Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Locked
Caty

Re: Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Post by Caty »

Poljubac Ninocka, za kratko vreme si me sustigla i nekako imam osecaj da ces se ti skinuti pre mene!! Hehehe no mozemo i da se takmicimo :P

Frajla znam da traje duze, no vecina kaze da posle sedmog dana postaje lakse i podnosljivije a ima i onih koji kazu da su izgurali tih 7 dana i posle je bilo gotovo tako da psiha igra veliku ulogu a ja ne mogu da znam kakav ce biti moj slučaj jer jos nisam dosla nikad ni do sedmog dana a kamo li vise. Svi smo razliciti i razni faktori dolaze u obzir kao i to sa koliko miligrama se skida na nulu, to je valjda jedan od najbitnijih, a pored toga sigurno da neku ulogu igra i duzina vremenskog intervala u kom se uzimao bup, kolicina, pa nase godine i opste zdravlje i prethodno iskustvo sa narkoticima ili ti 'staz'... itd itd ja imam tu nekih prednosti, kao sto je staz pre bupa, zatim količina bupa koju sam uzumala a i kolicina sa koje cu se skinuti na nulu (koja ce biti vrlo mala), valjda mi je najveci minus to sto bup uzimam skoro tri godine, jbt ne.mogu da verujem da je toliko proslo. Ko zna mozda i nije
Ninocka

Post by Ninocka »

Drugari, cini mi se da cu ja pjevati kad se stabilizujem na ovoj 0. 75 o tome kad prestanem jednog lijepog dana ,o toj pjesmi i da ne pricam. Nerviram se , pa sama sebe tjesim da se barem vise ne urnisem od bupa , da smanjujem, da se normalnije pinasam, pa se opet nerviram jer se grozna i umorna budim!! Da mi se probudit zdrava i da mogu skoknut iz kreveta.. Zelje mojeee!!Ali ajde, mozda ce vec sutra i prekosutra biti to jutro kad cu na 0. 75 biti dobro pa da polako idem dalje!! Osjecam se ponekad bzvz jer pomislim sta ja tu kukam ljudi godinama na heroinu oa pored muke kako se skinuti sa bupa imaju i onu oduorijeti se heroinu, sto ja nemam! Izgleda da je svoja muka uvijek najteza!! I sve zaboravil reci da koliko mi pomaze ovaj dr kod kojeg idem toliko i ovak forum!! Prosto ne znam kako bi ja ovo ikad i zapocela da se ne nadjoh ovdje. Pa kako sam jos i doktorici citala neke stvari sa istog i pokazivala famozni taper , bukvalno se i ona edukovala!! I ako nije htjela priznati ziva da pojma nema o lijeku koji i sama propisuje!!Da nije zalosno , bilo bi smijesno!! Eto sita se napricah!!
ziki

Post by ziki »

Ja sam jednom u poslednjih nekoliko godina uzeo Trodon od 200 mg, vise onako naivno da se kao malo pocastim...i s obzirom da sam tada vec uveliko bio na Bupu nisam osetio neko zadovoljstvo.
U nekim drugim okolnostima to je trebalo da me podigne da zujim kao pcela ceo dan, medjutim slaba vajda...mislim da Buprenorfin blokira i Trodon u velikoj meri kao i heroin.
Mozda bi imalo efekta posle par dana od uzimanja Bupa..
...
Caty

Post by Caty »

Ziki bup ima taj neki blokator u sebi da na njemu ne radi ni dop ni metadon a eto ni trodon, ja prosli put kad aam pokusala da se skinem sa metadonom prva dva dana nakon prestanka sa bupom ja taj metadon nisam osetila ne znam ni koliko sam uzela i maltene nista sve sam mislila da mi treba vise ali ne, prosto ne radi e od treceg dana mi je bio dovoljan 1ml a kasnije i pola ml tako da ta prva dva dana ne vredi nista uzimati no tad i nema neke krize pa moze da se izdrzi, e doduse kad se skida sa neke male doze ispod pola miligrama onda bi mozda bilo drugacije.

Ma ne mogu da se opterecujem time vise samo cekam da zavrsim ovaj uzasan posao i da spustim na pola miligrama jedno 7-10 dana i onda na nulu nemam ja zivaca da se bakcem sto godina nekako sam vec rascistila sama sa sobom da neku krizu moram proci i bolje da je prodjem sto pre nego da odugovlacim sa spustanjem sto godina. No sve je to lako reci...
ziki

Post by ziki »

I mene su pocele da zamaraju te obaveze oko njega, odlasci na kontrole, pa svakog meseca po recept.. i lekari se menjaju a ja stalno tamo kao inventar.
Babe i penzioneri sto idu za lekove me vec uveliko znaju jer cekamo zajedno u cekaonici, poklope se termini.
Jos kad naidje neka nova doktorka umesto mog izabranog, pa onda sirota ne ume da izbroji koliko mi treba, jer procita tamo da cela kutija ima 7 tableta pa dok ona to podeli, sabere oduzme.. pa me vrati kuci da donesem izvestaj koji inace uglavnom ne nosim itd.
Vrlo me to zamara, a da ne pricam kad treba da odem negde na put na malo duze pa moram da ponesem zalihe.
I uvek strahujem preko grane kad treba da idem da mi tamo ne oduzmu..da ne pobrkaju da to unosim kao drogu, tako da uvek moras i papire da imas kod sebe..
Dokle god budem bio vezan za taj lek bicu uskracen za onu pravu slobodu, da kazem briga me za sve..ruke u dzepove i idem gde hocu.
Ali eto..
Postaracu se da ga se oslobodim u neko dogledno vreme.
...
Caty

Post by Caty »

ziki wrote:I mene su pocele da zamaraju te obaveze oko njega, odlasci na kontrole, pa svakog meseca po recept.. i lekari se menjaju a ja stalno tamo kao inventar.
Babe i penzioneri sto idu za lekove me vec uveliko znaju jer cekamo zajedno u cekaonici, poklope se termini.
Jos kad naidje neka nova doktorka umesto mog izabranog, pa onda sirota ne ume da izbroji koliko mi treba, jer procita tamo da cela kutija ima 7 tableta pa dok ona to podeli, sabere oduzme.. pa me vrati kuci da donesem izvestaj koji inace uglavnom ne nosim itd.
Vrlo me to zamara, a da ne pricam kad treba da odem negde na put na malo duze pa moram da ponesem zalihe.
I uvek strahujem preko grane kad treba da idem da mi tamo ne oduzmu..da ne pobrkaju da to unosim kao drogu, tako da uvek moras i papire da imas kod sebe..
Dokle god budem bio vezan za taj lek bicu uskracen za onu pravu slobodu, da kazem briga me za sve..ruke u dzepove i idem gde hocu.
Ali eto..
Postaracu se da ga se oslobodim u neko dogledno vreme.
E.i.mene to sve zamara jako a plus ga ne uzimam na recept nego kupujem.na crno no tu nemam problema oko dizanja, kontrola i sl ali zato treba imati para, treba na vreme završiti, treba se cimati, i onda isto to oko putovanja smara, svake.godine sam.se vraćala dan dva ranije sa letovanja jer zafali bup i tako.. no dobro sad sta je tu je meni je sve u svemu jako dosta pomogao narocito zbog situacije sa muzem, koji se zahvaljujuci bupu skroz skinuo sa heroina i postao druga osoba, ja pak nisam trebala da se navlacim na bup ali nisam o tome ni razmisljala u to vreme. No znam.da ce doci dan kad ce sve to da mi prekurci i kad cu biti spremna da preguram tu krizu i nastavim zivot bez bupa. Do tad cemo se još druziti ali zaista ne mogu previse da se opterecujem time, kad budem spremna znacu, do tad ostaje da se uzima sto manje i cao!
PHOSPHOROS

Post by PHOSPHOROS »

pa 6 dan je tek najgori kad staneš sa bupom. Tramadol uzmem, jer mi je on nešto kao antidepresiv i da mi energiju da radim kad nisam na bupu. Stvar je u tome da više ni sam nisam pametan. daleko je najbolje sve izbaciti, ali ne mogu se odlučiti zasada da li da ostanem na subu (kojem fakat tolerancija ne raste, što je velika prednost), ili da se prebacim na tramadole na kojima sam ipak bistriji. Sve je to vrćenje u krug, ali nekako meni je svaki dan, dan za sebe i uzmem ono što taj dan mislim da mi bolje odgovara.
Caty

Post by Caty »

PHOSPHOROS wrote:pa 6 dan je tek najgori kad staneš sa bupom. Tramadol uzmem, jer mi je on nešto kao antidepresiv i da mi energiju da radim kad nisam na bupu. Stvar je u tome da više ni sam nisam pametan. daleko je najbolje sve izbaciti, ali ne mogu se odlučiti zasada da li da ostanem na subu (kojem fakat tolerancija ne raste, što je velika prednost), ili da se prebacim na tramadole na kojima sam ipak bistriji. Sve je to vrćenje u krug, ali nekako meni je svaki dan, dan za sebe i uzmem ono što taj dan mislim da mi bolje odgovara.
Ne smes nikako da uzimas tramadol kao supstituciju, od tog nema nista zna se kako tolerancija.raste no ne znam kako se na njemu osecas bistro meni recimo nikako ne odgovara, narocito sto se jezim nekako kao imam neke energije ali sam zato uzasno raspolozena i imam neki.pritisak u glavi meni je to grozna tableta.
wasser1

Post by wasser1 »

Samo da pozdravim ekipu ;) . dodao bih da je zike najpametnije reako ne zurite i moj savjet vam je isto ko je zurio vrat je slomio kako ono ide ... :D . imate magicnu tableticu niste narkomancine vise lakaPo ...da ne ubrljate opet ... ne vidjeh Tamarin post nigdje il sam fulao nisam dugo ulazio znaci dobro je cim je nema hahah , ae pozzz ;)
suvi genije :ugeek:
Ninocka

Post by Ninocka »

Pisala sam ovih dana kako mi je bilo teško kad sam se spuštala sa 1mg na 0.75.Čak sam jedan dan imala kiks pa uzela više.. I juče cura koja mi ih prodaje mi javi da ih neće imati zakasnila da ih podigne.I tako ja juce prodjem bez bupa sasvim ok. Sasvim lagano,donje i noc i ona mi bi skroz ok,a ja i dalje ne vjerujem jer mi je dan prije toga bilo neugodno i na 0.75 . Probudim se jutros malo kilava ali daleko od toga da mi je bilo loše.. I maloprije mi javi da ih je uzela i tako ovo iskoristim kao spuštanje na 0.50.Računam ako sam juče mogla bez njega uopšte što danas neću moći na 0.50.Eto tako...Ništa mi nije jasno sa ovim bupom,jedino se mogu složiti sa par vas da je sasvim nepredvidiv .Tako bih se sad počela radovati zbog ovog juce da ću možda lagano ovo batalit ali ne smijem! I sve vas koji pišete da se opustimo ,da se ne opterecujemo sa skidanjem sa bupa shvatam , ako vam bup pomaže da se držite podalje od drugih opijata.I to je sasvim ok,ali to nije doživotno rjesenje.I ako želite da napredujete moraćete se nekad pozdravit i sa njim,a to neće biti ni malo lako!!Bup zaista ne treba podcjenjivati i olako shvatati.Ako se ja ovoliko mucim sa njim, a da oredhodno nisam bila zavisnik ni o čemu ostali treba da se zaostaju.Mada, možda sam samo slaba!!
Locked