moj novi topic

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
User avatar
azraaa
Posts: 407
Joined: Sun Apr 08, 2007 8:40 pm

moj novi topic

Post by azraaa »

ja se zovem azra, imam 23 godine, upoznala sam svog momka prije 2 mjeseca, i odma smo se zaljubili jedno u drugo. ja studiram i radim. on radi, zavrsio je samo srednju skolu. pravo je vrijedan i odgovoran (!!!) u odnosu na posao. on mi je na pocetku iskreno rekao sve, sto mi se jako svidjelo, mislim ta njegova iskrenost. a ni sama nisam znala da li da se upustam u to. ali kako su dani isli dalje, ja se nekako nisam mogla oduprijeti pomisli na njega i njegovih tuznih ociju. ne znam zasto, ali mi se srce kidalo za njim i skontala sam da sam ga zavoljela. on zivi 2 sata od mene daleko, tako da se relativno cesto vidjamo. bio je osudjivan, sad je na uvjetnoj kazni, koja traje do feb.2008. ima 23 godine, drogira se 6 godina, pokusavao se skinuti, bio je u splitu u reto-centru prosle godine i sve je bilo ok dok se nije vratio kuci. tamo nema nista, mali je grad, ima puno droge i nikakvih mogucnosti bijega. isla sam kod njega par puta, taj grad je ziva depresija. ideja da se on preseli kod mene i da bi mu to pomoglo je proizasla iz njegove glave. ja se u zivotu pozivam na princip afirmacije, sto znaci da i druge moramo poslusati koje su njihove potrebe. zato mislim da bi to bila dobra ideja, da proba malo neki drugi zivot. da nadje ovdje posao i da krene iz pocetka, ne znam, mozda ne uspije, samo sto ja necu da posustajem. i ako ne bi ovdje uspjeli, ja bih isla dalje bilo gdje. sinoc smo razgovarali, i on mi je rekao da ce razgovarati sa svojim roditeljima i reci im sta se desava. oni misle da je on cist od kako se vratio iz splita. rekao mi je da je prestao da vozi dilere (a to je poceo da radi prije 10ak dana) i znam da jeste, jer je vratio broj mobilnog koji je pripadao tom liku nekom. to znam sad 100%, da ne pisem kako i zasto-preopsirno je. eto to je moja prica ukratko. ni sama ne znam vise zasto je njega zavoljeh, nemam pojma. samo mi nesto u glavi odzvanjalo svaki dan....valjda je ljubav neobjasnjiva, ne biramo koga cemo voljeti.
Last edited by azraaa on Mon Nov 19, 2007 5:14 pm, edited 1 time in total.
User avatar
azraaa
Posts: 407
Joined: Sun Apr 08, 2007 8:40 pm

Post by azraaa »

najvaznije od svega sam zaboravila da kazem, on ide u bolnicu, sinoc mi je to rekao, u petak, odnosno sutra, idemo skupa gore. roditelji ne mogu. on zeli svim silama da se skine i bude sa mnom normalan, osjetim to i vidim. vidim da se bori. i vazno mi je to sto znam da nije diler, znam da nece otici u zatvor. prije je bio vozac dileru, koji mu je ujedno i drug, i da ovih 10 dana je to radio, ali je prestao. imam neki pozitivan osjecaj trenutno, pogotovo zato sto on stvarno ima zelju da se skine, mislim da je to dobro, u svakom slucaju korak naprijed! nadam se da ce krenuti na bolje sve, a i ako ne krene, necu da odustajem, odlucila sam tako i gotovo! preuzimam odgovornost u vezi ove odluke i nema druge. proci cu kroz ovo, ma kako god bilo. mozda ja sve ovo radim, jer ne mogu da se oduprijem svojoj potrebi da pomazem ljudima. evo sad mi ovo pade na pamet. samo sto su se tu umijesale emocije i sve ostalo sto ide s tim...
Last edited by azraaa on Mon Nov 19, 2007 5:27 pm, edited 2 times in total.
elzi
Posts: 69
Joined: Mon Apr 02, 2007 1:34 pm

Post by elzi »

Azra,procitala sam tvoju poruku.Isamo cu ovo napisati,na sta je on mislio sve ove godine,naj lakse je se puci i boli te k...c za sve!!!!!!!!!!!!!!!
User avatar
hermiona
Posts: 131
Joined: Fri May 12, 2006 9:26 am

Post by hermiona »

Draga Azraaa, iako ce zlobnici svasta reci posle ovoga, ja te razumem i podrzavam u svemu sto si naumila. Ti si, koliko vidim, normalna, samosvesna osoba, koja smatra da ima snage da se uhvati u kostac sa necim strasnim, nepoznatim , mnogima nezamislivim.
Znaj, to je tezak put, bitno je da saradjujes sa lekarima, budes strpljiva, oprezna, da ne zavaravas sebe, da svom decku ne verujes (veruj u njega, ali ne njemu), da se edukujes u vezi ovg problema permanentno, da citas i pratis sve vezano za tu tematiku (posto studiras to sto studiras bice ti lakse nego nekom koji ne poseduje tu vrstu obrazovanja).
Prati svoje instikte, trazi pomoc od svih (mislim da je neophodno da njegova porodica bude ukljucena, bez obzira kakvi su), ne zapostavljaj sebe. Budi uporna i pomerices planine, ali ako i samo ako on ima volju. Sve drugo ne vredi. Podseti ga kako izgleda strejt zivot, sta je sve propustio i da moze da nadoknadi. Budi vesela i kad je on tuzan, ne smaraj ga stalno sa "sta ti je", pricajte svaki dan barem pola sata o tome kako se osecate tog dana, sta je ok, sta nije.
Nemam vise vremena, pisacu ti sutra jos.
User avatar
azraaa
Posts: 407
Joined: Sun Apr 08, 2007 8:40 pm

Post by azraaa »

HVALA na podrsci! jedan dio ovih navedenih stvari sam vec pocela primjenjivati, recimo da budem vesela i sl. danas u 14 h idemo u bolnicu, odnosno odjel za alkoholizam i dr. toxikomanije, da vidimo sta se moze uraditi. ni ja nemam pojma sta oni imaju, on mi govori da je cuo za nesto da ima kao neki program za skidanje, odnosno detoxikaciju, jel se to tako kaze?!? zaboravila sam. uglavnom, danas cemo se raspitati sta i kako. kaze da mu treba otprilike 15 dana da se ocisti i da ga prodju bolovi. onda cemo vidjeti dalje da dodje na neki gotov posao ovdje kod mene, ja sam tako mislila, a i on kaze da je bolje da samo ima sta da radi, da ne bude bez neke zanimacije. eto. pa cemo vidjeti dalje. ja sam vec skontala i drugi plan, ako ovo ne uspije, ne odustajem. hvala jos jednom, tako se osjecam olaksano. hvala i pusa vam svima ovdje, drago mi je da vas imam i nadam se da cemo svi uspjeti!
User avatar
azraaa
Posts: 407
Joined: Sun Apr 08, 2007 8:40 pm

Post by azraaa »

niko nista mi ne pise a meni je nekako tesko pravo. bili smo u petak u bolnici, treba mu nekih par dokumenata da bi se prebacio ovamo u bolnicu. imao je sinoc krizu citavu noc je povracao, kad nisam umrla od tuge, tako mi je tesko bilo gledati ga. danas je otisao kuci....osjecam se nekako istroseno, samo se smijem i pricam sa ljudima, a u dusi mi je tako tesko. ovo samo da se malo istresem. ne mogu nikome nista reci, a i meni je potrebno neko praznjenje.
User avatar
zvrky
Posts: 4075
Joined: Mon Jul 18, 2005 1:22 am
Location: Beograd

Post by zvrky »

Naravno da je tesko sve to ispratiti i odgledati ali azra na to moras da budes spremna,posao je jako iscrpljujuce prirode,tezak je samom ovisniku ali isto je toliko tezak i vama suovisnicima,sada si u takvoj situaciji da moras biti mnogo jaca od njega kako bi ga gurala napred,njemu je sada podrska i vise nego potrebna. U svakom lecenju upravo ta podrska svojih bliznjih vrsi dobar deo posla,i mora da postoji neko pored njega ko ce biti mnogooo jak da sve to izdrzi,znaci i njegov bes i neraspolozenje,povracanja,agresiju,izlive neznosti,prevrtljivost...itd. sve propratne probleme. Ajde zelim vam srecu i samo napred nema odustajanja.
NEKO TO OD GORE VIDI SVE!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
User avatar
azraaa
Posts: 407
Joined: Sun Apr 08, 2007 8:40 pm

Post by azraaa »

e hvala malo mi je lakse opet. hvalaaaaaaaa! hehe, evo opet sad se smijem... ne znam ni ja kako! bice dobro, ja to znam! sigurna sam u to!
star

Post by star »

Azra, tebi je najpotrebnije na prvom mestu da naučiš lekcije iz osnova narkomanije, to je ono što moraš savladati ukoliko se želiš nositi sa tim! I on ćete više poštovati kad shvati da ne može da manipuliše sa tobom onako kako on želi. Sigurna sam da zna sve načine lečenja koji se primenjuju u vašem gradu! I...sretno, još jednom!
User avatar
azraaa
Posts: 407
Joined: Sun Apr 08, 2007 8:40 pm

Post by azraaa »

eh vec je pokusao milion puta da me zezne, negdje je uspio negdje ne, u neke stvari nisam bila dovoljno upucena. ali ucim i ja polako, sta ja mogu, voljela bi kad bih vec sve znala kako i sta u tancine. bar smo poceli dobro, presretna sam sto ce u bolnicu!
Post Reply