@tia ,1:daj i ja nesto da pokusavam da ti pomognem ,mnogo je tesko objasniti roditeljima da si narkoman (ja nikada nisam imao tu snagu da im objasnim ,mada moje paranoje nisu mogle da se kriju )
2:nikada ne moj da mislis na onaj osecanj sto ti droga daje jer to je izazov!!!!
3:okreni traku unazad i samo pomisli kakva si bila i kakva si sada
4:reci sebi da si narkoman (ja za sebe nikda sebi nisam priznao da sam narkoman sve dok nisu mi se javile jebene paranoje od koih sam se plasio da cu zavrsiti u ludilo!!) tada sam sebi priznao da sam narkoman i da treba prestati.
5:misli na roditelje koliko su se mucili za tebe (to je meni dao snagu da se ne drogiram)
6:niko ne moze da pomogne ako sama sebi ne pomognes a za to treba volja to je jedino oruzije da se boris protiv droge ni hemikalije ne mogu nista vise pomoci (ja sam poceo da pricam sam za sobom to mi je bio naj efikasnija terapija svaki dan sam po hiljadu puta reko ne drogi ne ne ne ne ne ne ne nenenenenenenenne i samo ne..... veruj to sam ponovio svaki minut svaki sekund nikada vise ne ne nenenenene.....,posle hiljadu ne malo je teze reci da)..
mazda sam pre vise lupao ali ove stvari su kod mene imali dosta efekata (ovo je samo moje iskustvo )
pozdrav
1. korak?
Moderator: sanela
Tia, ok, kuzim da je veci bed u pitanju kad se radi o tvojim roditeljima. Ne moram nama pricati o tome.To je sve stvar povjerenja.Kad i ako jednog momenta osjetis da se mozes povjeriti i otvoriti ti ces to i uciniti. OK?
Cini mi se da, hvala Bogu, nisi bas previse vremena, bila navucena na dop. Jer da jesi, sumnjam da bi ti samo normabel pomogao iako i sama kazes da ne spavas.No, to kazem zato sto sama govoris da ides po tri puta dnevno setati psa sto znaci da ipak ima malo snage u tebi koju uspjevas izvuci iz nekud.
Ja zivim razdvojeno od moje mame.Ona je saznala za moj problem davno i pomogla mi je tj. bila je uz mene kad sam se skidala na suho i sve smo nekako izgurale.No, nakon godinu i po sam pala. Nakon toga me bilo sram doci i priznati da imam problem jer sam smatrala da cu je time razocarati do srzi njenog bica, sto je opet sasvim pogresno. Jer sta god da ja istina je opet bolja. Ti znas svoje razloge.
Dobro si zapocela, najgore samo sto nije proslo.uz noni ces uspjet uhvatiti malo sna. No, si uspjela doci do odgovora i uzroka sto si uopce zapocela sa dopom? Mislis da si dovoljno jaka rascistiti sa njime. Ako jesi, evo ti par rules:
1.Mijenjas broj telefona.novi broj daj samo roditeljima, ostaloj familiji i nekome za koga znas da ako se vidite da ce ti biti ok sa njom ili njime. Mada trenutno ni ne trebas ljude nego se trebas posvetiti sebi i pronaci sebe i biti ok sama sa sobom. Pas je zicer, ja cu isto kad se vratim iz bolnice uzeti psa. To malo stvorenje moze dati toliko ljubavi i paznje i vratiti ti osmjeh na lice.
2.Ako radis, uzmi godisnji. Imas cijeli dan samo za sebe. Izorganiziraj ga kako ti odgovara i ispuni ga onako kako je tebi ok, radi sta god je tebi ok.Pisi, slusaj muziku, sredjuj nokte, gledaj filmove, citaj, mazi se sa psom, pricaj uz kavu sa mamom.
Sta tvoji starci nisu do sada skuzili da imas neki problem?
Koliko dugo si navucena na dop?
Sa bivsim deckom, je definitivno aus?
3.Ako vec ne ides doktorima izvuci maksimum iz ovog foruma jer ovdje mozes pronaci puno dobrih savjeta i ustejhu i podrsku u trenucima krize (psihicke ili fizicke)!
Uglavnom, nastavi tako i javljaj se.pisi svaki dan neku vrstu dnevnika i podijeli sa nama kako ti je, kako se osjecas, sta god ti padne na pamet.uvijek ce biti netko tu da ti odgovori
pusa
Cini mi se da, hvala Bogu, nisi bas previse vremena, bila navucena na dop. Jer da jesi, sumnjam da bi ti samo normabel pomogao iako i sama kazes da ne spavas.No, to kazem zato sto sama govoris da ides po tri puta dnevno setati psa sto znaci da ipak ima malo snage u tebi koju uspjevas izvuci iz nekud.
Ja zivim razdvojeno od moje mame.Ona je saznala za moj problem davno i pomogla mi je tj. bila je uz mene kad sam se skidala na suho i sve smo nekako izgurale.No, nakon godinu i po sam pala. Nakon toga me bilo sram doci i priznati da imam problem jer sam smatrala da cu je time razocarati do srzi njenog bica, sto je opet sasvim pogresno. Jer sta god da ja istina je opet bolja. Ti znas svoje razloge.
Dobro si zapocela, najgore samo sto nije proslo.uz noni ces uspjet uhvatiti malo sna. No, si uspjela doci do odgovora i uzroka sto si uopce zapocela sa dopom? Mislis da si dovoljno jaka rascistiti sa njime. Ako jesi, evo ti par rules:
1.Mijenjas broj telefona.novi broj daj samo roditeljima, ostaloj familiji i nekome za koga znas da ako se vidite da ce ti biti ok sa njom ili njime. Mada trenutno ni ne trebas ljude nego se trebas posvetiti sebi i pronaci sebe i biti ok sama sa sobom. Pas je zicer, ja cu isto kad se vratim iz bolnice uzeti psa. To malo stvorenje moze dati toliko ljubavi i paznje i vratiti ti osmjeh na lice.
2.Ako radis, uzmi godisnji. Imas cijeli dan samo za sebe. Izorganiziraj ga kako ti odgovara i ispuni ga onako kako je tebi ok, radi sta god je tebi ok.Pisi, slusaj muziku, sredjuj nokte, gledaj filmove, citaj, mazi se sa psom, pricaj uz kavu sa mamom.
Sta tvoji starci nisu do sada skuzili da imas neki problem?
Koliko dugo si navucena na dop?
Sa bivsim deckom, je definitivno aus?
3.Ako vec ne ides doktorima izvuci maksimum iz ovog foruma jer ovdje mozes pronaci puno dobrih savjeta i ustejhu i podrsku u trenucima krize (psihicke ili fizicke)!
Uglavnom, nastavi tako i javljaj se.pisi svaki dan neku vrstu dnevnika i podijeli sa nama kako ti je, kako se osjecas, sta god ti padne na pamet.uvijek ce biti netko tu da ti odgovori
pusa
wow....identicno. dobro nisam sad iz neke imucne porodice ali sam istim putem isla. i na istom mjestu zakazala. Trebalo mi je 6mjeseci da pocnem raditi. Evo tek sada se zapravo vracam u "normalu"...a u julu ce godina(od dopa)...
nemoj se forsirati ni na sta. i nemoj nista raditi zbog nekoga. Nece dugo trajati. ti to sama morash zeliti i htjeti...kad se budes mogla vidjeti kako radis nesto i osjecati se dobro(jos dok to zamisljas) to je to....ali polako ne zuri. to ti je moj savjet. vjeruj mi. kad sse emocionalno stabilizujes onda..sad je prerano. tek kad si u "normalnom svijetu" vidish koliko si ti zapravo "nenormalan"...a to moze da sjebe ...uhh... polako. ne zuri...jedno po jedno.
nemoj se forsirati ni na sta. i nemoj nista raditi zbog nekoga. Nece dugo trajati. ti to sama morash zeliti i htjeti...kad se budes mogla vidjeti kako radis nesto i osjecati se dobro(jos dok to zamisljas) to je to....ali polako ne zuri. to ti je moj savjet. vjeruj mi. kad sse emocionalno stabilizujes onda..sad je prerano. tek kad si u "normalnom svijetu" vidish koliko si ti zapravo "nenormalan"...a to moze da sjebe ...uhh... polako. ne zuri...jedno po jedno.
" You must be the change you wish to see in the world." M. Gandhi
Sad mi je 3. dan...da, da pokleknula sam...i toliko se mrzim i sramim..a bogme i kriziram...a nedjelja...UF!
Fakat sam debil kada sam mislila da mi 2 lajne nece potaknut krizu........
Mrzim se!!!!
P.S. Jos mi nije niti lako nabaviti, ako mozete vjerovati....ali, potrudila sam se i evo sad, sranja......
Mrzim se!!!!

P.S. Jos mi nije niti lako nabaviti, ako mozete vjerovati....ali, potrudila sam se i evo sad, sranja......
A sve znas....steta...Tia wrote:Sad mi je 3. dan...da, da pokleknula sam...i toliko se mrzim i sramim..a bogme i kriziram...a nedjelja...UF!
Mrzim se!!!!

Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
sranje vam je sva ta droga!
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
Ne mogu joj ja pomoci,samo ona sama sebi moze pomoci.Recimo prvi (i neminovni korak), je da prizna roditeljima.Svakako ce saznati (i to uskoro),bolje je da im sama kaze,zatrazi pomoc i prihvati je.E sve to samo ona sama moze.Nadam se da ce uspjeti.sunrise wrote:mansone, ti si sve to prosao, daj curi neki pametan savjet a ne samo komentare. Ti si dovoljno kompetentan da joj pomognes za razliku od mene
Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,