Život na Tramadolu

Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.

Moderator: sanela

Post Reply
emkiozza26
Posts: 3
Joined: Fri Feb 10, 2023 4:14 am

Život na Tramadolu

Post by emkiozza26 »

Veliki pozdrav svima.
Prije svega, nadam se da je forum još uvijek aktivan i da će neko pročitati ovu moju ispovijest koja je, ujedno, i molba za pomoć. Novi sam na forumu, uglavnom čitam ispovijesti, ali i druge teme; ostavio sam tek jedan komentar (jedva sam skontao kako se to radi :D ). Dakle, snalazim se pomalo po forumu, i evo skupio sam snage i volje da napišem sve o svojoj zavisnosti i svom problemu koji me prati godinama.
Prije nego što počnem, unaprijed se izvinjavam ako sam promašio topic (ili kako se već zove), tj. sorry ako ispovijest pomiješam sa traženjem pomoći, ali ne znam gdje drugo da napišem sve ovo, a da bude kompletno.

Da krenem lagano... Dakle, imam 26 godina, živim u Sarajevu, student sam. Imam problem koji me guši već nekoliko godina, tačnije navukao sam se na tramadol. Uzimam tablete koje su kombinovane, sadrže 37,5mg tramadola i 325mg paracetamola. Prvu tabletu sam popio krajem 2018. godine, zbog bolova u leđima (tad sam fasovao išijas). Nisam ni znao tad za tramadol, ni da se čovjek može navući na to. Kasnije sam ih dobio od doktora, nakon pretraga i raznih nalaza, ustanovilo se da imam dva iskrivljena pršljena koji pritiskaju živac, pa to uzrokuje bolove.

Tu prvu terapiju, tačnije 3 kutije (svaka sadrži 30 tableta) sam dobio u oktobru 2019. godine. To sam fakat shvatio kao terapiju koja treba da mi pomogne u borbi protiv bola. Tako je i bilo, uzimao sam tablete onako kako je doktor propisao, 2x1 dnevno. Par nedelja kasnije, shvatio sam da mi te tablete pružaju neko zadovoljstvo, lijep osjećaj toplote u grudima i stomaku, jednostavno sam se osjećao ekstra (kasnije sam saznao da je to osjećaj euforije koji je prolazan i traje max. 2 sata, a sad kada sam teški ovisnik, traje nekih 20-30 minuta). Počeo sam da eksperimentišem, da uzimam po dvije tablete odjednom više puta dnevno. Kasnije sam osjetio da mi trebaju čim se probudim, pa sam tako po ustajanju iz kreveta odmah uzimao po dvije, pa posle par sati još dvije.
Razvoj moje ovisnosti može se pratiti po periodima u kojima sam povećavao dozu, evo kako je to bilo:
1) prvi period - normalno uzimanje tableta onako kako je doktor propisao
2) drugi period - eksperimentisanje, umjesto 2x1 uzimao sao 2x2 tablete s razmakom od 8-9 sati
3) treći period - 2x2 tbl. odmah nakon buđenja, 2x2 tbl. nakon 4 sata, 2x2 tbl. naveče (kad sam htio da se opustim i da me puca euforija)
4) četvrti period - 2x2 tbl. više puta dnevno, samo što sam smanjio razmak između dvije doze
5) peti period - u ovom periodu sam osjetio i prvu krizu, kad mi je nestalo tableta a nisam mogao uzeti novu terapiju još nekoliko dana (o krizama ću pisati kasnije)
6) šesti period - ovaj period je trajao od februara do jula 2022. godine, tad sam počeo ilegalno da nabavljam tramal, tako da sam pio 3 kutije sedmično (dakle 90 tableta u 7 dana, što je oko 12-13 tableta dnevno), a ponekad se dešavalo da ne spavam po 24-36 sati i u tom kratkom periodu bih spucao čitavu kutiju. Tako mi je i brzo nestajalo zaliha tramala, pa bih imao krize 2-3 dana, a onda nabavim novu zalihu, pa se kao trudim da smanjim dozu i razvučem što je duže moguće, ali rijetko kad sam ispoštovao to obećanje.

Kao što rekoh, moram pričati i o krizama. Preživio sam ih dosta za ove 4 godine. Prva kriza je bila u julu 2020. godine, ništa značajno teška, nisam ni znao da je to kriza, mislio sam da mi je dan onako sjeban, a skontao sam kasnije posle druge krize da je ustvari i ova prva bila zaista kriza, samo mnogo slabija i beznačajna, jer tad nisam uzimao ogromne količine tableta. Ta prva je trajala jedan dan samo, bilo mi je dosadno i bio sam bezvoljan, spavalo mi se uglavnom.
- Druga kriza me uhvatila u junu 2021. godine, bila je to prva ozbiljna kriza, jer sam tad već imao dosta staža i to neprekinutog, dugo vremena nisam ostao bez tableta, bukvalno mjesecima sam uzimao po 4-5 tableta dnevno, a onda me zadesilo da mi jednog vrelog junskog dana nestane veselih tabletica. Kriza je bila užasna, bio sam bezvoljan, preumoran i pospan a nisam mogao da zaspim, imao sam proliv 3-4 puta, znojio sam se mnogo, sve me boljelo, psihička kriza i želja da se napucam tramalom je bila nesnosno teška i jaka, a fizička kriza me uništavala - nisam imao mira, vrtio sam glavom lijevo-desno, desna noga nije imala mira i radila je ko singerica, a najgori osjećaj je bio kad mi neki trnci krenu od vrata niz leđa pa kad dođu do krstačnog dijela tad kao da me grom opali, sav se stresem, istrzam se, a ako slučajno ležim u tom momentu, onda se sav iskrivim i skočim iz kreveta. Kad sam nekako zaspao, imao sam užasne noćne more, budio se sav mokar od hladnog znoja, pa ponovo tonuo u san ali u nekom bunilu. Sve u svemu, užas. Tad sam shvatio da imam problem i da ga moram riješiti.
Ali... došao sam opet do tramala, nabavio zalihe od 5 kutija plus 12 bočica tramala u kapima. Obećao sam sebi da ću to koristiti da polako smanjujem dozu. Ali kad već imam toliku zalihu, što se ne bih kvalitetno uradio još samo danas? Pa ću od sutra da smanjujem dozu. Prevarih sebe, iznevjerih se, jebiga, i to mi neće biti prvi put da sam sebe lijepo lažem.

Nakon istrošenih zaliha koje su, moram priznati ipak potrajale duže nego što sam mislio, opet sam ostao liht roze, i upao u krizu koja je trajala 2-3 dana. Opet isti simptomi, samo sad imam jače mučnine, povraćam, proliv svakih sat vremena, psiha se raspada, a tijelo se već raspalo, nisam mogao ni da ustanem iz kreveta, samo bih ležao i razmišljao kako sam debelo usrao svoj život. Prvi dan pakao, drugi dan malo bolji, a trećeg dana sam već bio dosta bolje, čak sam izašao iz kuće, i mislio da ću nastaviti tako, iako se raspadam ipak ću nekako izlaziti iz kuće i skrenuti misli. Čim sam izašao iz kuće, uspio sam se dočepati jedne table tramala (10 tableta). Nisam oklijevao ni trenutka, spucao sam odmah tri tablete i popravio se, poletio. Ostale tablete sam rasporedio na nekoliko dana, dok se ne snađem za novu veću zalihu.

Treća kriza u decembru 2021., opet grozna samo tri puta jača. Opet isti scenario, 2-3 dana sebe lažem da mi taj nedostatak tableta ustvari pruža priliku da se skinem, ali zapravo tražim sve moguće načine da nabavim bar jednu kutiju. Uspio sam nekako doći do njih, i nabavljam 3 kutije, a za novogodišnju noć sam se napucao sa 10 komada, pa to sve zalio alkoholom i uništio se.

Sve naredne krize su bile i teže, ali i lakše. Teže - zato što sam sve dublje upadao u sranje i povećavao doze umjesto da ih smanjim, a lakše - zato što sam znao šta me čeka. Malo se uplašim krize, ali čim prođe prvi dan, drugog dana sam kao ok, nategnuta dvojka, jedva živ, ali ipak živ.
Bilo je mnogo kriza, da ne dužim više, smorio sam i sebe a kamoli vas koji ovo čitate.

Zadnju krizu sam imao prošle sedmice. Zadnjih 8 tableta sam srokao u ponedjeljak (06.02.), u utorak sam bio živi leš, ali ipak uspio izaći do grada, u srijedu sam šizio i tražio načine da sebi ublažim simptome, i negdje na internetu pročitao da mi bromazepam može pomoći, pa sam popio 3 tablete od 3mg, što me zaista i umirilo, nije bilo nemira, treskanja nogom, trzanja tijelom i glavom, nije bilo anksioznosti i konstantnog razmišljanja o tramalu i kako da ga nabavim. U četvrtak sam nastavio s bromazepamom, ujutro odmah 3mg, posle još dvije tablete po 3mg i bio sam poprilično ok. U petak sam nabavio kutiju tramala, evo ponedeljak je, a ja sam je već srokao, za tri dana, svakog dana po 10 tableta. Danas sam nabavio još jednu kutiju. Ne znam dokle će mi trajati.
Hoću da kažem, ova apstinencija prošle sedmice mi je bila najduža koju sam izdržao, čitava 4 dana, a pritom sam bio uglavnom dobro, iako kriziran, ali me bromazepam smirivao. Nikada za vrijeme nijedne krize nisam koristio ništa, ovo je prvi put da popijem neku drugu tabletu koja će me smiriti. Uvijek sam "pokušao" da se skinem na suho, jer ustvari nisam ni znao šta bih mogao uzeti da me umiri, nit mi je to palo napamet. Svaki put mi je bio cilj samo da što prije nabavim novu zalihu tramala, i onda bi me bolio ku*ac za skidanje i sva obećanja koja sam dao sebi.


Trenutno imam kutiju tramala, ne znam koliko će potrajati, ali pokušaću da pijem što manje, da smanjujem doze pomalo da mi sljedeća kriza ne bude toliko jaka (kontam, bolje će biti ako zadnjeg dana uzmem 2-3 tablete i sljedeći dan da mi bude čist, umjesto da zadnjeg dana srokam 10 tableta, a sutradan nemam nijednu, pa me raspali nenormalna kriza).. nadam se da sam upravu za ovo, i da jačina krize stvarno zavisi od toga kolika je zadnja doza bila.
Hoću ovako da se pripremim za sljedeću "krizu" i za eventualno skidanje, ako mi to pođe za rukom. Nekako ću rasporediti da mi za zadnji dan ostanu 2-3 ili 4 tablete, i onda sljedećeg dana neću imati nijednu. Za taj prvi dan sam se obezbijedio drugim lijekovima, imam 10 tableta Xanaxa i bromazepama skoro cijelu kutiju. Valjda će mi to pomoći. Neću miješati Xanax i bromazepam, prvo ću vidjeti kako će sam Xanax djelovati, kao što sam prošle sedmice vidio kako bromaz. djeluje. Čitao sam da Xanax jako dobro djeluje kod skidanja sa opioida, pogotovo tramala, pa eto nadam se da ću uspjeti. Inače, na stručnim sajtovima kažu da je skidanje s tramala kritično prvih 7 dana, i posle toga sve bude mnogo lakše, iako se neki simptomi povlačenja mogu javljati čak i do 3 mjeseca nakon toga. Ovo za 7 dana mogu djelimično potvrditi, jbg ipak sam izdržao 4 dana bez tramala i bio sam poprilično dobar, uz bromazepam doduše.

Nadam se da će neko ovo pročitati, i ko god pročita i/ili odgovori, hvala vam unaprijed od srca. Znači mi svaka riječ, bilo da je podrška, savjet, kritika, podijeljeno vlastito iskustvo, razumijevanje... šta god, sve ću prihvatiti i hvala vam unaprijed što ste odvojili svoje vrijeme!

P.S. ako neko ima iskustva u skidanju s tramala, molim vas da mi napišete šta bi mi još dobro došlo od lijekova, čime da se opremim i naoružam kad krenem u bitku. Imam Xanax (10 tableta po 0,25mg) i Lexilium (skoro čitavu kutiju po 1,5mg). Može li još nešto da mi pomogne? Neki lijekovi protiv mučnine? Šta da uzmem da me razbudi jer sam smoren i pospan bez tramala? Ima li nešto da mi pojača apetit, pošto ne mogu da jedem u tom periodu, od svakog zalogaja bilo koje hrane me užasno zaboli želudac i sve bih povratio samo da se slučajno jače nakašljem ili slučajno zakačim četkicom za zube po korijenu jezika. Šta sve da pripremim, i što se tiče lijekova, i što se tiče "suplemenata", šta je dobro da jedem da me ojača malo, da mi da energiju... imaju li neke aktivnosti koje će mi pomoći da se ne osjećam kao vreća bezvrijednog smeća...
Pomozite, svaki savjet i svaka riječ će mi dobro doći.
Uril DJ
Posts: 39
Joined: Fri Mar 18, 2022 1:39 pm

Re: Život na Tramadolu

Post by Uril DJ »

Pozdrav
meni je uspelo nekoliko puta da se sa tramadola skinem uz pomoć buprenorfina. Buprenorfin može biti zajeban ako nisi čvrsto rešen da želiš da se očistiš. Mnogo je jači i krize su teške i duge ako se navučeš. Ovo mi je savjetovao doktor, nije moj izum. 0,5mg buprenorfina bi bila ok doza da ti pokrije krizu. Mislim da možeš da se izvučeš za 3 tjedna. Prvih 5-8 dana 0.5 bupa-ne više, onda 0.5 svaki drugi dan ili 0.25(svaki dan) ili manje. Opet, sa bupa treba da se spusti naravno sa tramalom. Minimalne doze max 5-7 dana i kraj. Samo toliko da funkcionišeš. Ako se misliš drogirati onda zaboravi ovo što sam napisao.
sretno:)
Dajana9
Posts: 93
Joined: Tue Mar 22, 2022 1:03 pm

Re: Život na Tramadolu

Post by Dajana9 »

Ja sam ti ostavila odgovor kod mene, nisam videla da imaš ispovest.
Moj savet je bio isti - 0.5mg bupa do 21 dan - rekla sam mnogi bi možda URLALI posle svih skidanja s bupa na sajtu (pa i mojih) na mene, no vidim da si dobio identičan savet.
Pokušaj, ako dolaziš tako "lako" do tramala, nabavićeš i kutiju dvojki ili 2 osmice i mislim da bi to trebalo da bude to.
Teško da će benzići mnogo pomoći (ali meni su tik tak pa nisam kompetentna)
Vidiš, ja sam htela da se prešaltam na tramal da se skinem s bupa - loša ideja, no retko kad imam dobru :)
Mislila sam da nabavim baš te sa paracetamolom, 10 kom, i da popijem 1,2 kad je najgore.
Da napravimo menjažu? 🤣 šalim se naravno (shvatio se ali neko možda i neće pa da naglasim)
To smanjivanje, bilo čega, meni nikad nije išlo
I sa bupom sam uvek skakala na suvo, nisam mu se vraćala jer je to POGREŠAN NAČIN - nekad bih se vratila njemu, nekad buxni, nekad alkoholu, nekad benzosima... uglavnom posle pola godine, godinu čistoće ja kao da bacim kockice, pa koji broj dobijem na tu drogu navalim.
Sličnih smo godina (28)
Da li si ranije koristio neke supstance?
Deluješ mi kao da nisi dovoljno upozoren (to se meni desilo sa rivotrilom prvi put kad sam ga dobila) i jako mi je žao ako si žrtva nemarnih doktora koji te nisu upozorili kakav pakao đonovi naprave - meni nisu ali gledala sam prvog dečka koji se raspada od toga.
Skinuo se uz pomoć bupa (ležao je u NSu - naravno megalomanski je dobio 8mg i kukao kako je malo)
Žao mi je što najleoše godine trošiš na skidanje sa opijata, znam kako to izgleda - dok u srednjim 20im svi polako skockaju svoj život, ti se boriš sa vetrenjačama
Verovatno to i kriješ, i veoma si funkcionalan - bar sam ja takva, fakulteti, briga o izgledu, reputaciji blah blah... a u glavi kaša.
Malo nas je ali smo tu.
Nadam se da ćeš se vratiti sa najlepšim vestima - batalio si i nikad si bolje, ili sa makar nekom odlukom.
Izvini, ali mislim da to smanjivanje teško ide kod nas - postoje jako disciplinovani ljudi koji su mahom postali narkomani pa kad su se sredili, sredili su i supstituciju, no ne znam da li si toliko jak... pokušao si, ne ide, možda ti je ipak potreban drugačiji pristup?
D.
oxo
Posts: 339
Joined: Sun Apr 17, 2005 4:41 am
Location: Beograd

Re: Život na Tramadolu

Post by oxo »

A zasto bi uopste morao da se osecas dobro? zasto bi zamenjivao trodone sa bilo cim?
Zagrizi i izdrzi 10 dana krize pa kreni ne od nule, nego iz minusa, ali bar ces znati na cemu si
Ti sad ako zamenis trodone sa bupom tebi ce mozda da se svidi rad i mozda nastavis i napravis sebi jos veci problem

Ja se nikada nisam skidao sa jedne gudre drugom. Ajde razumem da popijes neki lekic da lakse preguras ali da se skidas sa trodona bupom je po meni besmisleno

Ja sam poslednji put uzeo trodon pre 16-17 godina, ali i dalje me hvata neka mucnina kada pomislim na to. Bas losa droga (kao da ima dobre)
Post Reply