Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Marka

Re: Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Post by Marka »

Mali off u vezi dizepama. U osnovi Besnsedin je diazepam, u nekim zemljama se zove apaurin a na Zapadu uglavom valijum, ali jednu stvar sam primetio u Srbiji i nije moj subjektivan osećaj. Diazepan (mislim da je Hemofarmov) nema desjtvo kao bensedin (Galenika). Bensedin je daleko bolji od Diazepama.

Inače, za psihičku krizu (ne znam još kako uopšte izgleda kriza na bupu) je najbolji lorazepam, jer ima najjače anksiolitičko desjtvo na psihu, dok je besedin tu sveobuhvatniji, ima nešto manje desjtvo na psihu, ali zato ima drugih efekata, ima uticaj na somatske tegobe, pa je on miorelaksant, ima i sedativno dejstvo izraženo u dobroj meri, anti epileptično dejstvo u dobroj meri itd...
Caty

Post by Caty »

Pa znam decka koji se pomocu lorazepama skinuo sa bupa ali navukao na lorku i plus je bio van sebe i odvaljen po ceo dan, nije osetio krizu od bupa ali se sjebao od lorazepama u ogromnim kolicinama bas... posle pola godine ae vratio na bup i sad je sto puta normalniji ako se to tako moze nazvati.
Ja cu videti ovde u apoteci da uzmem bensedin onda, valjace mi kad jos spustim i krenem sa skidanjem, da imam za spavanje ako nista drugo... a cula sam da valja i za te nemirne noge... to mi je bilo najgore juce ali evo danas sam baaas ok pa videcemo sta ce biri sutra ipak je bolje sto sam uzela bup kasnije a to sam mogla jer sam spavala do 11 :) od sutra ipak ustajem oko pola 8 ali opet cu cekati bar do 10h kako bi dejstvo trajalo ceo dan.

PS. Tad kad sam maznula drugu pola bensedina i uzela uvece cetvrtinu znaci 2.5mg posto je bio od 10, uhvatio me neki smeh i raspolozenje a bas sam legla da spavam, kao da je malo pojacao dejstvo bupa, a mozda to nije imalo veze sa tim, nemam pojma tad sam isto bila na manjoj dozi (0'7mg) i nisam se osecala bajno zato sam i uzela taj bensedin.
ziki

Post by ziki »

Caty wrote: PS. Tad kad sam maznula drugu pola bensedina i uzela uvece cetvrtinu znaci 2.5mg posto je bio od 10, uhvatio me neki smeh i raspolozenje a bas sam legla da spavam, kao da je malo pojacao dejstvo bupa, a mozda to nije imalo veze sa tim, nemam pojma tad sam isto bila na manjoj dozi (0'7mg) i nisam se osecala bajno zato sam i uzela taj bensedin.
To si dobro primetila, Bensedin pojacava dejstvo Bupa i to onako..bude bas rad.
Pisali smo o tome ovde na forumu ali bas davno, dok je bio jos Voyager.
A inace Bensedin jeste i miorelaksant i prepisuje se obicno u kombinaciji sa Diklofofenom kad je u pitanju kicma, noge itd..tako da moze da pomogne oko tih problema.
E sad to moze da ti se svidi kako on deluje posle Bup-a..prilicno moze da bude primamljivo jer osetis kao da si uzela nesto drugo, i podigne te itd..
Ali naravno u maloj dozi, 5 mg je sasvim dovoljno.
Ja sam od Bensendina bio malo razdrazljiv, a imao sam i ruzne snove..mada ne mora da znaci.
...
noel

Post by noel »

Anksiolitici mogu biti korisni jedno prilikom spuštanja doza, kad je kriza lagana... u pravoj krizi imaju skoro nula efekta, kako benzodiazepini tako i barbiturati (iako se diazepam i fenobarbiton često koriste pri skidanju).
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....
Ninocka

Post by Ninocka »

Caty wrote:Noel ako uzmem bas rano ujutru onda uvece vec imam sindrom nemirnih nogu i slabije spavam pa bih probala da uzumam kasnije eto bar da sacekam do 10-11h mada sad mi dete krece u jaslice i moram ustajati u 7! Ali bih taman bup mogla da izmem kasnije jer cu biti slobodna par sati i moci da kuliram :)

Ziki ovde je imala jedna apoteka gde si mogak sve da uzmes bez recepta a sad su se i oni nesto istripovali i nece nista da daju.. a značio bi mi i bensedin ako je to isto kao apaurin? Ili mozda lorazepam? To je jedan drug kupovao u apoteci bez recepta. Ali necu da se navlacim nego samo da imam eventualno za spavanje i taj nemir predvece kad je frka..
Caty samo to ne odustaj!!
Ako ne nabavis apaurin ili ksalol ja cu ti busom poslati , eto sve samo da izguras. Ti se iscimaj da ga nadjes ako ne javljaj i saljem ti. Moze ti pomoci u tim nekim kolebanjima kad bi dodala jos bupa, pa to ne uradis i popijes njega.
Samo nije ni on cudotvoran ali pomaze.
Meni su ostale od skidanja dvije table ja to ne pijem vise.
Ninocka

Post by Ninocka »

noel wrote:Anksiolitici mogu biti korisni jedno prilikom spuštanja doza, kad je kriza lagana... u pravoj krizi imaju skoro nula efekta, kako benzodiazepini tako i barbiturati (iako se diazepam i fenobarbiton često koriste pri skidanju).
Veelika istina!!
Cak u krizi, prilikom totalnog izbacivanja bupa, jos vas baca u vecu agoniju!!
Caty

Post by Caty »

Ninocka secam se da je tebi u krizi bilo samo jos gore od toga ali za spuštanje sigurno odgovara da se uzme predvece evo ja sam ustala u 7 jos čekam da uzmem bup sto kasnije. Probacu da nabavim ovde nisam jos pitala u apoteci pa ko zna mozda mi se posreci, sigurno bi olaksalo.
Ziki eto nisam istripovala znaci stvarno taj.bensedin je pojačao dejstvo i totalno drugaciji je bio osecaj iskreno nije lose :P ali naravno u svrhu skidanja bas i nije pametno ocekivati neki rad... ja sam n rad zaboravila i ovo sad sto uzimam cetvrtinu dvojke zaista mi je dovoljno samo da nemam krizu i napokon je i nemam vise ceo dan, do pre par dana sam cak bila u krizi po par sati u toku dana.
Caty

Post by Caty »

Uzela 0.5 jutros oko 10, osetila sam bas sto me jako cudi, mislila sam da se nikad necu navici na ovu dozu a tako mi je i juce bilo, dakle prvih 6 dana je bilo zajebano narocito od cetvrtog do sestog, bila sam totalno malaksala i kilava, nemir u nogama pa i losije spavanje, onda je od sedmog dana postalo skroz drugacije i osecam se kao da sam uzela vise npr 0.75 zaista se oseca razlika i verujem da bih mogla da spustam na 0.4 ali ajde necu jos ove nedelje da me ne bi odmah stiglo to spustanje i da se ne vracam opet na vecu dozu, bolje polako malo da se odmorim od te polukrize.. ali zaista neverovatno koliko je i ova doza od 0.5 ustvari jaka kada se spusti doza i tolerancija to se bas oseca, jbt kao nekad na 1mg! I plus sad uzumam sve ujutru, ne delim na dva dela pa mi je mozda zato tako. Kad sam delila bila sam ceo dan kilava i ipak je bolje uzeti sve odjednom ali ne bas rano ujutru nego sacekati do 10 bar. Sad cu tako, cele nedelje pa za sledecu cu videti dal da krenem dalje spuštanje ali iskreno vise big volela da ostanem na 0'5 ukupno 3 nedelje jer se bup jako dugo zadrzava u organizmu i neke zalihe ostaju baaas dugo. A ja nigde ne zurim nema rokova, ne mislim o tome kao nekad, nego bas opušteno i lagano. I sledece spuštanje ce biti 0'4 verovatno.
Hope83

Post by Hope83 »

Pozdrav raja,evo na pauzi pijem kafu pa da napisem kako ide.
Ovako prvo spustanje sam odradio s 2mg bupa na 1.5 koje je trajalo 2 sedmice.U subotu sam uzeo 1.5mg,zatim nedelju (juce)sam preskocio nisam nista uzeo i danas startam s dozom od 1.25mg pa vidjecemo kako ce biti.
PS.I prvi put kad sam spustao krenuo sam isto znaci subota doza nedelja nista i od ponedeljka nova doza.
E sad planiram u buduce u to ukljuciti i subotu znaci subota i nedelja nista,ali to nakon nekog vremena (necu da zurim)i onda u buduce svake sedmice dodavat jos jedan dan bez uzimanja.
Caty

Post by Caty »

I ja sam razmišljala o metodu preskakanja dana ali tek kad se stabilizujem na pola mg neko vreme ili čak sa još manje doze, mislim da ti je bolje da tu praksu primenjujes kad spustis još. Ali ti vidi kako ćeš usput ćeš već shvatiti šta ti odgovara, ja sam obično pred spuštanje doze jedan dan uzimala više kako bi me ta zaliha dodatno pokrila i olakšala spuštanje. Ovako kad jedan dan preskocis opet udes u neku krizu pa ti ta mala doza ima jače dejstvo. Što takođe ima smisla ali eto najbolje svako za sebe zna da proceni šta mu odgovara, bitno da se ide ka cilju!
Locked