Zasto ne bi imali poverenja u mene,kada ce posle razgovora videti da ja zaista imam zelju se tim i odrzavati(zbog skole,staraca,drugova) i postepeno,POLAKO ALI SIGURNO SKIDATI.
aha,
Došao si ovdje,tražeći savjet.
Savjet si dobio,samo ne onakav kakav si ti htio.
Svi koji su ti ovdje pisali kontra metadona(uključujući mene),su na svojoj koži okusili šta je to metadon.
Prvi mjesec,mjesec i pol,si u oblacima,nema rovca,pun si elana,e,onda to polako nestaje,ostaje samo buđenje u ranu zoru,obliven znojem,i čekanje dugo k'o vječnost,da popiješ svoju dozu,koja te samo "pokrije" fizički,ali nema više euforije,češkanja,tako da obično na um padne:"Aj da se malo doradim dopom..."
Onda ti obično dignu terapiju,pa kad provedeš par mjeseci na nekih 75-100mg,nema tog dopa koji te može "uradit",jer metadon u visokim dozama,ima jedno svojstvo,tzv. metadonsku blokadu,tj. toliko se nakupi u organizmu,da ne dopušta nijednom drugom opijatu da se "nalijepi" na receptore.Pitaj te svoje "drugare",koji su godinama na metu,zašto se ne pucaju dopom,jednostavno,zato što ih radi jako slabo,skoro nikako.Jedino neke ogromne doze dopa osjetiš,a to ti je ruski rulet(metadon-potpuni agonist+heroin-potpuni agonist=overdose).
Primjećuješ ovdje neku analogiju s heroinom,zašto onda umjesto meta,ne kupiš fino 5ticu dopa,pa je razdijeliš da te pokriva svaki dan.Kako da ne,to nijednom junkiju na svijetu nije uspilo,ne bi ni tebi.
A ti psihijatri,što mladićima,nude metadonsko održavanje...da je prije nekih 20 godina,dalo bih se razumit,danas,to su šupljaci,koji pojma nemaju,ni šta je metadon,ni šta je ovisnost o heroinu,nek' se bave šizosima i sličnima,a ovisnike neka šalju na mjesta,gdje rade ljudi,koji im stvarno mogu pomoć.
Ja sam 4 mjeseca bio na spuštanju metadonom(osim toga,ponekad bi ga kupovao,kad bi roba bila loša),i da nije bilo jednog prelijepog otočića u srednjoj dalmaciji,na kojem tada nije bilo moguće doć do opijata,vjerovatno bih i danas bio na metadonu...