Ma ne nisi bila gruba,pa imas pravo na svoje misljenje,normalno..
Ali moras sagledati malo siru sliku svega toga...
Ne radi se o izdvajanju ili klasifikaciji mi smo bili narkomani ali je definitvno cinjenica da se na neki nacin trebamo drzati zajedno...Meni je puno znacilo to sto sam vidao neke ljude kad sam izasao iz komune..
To sto kazes da drustvo prihvata takve ljude,hm ,nekada bas i nije tako ,nekada je tesko i to vrlo tesko....
To sto steknes u komuni normalno da ti izgradi za zivot vani ali isto tako ima dosta stvari koje u komuni nisi mogao proci jer se mogu proci samo napolju,ipak si na neki nacin u komuni izolovan od takvih stvari iako je komuna 80%posla...
Normalno da te ustanove nisu od juce ali se one bave ovisnikom unutra a ne vani tj.kad izades iz komune na neki nacin si prepusten samom sebi...
Postoji jos jedna bitna stvar koja je prijeka potreba za sve nas a ta stvar je novac..Nije bas tako lako izaci iz komune odmah naci posao i poceti zivjeti normalan zivot,ja ih znam dosta koji su pali jer se nisu mogli snaci u svemu tome..
puno je drugacije kad imas ekipu oko sebe koja je vec sve to prosla i koja te podupire i pokazuje ti kako da nacinis prve korake..Nemoj zaboraviti da je puno nas u komune uslo sa ulice i nismo imali normalan i redovan nacin zivota pa smo u komuni dosli sebi ali kad izademo treba zivjeti kako nikad nismo do tada..
Hocu reci ovo necemo se izdvajati mi hocemo pomoci jedni drugima...
Pozdrav
resocijalizacija,vase misljenje
Moderator: sanela
Re: resocijalizacija,vase misljenje
Najbolje stvari u zivotu su besplatne!
Naravno. Treba otvoreno razgovarati o svemu. Ali, zar mislis da je ljudima koji su izasli iz komune pametno dati novac u ruke?!!! ja nisam bila u komuni, ali sam bila u kucnom pritvoru, i 80% vremena sam provodila sama, u sobi, citajuci knjige, i pricajuci sama sa sobom. Trazila sam uzroke svog ponasanja. Prestala kriviti sebe i sve ostale. Skontala sta ja zelim od svog zivota i krenula ka ispunjavanju sebi zadatog cilja. Posao nije tesko naci, zaista je potrebna samo volja. Znam jer sam iskusila to na svojoj kozi. Ne treba odustajati pred prvom preprekom. Mozda ti je cudno , ali voljela sam kada me neko odbije, jer sam se onda opet vracala sebi i razmisljala, zasto me je ta neka osoba odbila.....je li u meni problem......je li mi plitko znanje.......jesam li ja to nesposobna za razgovor.......i jos mnogo toga. Dopunjavala sam znanje i vracala se u "bitku " ponovo, i ponovo , sve dok nisam pobjedila. Znas i sam da je bitna volja i treba se imati cilj, pravac , i ne odstupati .davor wrote:Ma ne nisi bila gruba,pa imas pravo na svoje misljenje,normalno..
Ne radi se o izdvajanju ili klasifikaciji mi smo bili narkomani ali je definitvno cinjenica da se na neki nacin trebamo drzati zajedno...Meni je puno znacilo to sto sam vidao neke ljude kad sam izasao iz komune..
To sto kazes da drustvo prihvata takve ljude,hm ,nekada bas i nije tako ,nekada je tesko i to vrlo tesko....
To sto steknes u komuni normalno da ti izgradi za zivot vani ali isto tako ima dosta stvari koje u komuni nisi mogao proci jer se mogu proci samo napolju,ipak si na neki nacin u komuni izolovan od takvih stvari iako je komuna 80%posla...
Normalno da te ustanove nisu od juce ali se one bave ovisnikom unutra a ne vani tj.kad izades iz komune na neki nacin si prepusten samom sebi...
Postoji jos jedna bitna stvar koja je prijeka potreba za sve nas a ta stvar je novac..Nije bas tako lako izaci iz komune odmah naci posao i poceti zivjeti normalan zivot,ja ih znam dosta koji su pali jer se nisu mogli snaci u svemu tome..
puno je drugacije kad imas ekipu oko sebe koja je vec sve to prosla i koja te podupire i pokazuje ti kako da nacinis prve korake..Nemoj zaboraviti da je puno nas u komune uslo sa ulice i nismo imali normalan i redovan nacin zivota pa smo u komuni dosli sebi ali kad izademo treba zivjeti kako nikad nismo do tada..
Pozdrav
Nikog ne osudjujem, svima treba pomoci, ali samo ako i oni zele pomoci sami sebi. Vjeruj mi , za sve postoji rjesenje.
Opet sam mozda malo gruba, ali ljuti me cinjenica da su ljudi lijeni, i ne vole zivot. Kada bi samo znali kako je lijepo zivjeti i imati zdrave snove, zdrav zivot, zdravo tijelo i duh.
Volim da pricam o ovoj temi, i svi bivsi narkomani treba da pricaju o svojoj proslosti , jer tako i blijedi. Ne kazem da se treba zaboraviti, ali je sve ruzno treba potisnuti , neka dobro nadvlada zle misli i poroke.
Toliko za sada o ovoj temi ........a imam jos mnogo toga da kazem......zelim pomoci svima....

- artur dent
RESOCIJALIZACIJA? JEDAN OD POST PROBLEMA APSTINENATA!SUSTINSKI I ISKUSTVENO RESOCIJALIZACIJA POSTOJI SAMO U SLUCAJEVIMA IZLJECENJA,A KAKO PRAKSA TAKO I PROSTA STATISTIKA GOVORI DA JE REKOVALESCENCIJA UGLAVNOM NEUSPJESNA ILI VRLO KRATKOG VIJEKA.IZUZEVSI BLAZE OVISNIKE ILI PREPOTENCIRANU OVISNOST KOJA NIJE BILA TOLIKA OBJEKTIVNO.DAKLE .RESOCIJALIZACIJA JE JEDINO PRIMJENJIVA NA RIJETKE KOJI SU USPJELI IZNACI NACIN TRAJNE APSTINENCIJE,DA NE GOVORIMO O IZLJECENJU OVISNOSTI ,POSTO JE GOTOVO NEZNATNA.MISLIM DA SE SUSTINSKI OVA TEMA ODNOSI NA JAKO MALI BROJ OVDJE PRISUTNIH,I UZ SVE POSTOVANJE,COVJEKA KA O BICE,MISLIM DA SE VISE TEZI IZNALAZENJU BOLJEG STATUSA NARKOMANA U DRUSTVU,A MANJE POVRATKU U SOCIJALNO OKRUZENJE NEOBOLJELIH.davor wrote:Opste je poznato vise da imamo veliki problem sa resocijalizacijom ovisnika..LJudi budu dobro u komuni sve bude ok,ali kad se vrate nazad u svoj grad nemogu da se snadu i ponovo se vrate u drogu..
Volio bih da mi ostavljate svoje prijedloge ili bi cisto htjeo da cujem na koji nacin razmisljate o ovoj temi..
Kako napraviti neki program neku vrstu resocijalizacije za ljude koji se vracaju iz komuna ,koji ih moze docekati kad se vrate a ne da budu prepusteni sami sebi i svojim vezama i vezicama ako ih uopste i imaju...
Ja znam jednog momka u Splitu koji je pokrenuo ovako nesto...
na koji nacin bi vi to pokrenuli u svom gradu da imate ili nemate sredstva...
Slobodno pisite,zelim cuti razlicita misljenja
jedno da jedno ne jedna prava linija jedan cilj
Dragi Arture, mogu samo reci- hvala Bogu sto nisi u pravu...Samo sa ovog foruma poznajem 5-6 ljudi koji su izleceni ili na jako dobrom putu. A u svakodnevnom sam druzenju sa jos petnaestak ljudi koji su cisti od 4 do 15 godina i za koje sam siguran da su odavno resocijalizovani u pravom smislu te reci. I poznajem jos pedesetak ljudi sa kojima sam u povremenom kontaktu i koji su izleceni...I niko od njih nije bio "blazi ovisnik"...A sve sto si napisao je samo produkt predrasuda kojima, na zalost, jos uvek robuje vecina ljudi.
SAMO CEO ŽIVOT...
:prayer: :prayer:saša-ex wrote:Dragi Arture, mogu samo reci- hvala Bogu sto nisi u pravu...Samo sa ovog foruma poznajem 5-6 ljudi koji su izleceni ili na jako dobrom putu. A u svakodnevnom sam druzenju sa jos petnaestak ljudi koji su cisti od 4 do 15 godina i za koje sam siguran da su odavno resocijalizovani u pravom smislu te reci. I poznajem jos pedesetak ljudi sa kojima sam u povremenom kontaktu i koji su izleceni...I niko od njih nije bio "blazi ovisnik"...A sve sto si napisao je samo produkt predrasuda kojima, na zalost, jos uvek robuje vecina ljudi.
Hvala ti što si ovo napisao, jer sam ja na komentar iznad ostala bez teksta...
RESOCIJALIZACIJA? JEDAN OD POST PROBLEMA APSTINENATA!SUSTINSKI I ISKUSTVENO RESOCIJALIZACIJA POSTOJI SAMO U SLUCAJEVIMA IZLJECENJA,A KAKO PRAKSA TAKO I PROSTA STATISTIKA GOVORI DA JE REKOVALESCENCIJA UGLAVNOM NEUSPJESNA ILI VRLO KRATKOG VIJEKA.IZUZEVSI BLAZE OVISNIKE ILI PREPOTENCIRANU OVISNOST KOJA NIJE BILA TOLIKA OBJEKTIVNO.DAKLE .RESOCIJALIZACIJA JE JEDINO PRIMJENJIVA NA RIJETKE KOJI SU USPJELI IZNACI NACIN TRAJNE APSTINENCIJE,DA NE GOVORIMO O IZLJECENJU OVISNOSTI ,POSTO JE GOTOVO NEZNATNA.MISLIM DA SE SUSTINSKI OVA TEMA ODNOSI NA JAKO MALI BROJ OVDJE PRISUTNIH,I UZ SVE POSTOVANJE,COVJEKA KA O BICE,MISLIM DA SE VISE TEZI IZNALAZENJU BOLJEG STATUSA NARKOMANA U DRUSTVU,A MANJE POVRATKU U SOCIJALNO OKRUZENJE NEOBOLJELIH.[/quote]
Arture covjece trgni se malo i ti,ja nekazem sad da za svakog covjeka koji izade iz komune mozemo sa pravom reci hej super on je izlijecen i promijenjen,ali ti kazes hej zamisli sta ti kazes da je izlijecenje ovisnosti gotovo neznatna????
Bolji status narkomana u drustvu ?Ko tome tezi?Citaj malo ljude sa foruma koji su dobro pa ces vidjeti da niko ne tezi da narkomani imaju bolji status u drustvu kao takvi nego da ljudi koji su IZLIJECENI normalno mogu da se ukljuce u drustvo ..Stvarno bi te iznenadilo da ti skupim ljude koji su imali dugogodisnjih problema sa svim vrstama ovisnosti i to onih najgorih i koji danas neuzimaju nista jace od kofana!Volio bih da vidis koliko ih ima i da te svi samo onako duture pogledamo ,vjerujem da bi se postidio...Ali meni je jedna stvar nejasna u tim tvojim statistikama i kako kazes praksi,sada cu te citirati:a kako praksa tako i prosta statistika govori da je rekovalescencija uglavnom neuspjesna ili vrlo kratkog vijeka,
gdje smo svi mi u tim tvojim statistikama ?Mozda se svi mi jos uvijek vodimo kao "neuspjesni",ili smo svi mi imali samo problema sa lakim ovisnostima pa nam nije bio problem da se skinemo,moj Arture nismo se mi drogirali bananama nego heroinom..Mozda smo jos uvijek po tvojim statistikama kako kazes kratkog vijeka,iako nas ima ovde koji smo godinama cisti,pa dobro reci mi sta onda da radimo da bi se u tvojim statistikama vodili kao uspjesni,da nas zatvoris jos jedno par godina u kaveze dok ne napunimo deset godina,petnaest,dvadeset godina apstinencije pa cemo valjda onda biti izlijeceni,bar se nadam..
Ti si drugim rijecima rekao: hej ljudi sta vam je nema izlaza ! Hajde sta ces to je tvoje misljenje ali je tuzno da to govoris nama koji znamo iz svog iskustva a ne po nekim statistikama da IMA IZLAZA i da moze biti drugacije nego sto ti govoris..
Iskreno mislim da razmisljas samo u jednom pravcu i da bi trebao malo prosiriti sliku za jednog akademika..
Cao....
Arture covjece trgni se malo i ti,ja nekazem sad da za svakog covjeka koji izade iz komune mozemo sa pravom reci hej super on je izlijecen i promijenjen,ali ti kazes hej zamisli sta ti kazes da je izlijecenje ovisnosti gotovo neznatna????
Bolji status narkomana u drustvu ?Ko tome tezi?Citaj malo ljude sa foruma koji su dobro pa ces vidjeti da niko ne tezi da narkomani imaju bolji status u drustvu kao takvi nego da ljudi koji su IZLIJECENI normalno mogu da se ukljuce u drustvo ..Stvarno bi te iznenadilo da ti skupim ljude koji su imali dugogodisnjih problema sa svim vrstama ovisnosti i to onih najgorih i koji danas neuzimaju nista jace od kofana!Volio bih da vidis koliko ih ima i da te svi samo onako duture pogledamo ,vjerujem da bi se postidio...Ali meni je jedna stvar nejasna u tim tvojim statistikama i kako kazes praksi,sada cu te citirati:a kako praksa tako i prosta statistika govori da je rekovalescencija uglavnom neuspjesna ili vrlo kratkog vijeka,
gdje smo svi mi u tim tvojim statistikama ?Mozda se svi mi jos uvijek vodimo kao "neuspjesni",ili smo svi mi imali samo problema sa lakim ovisnostima pa nam nije bio problem da se skinemo,moj Arture nismo se mi drogirali bananama nego heroinom..Mozda smo jos uvijek po tvojim statistikama kako kazes kratkog vijeka,iako nas ima ovde koji smo godinama cisti,pa dobro reci mi sta onda da radimo da bi se u tvojim statistikama vodili kao uspjesni,da nas zatvoris jos jedno par godina u kaveze dok ne napunimo deset godina,petnaest,dvadeset godina apstinencije pa cemo valjda onda biti izlijeceni,bar se nadam..
Ti si drugim rijecima rekao: hej ljudi sta vam je nema izlaza ! Hajde sta ces to je tvoje misljenje ali je tuzno da to govoris nama koji znamo iz svog iskustva a ne po nekim statistikama da IMA IZLAZA i da moze biti drugacije nego sto ti govoris..
Iskreno mislim da razmisljas samo u jednom pravcu i da bi trebao malo prosiriti sliku za jednog akademika..
Cao....
A gdje je ono sad kad izadu iz komuna netreba ih izdvajati,sad im ni novac nesmijemo dati,malo si kontradiktorna

Ladybird wrote:Naravno. Treba otvoreno razgovarati o svemu. Ali, zar mislis da je ljudima koji su izasli iz komune pametno dati novac u ruke?!!! ja nisam bila u komuni, ali sam bila u kucnom pritvoru, i 80% vremena sam provodila sama, u sobi, citajuci knjige, i pricajuci sama sa sobom. Trazila sam uzroke svog ponasanja. Prestala kriviti sebe i sve ostale. Skontala sta ja zelim od svog zivota i krenula ka ispunjavanju sebi zadatog cilja. Posao nije tesko naci, zaista je potrebna samo volja. Znam jer sam iskusila to na svojoj kozi. Ne treba odustajati pred prvom preprekom. Mozda ti je cudno , ali voljela sam kada me neko odbije, jer sam se onda opet vracala sebi i razmisljala, zasto me je ta neka osoba odbila.....je li u meni problem......je li mi plitko znanje.......jesam li ja to nesposobna za razgovor.......i jos mnogo toga. Dopunjavala sam znanje i vracala se u "bitku " ponovo, i ponovo , sve dok nisam pobjedila. Znas i sam da je bitna volja i treba se imati cilj, pravac , i ne odstupati .davor wrote:Ma ne nisi bila gruba,pa imas pravo na svoje misljenje,normalno..
Pozdrav
Nikog ne osudjujem, svima treba pomoci, ali samo ako i oni zele pomoci sami sebi. Vjeruj mi , za sve postoji rjesenje.
Opet sam mozda malo gruba, ali ljuti me cinjenica da su ljudi lijeni, i ne vole zivot. Kada bi samo znali kako je lijepo zivjeti i imati zdrave snove, zdrav zivot, zdravo tijelo i duh.
Volim da pricam o ovoj temi, i svi bivsi narkomani treba da pricaju o svojoj proslosti , jer tako i blijedi. Ne kazem da se treba zaboraviti, ali je sve ruzno treba potisnuti , neka dobro nadvlada zle misli i poroke.
Toliko za sada o ovoj temi ........a imam jos mnogo toga da kazem......zelim pomoci svima....![]()
- artur dent
Izlijecen ili na jako dorom putu,je nesto sto potvrdjuje moje izuzetke,nezalim ja vrijedjati ili ulaziti u zacarane krugove narkomanske logike,posto moracemo se sloziti govorimo o oboljelim ljudima,ljudima kojima je potrebna pomoc,ali ukoliko se sastoji od povladjivanja nadaleko poznatim sistemima lazi prvenstveno samog sebe ,ili bolje reci nemoci da promjeni cinjenicno stanje,dolazimo do jedne granice gdje se razumijevanje svodi na prostu cinjenicu da pred sobom imamo bolesnika kojem gotovo da netreba dati izbor.Slobodna volja daje pravo da covjek bude narkoman ,ali nedaje pravo da trazi svoje mjesto u drustvu kao takav,tako da resocijalizacija jeste normalna i primjerena za ljude koji nisu narkomani ili preciznije trajni apstinenti,koliko poznajete onih koji nisu imali recidiv?saša-ex wrote:Dragi Arture, mogu samo reci- hvala Bogu sto nisi u pravu...Samo sa ovog foruma poznajem 5-6 ljudi koji su izleceni ili na jako dobrom putu. A u svakodnevnom sam druzenju sa jos petnaestak ljudi koji su cisti od 4 do 15 godina i za koje sam siguran da su odavno resocijalizovani u pravom smislu te reci. I poznajem jos pedesetak ljudi sa kojima sam u povremenom kontaktu i koji su izleceni...I niko od njih nije bio "blazi ovisnik"...A sve sto si napisao je samo produkt predrasuda kojima, na zalost, jos uvek robuje vecina ljudi.
problem ovih nasih prostora jeste samo po tom pitanju sto ne postoji adekvatno mjesto za uklanjanje sa ulica ljudi oboljelih od ovisnosti, a stepen izljecenja je otprilike kao kod malignih oboljenja uspjesan.Govorim o ovom jer je narkomanija ipak bolest izbora u krajnjoj instanci,i ako se ne tretira kao bolest koja jedino moze izborom i da se izlijeci ,a moze,onda se nadjemo u ulozi sagovornika ljudi koji eto pokusavaju da izadju iz necega ali bas i nebi.ovaj problem je crno bijel,to je moje duboko uvijerenje,i izbor je jedini nacin da se covjek izljeci,a onda slijedi prica o resocijalizaciji koja je ovdje zapoceta. zanima me koliko vas ovdje pise i osporava sve sto se ne uklapa u sistem opravdanja vlastitog stanja,i koliko vas uzima narkotike poslije i prije posjete ovom sajtu,ako je tema resocijalizacija izlijecenih.
- artur dent
ako govorimo o patologiji ,a govorimo,onda netreba relativizirati stvari,bolest ima dijagnozu,stanje tok i procijenu ,to je naravno statistika,ne ulazim u individualne slucajeve posto ovdje nisu ni mjerodavni.vidim svi se ovdje upirete da prikazete neke primjere koji su vam bliski,imate uvid u njih itd,medjutim ako uzmemo kao sto sam naveo statistiku malignih oboljenja koja je najbliza statistici oboljenja ovisnosti po uspiesnom izljecenju,onda dolazimo do jednog apsurda,da bolest i zbora i bolest koja je nametnuta nekim spoljnim faktorima ima istu uspjesnost u izljecenju. Govoris ,nismo se drogirali bananama,ok ,nemogu tvrditi da je vasa bolest samo stanje nedostatka volje da se izlijecite,ali u krajnjoj instanci to je jedini nacin izlijecenja,zato sam i veoma grub u stavu da narkomane treba skloniti sa ulice,govorim o narkomanima ne rekovalescentima il iljudima u pokusaju.druga stvar,neznam zasto si se nasao uvijedjen ili prozvan kao covjek koji je slobodan od ovisnosti.I kad smo kod tog,nebi bilo lose imati uvid u procenat samo registriranih narkomana koji su kako kazes cisti duze vrijeme, i koliko su sposobni za resocijalizaciju kao ravnopravni,mislim naravno o funkcionalnoj resocijalizaciji .Nazalos narkoman je pecat koji cete svi vi ponijeti cijelog zivota,danas je trend da je hiv nesto ne toliko strasno i trazi se razumijevanje oboljelih i takodjer resocijalizacija,medjutim koliko ce ljudi jesti istom zlicom kojom je jeo hiv pozitivan,iako je mogucnost zaraze gotovo zanemariva,tako je i sa vama,na zalost .vasa bolest vam je dobrim dijelom odredila tok zivota pa i kao apstinenata.cinjenica je da ce samo odabrani ,a zelim vam svima da se stavite u tu grupu izaci iz prvenstveno zacaranog kruga lazi i samoobnjanjivanja.resocijalizacija,izlijecenog,zdravog covjeka nije problem,medjutim mali je broj takvih,ako nista u smislu funkcionalnosti.Emotivno gledanje stvari cini ponekad medvjedju uslugu,zao mi je nekog ili slicno. patologija zahtijeva takav pristup,jer ako pricamo sa bolesnikom moramo uzeti u obzir i bolest od koje boluje.davor wrote:RESOCIJALIZACIJA? JEDAN OD POST PROBLEMA APSTINENATA!SUSTINSKI I ISKUSTVENO RESOCIJALIZACIJA POSTOJI SAMO U SLUCAJEVIMA IZLJECENJA,A KAKO PRAKSA TAKO I PROSTA STATISTIKA GOVORI DA JE REKOVALESCENCIJA UGLAVNOM NEUSPJESNA ILI VRLO KRATKOG VIJEKA.IZUZEVSI BLAZE OVISNIKE ILI PREPOTENCIRANU OVISNOST KOJA NIJE BILA TOLIKA OBJEKTIVNO.DAKLE .RESOCIJALIZACIJA JE JEDINO PRIMJENJIVA NA RIJETKE KOJI SU USPJELI IZNACI NACIN TRAJNE APSTINENCIJE,DA NE GOVORIMO O IZLJECENJU OVISNOSTI ,POSTO JE GOTOVO NEZNATNA.MISLIM DA SE SUSTINSKI OVA TEMA ODNOSI NA JAKO MALI BROJ OVDJE PRISUTNIH,I UZ SVE POSTOVANJE,COVJEKA KA O BICE,MISLIM DA SE VISE TEZI IZNALAZENJU BOLJEG STATUSA NARKOMANA U DRUSTVU,A MANJE POVRATKU U SOCIJALNO OKRUZENJE NEOBOLJELIH.
Cao....
ono sto je najvise upadljivo u vecini rasprava je relativizacija,skoro,mozda ,moguce,,,,zelim vam svima da donesete dobar izbor,posto necete imati priliku jos jednom.Opet idem u krajnost,i to ciljano i namjerno.
A ,da te pitam ,prijatelju,..po tebi sve nas treba-
Da li bi se toga držao da je tvoje (ne daj Bože) dete,sestra,brat,žena...Narkoman?!
Pa bih volela da mi objasniš -iz koje si ti priče,pa daješ sebi za pravo da nama puniš glavu,koliko sam shvatila (a nisam nimalo glupa) da smo svi izgubljeni slučajevi po tebi ?!
I za tvoju informaciju,ima onih koji su imali recidiv-Jer heroin ne bi džabe ljudi zvali Djavolom,..isto tako ima onih koji ga nisu napravili...ali to ne znači da se ni jedni ni drugi ne mogu izlečiti!
I mi ne tražimo povlastice u društvu,niti da se društvo resocijalizuje po nama i našim potrebama,..većina nas traži samo neki -bilo kakav posao ,bez nekog lažnog ponosa,ili egoizma-samo da može da preživi!
...-znači-"ukloniti sa ulica"?!Pitam to,pošto ti i ZAVISNIKE i LEČENE NARKOMANE stavljaš u isti "koš"-i držiš se priče koja ima suštinu-a to je : Ne treba nam dati drugu šansu,jer smo sami birali svoju bolest.Svako živo biće ima pravo na još jednu šansu,i ne znam odakle ti pravo da sudiš!artur dent wrote:ne postoji adekvatno mjesto za uklanjanje sa ulica ljudi oboljelih od ovisnosti
Da li bi se toga držao da je tvoje (ne daj Bože) dete,sestra,brat,žena...Narkoman?!
Pa bih volela da mi objasniš -iz koje si ti priče,pa daješ sebi za pravo da nama puniš glavu,koliko sam shvatila (a nisam nimalo glupa) da smo svi izgubljeni slučajevi po tebi ?!
I za tvoju informaciju,ima onih koji su imali recidiv-Jer heroin ne bi džabe ljudi zvali Djavolom,..isto tako ima onih koji ga nisu napravili...ali to ne znači da se ni jedni ni drugi ne mogu izlečiti!
I mi ne tražimo povlastice u društvu,niti da se društvo resocijalizuje po nama i našim potrebama,..većina nas traži samo neki -bilo kakav posao ,bez nekog lažnog ponosa,ili egoizma-samo da može da preživi!
...I havent moved from the spot where you left me
This must be a bad trip
All of the other pills, they were different
Maybe I should get some help...PINK ~Just like a pilll~
This must be a bad trip
All of the other pills, they were different
Maybe I should get some help...PINK ~Just like a pilll~