Da li je ovo moguce ?!

Ovo je forum za osobe koje žele prestati piti ili koje su prestale piti i žele prodiskutovati o problemima s kojima se suočavaju prilikom održavanja apstinencije. Ovdje možete saznati informacije o programima i metodama liječenja alkoholizma

Moderator: sanela

User avatar
W.White29
Posts: 78
Joined: Fri Sep 28, 2012 2:49 pm
Location: RS

Re: Da li je ovo moguce ?!

Post by W.White29 »

Pokusao ,ni 24 sata ne mogu unervozim se, ne mogu se koncentrisati,svadljiv sam pomalo.Ma ne moram se ja napiti nije ko prije da se razvalim od alkohola,vise volim `pripiti`osjecaj mozda zato i nemam jaku volju da batalim par piva dnevno(zestu sam ostavio prije par mjeseci)nemam mamurluka jer ne pijem u komadu nego razbacam kroz dan.
Na leksilijum necu vise pomogao mi je, sad mi je izgleda tek jasno al se lako navuci.
User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: Da li je ovo moguce ?!

Post by sanela »

W.White29 wrote:Pokusao ,ni 24 sata ne mogu unervozim se, ne mogu se koncentrisati,svadljiv sam pomalo.Ma ne moram se ja napiti nije ko prije da se razvalim od alkohola,vise volim `pripiti`osjecaj mozda zato i nemam jaku volju da batalim par piva dnevno(zestu sam ostavio prije par mjeseci)nemam mamurluka jer ne pijem u komadu nego razbacam kroz dan.
Na leksilijum necu vise pomogao mi je, sad mi je izgleda tek jasno al se lako navuci.
Meni to govori da si navucen na alkohol...
User avatar
bojanol
Posts: 2268
Joined: Sat Jan 20, 2007 11:16 am
Location: V O J V O D I N A
Contact:

Re: Da li je ovo moguce ?!

Post by bojanol »

Preslikan moj slučaj. Na kraju se pogubiš u racionalizovanju i uhvatiš sebe kako piješ litar i više žestine dnevno. Meni je pomogao psihijatar i Esperal. 6 meseci ni kapi. Ok, nisam ja skroz strejt, popuši se tu i tamo, ali alkohol ne. I mogu ti reći da se mnogo bolje osećam. Bedak je i dalje, u meni i oko mene, ali sad to nosim mnogo lakše. :D
User avatar
W.White29
Posts: 78
Joined: Fri Sep 28, 2012 2:49 pm
Location: RS

Re: Da li je ovo moguce ?!

Post by W.White29 »

Cestitam na tako dugom vremenu trijeznosti,sa moje tacke gledista to djeluje kao 6 godina :)
manusmanum111
Posts: 1
Joined: Sun Jan 19, 2014 11:03 pm

Re: Da li je ovo moguce ?!

Post by manusmanum111 »

Mi smo MANUS MANUM!
Potpuno novi pristup rehabilitaciji i resocijalizaciji!
Nasa facebook strana https://www.facebook.com/pages/MANUS-MA ... 065?ref=hl

Pogledajte nas video!
http://goanimate.com/videos/0JNa3NstG1U ... sercontent

OSTANITE TREZNI!
pavaoiztarza
Posts: 30
Joined: Fri Mar 13, 2015 7:41 pm

Re: Da li je ovo moguce ?!

Post by pavaoiztarza »

Zdravo Bojane.

Može li pitanje ?
tratincica123
Posts: 1
Joined: Wed May 13, 2015 11:50 am

Re: Da li je ovo moguce ?!

Post by tratincica123 »

Da li je iko od vas član A.A. i upoznat sa programom 12koraka i 12 tradicija?
User avatar
bojanol
Posts: 2268
Joined: Sat Jan 20, 2007 11:16 am
Location: V O J V O D I N A
Contact:

Re: Da li je ovo moguce ?!

Post by bojanol »

Može :)
boki11
Posts: 1
Joined: Thu Dec 11, 2014 2:44 pm

Re: Da li je ovo moguce ?!

Post by boki11 »

Alkohol je zeznuta stvar. Najgore što se može malo da popije (društvo tolerira) pa se individua opusti i dođe do problema. Kronični alkoholizam obično važi za osobe koje su već napustile društvene norme, nemaju stalni ili posao uopće, ne kupaju se i prosjače za čašicu žeste. Ipak, ima alkoholičara koji se uspješno predstavljaju za danjeg svjetla, pa kasnije okrenu ploču i rade sranja u obitelji. Sve to može ići do neke granice, kada se karte počnu da ruše. Onda ih je teško zaustaviti.


Ja sam pio, dugo godina i jako puno. Ipak sam uspijevao svako jutro otići na posao, izdržati dan, pa se na večer zaliti čim se ukaže prilika. Ima 3 ipol godine da sam trijezan (2 puta zalio u svatovima) i nemam potrebe ići vani na piće. Sjednem često u kafić ALI uvijek na kavu, eventualno u mjesecu popijem pivo (sa ženom) i to je to. Najvažnije da sam ugasio želju za alkoholom, sada mi je odbojan i ne vidim smisao.

Nadam se da će popustiti i druge, posebno Bojana, koji je pokrenuo temu, i da će nastaviti sa 'normalnim' životom...

Bojane, potraži pomoć kada si već svjestan svoje ovisnosti. Za ostale, koji se sikiraju u vezi definicije evo LINK iako je najmanji problem ove bolesti njena točna definicija.
Kao što piše u tekstu, trebamo biti svjesni da liječeni alkoholičar lako opet postane alkoholičar. Tako i ja razmišljam za sebe, posebno sada dok pišem ovaj tekst, sav ponosan, a znam da se mogu postiditi već sutra...
Hustler-37
Posts: 72
Joined: Wed Mar 29, 2017 12:47 am

Re: Da li je ovo moguce ?!

Post by Hustler-37 »

ziki wrote:Alkoholicari su obicno po kafanama i ispred prodavnica a ne za racunarom na internetu. Alkoholicari retko kucaju na tastaturi, obicno ih jedva razumes i kad pricaju i uglavnom su umokreni i uneredjeni.
Nije tebi nista.
primjetio sam ima jedno 2 godine da si ti jako"pametan" momcina koji sve zna a veze o zivotu nema..cuj ti samo njegovog komentara,jes da mi je mrsko i copy paste ali moram dzaba je da te citiram :"Alkoholicari su obicno po kafanama i ispred prodavnica a ne za racunarom na internetu. Alkoholicari retko kucaju na tastaturi, obicno ih jedva razumes i kad pricaju i uglavnom su umokreni i uneredjeni".
kako si samo pametan i kako dobre komentare dajes da ljudi kada procitaju ovakve i slicne dodje im jednostavno da nastave da cugaju jer ti si dao definiciju alkoholicara i dok god nisu pred granapom i dok mogu sjediti za racunarom nisu alkoholicar.
Vidis pametnjakovicu i ti sto se trenutno nalaze pred granapom ili bilo gdje uz pivu ili rakiju su nekada bili pocetnici i tkz.funkcionalni alkoholicari..koji su zamisli mogli da rade i to zahtjevne poslove i cak i na kompu mogli da kucaju i ondaaaaa kada je doslo vrijeme da ne ide vise i da dobijau otkaze,gube porodice i prijatelje onda su zavrsili gdje ,gdje pametnjakovicu pa naravno ispred granapa,nekog parka ili cak dva metra pod zemljom..prema tome pametnjakovicu,svasta bi ti rekao ali ne mogu da se spustam na tvoj nivo ,nego cu te zamoliti imaj bar malo ljudskosti i ako vec nemas nista pametno da kazes a nemas to se vidi iz prilozenog onda bar cutiii cutii kretenu jer neko zeli da se izlijeci a kada procita tvoj post momentalno mu se zgadi zivot kada vidi s kim mora da djeli vazduh..pozz
Post Reply