Otac

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

User avatar
Otac
Posts: 319
Joined: Thu Jan 01, 2009 10:07 pm
Location: EU - ne mojom krivicom

Re: Otac

Post by Otac »

karamut.stari wrote: zelim da vam kazem bez obzira sta se desilo vi nemate mnogo izbora
ako umre na ulici paticete citav zivot
ako ga vratite u stan pre lecenja umrece na vase oci a sa njime i vi i citava porodica
neka vam Bog bude na pomoci
Svjesni smo svih rizika pa i onog najgoreg...
Molimo se i nadamo da ce izabrati zivot kao vas sin...

@Jana

Navikli smo vec na telefonske igrice... prvo danima nije dostupan i ne javlja se , pa kad mu zagusti onda stizu poruke i pozivi...
Sada je uspostavio kontakt sa sestrom, sinoc ju je nazvao, kao cura mu je u bolnici operirala krajnike pa da mu posudi 10 € za buket da je posjeti i ako moze da ga odveze tamo... Rekla je da mu neda novce... bio je ljut, ali jutros je opet nazvao i trazio je...
KO NE POKUŠA 100% NEĆE USPJETI!
User avatar
PsyTechGirl
Posts: 2083
Joined: Sat Dec 27, 2008 10:36 pm
Location: U tri p.m. ...

Re: Otac

Post by PsyTechGirl »

E sad ide faza da na bilo koji način pokušava da dodje do novca ..
Po mojim proračunima, brzo se tu bliži kraj ..
Samo istrajte, i nipošto mu ne dajte ni centa !!!
Pozdrav od mene i sve najbolje ..
Allways look at the bright side of Life!! There's allways Sunshine after the rain..
stelijum
Posts: 7
Joined: Tue Dec 16, 2008 12:24 pm

Re: Otac

Post by stelijum »

Poštovani oče,

Negde sam Vam već odgovorila na neko od Vaših pisama.
Čitajući dalju prepisku vidim da se sve odvija po nekoj predvidljivoj šemi.
OK , izbacili ste ga iz kuće, ne pomažete mu finansijski i pratite kako tone sve dublje...dokle?
Ono što iz vlastitog iskustva znam a i iz iskustva ljudi koji se bave lečenjem narkomanije u Beogradu, ne postoji ni jedan narkoman koji svesno i dobrovoljno pristaje na lečenje. Ili ga prisili porodica ili situacija u kojoj se nalazi ( nema pare, prijatelje je sve izgubio, ponestaju mu šeme jer duguje i dilerima.........)

Možda je vreme ( Vi bolje to možete proceniti nego Ja) da krenete u akciju.
1. Idete kod njega gde stanuje.Mi te volimo...i ne možemo gledati kako se ubijaš
2.Pakuj se, bilo je dosta zajebancije idemo ,,kuci,, - mislim na ex Jugoslaviju i ideš na lečenje

Probajte ovo ne košta ništa a može doneti mnogo.

Sa poštovanjem,
Jedna majka
paramparcad
Posts: 810
Joined: Fri Jul 11, 2008 11:01 pm

Re: Otac

Post by paramparcad »

znate kako stelijum,za tako nesto su potrebne emocije...
astrid
Posts: 132
Joined: Fri Jan 02, 2009 5:22 pm

Re: Otac

Post by astrid »

stelijum skacete sami sebi u usta, kazete da obicno ni jedan narkoman ne pristane sam na ljecenje, nego da ga situacija u kojoj se nade prisili na to, a onda kazete da ga uzmu doma, i prisile na ljecenje, zasto, pa oni bas pokusavaju napraviti to da se on nade u bezizlaznoj situaciji, ja mislim da dok on ne dode prakticki na koljenima kod njih i sa razradenom metodom ljecenja, za koju ce se on raspitati, da nis od toga, jer ako sada opet oni priskoce u pomoc opet nis od toga, to svi znamo, tako da ja mislim samo ustrajte
User avatar
Otac
Posts: 319
Joined: Thu Jan 01, 2009 10:07 pm
Location: EU - ne mojom krivicom

Re: Otac

Post by Otac »

paramparcad wrote:znate kako stelijum,za tako nesto su potrebne emocije...
paramparcad:
Ispocetka sam te shvatao ozbiljno, ali tvoji komentari su stvarno (blago receno) smijesni i glupi...Vec sam napisao da razmisljas isto kao moj sin...Uvjeren si da si cool??? Pitaj tvoje roditelje imaju li emocije.... Suzdrzat cu se ubuduce i necu komentirati tvoje postove jer je to za mene cisto gubljenje vremena.... Sve najbolje ...

@ stelijum
sve opcije su iskoristene, volimo te... nemoj... molimo te ...pokusaj....
Danas se sastao na njegovu inicijativu sa sestrom... izjadao se, rekao joj je da 5 dana zivi na ulici, da ga bole pluca a nema novaca da ode k lijecniku, gladan je... (prije 7 dana je dobio platu) ne zeli vise u stan jer se tamo drogiraju, napustit ce grad... bjezi vec 5 dana od "prijatelja"... kci je pala na te fore... place cijelo vece... on treba pomoc... ima samo nas...itd... Uzeo je kljuceve od automobila njegove cure (ona je u bolnici) i spavat ce u autu... Sutra na njegovu inicijativu idu u svjetovaliste za narkomane kod gospodina M.. sa sestrom zajedno... ako ne slaze... Zalio se da ga ne zovemo, ne pitamo kako je... da mu MI ne zelimo pomoci, da smo ga ostavili... U ponedjeljak nije otisao na posao (i izgubio ga) jer je bio gladan i nije spavao cijelu noc...Kceri smo objasnili da mu 7 godina pokusavamo pomoci i da nas on 7 godina koristi, da mu mi ne mozemo pomoci , da si pomoci moze samo on sam kada odluci da promijeni situaciju u kojoj je...nadam se da ce jednom i on reci : BOZE MIJENJAJ ME!
KO NE POKUŠA 100% NEĆE USPJETI!
User avatar
PsyTechGirl
Posts: 2083
Joined: Sat Dec 27, 2008 10:36 pm
Location: U tri p.m. ...

Re: Otac

Post by PsyTechGirl »

Otac wrote:Sutra na njegovu inicijativu idu u svjetovaliste za narkomane kod gospodina M.. sa sestrom zajedno... ako ne slaze...
Eto.. Drago mi je..
Kontam da paramaparcad ipak sve to gleda malo i iz neke svoje perspektive, pa otuda sva ta ljutnja i bes ..
Ja stvarno mislim da radite pravu stvar ..
Iskreno, ja sam najbolje funkcionisala kad sam mislila da sam sama na svetu i da moram sve sama sebi, jer ako to ne uradim ja, niko mi neće..
A sada mama, očuh, njegova mama, qrac palac .. Sto babica kilavo dete!!
Nego, samo napred i sigurna sam de će sve to biti kako treba ..
Pozdrav i budite jaki ..
Allways look at the bright side of Life!! There's allways Sunshine after the rain..
User avatar
Sagitarius
Posts: 1189
Joined: Mon Dec 26, 2005 2:07 pm

Re: Otac

Post by Sagitarius »

Svi ovdje pišete:"Izbaci ga na ulicu!",sjedite u toploj sobi i kucate za kompjuterom,a ja bih vas pitao,je li itko od vas proveo i dana na ulici?Znate li vi kakav je taj život?

Ovo nije upućeno gospodinu,koji je otvorio temu,jer u njegovoj muci,to je izgleda,najbolje rješenje,zasada.Za nadat se,da će malome doći neke stvari "iz guzice u glavu".Ako treba i na najrigorozniji način,neka.

Ja nemam šta da pametujem,meni je trebalo skoro 20 godina da mi dođe "od dole na gore",da sad ne ponavljam fraze.
Tek sad,kad uskoro postajem roditelj,polako počinjem shvatat,kolika je patnja bila mojih,dok sam ja živio po kojekakvim iznajmljenim rupama,dilao,družio se s "dnom dna".Kad su stalno osluškivali telefon,hoće li ih nazvat sa hitne,policije,mrtvačnice...

Ajmo reć,da sam vrlo malo okusio,čistog uličarenja,uvijek bi se nekako snašao,što,koliko je i bilo pozitivno,u biti mi je samo produživalo agoniju.
Ne znam,glupo mi je davat ikakve savjete,pametovat,ali mislim,gospodine,da je vrijeme,da se okrenete sebi i ostatku svoje obitelji,koja vas treba.
A on,ako želi da živi,tako,kako živi,neka ga.Punoljetan je,pa neka i snosi odgovornost za svoje postupke,neka živi svoj život.Droga je tu samo dio puno većih problema u njegovom životu.Možda,kad ostane bez svih tih "prijatelja",koji ga udomljavaju,pa kad bude morao sam zarađivati,da si plati stan,režije,hranu,možda i sazrije.
Ja sam se vrlo rano osamostalio,i nevezano za drogu,mislim da čovjek u određenim godinama,jednostavno treba da se odvoji od obiteljske "sise",dražih mi je 5 kuna koje sam zaradim,nego 1000kn,da mi ih da otac.
Vjerovatno ovaj post,sliči na puno misli nabacanih "zbrda-zdola",ipak nisam u Vašoj situaciji,i ne mogu da suosjećam sa svime kroz šta prolazite.
Mogu samo reći,da u odnosu mene i mojih roditelja,vrijedi obrnuto od:"daleko od očiju,daleko od srca".Baš je suprotno.
paramparcad
Posts: 810
Joined: Fri Jul 11, 2008 11:01 pm

Re: Otac

Post by paramparcad »

Otac wrote:
paramparcad wrote:znate kako stelijum,za tako nesto su potrebne emocije...
paramparcad:
Ispocetka sam te shvatao ozbiljno, ali tvoji komentari su stvarno (blago receno) smijesni i glupi...Vec sam napisao da razmisljas isto kao moj sin...Uvjeren si da si cool??? Pitaj tvoje roditelje imaju li emocije.... Suzdrzat cu se ubuduce i necu komentirati tvoje postove jer je to za mene cisto gubljenje vremena.... Sve najbolje
ej,nemoj ti meni zeleti sve najbolje molim te...to ti je tek jadan fazon,kao ti si iznad situacije i to...mani me,sem toga ako su moji komentari glupi i smesni(jer ne idu tebi u korist),zbog cega se primas?i da,da ti odgovorim na pitanje,moji roditelji imaju emocije za razliku od tebe koji sigurno mrzis svog sina koji nije upao u sablon kakav si ti zamisljao...i ja bi pobegao od takvog oca,ne bi ni morao da me progonis...na stranu sto decko ima problem sa drogiranjem.ja zelim tvome sinu sve najbolje a sto se tice tebe,goni se.
User avatar
Sagitarius
Posts: 1189
Joined: Mon Dec 26, 2005 2:07 pm

Re: Otac

Post by Sagitarius »

Ah,te roditeljske emocije,vječni izvor "radosti" svakog narkomana :D
Post Reply