jos jedna sestra

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
verlorenheit
Posts: 4
Joined: Fri Jul 06, 2012 2:21 am

jos jedna sestra

Post by verlorenheit »

uf, kako da pocnem pratim vas i citam godinama,veliki pozdrav svima, svim ovisnicima zelim ozdravljenje, a suovisnicima da njihovi ovisnici postanu i ostanu cisti...
Ja i brat smo odrasli u disfunkcionalnoj porodici, majka umrla, dok smo bili u pubertetu, otac nezreo covek, voli alkohol, jedno vreme alkoholicar, sada valjda povremeno. Moj brat koliko ja znam od mladosti koristi travu, navukao se je bio ranije na kocku, pa na bromazepame, pa je bio samoinicijativno dobio liriku, koju zloupotrebljava, vec duzi niz godina. To je ono sto znam. Ja sam svo to vreme glumila majku, vadila ga iz govana, placala dugove... Kada sam dobila svoje dete malo sam drzala distancu, davala para da ima sta da jede. Njegovo ponasanje je katastrofa verbalno agresivan, ima rupe u pamcenju vec godinama, manipulativan. Meni je sve vreme bilo zao jer sam glumila majku godinama, a otac nije otac, nezainteresovan itd. Pokusavala sam mu pomoci, da idemo zajedno kod psihijatra, sto je uvek odbijao. Nema posao, zivi u haosu, njegov stan izgleda kao messy, zapustio se, ne odrzava higijenu, ja to nisam mogla vise da podnesem, dobila drugo dete, spakovala kofere i otisla u inostranstvo., jer mi ke otisla stitna dodjavola i zdravstveno stanje se skroz pogorsalo. Mesecima nemamo kontakt, zapravo, pre par meseci nasao dobar posao u drugom gradu, ja se ponadala bice sve ok, finansirala stan i sve sto treba samo da to krene na bolje, i sta je bilo posle 1,5 mesec je dobio otkaz jer je spavao, kljucao na poslu. Nakon toga me je zvao da mu pozajmim jos para, ja naravno kazem da treba da ide da se leci, on ljut i od tada nismo u kontaktu. Tek sada sam zaista shvatila da je ovisnik i da mu nema pomoci, osim ako on to sam ne razluci u svojoj glavi. Boli.
Sta dalje? ima li neko neki savet ideju da li ja mogu bilo sta da ucinim?
hvala svima i veliki pozdrav
User avatar
sanela
Posts: 3993
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: jos jedna sestra

Post by sanela »

Draga moja, žao mi je što si imala takvo životno iskustvo i što si bila "majka" svom bratu iako ti to nije bila uloga. Nadam se da ti je zdravstveno stanje sada bolje. Ja ti mogu reći da se posvetiš svojoj djeci i svojoj porodici. Zbog svih trauma koje si prošla preporučila bih ti da nađeš sebi psihoterapeuta kako bi preradila sva ta iskustva i da bi znala koje obrasce ponašanja ne trebaš primjenjivati prema svojoj djeci. Ukratko, posveti se sebi.

Što se tiče brata, nažalost, on jeste ovisnik i da bi bilo šta napravio treba osjetiti sve posljedice takvog načina života. Kad bude spreman da se liječi reci da ćeš ga podržati i uradi to, bez ikakvih očekivanja. Dok on sam ne uvidi u kojem smjeru ide njegov život, ti ga samo podržavaš u drogiranju dajući mu novac, plaćajući stan. Sve što mu olakšavaš činiš mu medvjeđu uslugu, jer ga podržavaš u ulozi žrtve koja se ne zna za sebe brinuti. A on treba da nauči kako da se brine o sebi.

Sretno!
verlorenheit
Posts: 4
Joined: Fri Jul 06, 2012 2:21 am

Re: jos jedna sestra

Post by verlorenheit »

Draga Sanela, puno hvala na odgovoru, da zdravstveno sam bolje od kako sam fizicki dalje od svega, kod psihijatra i psihoteraputa vec idem, kako bih resila sve traume, sa bratom vise nemam kontakt, dva meseca otprilike, bas zato sto dam odbila da ga finansiram. To mora biti pravi put.
Tesko je bolno, ali mora tako.
Ja mislim da on sad, kako je prepusten sam sevi, ili ce zavrsiti na ulici ili ce potraziti pomoc, druge nema. Svi ovisnuci kazu, koliko sam citala, kada dotaknu dno desava se promena, pa koliko je duboko to dno? mozda da neko od ovisnika ili suovisnika odgovori. Konkretno moj brat nema para za hranu, nece imati grejanja zimi, pa zar to nije dno...
Jos jednom hvala Sanela i sto postoji ovaj forum.
verlorenheit
Posts: 4
Joined: Fri Jul 06, 2012 2:21 am

Re: jos jedna sestra

Post by verlorenheit »

Evo da se javim, moj brat je danas smesten u psihijatrijsku bolnicu za lecenje zavisnosti, pod pratnjom policije i hitne pomoci jer je bio agresivan. Sta mislite o tome? Da li ima neke nade da ce mu biti bolje?
Hvala
Anabela11
Posts: 115
Joined: Tue Sep 14, 2010 9:02 pm

Re: jos jedna sestra

Post by Anabela11 »

Hove, bice mu bolje dok bude bio uslovljen da se leci, iliti dok bude morao. A kad bude slobodan, e onda je druga prica...
Post Reply