
- Guta_Retas
evo i ja te pozdravljam sarajko djevojko...sta da ti drugo kazem nego ajde jov nanovo, samo mnogo mnogo pametnije
So rise and be your master you don't need to be a slave