majka konacno otkrila bolnu istinu

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

klara60

Re: majka konacno otkrila bolnu istinu

Post by klara60 »

Danas je sedmi dan kako je moja kcerka u izolaciji-nema mobilni, fixni je pod nadzorom, nije izasla ni do prodavnice, par dana je bila u selu, sad je kuci. Sve vise prica o tome. Ne zeli u komunu, boji se da tako ne izgubi vrijeme, hoce da se bori sama uz nasu pomoc i pomoc ljekara.Ona nama nema sta vise lagati, jer je previse toga rekla-kako je dolazila do novca, gdje je uzimala,kad i s kim, kako djeluje droga na nju itd.itd. Jos je rekla da je to bio sirok krug drustva i da se vecina izmakla-prekinula na vrijeme, a "samo smo nas par idiota isli do kraja". E, od tih njenih idiota,kako ona kaze, troje je pod nadzorom policije, a jedna djevojka je pod istim tretmanom kao i ona (majka saznala i preduzela neke mjere-mislim da je ta djevojka u inostranstvu, kod rodbine, a sreli smo je i neki dan kod doktora). Doduse, postoji internet, pa ne znam da li to zloupotrebljava-provjerit cu. Prica mi juce, kako se osjeca kao nekada u gimnaziji kada nareda jedinica, zeza se, pa kada se priblizi kraj godine, onda sjedne i uci i sve ispopravlja. "E,mama sad sam u istom polozaju-necu da propadnem, sad se moram boriti, duplo vecim snagama"objasnjava ona. Ne ostavljamo je nikako samu, cak ni s bratom (on mora da uci, izlazi na ispite i necu da mu namecem toliku odgovornost.Dosta mu je sto i ovako pati zbog nje). Vodimo je svekrvi ili mojoj mami. Kaze da hoce ponovo malo u selo. Od ponedjeljka idemo psihologu i psihijatru-ima namjeru da trazi neke tablete za smirenje, ako je uhvati kriza.Ja sam u ulozi detektiva, kupim brojeve telefona iz rokovnika, pretrazujem kucu, stalno pratim njeno ponasanje (nicim me ne izaziva,sem sto povremeno bude nervozna i ne moze svaki put da prica, ali kad hoce da prica, ja ostavljam sve i slusam je).I tetka je zivka i pricaju otvoreno.Juce je uzela neke fotografije "tog drustva" i zapalila. Pokusava da uci, nosa knjigu sa sobom. Ja je ne forsiram-tj.za sada cutim o tome.Pokazala mi je kalendar, koji je sama napravila u novembru prosle godine gdje je biljezila dane kada je uzimala drogu, s namjerom da to bude sto redje i da se sama skine. Mislim da joj je pao veliki teret sa srca sto nam je priznala, a ako bude imala kakve lose namjere tj,da nas prevari, priznanjem je sebi stavila omcu oko vrata, jer previse stvari nam je rekla. Osim uze porodice u njenu borbu protiv ovog zla ukljucene su eto i svekrva i moja mama, tetka, par prijatelja i naravno ljekari. Ona se zainatila da uspije. Mene je proslo osjecanje ogorcenosti i sada ponovo s ljubavlju pokusavam, na sve nacine da joj pomogne, Eto juce je nesto zeznula kosu, osisala se sama i neke dijelove izbrijala (za mene ruzno),muz je poceo galamiti, a ja sam to prekinula recenicom:"Nije lijepo,naprotiv grozno je, ali sigurno je bila nervozna i bolje i to sto je uradila nego da se isjekla ili poletila za drogom". Sta vi mislite o svemu ovome.Napominjem da komunu drzim u rezervi.
Hvala unaprijed na odgovorima.
fridriceva

Post by fridriceva »

Dace Bog da bude dobro!!!

Iako je sve na njoj, tako je bitno sto ima vas, porodicu! I moj brat je imao trenutaka kada je zelio da prekine da se drogira, ali sigurna sam da nikada sam ne bi pokucao na vrata ljekara. Zato, pomozite joj da nahrani svoju volju!

Sada, kada je kuci, uposlite je, neka Vam pomogne u spremanju kuce, neka ocisti kupatilo, prozore, zavjese... Neka preslozi garderobu u ormaru, knjige. Bilo sta, samo da ne sjedi i cuti. Ako voli, predlozite joj neki trening, na trafikama ili u prodavnicama imate da kupite DVD aerobik. To ce joj prijati. Ako voli da cita, predlozite joj neku dobru knjigu, pa neka prepisuje omiljene misli... Moze se ukljuciti i na forum. I tako ce vidjeti da, nazalost, mnogi ljudi imaju istu pricu, iste strahove, uzbudjenja, praznine... zablude. To moze da je ojaca na ovom putu.

Bog neka vas cuva, obje!
Boban

Post by Boban »

Klara da li vasa cerka cita sta vi ovde pisete???Ako cita velika je greska sto joj otkrivate emocije sa kojima moze vesto da raspolaze.Pozdrav i svako dobro.
karamut.stari

Post by karamut.stari »

мислим да ваша кћер стварно жели да се лечи
обратите пажњу кад је нервозна да преко интернета а посебно фејсбука не ступи опет у контакт са старим друштвом и дилерима
AnAna_mo

Post by AnAna_mo »

BOBAN wrote:Klara da li vasa cerka cita sta vi ovde pisete???Ako cita velika je greska sto joj otkrivate emocije sa kojima moze vesto da raspolaze.Pozdrav i svako dobro.
Da, to može vješto zloupotrijebiti i okrenuti u svoju korist.
Potpis.
roda

Post by roda »

Pratim ovih dana tvoje postove ,vidim uletis na brzaka malo se rasteretis pisanjem pa opet na zadatak kako sama kazes detektiva.Klara moja neznam koliko ces dugo moci izdrzati jer vidim odlucila si se na vid kucne komune a tu te ocekuje puno,puno posla i to preteskog.Nadam se da ces izdrzati to sve jer roditelji izdrzavaju i moguce i nemoguce stvari kada su djeca u pitanju ali koliko ce to sve biti uspjesno neznam i vjeruj mi da me vec hvata strah kada cu ugledati tvoj post sa porukom " pogrijesila sam opet me prevekslala" ali eto pokusaj i tako pa vidjecemo razvoj dogadjaja . Ja se pripremam i jedva cekam 26.06 jer idem u posjet cerki , rekli su mi da je dobro i da napreduje nemas pojma koliko sam sretna............. POZDRAV I DRZIM TI FIGE
saša-ex

Post by saša-ex »

Droga je, na zalost, mnogo podmukliji neprijatelj...Svi smo prosli varijantu sa ovom vrstom lecenja, koju vi sada planirate da ostvarite. Problem je sto ja ne znam nikog ko je tako uspeo. Pa cak i da ona iskreno veruje u to i stvarno zeli da se skine-to nije dovoljno. Njoj je potrebna adekvatna pomoc, a to porodica u ovom trenutku nije. Izgubicete dragoceno vreme, svako novo navlacenje bice sve ozbiljnije a za svako novo lecenje ona ce se odlucivati mnogo teze.
Zelim vam srecu, mada ona nema puno veze sa narkomanijom.
SAMO CEO ŽIVOT...
AnAna_mo

Post by AnAna_mo »

Slažem se sa svime što je Sale rekao, od A do Ž!
I sve je istina.
Evo, i ja sam bila u takvoj vrsti izolacije, pravila sam se da to želim i da se sa svime tim slažem. Razgovarala sam sa roditeljima svakodnevno, radila sam kućanske poslove, šetala sa mamom, zajedno smo išli u kupovinu... Nisam imala pristup telefonu, oni su svoje mobitele drzali uz sebe stalno, a svoj mobitel i kompjuter sam ionako prodala... Nisam imala mogućnost kontakta ni sa kim, dogovorili smo se da će me u školu dovoditi i odvoditi. Uglavnom, vrijeme mi je bilo ispunjeno i sve divo, krasno.
Ali bit ću iskrena. Ja sam sve te dane, svakog trenutka smišljala šta ću i kao ću prvog dana kada budem "slobodna", kada prvi put izadem bez nadzora.
I sta sam uradila? Prvi dan kad sam izasla, tata me je odvezao u školu, a ja sam bila samo na prvom satu i pobjegla sam na šemu.
Ali, to je bilo jer ja nisam htjela nikakvo liječenje, htjela sam drogu.
Nadam se od srca da vaša kćerka zaista želi to što govori, onda je na pravom putu. Ali to samo od sebe nije dovoljno, trebat ce joj jos dosta toga. Ali, ako je iskrena želja tu, onda je to super!
Nadam se da neće biti kao ja i ostali kojima je taj način bio samo jedan od mnogih propalih pokušaja.
Držim vam fige.
I da, već je to spomenuto, ali mislim da nije dobro ako ona čita vaša razmišljanja i planove šta, kako jer ih može zloupotrijebiti, tj. okrenuti u svoju korist.
Znači, zna kako vi razmišljate i šta kanite, pa vam to može pokvariti planove...
Sretno!
-A.
Potpis.
klara60

Post by klara60 »

Ne znam odakle da pocnem da odgovaram, u svakom slucaju hvala vam sto ste se ukljucili i sto mi pomazete svojim savjetima. Na ovu izolaciju se ONA odlucila, tj.ONA PREDLOZILA. Kaze da bi ona u komuni bila OK, ali sta kad bi izasla >"Neki bi zavrsili fakultete, nasli smisao zivota, a ja bi bila izgubljena, kao pas sa lanca. Ovako je teze biti ovdje a ne konzumirati". Svaki dan se sve vise otvara. Ona zapocne temu, ja ostavljam sve i slusam je, samo ubacim kratko pitanje, a kad se gadi na samu sebe zbog svega toga, onda je na svoj nacin tjesim i hrabrim. Prica o svemu-kad i sta je probala, kako se osjecala tada, kad nas je slagala, sta je radila, gdje isla, s gadjem pominje neke tipove, grozi se sto nemaju cilja u zivotu, obrazovanja i cudi se sama sebi kako je dospjela medju njih (vrlo bitno sto ovo prica u proslom vremenu).Onda u prici odluta u djetinjstvo, pubertet i tu pokusava naci uzroke sta je nju navelo na to. Vidim da joj sa svakon recenicom pada kamen sa srca-rasterecuje se. Kad joj zasuze oci, ja je podsticem da se isplace Danas je razgovor trajao oko sat i po i jos u nekim intervalima. Radi po kuci.Eno trenutno priprema knjige za ucenje. Ona ima veliku podrsku od vise ljudi, osim porodice. Uz sve to i lijecnici su ukljuceni.Malo prije smo napravile plan odlazaka sledece sedmice za odlazak psihologu, psihijatru, infektologu, vadjenje nalaza krvi,urina, jetre. Rekla je na kraju razgovora da zeli da izbrise dosadasnji zivot i da istinski zeli novi zivot i da svima dokaze da ona to moze i ko je ona. Komuna i dalje ostaje u opciji ukoliko iznevjeri i najmanje ovaj dogovor. Ne cita ovaj forum, samo je pokusala Sasinu ispovjest uz komentar>"Ovo nije Sasa, ovo sam ja". Ustvari bacila je par pogleda, ali nas dvije sad igramo otvorenih karti-povjerenje za povjerenje. Za ove dvije godine ja sam isplakala oci i nakon njenog priznanja i pocetnog soka, ja sam ocvrsnula i cini mi se ni suza nemam vise, jer pokusavam da ostanem trezvena i da joj pomognem sto vise mogu, zato joj i pruzam ovu sansu. mislim da je vrlo bitno sto je stekla povjerenje u mene i sto prica, prica, a ja stojicki podnosim cak i detalje, za koje da sam znala prije samo nekoliko dana bih, cini mi se umrla. Sad ona zna da ja to posmatram kao IZLIJECIVU BOLEST. Pokusat cemo ovako, a ako ne daj Boze ne uspije, znam adresu.
Slobodno me opominjite ako grijesim, ako vas u prvi mah ne poslusam, bar cete me natrjerati da razmisljam.
Hvala puno svima
Paja

Post by Paja »

Cao, ja sam klarina kcerka.

Nisam imala mnogo koncentracije da sve vashe postove ischitam, ali mi je mama ukratko prenijela vashe poruke.
Mogu da razumijem da niko ne vjeruje u mene. Poznajem majchine emocije i dosta sam manipulisala njima. Strashno je vidjeti kako ona ne zna kako da se ponasha u mome prisustvu, vidjeti strah u njenim ochima, vidjeti oca kako jeca i plache, gledati brata kako psihichki tone u svijet ochaja. Najgore je to sto znam da sam ja nanijela sav taj bol u nashu novu, lijepu i toplu kucu.

Sto se tiche komune, ja nisam bash sigurna da bi pozitivno djelovala na mene. Smatram da je najbolje da se u svojoj sadashnjoj sredini oslobodim tog zla i time sagradim chvrst temelj za svoj novi zhivot u istoj toj sredini. No, otvorena sam za sve prijedloge, kritike, savjete...

Za sad sam sebi zacrtala da se vratim obavezama fakulteta koji sam zapustila.
Zhelim da uspijem, zhelim da izvuchem svu snagu iz sebe i uz podrshku porodice da se izvuchem. Ipak, ako to ne budem mogla, pristacu na komunu.

Povremeno cu se javljati i iskreno govoriti o svome "stanju".

Sad za sad to... izvinite me, odoh da uchim matematiku, imam u julu ispit!
Post Reply