Majka

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
jana
Posts: 585
Joined: Wed Sep 12, 2007 12:47 am

Re: Majka

Post by jana »

Niste pogrijesili.U nesem zivotu je lom na svaki nacin.Ali je ipak lakse kad mozete doci u svoj mir i zakljucati vrata.Kad si mozete priustiti elementarne stvari u miru.Da spavate,jedete,pripremite se za posao u miru,to je ipak bolje nego stalno gledati haos u njihovim zivotima i sklanjati se u cosak,dok oni zauzimaju poziciju i manipuliraju sa nama sa svake strane.Drzite se.
User avatar
Vlado_M
Posts: 1456
Joined: Sun Apr 17, 2005 7:42 pm
Location: SFRJ

Re: Majka

Post by Vlado_M »

Nemam pojma kako mu je uspjelo da odmah nadje stan. Ja sam nekako navikao na varijantu da su heroinski ovisnici uvijek bez prebijene pare... Kad sam ja izletio iz kuce, nisam imao 2.5 KM u dzepu za autobusku kartu, pa sam stopao da se prebacim do druga koji je imao prazan stan.

Ovo sto ste uradili ima pozitivne i negativne strane, kao i sve u zivotu. Pozitivna je ova sto je Jana navela, kad vec pregurate pocetni shok. Pozitivno je i to sto on sad ima nove odgovornosti u zivotu kao sto su stan, hrana, higijena... Logistika mu je sad briga, a prije ste mu je vi pruzali.

Negativna je to sto ste izgubili i posljednju mrvicu kontrole nad njegovim zivotom i ovisnoscu. Jebiga. To je cijena vase odluke.

Nego, naoruzajte se strpljenjem. Mnogo strpljenja vam treba. Ne mislite valjda da ce sutra da podvije rep i vrati se kuci da se spremi za komunu ? Ne ide to tako brzo... Ja sam bio decko navikao na komfor, pa sam van kuce bio uz neke krace povratke oko godinu i po dana, a promijenio sam 3 grada za to vrijeme.
User avatar
Otac
Posts: 319
Joined: Thu Jan 01, 2009 10:07 pm
Location: EU - ne mojom krivicom

Re: Majka

Post by Otac »

Nas sin je tako napravio, nije nasao stam nego stanovo kod prijatelja... i sad je tako ... vec 2 mjeseca....Stvari ko smo mu odnijeli vjerovatno je rasprodao jer ga vidjamo stalno u istoj garderobi....
KO NE POKUŠA 100% NEĆE USPJETI!
jana
Posts: 585
Joined: Wed Sep 12, 2007 12:47 am

Re: Majka

Post by jana »

Cuvajte se,majko.Ja sam pet godina po odlasku djeteta iz kuce,jako propatila.Negdje 2005,pocela sam da se cupam,jer sam shvatila da imam jedan zivot i da on nije manje vrijedan od zivota mojih blizih.Taj svijet u koji su krocila nasa djeca,svijet je bez ikakvih skrupula.Sklon strasnoj manipulaciji.Ko nasjedne na njihovu pricu,nema izbora.Moji roditelji cijelo vrijeme nisu mi vjerovali sta zivim sa djetetom.Kulminacija manipulacije sa njima je sada situacija ,da poslije smrti mojega oca,moja majka ima namjeru da djeli ocevinu na mene i moje dijete na jednake djelove.Pod uticajem manipulacije mojega djeteta,zena misli da je to dijete stvarno jadno,napusteno od majke,zapostavljeno i tako dalje i tako dalje.Za nju je moje dijete jos uvijek ona mala djevojcica koja se vrti oko njenih nogu.Ona nece da ostavi nju na «cjedilu« kao njena majka.Hoce da je osigura,a jednovremeno vjeruje u njenu pricu da je lijepo i bogato udata ,ovdje,i da je sve bajkovito,kako joj se prezentira.
Za to vrijeme,ja stojim na strani istine.Istina je nekada bolna,ali je ljekovita.I ,vidite sta sve moram da prezivljavam radi toga stava.I do koje mjere takva jedna bolest moze da pridonese razdoru u obitelji.Glad za materijalnim u tom svijetu,specijalno,toliko je naglasena,da covjek mora ozbiljno da se zastiti.Svim sredstvima.
User avatar
draguljce
Posts: 163
Joined: Fri Nov 24, 2006 2:54 pm

Re: Majka

Post by draguljce »

Da gospon OTAC!! Samo sto je vas sin na kokainu i travi i otisao je iz kuce jer zna da cete vi pomoci kad bas zagusti, a Vlado je bio u Sarajevu sa 1.25 eura ( ustvari nije imao ni toliko za bus), bio je navuce na "H" ko kinez na rizu, a ako procitate Ispovjesti vidjecete sta je sve bilo!! Tako da se vas BEZOBRAZNI SIN i njegova prica ama bas nikako ne uklapa sa ovom Vladinom (koliko sam ja procitao)!! Sorry, ali ja mislim tako!!!
User avatar
lizard
Posts: 347
Joined: Thu Dec 06, 2007 7:50 pm

Re: Majka

Post by lizard »

Krajišnik, stoji ovo što si napisao. Živjeti na ulici u BiH i EU je kao život penzionera sa 300 i 2000KM mjesečno. Ali eto, ebeš ga, penzija je penzija, droga je droga, a ulica je ulica. Šanse da sebi sjebeš život su proporcijalne gdje god na majci zemlji živio.
@Otac najurit djete radi par jointa i koje lajne, ma dajte! Uložili ste Kviska ili odigrali All-in na to da momak sebi pristojno sjebe život. Ako dečko nema statburgerschaft, velike su šanse da svojom voljom i uz vašu pomoć završi u komuni ali komuni domovini. Nemojte mislit da vas osuđujem, Bože sačuvaj, izbor je vaš!
Sorry majka, malo se ja raspisao po temi. Šta ću, kad sam emocionalno vezan za divlji zapad, kao Indijanac ali sa malom prednošću u boji kože. Kontam da je narkomanija zlo, znam i za vezu između narkomana i kerova, ovdje bi rekli paščadi ili Vam pasa. Ali eto, na tom istom zapadu vlasnici moraju kupiti govna iza svojih pasa, voditi ih na kratkom povodcu, plaćat porez i tako. Dok je sa djecom malo drugačija situacija, mislim puno je lakše, ima čitava lepeza fino plaćenih zanimanja koji su tu da se brinu o njima. Roditeljima ponude bauspar i nametnu obavezu da se brinu do 18, oni malo emotivniji binu se plafon do 24te. Ostave im stan ili kuću te broj da se mogu najavit na nedjeljni ručak i Allahimanet! Lijepi zapad, malo divlji ali opet nekako fin. Dao nam Bog svega a pameti najviše!
Pozdrav i svako dobro!
BAŠ SVE TI DAJEMO I OPET MALO KOLIKO TE VOLIMO...
User avatar
Otac
Posts: 319
Joined: Thu Jan 01, 2009 10:07 pm
Location: EU - ne mojom krivicom

Re: Majka

Post by Otac »

draguljce wrote:Da gospon OTAC!! Samo sto je vas sin na kokainu i travi i otisao je iz kuce jer zna da cete vi pomoci kad bas zagusti, a Vlado je bio u Sarajevu sa 1.25 eura ( ustvari nije imao ni toliko za bus), bio je navuce na "H" ko kinez na rizu, a ako procitate Ispovjesti vidjecete sta je sve bilo!! Tako da se vas BEZOBRAZNI SIN i njegova prica ama bas nikako ne uklapa sa ovom Vladinom (koliko sam ja procitao)!! Sorry, ali ja mislim tako!!!
moj odgovor je bio opcenit nije se odnosio na Vladu samo djelomicno na sina od gospodje Majke..
KO NE POKUŠA 100% NEĆE USPJETI!
User avatar
Otac
Posts: 319
Joined: Thu Jan 01, 2009 10:07 pm
Location: EU - ne mojom krivicom

Re: Majka

Post by Otac »

lizard wrote:
@Otac najurit djete radi par jointa i koje lajne, ma dajte! Uložili ste Kviska ili odigrali All-in na to da momak sebi pristojno sjebe život. Ako dečko nema statburgerschaft, velike su šanse da svojom voljom i uz vašu pomoć završi u komuni ali komuni domovini. Nemojte mislit da vas osuđujem, Bože sačuvaj, izbor je vaš!
Nije 20 Jointa na dan "par Jointa" , pogotovo ako ti se nakon toga jebe za posao skolu i sve ostalo, bar za mene....treba li cekati da predje na zuto?...nema statsbürgerschaft, ima unbefristet i ja sam ga prijavio u mojoj firmi da radi, placam mu penziono i socialno itd....On je izabrao, mogao se lijeciti ovdje uz sve pogodnosti koje pruza zapad,ali kaze da zna da nema sanse da uspije... bio je 4 mjeseca , teretana, biliar, stolni tenis, priroda , nesto malo obaveza ... zapad... KO zna , mozda se sutra ne pojavi...
KO NE POKUŠA 100% NEĆE USPJETI!
eksica

Re: Majka

Post by eksica »

čale,Lizard je spuer momak ali stvarno mislim da nema potrebe da svima ovjašnjavate svo e postupke a još maje da se pravdate...utoliko više,što vi pišete vrloy rsumljivo i trsnspsrento i te detlajke koje sta sad napisali ste iznjeli več nekoliko puta.
Ljudi,čitaj te pa tek onda iznostite svoja mipljenja,zakčjučke i predloge.
User avatar
Sagitarius
Posts: 1189
Joined: Mon Dec 26, 2005 2:07 pm

Re: Majka

Post by Sagitarius »

bio je 4 mjeseca , teretana, biliar, stolni tenis, priroda , nesto malo obaveza
Mogu ja malo da se tu "liječim"?Par mjeseci,recimo :D
Post Reply