POMOC

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Post Reply
masha2204

POMOC

Post by masha2204 »

Kao i svi ostali na ovom forumu se nalazim iz manje vise istog razloga.Problem nemam ja ali ga ima moj suprug vec dugi niz godina.Istorija u poslednjih godinu dana je sledeca-jedno uspesno skidanje i 6 meseci uspesne apstinencije i onda krah.posl.6 meseci ukupno 6 pokusaja i 6 padova.resiili smo da ovde bude kraj sa celom tom pricom i da zelimo da zivimo normalan zivot.Uspeli smo da pronadjemo subotex,1 tablu krenuli sa terapijom, i kada se to zavrsi zelimo da pocne sa blokatorima.Mene interesuje sam mehanizam te price-koliko treba da prodje od uzimanja poslednjeg subotexa do uzimanja prvog blokatora,da li u tom periodu treba da se izvrsi nekakva detoksifikacija,lekovi koji mogu da idu uz to....Potrebna mi je preporuka nekog lekara kome mozemo da se obratimo,naravno uz max.diskreciju jel imamo decu,posao isl.Unapred veoma zahvalna ukoliko dobijem neku informaciju
HVALA
Sagitarius

Re: POMOC

Post by Sagitarius »

Nisam doktor,ali mislim da ako ti se suprug godinama drogira,trebat će više od table subutexa.Subutex je i sam u jednoj mjeri lagani blokator,međutim pokriva i psihičku žudnju za heroinom,što kod klasičnih blokatora nije slučaj.Možda bi njemu trebalo da duže uzima Subutex,jer kako si sama rekla svi skorašnji pokušaji ostavljanja su propali.Vjerovatno bi on i pretrpio fizičku krizu pa onda "pao".Uzimanjem blokatora nakon te table subutexa(mislim da se može nakon par dana prijeći na blokator),u njemu bi se opet javila želja za heroinom(popularno zvana-"rovac")
Na ovaj način(tj. dužim uzimanjem Subutexa),uspit će lakše održat apstinenciju(naravno ako on to sam želi),pa će se mirnije moći fokusirati na druge stvari koje vode ka izliječenju(psiho-terapija,pronalaženje uzroka problema...).Onda,nakon nekoliko mjeseci,može se prijeći na blokator.Blokatori su isto štetni kao i Subutex za organizam,Subutex stvara ovisnost nakon dužeg uzimanja,ali kriza se da pretrpit sa dosta "blagim" lijekovima(Valium npr.)
Ja uzimam Subutex 9 mjeseci,a isto imam dosta narkomanskog staža iza sebe,i bezbroj pokušaja izliječenja.Subutex je sredstvo koje mi je pomoglo da koliko-toliko sredim život,blokatorti su mi uvijek bili odbojni,jer ne "pokrivaju" psihu,a psihička želja je najveći problem kod ovisnika.
Pozdrav,i sretno vam bilo
Abraxas

Post by Abraxas »

Po meni,uspesno moze da se izleci covek koji sa heroina prelazi na metadon.Ovaj problem o kome ti devojko govoris,ja imam sa svojim bratom.Razlika je to sto on ne moze da izdrzi 6 meseca,vec samo 2-3.I opet nanovo.I to traje vec 8 godina.
Javi mi se na PM,ja cu dati tel. nekih doktora u Skopju,pa ako ti odgovara...
Pozdrav i sa srecom.
sunrise

Post by sunrise »

ma, odakle vam to da bi njemu blokator bio dobar
tabla sub-a je nista, to mu je mozda za dva dana a i ta dva danma nece bit pokriven kako treba
idite doktoru,nek mu oni odrede terapiju i drzite se toga
doktori moraju biti diskretni,on to makar zna, nakon toliko decenija drogiranja
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Post Reply