Samantha wrote:opet ja i samo ja. sto bi vas uopste neko prihvatao? kako vi prihvatate okolinu? sta ce te vi uraditi za nekoga?
bilo koga. ah da vi ste ovisnici.
Ovo potpisujem i pitam isto što i Samantha...
a o kome drugome da razmisljam nego o svom oporavku....ne razumem pitanje?
ja cu za nekoga koga volim uraditi sve.....mozda cak malo sve ovo sada i radim zbog "tog nekoga"...i svoje porodice.....opet ponavljam :"Ne razumem pitanje".......cak mi je ovo zvucalo kao i ta vecina ljudi kojima smo odbojni ~cinicno i pakosno, skoro pa kao da smo retardirani~ a to sam se najmanje nadao da cu cuti od tebe Sanela...a ova Samantha..nem' pojma ko je........
Sanela iznenadi ti mene pravo....upoznali smo se u Sarajevu na konferenciji.....Ja sam bio sa Davorom i kada si ti dosla bas smo pricali o forumu...ne znam dali se sjecas....cijenim tvoje misljenje...btw Ovo je peta godina kako sam ja cist...Kad stavite ispred sebe osnovna ljudska prava prvo sta cete ugledati je Pravo na zivot...dali je pravo na zivot kada te okolina odbacuje radi minusa koje si u zivotu napravio,dali zasluzujemo normalan zivot.....Ko god pogleda osnovna ljudska prava i ako se mi tu ne uklapamo,idem se ja odmah gudrati...ne sutra vec danas...to je apsurd,zaista.....Ja sam licno nakon centra imao jako velikih problema sa resocijalizacijom....Ja sam licno uspjeo....zavrsio sam ostatak srednje skole koji mi je ostao....danas imam jedan jako jako jako dobar i odgovoran posao,i jako dobro mi je placen.....Pogledajte samo sta ovi predsjednici i premijeri rade pa i dalje imaju pravo na zivot....Trebamo li cijeli zivot biti obiljezeni....u resocijalizaciji treba biti jako uporan....naici cemo na otpor...a kako i nebismo...znamo ko smo i sta smo bili,razumljivo je to meni...ali mi nije razumljivo da ti ljudi nekada ne zele dati "second chance....
So rise and be your master you don't need to be a slave
Živimo u sredini kakvoj živimo, predrasude postoje prema mnogima, glupo je onda se pitati zašto postoje i prema nama...Ovde se bre ljudi tretiraju drugačije zbog boje kože ili zbog toga što su rođeni drugačiji, a kamoli nećemo mi, koji smo samo izabrali način života. Daleko od toga da branim takav stav ali mi ne možemo promeniti sredinu i način razmišljanja ljudi. Mi moramo promeniti sebe. Stalno ponavljam da svi u mojoj okolini znaju moju prošlost, u svakoj firmi u kojoj sam radio takođe su znali, i to ponavljam ne da bih se pravio bitan i ne znam kako sposoban, nego sa idejom da svako u svom životu može da se vrati na taj kolosek. Naše ponašanje, naš život, ne samo priča, su naša glavna svedočanstva, po kome ljudi u našoj okolini i kreiraju njihov stav prema nama...
Resocijalizacija? Ebiga, zajebana tema, ja svoju nisam prozivio jednom, iz vise djelova se sastoji...
Kad go sam se skidao, vjerovao sam da ce me neke stvari promijeniti,i uvjek sam posle svakog skidanja nalazio novu djevojku,novi dobar posao, ali uvjek sam padao, za 8 godina gudre, ima sam dvije pauze od 9 mjeseci...
tokom zadnje navucenosti, imao sam sve, radio sam u jaku firmu, ima stabilnu vezu i sve sto ide uz to, ali sam vidio da to nije to, tako da kad sam krenuo na zadnje lijecenje, dao sam otkaz, neke stvari promijenio, dugo sam sjedio kuci i razmisljao, svatio sam konacno da je problem u mome prihvatanju okoline, a ne okoline u prihvatanju mene kao ovakvog...
Za sad je situacija dobra, ponovo imam posao, ali sam drugacije postavljen prema mojoj zavisnosti, nema vise rvanja sa njom i hvatanja u kostac, jer znam ishod, sad samo odbijam udarce moga zavisnickog zivota, podignem gard ponovo i povucem se, jer ako krenem na silu da se bijem sa tom stranom moje licnosti, znam da cu da izgubim...
Tezak je zivot, bas tezak, mislio sam da je zavisnicki zivot najtezi, ali nije, teze mi sad pada prezivljanje sa 200 eur mjesecno, s kojima moram da drzim familiju, nego bilo koja kriza sto sam prozivio, al dobro, srecniji sam ovako...
Ja, i dalje tu sam, i dalje u snu buncam, i dalje spucan, i dalje recima pucam...
Ma bezze ovo brate... Ako se pojedinima ne sviđa sve ovo neka ne dolaze na forum... Samanta i Sabina su ispale baš gadovi sa onih par postova...
pomoći treba čovjeku kome je pomoć potrebna... Imao sam par prijatelja koji su bili na gudrama i pokušavao sam im pomoći, no oni nisu htjeli pa sam i ja bio digo ruke od njih, samo zato što je moja filozofija života takva da svako treba da radi ono što mu volja a da ne povrijedi ljude oko sebe. oni su se drogirali i to mene nije vrijeđalo, pa sam ih iz tog razloga i prihvatao... ali kad se jedan od njih izliječio, i danas je sasvim normalan i priseban momak, zašto da mu se ne pruži prilika i zaborave sva njegova sranja iz prošlosti??? čak on mi je našao jedan posao, pa sam ja našao njemu kasnije posao, pa je on opet meni i tako dalje... znači, izliječeni su prošli sranje i dosta njih neće više da se vrate tamo... to je samo slučaj kod malo pametnijih ljudi... Imam rođaka, živi pored moje kuće, stariji je od mene 6 godina (a meni je 26), ali u njegovoj glavi je slama i prašina, taj čovjek je jednostavno glup. deportovan je iz Iraka zbog droge... sreća pa sav novac leži na računu njegova oca... danas taj rođak kad hoće da izađe traži od starog nešto malo keša, a ovaj mu da cvanciku hehehe... dok ovaj drugi i pametniji koji se izliječio i ima godina ko i ja, fino ode na poso, zaradi milju, i navečer se glupira sa djevojkama po kafićima, plaća im piće i otvara im vrata kad hoće da uđu u njegovo auto... et, bezze ja to nešto pišem, ne znam ni šta sam htio da kažem...
'Still waiting for my saviour, storms tear me limb from limb...'
Ja mislim da je resocijalizacija populacije generalno teska u danasnjim uslovima.Bilo da se redi o bivsem ovisniku,bilo nap,o emigrantu,bivsem zatvoreniku,ili o svakoj populaciji koja trazi svoje malo mjesto pod suncem.Zasto?Mislim da je svaki drustveni sistem na zamlji vise toliko«izlizan« da samo deklaratorno propagira,odnosno na nivou politike i vlade kao lait motiv ponavlja vec poznata obecanja,fondove,i tome slicno.U prakticnom zivotu,dogadja se jedna masovna destrukcija,pa nije cudo sto se mladi covjek ,koji je u apstinenciji ,ovako osjeca.Svi su okrenuti svome «ja«,ne samo narkomanska populacija.Problem je kod njih ,mislim,samo faktor emocionalne izdrzljivosti,i kontinuitet u trazenju posla,odnosno svoga mjesta pod suncem.To je jedan dugotrajan i mukotrpan put.
Ma ja sam stigmatiziran zbog proslosti skroz na skroz!! Radio sam u jednoj gradjevinskoj firmi u Sloveniji na crno, covjek mi nekako i radne papire sredio, ali posto mi potvrda o ne kaznjavanju nije bas cista, nista od radne vize!!
Nadjem curu koju zavolim do neba i ona mene, medjutim, posto tesko podnosim pritisak, dok sam poceo navikavanje zivota sa njom, napravim neko malo sranje u stanu, ali tu su njeni roditelji saznali za nasu vezu i BUM, baj baj moja malena, jos mi njen stari prijrtio opasno da mu se ja narkomancina klonim kcerke i tako i tu popusim foru!! Jebi ga ljudi ne prihvataju to da sam se ja promijenijo i da nisam onaj stari (sto se vidi i na meni jer sam visok 187cm, a imao sam 56.kg, a sad 84!!! Masala). Reko haj dobro bice bolje!! Hoce Krac!!
Nadjem novi posao u jednoj tvornici namjestaja, super poslic, nista teko, zavrsna montaza u proizvodnji. Bilo sve super dok se nije saznala moja proslost. Tu su pocela pitana kako, zasto, otkad, kako sad,... Odmah se i radnici poceli ogradjivati ispalo kao ono"jednom djaner, uvijek djaner", dobi ja ubrzo i pogrdan naziv Droga i dzaba sam se bunijo to je ostalo. Doslo to i do sefa i kad je prosao probni rok on me pozove i kaze kako ima viska radnika i kako nece meni dati stalni radni odnos!! VISAK RADNIKA!! KLINAC!!! Ja na internet da trazim poslove na USK, kad ta ista firma raspisala konkurs za 10. radnika u montazi!! Znaci opet moja proslost dosla na svoje staro mijesto!! Sad gdje god se prijavim na konkurs, kad cuju ko sam, kao vec su primili dovoljno ljudi!! Cak ni moj PRVI RODJAK nece da me primi da radim kod njega, on ima firmu u njemackoj, nesto kao Kucne posjete nepokretnim i starijim osobama, ali on je barem iskren kaze mi da nece da me primi zbog proslosti, a da mu treba radnika sa medicinskom skolom!! Ma nabijem ga, i njega i njegovu firmu!! Jebi ga staces!! Valjda ce "nekad" biti bolje, ne gubim nadu!! Samo neznam dokle cu izdrzati, vec sam dobro razocaran i svasta mi se vrti kroz glavu!! JBG.
Jebi ga ljudi ne prihvataju to da sam se ja promijenijo i da nisam onaj stari .
citam tvoj post a kao da ja pisem...stvarno....bas takve situacije koje se dogadjaju tebi su me navele da shvatim kako je u biti droga najmanji problem.....mnogo teze je meni bilo izaci na kraju sa ovim stvarima o kojim ti pises....desavalo mi se sve kao i tebi...radio sam za jednu zenu i kao sve super...nekako se pocela ponasat prema meni toliko odvratno da sam kontam sta se dogadja...i jednom fakat iznerviram se i kazem joj reci mi u cemu je problem jer vidim da je ocito u necemu problem...i ona meni kaze zar ti mislis da ja nemam pojma nista o tebi...drzala me je da radim kod nje,ali me nije htjela sama otpustit jer je imala strah od narkomana...pa je kontala da time sto ce biti losa prema meni ja cu sam dat otkaz....i kroz razgovor sa njom ona kaze da misli da je najbolje da prestanem radit za nju......trudis se zelis da radis i zbog svoje proslosti se boris sa time......danas mi to samo daje jos vecu snagu da idem naprijed vjeruj mi......
So rise and be your master you don't need to be a slave