Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Timba
Posts: 18
Joined: Tue May 13, 2008 9:17 pm

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by Timba »

Gospodjo, opet vam kazem da nisam toliko iskusan kao neki ljudi ovde ali mislim da vam mogu koliko-toliko pomoci.

Djevojka se najverovatnije drogira i mislim da nema pootrebe da cekate da je testirate. Dok je jos vrijeme odvedite je doktoru pa nek to doktor uradi jer moze varati na tom `kucnom testu`.
Mislim da to trebate sto brze uradili dok se djevojka nije totalno navukla!
Sve najbolje...pozzz
User avatar
saša-ex
Posts: 1907
Joined: Sat May 06, 2006 9:55 am
Location: Beograd

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by saša-ex »

Po svemu sto ste naveli, gotovo je sigurno da vam se cerka drogira. Nije jos uvek u nekoj ozbiljnijoj fazi, ako tako nešto uopšte i može da se kaže kada je droga u pitanju. Mislim i da je ovo u čemu je sada, dovoljno ozbiljno. Vi više nemate šta čekati, morate što pre krenuti u akciju i to zajednički, cela porodica. Popričajte sa mužem, potrebno je da i on shvati ozbiljnost situacije. Čeka vas duga i iscrpljujuća borba, ulog je život vaše ćerke. Biće vam teško, biće verovatno i dosta padova ali to je jedini način da ona uspe. Lakog i jednostavnog rešenja kada je droga u pitanju-nema...Moj savet vam je da u ovom trenutku ne razmišljate puno o krivici, ne tražite greške kod sebe, puno roditelja baš to radi i u tome se izgubi. Skoncentrišite se na nju, bolesna je i treba pomoć. Za početak je najbitnije da utvrdite istinu i stvari isterate na čistac. Dakle, posle prve noći kada vam bude sumnjivija izadjite pred nju sa testerom, i to najbolje sa onim koji pokazuje prisutnost više vrsta droga. Ako napravi dramu i ne pristane, ne treba vam bolji dokaz...Ipak, da bi bili sigurni, možete uraditi i tajni test. Ujutru, pre nego što izadje, izpraznite vodokotlić, tako da neće moći da pusti vodu, a ostaje da špricom uzmete mokraću, nije problem što je pomešana sa vodom, i tako ćete dobiti tačne podatke. Budite čvrsti i nepokolebljivi, ne nasedajte na njene priče, samo sa takvim stavom moćićete bar malo povratiti autoritet, a to vam je sada jako potrebno.
SAMO CEO ŽIVOT...
User avatar
Modesty
Posts: 2479
Joined: Mon Nov 26, 2007 9:34 am
Location: BiH

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by Modesty »

sašinom postu se nema šta dodati ali ću opet naglasiti:NE NASJEDAJTE NINAKAKVU PRIČU,DOSLOVCE URADITE ŠTO VAM JE SAŠA REKAO.
Stanje je alarmantno bez dvojbe i opet ponavljam,nemojte gubiti vrijeme na razmišljanje gdje ste kao roditelj pogriješili nego se skoncentrišite kako da liječite djete dok još nije prekasno.
Čim nas obavjestite kako dalje stoje stvari,vidjet ćemo kako da vam pomognemo.
User avatar
Boban
Posts: 1536
Joined: Fri Aug 03, 2007 12:01 pm
Location: Vojvodina

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by Boban »

hahahahah dobra fora sa kotilcem uh uh uh.
User avatar
Modesty
Posts: 2479
Joined: Mon Nov 26, 2007 9:34 am
Location: BiH

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by Modesty »

vidiš ti našeg Saleta,pravi ekspert....ni ja to nisam znala :D
User avatar
klara60
Posts: 550
Joined: Wed May 14, 2008 8:42 am

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by klara60 »

Hvala na savjetima, cim sam ih procitala otisla sam u apoteku i kupila test. Sjedim u kuci (isplakana, nervozna,ljuta,preplasena...) kad ona s ulaza zove> "Mami!".Izadjem,a ona sva u suzama pada meni oko vrata i pocinje svoju ispovjest (u toku razgovora dolazi i suprug)ona ne zna kome ce prije da sjedne u krilo, koga da grli,ljubi izvinjava se.Njena ispovjest nama: Jos ranije probala travu, po neki put, zatim s ovim momkom kupovala u susjednom gradu trodone i bensedine kombinovali s alkoholom-pivom ) kao to je sve, nije se navukla, nece vise, previse voli sebe da bi sama sebi naskodila. Place jer je raskinula s djeckom, voli ga, a skontala je da s njim nema perspektivu, te ni on ni ona nisu mogli izdrzati nas pritisak i to tajno vidjanje. Ovih dana vidjela je da mu se dopada druga djevojka (ona sto ju je dovela kuci neki dan) i kao ona joj je dosla kao dar s neba i dobar razlog da raskine.Citav dan je bila s njima i kao dala im blagoslov, jer joj je bitno da joj ne rade to iza ledja.Stojicki (uz bensedin, kako je priznala) je to podnijela i kada je usla u kuci provalile su emocije iz nje.Dugo u noc nam je pricala kako smo mi divni kako joj je zao sto nam je to sve radila prethodni period, a najvise je zalila sto je izgubila dobar odnos s bratom.Zeli to sve promjeniti, zeli se dokazati uspjehom na fax-u, predlaze da je drzimo jedno vrijeme u izolaciji (da ne izlazi u grad) da idemo porodicno na izlete itd.itd.Kaze da ce postepeno to drustvo napustiti jer su joj od ranije dosadili....Sve ovo je ONA SAMA REKLA-PRICALA.Mi smo ostali zateceni, pruzili smo joj ljubav, rame za plakanje, obecali svu pomoc, samo da bude iskrena, hrabrili je u prici...Suprug i ja smo poslije komentarisali da ipak moramo biti oprezni, pokusati drzati sve pod kontrolom i svakako joj pruziti sansu i pomoc da ispuni svoja obecanja. Zajedno smo donijeli odluku da test sakrijemo, tj, da ga ovaj put ne upotrijebimo,da joj ne bi nanijeli jos vecu bol i ponizenje. Sta vi kazete na sve ovo?
User avatar
Modesty
Posts: 2479
Joined: Mon Nov 26, 2007 9:34 am
Location: BiH

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by Modesty »

Dobro je to što se prva,sama otvorila ALI!!!!
Ako je već tražila pomoć,to znaći da teba i da pristane na ono što vi od tražite.......uradite test obavezno....i njenim praznanjem,njen problem ni malo nije umanjen......dolazi li mo mi,barem ja više puta tako pred majku i oca.....desetine puta......uradite vtes i mora tražiti uz vašu,obavezno i stručnu pomoć........sve što je ispričala vjerujem da je znasnovano na istini ali ipak je to interpretacija nekog ko se drogira što u prevodu znači,nikako da kraja iskrena!
Ako on ima veze sa dopom,kako to da ona nema a sve i da nema....rečiću vam ovo.....od heroina sam se izliječila,dugo išla na psihoterapije i pila terapiju i bila čista tri godine a zbog trodona sam morala na kraju ići u komunu.....morate da znate da ne postoje lake i teške droge!
Uradite test,ne povrijeđujete vi nju,i ne padajte previše na sentimentalnost......propašćete ko grčka......dok sluša i poštuje vaše uvjete,izolaciju i ostalo,pružite joj svu ljubav i pažnju ali svako suprostavljanje mora biti zaustavljeno najbritkijim rezom.
Nemoj te biti jedna od hiljade porodica koja nije htjle sprovest naše savjete do kraja i tako si produžavat agoniju ili čak potpuno izgubiti djete.
javljate nam kako stvari stoje pa ćemo vas tako i savjetovati.....i ne zaboravite test i da nema mrdanja iz kuće ni po cigare.
User avatar
klara60
Posts: 550
Joined: Wed May 14, 2008 8:42 am

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by klara60 »

Ja se vama divim (posebno Sasi i Modesty_vas najcesce citam) kako imate snage i volje da nas neuke roditelje savjetujete-hvala vam puno. Danas Ona provodi dan uglavnom spavajuci, planira uciti (obicno nocu uci) necu previse da joj se namecem, samo je kratko upitam treba li joj sto i kako je. Svodim komuninaciju i njeznost na minimum, kako joj ne bih bila naporna uz davanje do znanja da sam za nju uvijek tu.Ionako sam ovih dana planirala voditi detaljan dnevnik o njenom ponasanju, reakcijama, a sada mi ova stranica dodje nesto kao dnevnik i jos bolje jer imam vas da mi ukazete na moje propuste. Znam ja da je ta njena ispovjest od sinoc uglavnom istina-podvlacim_uglavnom(ima tu i precutanih stvari) i ona ju je pretvorila uglavnom u ljubavnu jadikovku. Tvrdi da se on ne bavi dilanjem, a da je bio u zatvoru jer kao slucajno nasli travu kod njega...On sada nije toliko bitan, mislim, ako je nasao novu djevojku, to je super stvar_Ona ce ljubav preboljeti a mi cemo insistirati da se odvoji od njegovog drustva...Modesty, necu ja to pustiti tek tako. To je i moj zivot, jer ja zivim, radim (iz Bosne smo-rat i izbjeglistvo smo preturili preko glave) za nju i njenog brata. Borit cu se kao lavica. Ne znam jedino to sa testom u ovom trenutku...nekako mi je ranjiva_moram joj pruziti povjerenje.Tu sam nekako sad nesigurna. Test je tu i ako dodje taj sledeci put sigurno cu ga upotrijebiti. Grijesim li?
User avatar
Modesty
Posts: 2479
Joined: Mon Nov 26, 2007 9:34 am
Location: BiH

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by Modesty »

Sledeći put????
zar želite sledeći put?
I ja sam iz Bosne i u njoj sam još uvijek.
To o njenoj ranjivosti,pa da joj je lako i nije ali ako se ne djeluje u startu ispravno...teško je posle ispravljat.
Ne može joj pomoći samo izolacija,nemoj te se zavaravat...kad je ona tako očajna došla kući to više govori koliko je zaglibila nego koliko se kaje...barem po mom 20godišnjem iskustvu.
User avatar
klara60
Posts: 550
Joined: Wed May 14, 2008 8:42 am

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by klara60 »

Draga Modesty, pokusaj me razumjeti (ili me slobodno napadni ako grijesim_mozda mi treba tako nesto da se osvjestim ako sam u zabludi), ali kako da je testiram kad mi se danas cini sasvim u redu?! Poslije toliko vremena zatekla sam prizor da brat svira na gitari a ona pjeva. U jednom trenutku kad sam sjela blizu nje, njena ruka (opet posle toliko vremena)se nasla u mojoj kosi, njezno me zagrlila,poljubila...Sada,dok ovo pisem,ona uzima knjigu i planira sta ce nocas uciti.Ne smijem izvesti pucanj u prazno_tj.da je testiram, da bude cista i tako ispucam poene, povjerenje koje ponovo pocinjemo graditi.Zato sam rekla ono "drugi put" sto znaci, ne daj Boze ako bilo sta sunmnjivo prijetim_testiram je bez odlaganja.Suprug se slaze i dogovorili smo se da necemo nijedan njen los gest propustiti tj.da cemo budno motriti na nju.Izrazila je zelju i mi to hocemo da joj omogucimo_da se vrati porodici.Kada smo mogli ovoliko patiti mozemo i napraviti pravu porodicnu atmosferu sa izletima, rostiljima, posjetama baki i sl. I brat se ukljucuje u sve to.Hocu da joj dam poslijednju sansu.Mozda sa raskidom s tim momkom sve ovo prodje.
Kad sam ti rekla da smo iz Bosne (i dalje zivimo u Bosni_davno smo se vratili iz izbjeglistva u svoje mjesto)htjela sam naglasiti da smo kao porodica (jos mjesovit brak) svasta prosli i opstali i djecu vaspitavali u duhu tolerancije, te da nam je zbog svega toga sve ovo tako tesko palo.
Post Reply