I poslije njega...ON

Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.

Moderator: sanela

User avatar
vudd
Posts: 2218
Joined: Fri Sep 26, 2008 6:06 pm
Location: Jugopotamija

Re: I poslije njega...ON

Post by vudd »

anfakabl wrote:Sinoć se slavio rođendan Jozefa K. Bilo je očekivano da se pije što više, jer društvo je bilo malo ali odvratno, a cuge kakve hoćeš.
Negde oko ponoći neki su plakali nad sudbinom Vase Ladačkog, neki se drpali u ćošku, a ja se spremala u besmislenu raspravu o Vojvodini - povijesnoj teritoriji, moj dragi nam tražio jakne da pođemo kući. Dobro je došlo. Na putu kući sam se ubacila u fazon kako sam ovako nezadovoljna jer se ne družim sa ljudima koji me poznaju. Da, da, oni koji znaju pravu mene, pa bih se osećala dobro, onako opušteno...e, da je moja ekipa, mi bi...mi bi...jbg, morali bi se zgaziti od radosti što smo zajedno. A posle...štaš drugo, jbg ubi dosada.
To je bio taj klasični izlazak među ljude, tzv. intimna casual atmosfera, da se ne guramo više po kafićima, klubovima, to je za klince i drogeraše.
Ne samo da je dosadno, već je toliko bezveze da se ružno istrošiš ne radeći ništa. A ove druge varijante - stara ja sa "mojom" ekipom-su previše pogibeljne :)

A sindrom "jebite-si-mater" mi je itekako poznat, kao i osećaj koji ga prati. Ma jebite si mater, odoh da se sjebem :) . Užas.
Mislim da sam još kao klinka skontala da me skoro podjednako ispunjava kada uradim nešto dobro ili nešto loše. Trebali su me mlatiti da skontam.
Vec duze vrijeme izbjegavam rodjendane ljudi u klimaksu,slavlja u cast polozenih vozackih ispita mongoloidnih tinejdzera,proslave povodom ''udaranja'' temelja kompleksa staja-kokosinjac-svinjac...
Uz sok,obavezno negaziran,(izvinita...jetra...ne bih smio nista gazirano,hvala...''hahaha...'' Oni,''hahaha...'' ja)nepodnosljivo se trudim da odnekud ne isucem neku sablju i ne pocinim zlocin.Ako se odlucim na varijantu ''jebite si mater...''i nazdravim uz neku domacu,par puta nazdravim...obavezno slijede krivicne prijave.
Sreca,ponekad nesreca, da mi ''stara''ekipa nestala bez traga...
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
User avatar
PsyTechGirl
Posts: 2083
Joined: Sat Dec 27, 2008 10:36 pm
Location: U tri p.m. ...

Re: I poslije njega...ON

Post by PsyTechGirl »

vudd wrote:Zajebano je poslije Mister Bown-a...Koliko god smajlica i fraza ''saljem ti pozitivnu energiju,kurac-palac'' kacili,nista vam ne vjerujem :)
E pa baš si bezveze.. Ja kad to napišem stvarno to mislim..
Moraš priznati da je nekad lakše boriti se za tudje dobro i za tudj boljitak nego za svoj sopstveni. I prijatnije.
Kod mene je to redovno ..

Pozdravljam te puno i.. žao mi je što prolaziš kroz težak period, ali samo veruj da će proći i proći će.
Pročistiće ti se mozak i počećeš drugačije da vidiš sve oko sebe..kao što znaš. Samo treba vremena..
Pusti vreme da radi svoje, a ti gledaj da budeš što bolja i kvalitetninja osoba usput i eto ti. Proći će, sve prolazi ..
Allways look at the bright side of Life!! There's allways Sunshine after the rain..
User avatar
anfakabl
Posts: 898
Joined: Thu Jul 30, 2009 2:07 pm

Re: I poslije njega...ON

Post by anfakabl »

nepodnosljivo se trudim da odnekud ne isucem neku sablju i ne pocinim zlocin.Ako se odlucim na varijantu ''jebite si mater...''i nazdravim uz neku domacu,par puta nazdravim...obavezno slijede krivicne prijave.
Pošto se žene uglavnom groze nasilja, to se rešava suptilnom metodom "majmune, oćeš da se pošibamo ti i moj burazer/momak?!" :-D
Ma kontam da ima i moje krivice za lošu komunikaciju sa spoljašnjim svetom. Iako sam uvek ljubazna, nežna i saosećajna, kriva sam što valjda izgledam kao da nemam pojma, jer mi non-stop nešto objašnjavaju. A ja ih itak niš ne kužim, ono, fakat :D
all that I want is to play
User avatar
Param-parcad
Posts: 605
Joined: Wed Nov 11, 2009 3:44 pm

Re: I poslije njega...ON

Post by Param-parcad »

vudde prijatelju,tvoje veliko iskustvo,iskrenost i pesimizam me ozbiljno plase...u pravu si ti za milion stvari ali nemoj...jednostavno nemoj ako boga znas... :)
User avatar
vudd
Posts: 2218
Joined: Fri Sep 26, 2008 6:06 pm
Location: Jugopotamija

Re: I poslije njega...ON

Post by vudd »

Ma necu,jebote...iskuliraj!
Evo nam ide Nova godina...Sto ce reci,stariji smo,pametniji....Nova iskustva,nove dimenzije,druzenje,picke,more...bas gitara i ti folovi.
A narkomanija?Ma jebes narkomaniju,necemo se sjecati tog uzasnog vremena tamo negdje...dosada i smor brate mili...

Zato, podizem ovu zdravicu :) i zelim sve najbolje Loznickom Pastorius-u,uz muzicku numeru Veselih Krajisnika
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yVXR0AKyxA4[/youtube]
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
User avatar
PsyTechGirl
Posts: 2083
Joined: Sat Dec 27, 2008 10:36 pm
Location: U tri p.m. ...

Re: I poslije njega...ON

Post by PsyTechGirl »

To je taj rad vudd.. Teraj sebe da budeš bolji čovek - prvo sebi a onda i svima drugima!! :rock:
Allways look at the bright side of Life!! There's allways Sunshine after the rain..
User avatar
YugoS
Posts: 635
Joined: Tue Apr 21, 2009 1:14 pm

Re: I poslije njega...ON

Post by YugoS »

PsyTechGirl wrote:
.. žao mi je što prolaziš kroz težak period, ali samo veruj da će proći i proći će.
Pročistiće ti se mozak i počećeš drugačije da vidiš sve oko sebe..kao što znaš. Samo treba vremena..
Pusti vreme da radi svoje, a ti gledaj da budeš što bolja i kvalitetninja osoba usput i eto ti. Proći će, sve prolazi ..
Proci ce al' u masti,a ni vrijeme nije ko' sto je nekada bilo.
Vrijeme moze da radi za nekoga ko je u Ovisnost uletio iz nekog fola,neko ko se poceo drogirati jer je upao u neki stil zivota koji zivi njegov idol i ko se nije dugotrajno puc'o.Neko ko nema neke opake jebade zastekane u mozdane prisobke.

Haveru,najvjerovatnije imas depresije i smjesne su sanse da ce proci same od sebe.Danas je ta bolest prilicno rasirena i medju "normalnim" stanovnistvom sa tendencijom rasta.Mi kao narod imamo primitivan odnos prema toj bolesti.Ne kazem da treba kao u S.Americi,djeci djeliti pilule u dzakovima,ali to stanje moras i sto je najbitnije mozes promjeniti !

Idi doktorima i pozabavi se tom pricom.Jebote kru' samo ce ti se stanje pogorsati,a mozes to rijesiti.

Pozdrav.
narkoman sam al' najlepsi.
ameer
Posts: 82
Joined: Sun Sep 20, 2009 3:24 pm

Re: I poslije njega...ON

Post by ameer »

:D
Last edited by ameer on Wed Mar 10, 2010 11:07 pm, edited 2 times in total.
"Slatko i gorko; može se upoznati samo okusom, a nikako preko riječi,,
ameer
Posts: 82
Joined: Sun Sep 20, 2009 3:24 pm

Re: I poslije njega...ON

Post by ameer »

NOŠENJE SA SIMPTOMIMA POSTAKUTNOG APSTINENCIJSKOG SINDROMA

Što manje radite na jačanju sebe kako biste spriječili epizodu postakutnog apstinencijskog poremećaja, vaša odbrana je slabija. Rizične okolnosti za nastanak PAW-a su najčešće nedovoljna briga o sebi i nedovoljna posvećenost programu oporavka. Ako se želite oporaviti bez recidiva trebate biti svjesni stresnih situacija u svom životu koje mogu povećati rizik od nastanka PAW-a.

Kako se ne možete izdvojiti iz stresnih situacija, trebate se pripremiti da se nosite s njima kada se pojave. Nijedna situacija vas neće dovesti do toga da se raspadnete; nego vaša reakcija na situaciju.

Možete naučiti da identificirate izvore stresa i da steknete vještine donošenja odluka i rješavanja problema koje će vam pomoći da smanjite stres. Ispravna ishrana, vježbanje, ispravne navike, i pozitivni stavovi imaju važnu ulogu u kontroliranju PAW-a. Relaksacija može biti dobar način koji će omogućiti mozgu da ispravno funkcionira i smanji stres.

1. Stabilizacija
Ako su se kod vas pojavili postakutni apstinencijski simptomi, važno je da ih stavite pod kontrolu što je prije moguće. Ovdje se nalazi nekoliko prijedloga šta vam može pomoći kako biste postali svjesni šta se dešava i da biste mogli spriječiti razvoj simptoma prije nego što izmaknu kontroli.

Verbalizacija: Razgovarajte s ljudima koji vas neće optuživati, kritizirati ili minimizirati problem. Trebate razgovarati o tome šta vam se dešava. To će vam pomoći da realno sagledate unutrašnje simptome. I dobit ćete podršku kada vam treba neko na koga se možete osloniti.

Ventilacija: Iskažite što više možete kako se osjećate i o čemu razmišljate, čak i ako vam se čini neracionalno i neosnovano.
Provjera realnosti: Pitajte da li sve to ima smisla. Ne samo ono što govorite, nego i kako se ponašate. Vaše viđenje onog što se dešava može biti potpuno drugačije od realne situacije.

Rješavanje problema i postavljanje ciljeva: Šta ćete uraditi sada u vezi ovog što se dešava? Možete odabrati da nešto uradite što će promijeniti neke stvari.

Gledanje unatrag: Pogledajte unatrag i vidite šta se dešavalo. Možete li identificirati kako je sve počelo? Šta je moglo spriječiti simptome ranije? Razmislite o prošlim situacijama kada ste doživjeli simptome postakutnog apstinencijskog sindroma. Šta ih je pokrenulo? Šta ih je zaustavilo? Da li su postojale druge opcije koje bi djelovale bolje ili brže?

2. Edukacija i trening
Učenje o ovisnosti, oporavku i simptomima postakutnog apstinencijskog sindroma može pomoći da se ublaži napetost, krivnja i konfuzija koja podstiče stres koji intenzivira simptome postakutnog apstinencijskog sindroma. Kao osoba koja se oporavlja, vi trebate informacije kako biste shvatili da je pojava tih simptoma normalna tokom oporavka.

Također ćete trebati razviti vještine koje će vam pomoći da prekinete ili kontrolišete stres i simptome kada se pojave. Kroz trening možete poboljšati svoje pamćenje, koncentraciju i jasno razmišljanje. Trening uključuje vježbanje određenih vještina u sigurnom okruženju kako biste izgradili samopouzdanje. Trening, također, uključuje učenje da radite stvari korak po korak i da rješavate problem po problem kako se ne bi preopteretili. Osim toga, trening uključuje bilježenje stvari koje želite zapamtiti i postavljanje pitanja ukoliko vam nešto nije jasno.

Učenje simptoma postakutnog apstinencijskog sindroma, poznavanje onog što možete očekivati i nepretjerane reakcije na simptome povećavaju sposobnost da funkcionirate prikladno i efikasno.

3. Samozaštićivanje
Na kraju krajeva vi ste odgovorni da sami sebe zaštitite od svega što ugrožava vašu trezvenost ili od svega što može pokrenuti postakutne apstinencijske simptome. Smanjivanje stresa koji je rezultat i koji doprinosi simptomima postakutne apstinencijske krize bi vam trebalo biti primarni zadatak. Trebate naučiti ponašanja koja će vas zaštititi od stresa koji može ugroziti vašu apstinenciju. Samozaštićivanje predstavlja ponašanje kojim ćete čvrsto prihvatati vlastite potrebe i nećete dozvoliti drugim ljudima ili okolnostima da vas navedu da se ponašate na način koji nije u najboljem interesu vaše apstinencije.
Kako biste sebe zaštitili od nepotrebnog stresa, prvo trebate identificirati vlastite pokretače stresa, one situacije koje vas mogu dovesti da pretjerano reagujete. Zatim, trebate znati kako da promijenite te situacije, izbjegnete ih, promijenite svoje reakcije na njih ili naučite kako da ih prekinete prije nego što se otmu kontroli.

4. Ishrana
Način na koji jedete mnogo utječe na nivo stresa koji imate i na vašu sposobnost da se nosite sa simptomima postakutnog apstinencijskog sindroma. Loše zdravstveno stanje samo po sebi doprinosi stresu, a loša ishrana doprinosi lošem zdravlju. Možete biti pothranjeni zato što imate loše prehrambene navike ili zato što je vaš organizam suviše oštećen drogom i alkoholom, pa ne može iskoristiti hranu koju jedete.

Apstinencija od alkohola i droga će dovesti do poboljšanja, ali sama po sebi apstinencija nije dovoljna kako bi se organizam oporavio i kako bi se zdravstveno stanje popravilo. Potrebno je formirati prehrambene navike, te ih redovno i konstantno prakticirati. Vaša dnevna prehrana treba sadržavati povrće, voće, ugljikohidrate, proteine, masnoću i mliječne proizvode.
Glad stvara stres. Pokušajte isplanirati da jedete tako da ne preskačete obroke i da povremeno imate hranjive užine. Nemojte jesti bombone, krofne, gazirana pića, čips i drugu visoko kaloričnu hranu. Također biste trebali izbjegavati visokokoncentrirane slatkiše i kofein, jer oboje proizvodi u vašem organizmu hemijsku reakciju kao da ste pretjerano uzbuđeni ili uplašeni. Koncentrirani slatkiši kao što su bombone, žele i zaslađeni sokovi će vas brzo “podići”, ali će nakon sat vremena efekat popustiti i bićete nervozni i iziritirani.

Imajte na umu da jedete užinu kako biste izbjegli nervozu i umor. Stoga jedite hranjivu užinu kako ne bi želili slatkiše.
Kofein, također, uzrokuje nervozu i nemir. Može poremetiti vašu koncentraciju i utjecati na spavanje. Nespavanje ili neredovno spavanje uzrokuje nervozu, depresiju i tjeskobu.

5. Vježbanje
Vježbanje pomaže obnavljanje tijela i utječe na normalno funkcionisanje pri čemu se reducira stres. Vježbanje proizvodi kemikalije u vašem mozgu koje čine da se osjećate dobro. Ove kemikalije su prirodni trankvilizatori koji olakšavaju bol, tjeskobu i napetost.

Mi preporučujemo redovne aerobne vježbe. Trčanje, plivanje, preskakanje konopca i vožnja bicikla su česte aerobne vježbe, a možete se uključiti i na trening aerobika.

Mnogo ljudi koji se oporavljaju govori u prilog vježbanju prilikom smanjivanja intenziteta PAW simptoma. Nakon vježbanja se osjećaju mnogo bolje, lakše se koncentriraju i pamte i produktivniji su.

Većina ljekara će vam reći da vježbate tri ili četiri puta sedmično, ali mi preporučujemo da osobe tokom oporavka odvoje vrijeme za vježbanje svaki dan, zbog vrijednosti vježbanja u smanjivanju stresa. Svaki dan kada ne vježbate je dan kada sebi uskraćujete da se osjećate opuštenije, da budete produktivniji i da imate više energije.

6. Opuštanje
Postoje stvari koje možete raditi kako biste umanjili ili izbjegli stres koji osjećate kada ne možete kontrlirati situaciju ili da se bolje nosite sa stresom svakodnevnog življenja. Smijeh, igranje, slušanje muzie, pričanje priča, maštanje, čitanje, masaža su samo neki od načina prirodnog smanjenja stresa.

Igranje je neophodan način opuštanja koji je često zanemaren. Teško je definirati igranje, jer se to ne odnosi na to šta radite, nego kako radite. Svi mi trebamo imati vremena da se zabavljamo, smijemo, budemo djetinjasti i slobodni. Međutim, postoje i drugi prirodni načini smanjenja stresa koje možete primijeniti. Probajte masažu, kupku s mjehurićima, šetnju sami ili s prijateljem.

Duboka relaksacija je način opuštanja tijela i uma kako bi se smanjio stres i stvorio osjećaj dobrostanja. Duboka relaksacija dovodi do ponovnog uspostavljanja ravnoteže tijela i smanjuje proizvodnju hormona stresa. Kada se opuštate, vaši mišići postaju teški, temperatura tijela se povisuje, dok se vaše disanje i otkucaji srca usporavaju. Mišići ne mogu biti napeti i opušteni u isto vrijeme. Nemoguće je biti napet kada ste fizički opušteni. Možete naučiti tehnike koje će omogućiti vašem tijelu da se opusti. Izaberite način koji vas najbolje opušta i često ga koristite.

7. Duhovnost
Duhovnost predstavlja aktivnu vezu sa silom većom od vas koja daje svrhu i smisao vašem životu. Kada ste uključeni u duhovni program, vi svjesno, aktivno pokušavate postati dio nećeg većeg, važnijeg i jačeg od vas samih. Kroz duhovni razvoj možete razviti pouzdanje u vlastite sposobnosti i dobiti novu nadu.

Važno je da strukturirate svoj život tako da možete svaki dan provoditi vrijeme sa svojom Višom Silom nasamo. Važno je da ispitujete svoje vrijednosti i pogledate unutar sebe kako biste vidjeli da li je vaš život u skladu sa tim vrijednostima.
Duhovna disciplina je svjesno izabran način ponašanja. Disciplina je neugodna za veliki broj ovisnika koji se oporavljaju. Oni su živjeli život trenutačnog zadovoljstva, a disciplina predstavlja potpunu suprotnost. Svrha duhovne discipline je sloboda od ropstva samozadovoljavanja. Duhovna disciplina uključuje molitvu i meditaciju, duhovno bratstvo i redovno preispitivanje duhovnog rasta.

8. Uravnoteženo življenje
Uravnoteženo življenje znači da ste fizčki i psihički zdravi i da imate zdrave odnose. To znači da ste duhovno ispunjeni. To znači da niste fokusirani samo na jedan aspekt svog života. To znači da živite odgovorno, imate dovoljno vremena za posao, porodicu, prijatelje, kao i za vlastiti rast i oporavak. To znači potpuno življenje.

To znači da imate balans između posla i zabave, između ispunjavanja obaveza prema drugim ljudima i potrebe za samo-ispunjenjem. To znači funkcionisanje što je bolje moguće na optimalnom nivou stresa, imajući dovoljno stresa da vas pokreće na zdravo funkcioniranje, a da se ne preopteretite stresom koji će biti kontraproduktivan. Kada živite na uravnotežen način, odričete se trenutačnog zadovoljstva, kako biste ostvarili ispunjen i svrhovit život.

Uravnoteženo življenje zahtijeva brigu za vlastito zdravlje. Ishrana, odmor i vježbanje trebaju imati svoje mjesto u vašem životu kako biste imali energiju, nosili se sa stresom, kako biste se oslobodili bolesti i bola, borili se s umorom, te ponovno izgradili oštećeni organizam.

Kada smo oslobođeni fizičkog bola možemo sebi dozvoliti duhovni rast. Kada se dobro osjećate, lakše je razmišljati o svojim stavovima i vrijednostima i raditi na eliminisanju poricanja, krivnje i ljutnje. Uravnoteženo življenje zahtijeva da radite stvari kojima ćete razviti samopouzdanje, vjerovanje u sebe, te naučiti da se osjećate dobro zbog samih sebe.

Uravnoteženo življenje zahtijeva jaku društvenu mrežu koja njeguje i ohrabruje zdrav životni stil koji je usmjeren na oporavak. Zdrava mreža pruža osjećaj pripadnosti. Ona uključuje odnose u kojima se osjećate vrijednim. Ona uključuje članove najbliže porodice, prijatelje, rodbinu, saradnike, savjetnike, uposlenike, članove grupe za samopomoć i sponzore (starije članove grupe za samopomoć).

Veliki broj osoba koje se oporavljaju misle da su dobro ukoliko ne koriste alkohol ili drogu. Ovo je greška. Proces recidiva počinje mnogo prije nego što osoba počne uzimati. Upamtite da proces počinje tiho u vama. Dugo vremena nećete biti svjesni progresije simptoma, jer se ona dešava nesvjesno.

Izvor: Staying Sober, Gorski & Miller
:)
Last edited by ameer on Wed Mar 10, 2010 11:06 pm, edited 1 time in total.
"Slatko i gorko; može se upoznati samo okusom, a nikako preko riječi,,
User avatar
NaughtyButNice***
Posts: 205
Joined: Fri Jun 05, 2009 12:25 pm

Re: I poslije njega...ON

Post by NaughtyButNice*** »

Uf...ishrana...vežbanje...opuštanje...pa red duhovnosti...mnogo sam matora za tu gimnastiku...poslednjih dana sam žestoko navučena na "usisivač"...kontam da smo mnogo slični...i on uvlači u sebe svakakvo đubre..iskonstruisala sam čitavu teoriju na tu temu, ali mislim da mu je najznačajnija funkcija BRRR visokofrekventna grmljavina- pomaže da nečujem svoje misli...htedoh da kupim noviji model, ali to je sve neka sofisticirana tehnika...bezčujna...samim tim meni nekorisna... dok ne nađem neku novu igračku ostaće sastavni deo dnevne sobe...
Sreća...sreća...radost...uživancija... odo da kitim jelku i ponavljam mantru biće bolje...


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6CX1xJzGNYE[/youtube]
sve sto je ljudsko nije mi strano
Post Reply